Labiausiai vertę pasikėlę LKL krepšininkai ir kokių pinigų jie gali tikėtis vasarą?

Jonas Lekšas
„BasketNews.lt“
2021-03-18 09:00
Nuotr.: BNS/BasketNews.lt iliustracija
Nuotr. BNS/BasketNews.lt iliustracija

Lietuvos krepšinio lygos (LKL) kovos persirito į antrą sezono pusę ir komandos jau yra sužaidusios nuo 21 iki 24 rungtynių. 

Praėjusiais metais stebėjome Roko Gusčio, Gyčio Radzevičiaus, Chauncey Collinso, Lauryno Biručio, Arno Veličkos bei kitų spindesį LKL, o tai jiems leido vasarą gerokai pasikelti savo atlyginimus. Šį sezoną tokių krepšininkų taip pat netrūksta.

Tinklalapis „BasketNews.lt“ atrinko žaidėjus, kurie per šį sezoną stipriai pasikels savo rinkos kainą, aiškinosi jų dabartinius atlyginimus su LKL komandų vadovais bei pačiais krepšininkais (gali būti kelių šimtų eurų paklaida) bei konsultavosi su krepšinio agentais, ko šie žaidėjai gali tikėtis artėjančią vasarą.

* Iš trijų Lietuvos klubų, žaidusių ir tarptautiniame fronte, sąraše išvysite tik vieną žaidėją, nes didesnę įtaką jų rinkos kainai daro žaidimas Europoje, o ne LKL.

** Krepšinio agentai pažymėjo, jog 2, 3 ir 4 pozicijos krepšininkai iš Lietuvos neturi didelės paklausos geriausiose lygose Europoje, todėl jų galimybės pasikelti atlyginimą yra realios tik LKL rėmuose. Tiesa, nebuvo atmesta galimybė, jog pora krepšininkų iš šio sąrašo persikels į Vilniaus „Rytą“, kas stipriai išaugintų dabartinius žaidėjų atlygius.


Ignas Vaitkus (Utenos „Juventus“)

Nuotr. BNS

Dabartinė mėnesinė alga: apie 3,5 tūkst. eurų

28-erių krepšininkas išsisprendė sveikatos problemas, kurios jį persekiojo pastaraisiais metais, ir dabar žaidžia geriausią krepšinį karjeroje. Per dvi pozicijas galintis žaisti Vaitkus aikštėje praleidžia po 27 minutes ir per jas pelno po 11,3 taško, atkovoja po 4,5 kamuolio, atlieka po 2,7 rezultatyvaus perdavimo, perima po 1,4 kamuolio ir renka po 13,5 naudingumo balo. Dabartiniai praleidžiamo laiko aikštėje, rezultatyvių perdavimų, perimtų kamuolių ir naudingumo balų rodikliai yra geriausi krepšininko karjeroje.

Nors antros bei trečios pozicijos lietuvių paklausa stipriausiose Europos lygose nėra didelė, tačiau 196 cm ūgio individualiai stiprus krepšininkas tikrai yra vertas sulaukti šanso tarptautiniame turnyre žaidžiančiame Lietuvos klube.

Kol Utena nežaidžia viename iš didžiųjų tarptautinių turnyrų, tol jiems sunku konkuruoti dėl žaidėjų su ir taip didesnius biudžetus turinčiais Vilniaus bei Panevėžio klubais.

Kitas faktorius yra 3x3 krepšinis, kuriame Vaitkus atrado save, o „Juventus“ suteikia sąlygas dalyvauti šios sporto šakos turnyruose ir užsidirbti papildomų pinigų. Taip pat Vaitkus dar turi sutartį su Utenos ekipa ir kitam sezonui, todėl realiausia, jog gynėjas čia ir pratęs karjerą.

