Ukrainos žurnalisto prognozė Rusijos krepšiniui: „Niekas pas jus nevažiuos, žaisite tarpusavyje“

2022-02-28 17:38
Nuotr.: BasketNews/D.Repečka
Nuotr. BasketNews/D.Repečka

Vienas žinomiausių Ukrainos krepšinio žurnalistų Aleksandras Prošuta portale „medium.com“ išplatino laišką, kuriame rašoma, kaip Rusijos agresija smukdė ir smukdo Ukrainos krepšinį ir be skrupulų pasisakė, kokių didžiulių pasekmių susilauks patys rusai.

Visas Prošutos laiškas:

„Prieš tris savaites, vasario 8 dieną, Kamianskės „Prometey“ įveikė Malagos „Unicaja“ FIBA Čempionų lygos „Top 16“ etapo rungtynėse. Mačas vyko Zaporožėje, mano gimtajame mieste. Puikios rungtynės, emocinga pabaiga, pergalė Ukrainos klubui prieš istorinę Europos komandą. Netgi buvau paprašytas surengti spaudos konferenciją po rungtynių ir sulaukiau trenerio Roneno Ginzburgo pagyrų už puikų vertimą.

Tuo metu legionieriai jau buvo išvežami iš Ukrainos. Jie išsigando. Tėvai, šeimos maldavo jų sugrįžti. JAV savo tautiečiams siūlė palikti Ukrainą. Kai kurie nusprendė pasilikti, kai kurie išvyko. Be jokių pasisakymų. Naktį, tyliai.

Nuotr. FIBA

Klubai negalėjo to suvaldyti. Klubai buvo sugniuždyti. Ukrainoje tuo metu buvo visiškai saugu. Tačiau mes negalėjome pasipriešinti JAV valstybės departamentui ir JAV žiniasklaidai. Mes netikėjome, kad žiniasklaidos pranešimai apie Rusijos Hitlerio planus yra teisingi.

Po kelionės į Zaporožę pasiėmiau laisvą dieną. Sėdėjau vienoje mano mėgstamiausių vietų Kijeve – „Poshtova Ploscha“, prie pat Dniepro upės. Skyriau minutę apmąstymui tyloje.

Mąstydamas pradėjau verkti. Iškilo ryškūs prisiminimai iš 2014 metų.

Tuo metu turėjome nuostabią krepšinio lygą. „Budivelnyk“ pirmą kartą žaidė Eurolygoje. Donecko ir Mariupolio „Azovmaš“ ekipos buvo vienos geriausių regione. Čempionato lygis labai aukštas. Ukrainos rinktinė 2013 m. Europos čempionate užėmė šeštąją vietą ir pateko į pasaulio čempionatą, gaudami šansą žaisti prieš beprotiškai stiprią JAV rinktinę – Stepheną Curry, Klay Thompsoną, Kyrie Irvingą, Anthony Davisą. Negana to, gavome šansą rengti 2015 metų Europos čempionatą.

Rašydamas, kalbėdamas apie savo mėgstamą sportą, pradėjau gauti deramą atlygį. Mano žodis tapo gerbiamas mūsų šalyje ir net Europoje.

Jis akimirksniu dingo. Dėl karo. Dėl Rusijos valios „atsiimti“ Krymą ir „laisvą“ Donbasą.

Ir prireikė 7 ilgų metų, kad atgautumėte tokį krepšinio lygį. Septynerius metus kiekvieną savaitę turėjau stebėti mėšliną krepšinį. Septyneri metai bandymo neprarasti ryšio tarp mūsų ir gerų rungtynių. Septyneri metai bandymo reklamuoti beveik nereklamuojamą produktą, gaunant nedidelį atlyginimą.

Viskas dėl to, kad mes mylime krepšinį. Mes jį mylime.

2021-ieji – pagaliau mes grįžome į ten, kur buvome 2014-aisiais. Dar kartą tapome daugiau nei padori lyga. 90 proc. žymių Ukrainos žaidėjų grįžo namo. Miro Bilanas, D'Angelo Harrisonas, D.J. Kennedy, Archie Goodwinas ir kiti pajėgūs legionieriai atvyko čia.  Negalėjau patikėti, kad pranešu naujienas apie šių žaidėjų atvykimą į Ukrainą. Jie čia žais kiekvieną savaitę?! Ronenas Ginzburgas? Čia? Ar tu rimtai?!