Ko gali tikėtis vasarą? iki 5 tūkst. eurų


Kristupas Žemaitis (Alytaus „Dzūkija“)

Nuotr. BNS

Dabartinė mėnesinė alga: apie 2,5 tūkst. eurų

Vasarą gynėjas ilgai nežinojo, kur tęs karjerą, jau buvo pasiruošęs išvykti į užsienį, tačiau rugpjūtį atsirado vėlai komplektaciją pradėjusios Alytaus „Dzūkijos“ pasiūlymas, o kaip paaiškėjo vėliau, tai – geriausias Žemaičio sprendimas karjeroje.

Jau praėjusio sezono pabaigoje solidžiai Kėdainių „Nevėžyje“ atrodęs kaunietis Alytuje šiemet tapo vienu geriausiu lygos įžaidėju lietuviu, atliekantis po 6 rezultatyvius perdavimus (3 rezultatas), o tai leidžia autsaiderei laikytai „Dzūkijai“ rimtai pretenduoti į atkrintamąsias.

Ketvirtą sezoną LKL žaidžiantis Žemaitis pagaliau rado vietą, kur yra svarbiausias komandos žaidėjas bei gali atsiskleisti ne tik kuriant žaidimą, kuriuo seniai garsėja, bet ir atakuojant krepšį. 24-erių lietuvis pagal visus esminius statistikos komponentus fiksuoja geriausius karjeros rezultatus – 10,9 taško, 3,9 atkovoto kamuolio, 6 rezultatyvūs perdavimai ir 15,6 naudingumo balo per 30 minučių. Vienintelė pastaba šį sezoną – daugiau nei 10 procentų kritęs baudų pataikymas (šį sezoną 64,3 proc.).

Po tokio sezono 192 cm ūgio krepšininkas bet kurioje 5-10 LKL turnyrinės vietos komandoje turėtų būtų matomas kaip pagrindinis atakų organizatorius, o Žemaitis tikrai domins ir didžiojo ketverto komandas kaip atsarginis įžaidėjas.

Ko gali tikėtis vasarą? apie 4 tūkst. eurų


Tomas Lekūnas (Pasvalio „Pieno žvaigždės“)

Nuotr. BNS

Dabartinė mėnesinė alga: apie 3 tūkst. eurų

Lekūnas praėjusiais metais Panevėžio „Lietkabelyje“ patyrė sunkią peties traumą ir atrodė, jog puolėjas sezoną pradės be klubo, tačiau Pasvalio „Pieno žvaigždės“ nusprendė atlikti rokiruotę ir į Karolio Guščiko vietą pasikvietė buvusį komandos krepšininką.

Nors sezoną Lekūnas pradėjo sunkiai ir jam reikėjo laiko įsivažiuoti, dabartiniu puolėjo žaidimu Pasvalio klubo vadovai turėtų būti labai patenkinti. Jis jau dabar demonstruoja geresnę statistiką nei 2018-2019 m. proveržio sezone – 12,5 taško, 5,9 atkovoto kamuolio ir 12,2 naudingumo balo per 28 minutes.

Šį sezoną buvo ir tokių 27-erių krepšininko sprogimų kaip 29 taškai bei 36 naudingumo balai prieš „Rytą“ ar 31 taškas ir 37 efektyvumo balai prieš „Šiaulius“. Iš traumą pamiršusio Lekūno lemiamoje sezono stadijoje galima tikėtis stabilių rezultatų.

Kaip ir minėjome, šios pozicijos žaidėjai iš Lietuvos neturi rinkos užsienio geriausiose lygose, tačiau toks Lekūno žaidimas šį sezoną LKL jam turėtų užtarnauti bent panašų kontraktą į praėjusio sezono „Lietkabelyje“.

Ko gali tikėtis vasarą? apie 4,5 tūkst. eurų


Elvaras Fridrikssonas („Šiauliai“)

Nuotr. BNS

Dabartinė mėnesinė alga: skirtingais vertinimais 3-4 tūkst. eurų

Kai vasarą į Šiaulius atvyko islandas, praėjusį sezoną žaidęs Švedijos lygoje, buvo mįslė, ko iš jo galima tikėtis. Vis dėlto geriausias praėjusio sezono Švedijos lygos gynėjas greitai pritapo ir Lietuvoje, kur tapo pagrindiniu Saulės miesto komandos žaidėju.

Islandijos rinktinės žaidėjas fiksuoja 14,5 taško vidurkį, o su 7,3 rezultatyvaus perdavimo rodikliu pirmauja lygoje. 26-erių krepšininkas taip pat per 30 minučių renka po 18,4 naudingumo balo, kas yra antras rezultatas lygoje.

„Šiauliai“ velkasi LKL dugne ir Fridrikssono akcijas dar gerokai pakeltų patekimas su komanda į atkrintamąsias, tačiau, kaip bebūtų, krepšinio agentai islandui prognozuoja didelį atlyginimo šuolį.

Spėjama, jog 183 cm ūgio įžaidėjas karjerą pratęs viename iš didžiųjų Europos vietinių čempionatų, o realiausia kita islando stotelė – Vokietijos čempionatas.

Ko gali tikėtis vasarą? tarp 7-9 tūkst. eurų


Margiris Normantas (Panevėžio „Lietkabelis“)

Nuotr. BNS

Dabartinė mėnesinė alga: apie 3 tūkst. eurų

Dar 2019-ųjų vasarą po etapo „Ryte“ gynėjas nežinojo, ką daryti su savo karjera, tačiau sulaukė pasiūlymo iš „Lietkabelio“, kur pirmąjį sezoną apsiprato ir susitvarkė sveikatos problemas, o šiemet žaidė proveržio sezoną.

24-erių fiziškai stiprus gynėjas visą karjerą yra giriamas už darbą gynyboje, o šiemet sprogo ir puolime, gerokai pagerinęs pataikymą iš toli (43,3 proc.). Normantas šį sezoną LKL fiksuoja 12,1 taško, 3,5 rezultatyvaus perdavimo, 2,3 perimto kamuolio ir 13,3 naudingumo balo rodiklius per 24 minutes.

Deja, vilniečio sezoną pristabdė patirta kelio trauma ir tik po 2 savaičių paaiškės, ar Normantas išvengs operacijos ir grįš ant parketo dar prieš atkrintamąsias, ar reikės operacijos, kuri užbaigtų jo sezoną. Nuo to labai priklausys ir krepšininko atlyginimas kitą sezoną.

„Lietkabelis“ dar turi sutartį su Normantu ir kitam sezonui, tačiau išpirka nėra didelė ir jei krepšininkas grįš ant parketo šį sezoną, neabejojama, jog kontraktas bus išpirktas. 194 cm ūgio krepšininko privalumas yra tai, jog jis vienodai gerai gali žaisti per abi gynėjo pozicijas, o apklaustieji svarsto, jog Normantas vasarą turėtų sulaukti pasiūlymo grįžti į „Rytą“.

Ko gali tikėtis vasarą? apie 7 tūkst. eurų*

* su sąlyga, jog Normantui neprireiks operacijos


Žygimantas Skučas (Utenos „Juventus“)

Nuotr. BNS

Dabartinė mėnesinė alga: apie 4 tūkst. eurų

Savo demonus Utenoje pažabojęs Skučas dabar dažniau į antraštes patenka dėl gerų rezultatų aikštėje, o ne dėl kontroversiškų epizodų per rungtynes, kaip buvo anksčiau.

28-erių krepšininkas žaidžia geriausią karjeros krepšinį, renka 12,5 taško, 3,8 atkovoto kamuolio ir 13,4 naudingumo balo bei yra vienas geriausių LKL sunkiųjų kraštų.

Skučas pastaraisiais metais stipriai pagerino pataikymą iš distancijos (42,4 proc. trit.), kas jo žaidimui suteikė universalumo. Vis dėlto reikia prisiminti, jog po etapo „Lietkabelyje“ Skučas išvyko į antrą Prancūzijos lygą ir nors dabartinis Skučas yra geresnis, sunku tikėtis, jog užsienyje puolėjas tarpsezoniu turės didelę paklausą.