Puikiai prisimenu savo nuostabą, kai prieš 2 metus Pezaro mieste, Italijos čempionato finalo aštuonete, asmeniškai sutikau Miro Bilaną. Jis valgė tame pačiame restorane su manimi, du staliukai į kairę. Švenčiau savaitę, kai „Kyiv-Basket“ FIBA ​​Europos taurėje priešininką gavo Izmiro „Pinar Karšiyaka“. D.J. Kennedy atvyko į Kijevą su gausia grupe (Amathu Mbaye, Semihu Erdenu, Tony Crockeriu ir kt.). Jie žaidė kaip dievai.

Nuotr. FIBA

Šios aukštumos atrodė nepasiekiamos. Dabar visi šie žaidėjai žaidė Ukrainoje kiekvieną dieną.

Lyga buvo tikrai įdomi. Kiekvienos rungtynės – itin svarbios. „Kyiv-Basket“ FIBA ​​Europos taurėje pasirodė neblogai. Nuostabus žaidimas prieš Emilijos Redžo klubą Kijeve išliks mano galvoje amžinai. Ši atmosfera... Ir dabar „Prometey“... Kokią komandą jie sukūrė!

Man asmeniškai viskas taip pat grįžo į savo vėžes. Paleidome naują tinklalaidę, kuri tapo tikra „YouTube“ laida. Publika greitai įsitraukė ir labai vertino mūsų pastangas. Laukė daug puikių dalykų.

Grįžti prireikė 6 metų. Ne į Eurolygą, bet bent jau čia – Čempionų lygą. Ir visa tai vėl išnyks?!

Ne!!!

Bet… Realybė buvo pasirengusi smogti daug stipriau. Aš tai supratau ir pradėjau verkti.

Dėl nusivylimo ir nesugebėjimo to išvengti. Dėl prisiminimų.

Bejėgiškumas…

Tuo metu aš taip labai pykau. Kol legionieriai buvo išvežami iš Ukrainos ir mūsų lyga grimzdo į apačią, aš skaičiau interviu su šituo asilu, vardu Andrejus Vatutinas, ir jo taip vadinamu puikiu klubu iš Maskvos (CSKA).

„Mes neturime žvaigždžių. Mūsų biudžetas geras, bet ne nuostabus“, – visa tai yra visiškas mėšlas.

Tu suknistai rimtai?! Turite mažiausiai 30 milijonų biudžetą. Turite Tornikę Šengeliją, Iffe Lundbergą, Nikolą Milutinovą, Marių Grigonį, Danielį Hackettą, Willą Clyburną ir kitas žvaigždes. Jūsų žvaigždės per minutę uždirba daugiau nei Ukrainos klubų legionieriai per mėnesį.

Ir norite pasakyti, kad jūs neturite žvaigždžių?! Jūs pasirašote sutartį su Kevinu Pangosu už 6 milijonus. Tiesiogiai iš NBA.

Nors prarandame Evanus Marxvelus, Avery Woodsonus ir mums tai atrodo kaip tragedija, jūs net nežinote, kas jie yra ir kaip jie atrodo.

Nuotr. FIBA

Ir prarandame juos dėl jūsų suknistos šalies. Nes jūsų šalis supa Ukrainą iš trijų pusių, todėl mus visus tai nervina.

Visa tai mane supykino.

Tačiau iki pat vėlyvo trečiadienio vakaro, vasario 23 d., buvome tikri, kad jie mūsų neužpuls. Tai gali išsaugoti mūsų šalį, gali net išsaugoti mūsų krepšinį ir neleisti jam merdėti dar 7 metus.

Laimingu scenarijumi tikėjau ir tuomet, kai „Prometey“ sugebėjo perkelti savo komandas į Europą, ir tuomet, kai mūsų rinktinė keliavo į Ispaniją žaisti pasaulio čempionato atrankos rungtynių, pasiruošę duoti kovą čempionams.