Veikiausiai kaunietis liks žaisti Lietuvoje ir vietinių klubų rėmuose šiek tiek pasikels dabartinį atlyginimą. Realu, jog Skučas trečią sezoną paeiliui atstovaus „Juventus“, kuri suteikia galimybę varžytis ir trijulių krepšinyje.

Ko gali tikėtis vasarą? tarp 5-6 tūkst. eurų


Mindaugas Sušinskas (Prienų „CBet“)

Nuotr. BNS

Dabartinė mėnesinė alga: apie 2,5 tūkst. eurų

Dėl puolėjo parašo vasarą kovojo „Pieno žvaigždžių“ ir „CBet“ klubai, o taip pat Sušinską norėjo išlaikyti „Dzūkija“ ir žinant tai, kad krepšininko sezoną anksčiau laiko užbaigė peties trauma, toks didelis dėmesys galėjo atrodyti keistai.

Vis dėlto 26-erių krepšininkas nuo sezono pradžios tapo svarbiu „CBet“ žaidėju ir dabar yra penktas rezultatyviausias lygos žaidėjas (vid. 14,9 tšk.). Negana to, krepšį dzūkas atakuoja įspūdingu tikslumu – 62,2 proc. dvitaškių ir 46,2 proc. trit.

204 cm ūgio krepšininkas turi puikius fizinius duomenis, jo žaidimo kreivė dar kyla į viršų ir dideli šansai, jog tarpsezoniu Sušinskas papildys vieną iš dabartinių „Top 4“ Lietuvos klubų arba finansus susitvarkiusį Klaipėdos „Neptūną“.

Ko gali tikėtis vasarą? iki 4 tūkst. eurų


Matas Jucikas (Alytaus „Dzūkija“)

Nuotr. BNS

Dabartinė mėnesinė alga: apie 1,5 tūkst. eurų

Praėjęs sezonas „Nevėžyje“ Jucikui nenusisekė ir atrodė, jog tai ir liks NKL lygio centras. Vis dėlto prieš pat sezoną vidurio puolėjui šansą suteikė alytiškiai ir dabar jis stipriai viršija išankstinius lūkesčius.

Iki į komandą atvykstant Giedriui Staniuliui Juliaus Juciko jaunesnysis brolis Alytuje buvo pagrindinis vidurio puolėjas, o ir dabar krepšininkas išlieka labai efektyvus – 11,1 taško, 4,4 atkovoto kamuolio ir 11,2 naudingumo balo vidurkiai per 19 minučių. 205 cm ūgio centro taškų ir atkovotų kamuolių vidurkiai, lyginant su pernai, išaugo daugiau nei dvigubai, o naudingumo balai – trigubai.

Iš vidutinio nuotolio minkštą metimą turintis 27-erių vidurio puolėjas šiemet įrodė, jog tikrai gali būti naudingas aukščiausios Lietuvos lygos komandai ir artėjantį sezoną jo alga tikras bus panašesnė ne į NKL, o į LKL žaidėjo.

Ko gali tikėtis vasarą? apie 3 tūkst. eurų


Sedrickas Barefieldas (Kėdainių „Nevėžis“)

Nuotr. BNS

Dabartinė mėnesinė alga: apie 2,5 tūkst. eurų

Barefieldui tai yra pirmasis sezonas Europoje ir kai „Nevėžis“ vasarą pasirašė sutartį su G lygos krepšininku, buvo sunku nuspėti, ar tai bus pasiteisinęs pirkinys, ar labiau Kevino Chamo lygio žaidėjas.

24-erių krepšininko debiuto LKL reikėjo laukti iki spalio pabaigos, tačiau jis iškart atsiskleidė kaip taškų mašina, vos sykį per 16 rungtynių nesurinko dviženklio taškų skaičiaus ir dabar per 30 minučių fiksuoja 16,8 taško, 2,7 rezultatyvaus perdavimo ir 11,3 naudingumo balo statistiką.

Amerikietis yra labai individualiai stiprus žaidėjas, o taip gerai 1x1 žaidžiantys krepšininkai Europoje nepražūsta. Žinoma, matosi, jog Barefieldas žaidžia pirmąjį savo sezoną Senajame žemyne – gynėjas klysta po 3,1 sykio, o daugiau naudingumo balų nei taškų per 16 rungtynių surinko vos sykį.

Krepšinio agentai mano, jog toks sezonas bent du kartus pakėlė amerikiečio vertę rinkoje ir juo tikrai domėsis antrosios Vokietijos turnyrinės lentelės pusės klubai.

Ko gali tikėtis vasarą? tarp 6-7 tūkst. eurų


Vaidas Kariniauskas (Utenos „Juventus“)

Nuotr. BNS

Dabartinė mėnesinė alga: apie 7 tūkst. eurų

Metų sugrįžimas. Taip drąsiai galima vadinti Kariniausko grįžimą į LKL. Sezoną 27-erių gynėjas pradėjo Kėdainiuose, tačiau vėliau jo kontraktą išpirko „Juventus“, įteikęs dvejų metų sutartį. Vis dėlto jei Utenos klubas kitą sezoną negaus vietos viename iš didžiųjų Europinių turnyrų, jiems išlaikyti krepšininką savo gretose bus be galo sunku.

BasketNews.lt“ žiniomis dar sezono pradžioje „Ryto“ treneriai komandoje norėjo matyti Kariniauską, tačiau joks konkretus pasiūlymas nebuvo pateiktas, o atvykęs į Uteną gynėjas pakėlė klubą į kitą lygį.

199 cm ūgio įžaidėjas yra antras rezultatyviausias lygos žaidėjas (vid. 17 tšk.), antras pagal rezultatyvius perdavimus (vid. 6,3 rez. perd.) ir pirmas pagal naudingumo balus (vid. 18,7), o savo lygį Kariniauskas jau spėjo parodyti ir Europos čempionato atrankoje.

Krepšinio agentai teigia, jog Kariniausko vertė vasarą stipriai priklausys nuo komandos ir jo paties pasirodymo sezono pabaigoje, tačiau realu, jog tarpsezoniu įžaidėju domėsis ne tik „Rytas“, bet ir Ispanijos, Vokietijos arba Prancūzijos aukščiausių lygų klubai.

Ko gali tikėtis vasarą? tarp 10-12 tūkst. eurų



Komentarai:

kesukazzz
Fridrikssoną ir Sušinską kitam sezonui galėtų Lietkabelis nupirkti, nes Vinalesas manau neliks komandoj, Venckus aplamai netraukia Lietkabelio lygio, tai mano nuomone net labai tiktų šie du žaidėjai Lietkabeliui. Ir jau net dabar galėtų jiem sutartis pasiūlyti ir nelaukt vasaros.
2021-03-19
+8
Atsakyti
RImtai
Normantas tikrai gali tiketis 10k jei viskas gerai, as manau vietoje Vasturijos ji ir treneris imtu ir zalgirio organizacija...
2021-03-19
-5
Atsakyti
no
reiketu tiktis 50 000 000 euru uz 2 plius 1 sezonu kontrkta.
2021-03-19
+1
Atsakyti
Jonas
Jucikas barboroj vairuodamas jauciu daugiau uzvirintu :)
2021-03-18
+13
Atsakyti
Žalgirio fanas
Vaidą Kariniauską į Žalgirį, Lietuvos Leo Westermanas. 2 metrų įžaidėjas tai tik privalumas komandai. Plius Vaidas universalus, galintis žaisti per kelias pozicijas.
2021-03-18
+4
Atsakyti
Anonimas
Jau ir taip tos algos ju kosmines ,jau net nera kur didet,pasieke visi algu kepure
2021-03-18
-1
Atsakyti
djgaffer
Kariniauską labiausiai norisi pamatyti žaidžiantį užsienyje.Ir būtent ACB lygoje.Ten lietuvius mėgsta,mūsiškiai ten paklausūs.Tai Vaidas laisvai gali žaisti ispanų vidutiniokuose.Tiesa,jis yra lėtesnis PG,tai reiktų pratintis prie daug didesnio greičio.Bet tai protingas žaidėjas ir viską padarys tinkamai.
2021-03-18
-3
Atsakyti
lol
neblogos algos kaip lkl vidutiniokams
2021-03-18
+13
Atsakyti
AJ
Ne vienas banderlogas nevertas Khimki lygio, kaip pisciau as jiem cia gliukozes...
2021-03-18
-6
Atsakyti
Daktaras 2
Kankinys uz storiausiuju duru, pats didziausias lietuvos patrijotas!
2021-03-18
+2
Atsakyti
Daktaras
Mama Verkia Henrikai kur tu??
2021-03-18
-5
Atsakyti
Vainauskis
Butu idomu pamatyti Skuca zalgiryje vietoje Jankuno. Kaip rolinis zaidejas zaisti iki 10min eurolygoje butu geriau nei sugriuves jankunas. O lkl Zalgiris galetu ir daugiau duoti pasireiksti Skucui. Vien ta jo kovotojo dvasia uzveda visus.
2021-03-18
+5
Atsakyti
Jo
keista kad Jankuno nera pamineta - manau po sio sezono irgi pasikels verte pas Moriejuna - yoac jei gaus parama is valstybes
2021-03-18
+2
Atsakyti
bruto/neto
O alga bruto ar neto?
2021-03-18
+21
Atsakyti
Cirkas
apgailetinas straipsnis
2021-03-18
-5
Atsakyti
Ka
Basketnews kaip visada apgailetini,is kur skaiciai traukiami tokie vapsie dabartiniu algu ,nesigaudot ir klaidinat zmones
2021-03-18
Atsakyti
Qww
Susinskas vis dar toks pigus? Manau galetu juo dometis Lietkabelis. Juventus, Neptunas, PPZ yra irgi variantai, kiek turtingesnes komandos uz Prienus ir bando taikyti ausciau nors PPZ nesiseka dazniausiai, o Neptunas kazin kada sumazins skolas.
2021-03-18
-1
Atsakyti
Elvaras Fridrikssonas pagal statistika tai geras ir aikstej geras, kol neateina lemiami momentai ir jis perskuba, ir anksciau laiko savo kluba paskandina. Panasiai ir Vaidas Kariniauskas, tik jis visas varzybas per ilgai laiko kamuoli, ir nuo to atsiranda daug klaidu. Taip jis geras, bet kam laikyt kamuoli 15-20 sekundziu ir tada kazka daryt?! Taip ir suklysta. Jeigu Vaida paims i rinktines 12tuka, tai bus tikrai pervertintas.
2021-03-18
+8
Atsakyti
Anonimas
Laukiu straipsnio apie žaidėjus, kurie iš LKL Į NKL turėtu kristi. Puse Kedainiu komandos, puse Neptūno, puse Pasvalio
2021-03-18
-8
Atsakyti
x
Kariniauskui besivelkantis lažybų šleifas kiš koją visą laiką dėl geros komandos ir kontrakto, gal aš klystu. bet gali padėkoti savo draugeliams. kogero Žemaitis būtų perspektyvesnis ėjimas nei Kariniauskas ilgesniu periodu. Normantą vis siūlo Rytui. bet kiek atsimenu nelabai kaip ten buvo atsisveikinta, kažkaip matyčiau jį Žalgirije vietoj Vasturijos. jis man toks Misičiaus tipo nenušlifuotas deimantas.
2021-03-18
-7
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 31

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.