Tikėjau net ir tuomet, kai jie oficialiai pripažino vadinamąsias respublikas Donbase per šį menkystų šou Kremliuje.

Viskas pasikeitė vasario 24 d., 5 valandą ryto.

Kas įvyko, jūs puikiai žinote.

Mūsų rinktinės žaidėjai yra tikri herojai, kai žengė į aikštę žaisti prieš Ispaniją, bet neskaitant to – krepšiniui mūsų gyvenime nebėra vietos. Bent jau laikinai.

Esu tikras, kad grįšime. Anksčiau ar vėliau.

Sugrįšime stipresni. Nes mūsų ekonomika yra daug geresnė nei prieš 8 metus. Tai laiko klausimas.

Mūsų himnas skambės finaliniuose Europos ir pasaulio čempionatų etapuose, mūsų klubai puikiai atstovaus šaliai.

Dabar noriu kai ką pasakyti mūsų ne tokiems brangiems kaimynams. Tai ypač susiję su krepšiniu.

Štai ką jūs gausite kitais metais. Patikėkite mano patirtimi.

Ir atidžiai perskaitykite.

  • Jūsų valiuta mirė. Ji susidurs su triguba ar net keturguba devalvacija.
  • Jūsų ekonomika yra labai giliai užpakalyje.
  • Jūsų krepšinio klestėjimo era baigėsi. Galbūt klubai išliks. Galbūt jie kada nors žais FIBA ​​Europos taurėje ar kokioje nors Rytų lygoje. Bet daugiau niekada nepasirašysite sutarčių su Pangosu, Clyburnu ar Milutinovu.
  • Visi žaidėjai, kurie dabar turi sutartis su jūsų klubu, negrįš. Net nesitikėkite.
  • Net jei kažkaip pavyks turėti pinigų krepšiniui, niekas tolimoje ateityje neatvyks žaisti į izoliuotą šalį.
  • VTB Vieningoji lyga yra mirusi, net jei jie bando jus įtikinti priešingai. Galiausiai ji taps Rusijos lyga be didelio rėmimo. Rusijos vidutinybių lyga.
  • Gal net atsiras legionierių, bet jų lygis  bus vidutinis, už 8-10 tūkst. per mėnesį. Realiai bus dar blogiau. Jūs paprašysite mūsų pagalbos ieškant tokių žaidėjų, suteikdami jums informacijos, mes visi per šiuos metus įgijome išsilavinimą šioje srityje. Jūs niekada to negausite.
  • Esu beveik tikras, kad Rusijai bus uždrausta dalyvauti oficialiuose sporto turnyruose bent 3-5 metus.
  • Taigi, žaisite vieni su kitais vietinėje lygoje. Tai bus jūsų maksimumas. Tik su vietiniais žaidėjais. Tuščiose sporto salėse. Nes šitas mėšlas niekam neįdomus. Galiausiai komandos iš Vladivostoko ar Sachalino varžysis su Maskvos komandomis.
  • 90 proc. jūsų žaidėjų liks namuose visam laikui. Joks gerbiamas Europos klubas nepasirašys sutarties su nė vienu iš jų. Niekas nenori skandalo ir gerbėjų pykčio.
  • Kai kurie jūsų jaunesni žaidėjai gaus kitų šalių pilietybę. Liks JAV. Prisiminkite šeimos maršrutus iš Izraelio, Vokietijos ar net Ukrainos. Vaikai nori žaisti, o ne sėdėti 5 metus izoliuoti.
  • Net jei pavyks išgyventi, klubai ir nacionalinės komandos žais be himno, vėliavos ir neutralioje vietoje. Su nuline parama iš tribūnų.
  • Bet jūs to nepadarysite. Prognozuoju, kad ateinančius 5 metus jūsų komandos nežais jokiuose tarptautiniuose turnyruose. Bent jau tiek. Kaip ir Jugoslavija 1990-ųjų pradžioje.
  • O kai draudimas bus panaikintas, prireiks daugybės metų, kol atsigausite.
  • Tačiau esu 95 proc. tikras, kad per ateinančius 10 metų niekada nepamatysiu CSKA ar jokio kito Rusijos klubo Eurolygos finalo ketverte. Jei Eurolyga apskritai egzistuos. Šią organizaciją reikėtų reformuoti. Geriau sukurti iš naujo be „sąžiningų“ žmonių, kurie iš „Gazprom“ gaudavo daug pinigų tiesiai į savo kišenę.
  • Būsite išmesti iš pasaulinio konteksto. Visi nekęs jūsų komandų. Ir sportas tuo metu nebus išėjęs iš politikos, kaip rėkėte metų metus.
  • Tarptautinėje sporto bendruomenėje nėra vietos šaliai, kuri inicijavo karą.

Štai ko tu nusipelnei. Tu ir tavo šalis. Ir tavo mėšlinas CSKA su asilu Vatutinu prie vairo. Ir mėšlinas „Gazprom“.

Prieš 8 metus vos nepaskandinote mūsų šalies ir mūsų sporto. Nes jūsų suknistas prezidentas nekenčia Ukrainos ir nenori, kad mūsų šalis daugiau egzistuotų.

Laisvę pasiekėme per daug metų trukusias kovas. Tu pririši, kad vėl mus paskandintum.

Bet tu pats paskęsi.

Nes tu to nusipelnei, kaip tauta.

O mes stovėsime aukštai.

Rusijos laive, eik nac***.“



Komentarai:

Ahem
pasirasau po kiekvienu zodziu. bet stai problema: gazpromo babkem maitinama organizacija pavadinimu fiba yra vienintele sporto organizacija nepareiskusi jokios pozicijos rusijos atzvilgiu. let that sink in. alongside the infamous русский корабль иди нахуй
2022-02-28
+9
Atsakyti
nebutinai
Gali ikurti superlyga, susidedancia is kremistano (buv. Rusijos), Š-koršėjos, bei galbūt Kinijos ar Irano klubų (jei pastarieji pasirašytų :)
2022-02-28
+8
Atsakyti
Russian ship, go fuck yourself!
2022-02-28
+8
Atsakyti
Anonimas
[quote]Tarptautinėje sporto bendruomenėje nėra vietos šaliai, kuri inicijavo karą[\\quote] tuo viskas ir pasakyta
2022-02-28
+19
Atsakyti
Anonimas
nu va
2022-02-28
+1
Atsakyti
Barsukas
Taip ir bus! O putinas supūs gyvas kalejime!
2022-02-28
+23
Atsakyti
galejo jis visa ta laika, kuri paskyre rasydamas tokia prognoze, isnaudoti ismokdamas naudotis ginklu ir taip savo pykti islieti ant rusu. nes rusai sito tikrai neskaitys ir tai nieko nepakeis, dienos gale.
2022-02-28
-39
Atsakyti
Liūdna nes rinkoje tik dominuos Ispanai, Turkai, reiškia matysime pas juos titulus pastoviai.
2022-02-28
-53
Atsakyti
...
wow.. labai geras rasinys , tikiuos viskas taip ir bus !
2022-02-28
+28
Atsakyti
O čia tai tekstas,geriau ir negalėjai pasakyti,pagarba didžiausia.Sugraudino kai kurios teksto vietos,tačiau taip pat įpūtė dar daigiau stiprybės bei tikėjimo,jog Ukraina būtinai atsigaus.O rusai tegul patus sudega davo viduje ir patys sunaikins savo sportą.Slava Ukraini!🇺🇦🇺🇦
2022-02-28
+40
Atsakyti
rusijos krepsiniui tai tik i nauda kadangi savo sansa pagaliau gaus tie kas butu tryne suola. karas pasibaigs, salys susitaikys o rusiskos komandos vel gryz i el. gal ne po metu, bet po 5 tai tikrai
2022-02-28
-51
Atsakyti
ka
tai kad rusai negali tarpusavi zaist nes nera rusu krepsininku. 😂🤣
2022-02-28
+26
Atsakyti
Renatas
oho, rimtas tekstukas :o
2022-02-28
+21
Atsakyti
Viskas kas susiję su Ru,By turi būti toksiška pradedant nuo sporto ir baigiant prekių boikoto. Izoliuot maksimaliai tegul valgo košę kuria privirė
2022-02-28
+22
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 29

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.