Ant starto linijos: labiausiai intriguojantys Čempionų lygos naujokai ir pretendentai į titulą

2021-10-05 21:06
Nuotr.: AFP, USA TODAY Sports - Scanpix / | BasketNews iliustracija/E.Alšauskas
Nuotr. AFP, USA TODAY Sports - Scanpix / | BasketNews iliustracija/E.Alšauskas

Rudens laikotarpiu vienas po kito startuoja Europos pirmenybės ir šią savaitę atėjo laikas FIBA Čempionų lygai. Laikas iš įvairių kampų pasižiūrėti, kaip atrodys artėjančio sezono pirmenybės.

Tinklalapio BasketNews.com žurnalistai Orazio Cauchi ir Giorgios Kyriakidis paruošė sąrašą labiausiai intriguojančių Čempionų lygos krepšininkų bei apžvelgė komandas, kurios gali laimėti šį turnyrą.

Rondae Hollisas-Jeffersonas (Stambulo „Bešiktaš“)

Vienu naujausių Čempionų lygos papildymų tapo Rondae Hollisas-Jeffersonas. Buvusio Bruklino „Nets“ puolėjo atvykimas į Stambulo „Bešiktaš“ gerokai nustebino.

Universalus, į gynybą orientuotas 26-erių 201 cm ūgio puolėjas turi daug potencialo tapti efektyviu žaidėju ne tik už Atlanto, bet ir Europoje.

Jis nėra puikus pasirinkimas puolime, bet Jeffersonas gali pagelbėti daugybėje sričių. Puolėjas puikiai kerta po krepšiu, gali statyti solidžias užtvaras komandos draugams ir taip pat pataikyti iš toli.

Gynyba yra ta sritis, kurioje Jeffersonas išsiskiria iš visų kitų žaidėjų. Gynyboje jis geba dengti visas pozicijas, turi greitas kojas ir yra fiziškas.

Per pastaruosius dvejus metus Jeffersonas NBA nerado savo vietos, nes nėra patikimas tritaškių metikas, todėl jo persikėlimas į Europą gali sustiprinti šansus vėl sugrįžti į NBA.

Puolėjo geriausias sezonas karjeroje buvo 2017-2018 metais, kuomet jis NBA rinko po 14 taškų, 6,8 atkovoto kamuolio ir 2,5 rezultatyvaus perdavimo.

Seanas Kilpatrickas (Jeruzalės „Hapoel“)

Po dviejų sezonų Turkijoje bei Ispanijoje, Seanas Kilpatrickas buvo vienas iš didžiausių Jeruzalės klubo papildymų, kartu su iš NBA atvykusiu Thonu Makeriu bei Jalenu Adamsu.

Kilpatrickas yra žaidėjas, kuris gali dominuoti Čempionų lygoje. 31-erių 193 cm ūgio krepšininkas visuomet buvo patikimas už perimetro bei turi puikius taškų rinkimo įgūdžius.

Kilpatrickas turi tiek NBA, tiek Eurolygos patirties, taigi jo atvykimas į Jeruzalę yra aukštos prabos papildymas. Reiktų tikėtis, jog šis gynėjas bus vienas daugiausiai taškų renkančių krepšininkų Čempionų lygoje.

Praėjusį sezoną Kilpatrickas pradėjo Bursos „Tofaš“ klube, o vėliau persikėlė į Las Palmo „Gran Canaria Herbalife“ bei Europos taurėje fiksavo 7,7 taško (21 proc. trit.), 1,8 atkovoto kamuolio, 1,6 rezultatyvaus perdavimo ir 6,3 naudingumo balo statistiką.

Bonzie Colsonas (Izmiro „Pinar Karšiyaka“)

Praėjusio sezono Čempionų lygos MVP buvo vienas iš labiausiai tarpsezoniu nustebinusių papildymų.

Po fantastiško sezono Strasbūro IG klube, kuomet šis puolėjas rinko po 18,1 taško, 5,9 atkovoto kamuolio, 1,7 rezultatyvaus perdavimo ir 15,3 naudingumo balo, buvome tikri, kad Colsonas gaus kontraktą Eurolygoje, tačiau taip nenutiko.

25-erių 198 cm ūgio krepšininkas sulaukė susidomėjimo iš NBA klubų, tačiau visgi pasirašė sutartį su Izmiro ekipa bei vėl bus viena ryškiausių Čempionų lygos figūrų.

Jis yra vienas geriausių metančių lengvųjų kraštų Europoje, kuris taip pat turi puikius kovojimo dėl kamuolių įgūdžius. Tiesa, gynyboje yra kur tobulėti.

Colsonas šiame sezone jau parodė, ką gali, Turkijos čempionato rungtynėse surinkdamas 41 tašką.

Melo Trimble’as (Stambulo „Galatasaray“)

Po stipraus sezono Ispanijoje, Fuenlabrados „Urbas“ ekipoje, įžaidėjas Melo Trimble’as šią vasarą prisijungė prie „Galatasaray“ komandos.

Merilendo universiteto absolventas Europoje žais antrąjį sezoną po poros metų praleistų Australijoje ir Puerto Rike. Trimble’as yra taškus renkantis ir į puolimą orientuotas įžaidėjas.

Pastaruosius kelis sezonus jis nuosekliai tobulėjo ir neturėjo sunkumų pereinant iš mažesnių lygų į didžiuosius Europos nacionalinius čempionatus. ACB lygoje atletas rinko po 16,4 taško.

Trimble’as neabejotinai bus tarp rezultatyviausių žaidėjų čempionate, o per pirmąsias kelias rungtynes Turkijos lygoje žaidėjas jau fiksavo solidžius rezultatyvumo rodiklius.

Jamesas Blackmonas (Izmiro „Pinar Karšiyaka“)

Kitas talentingas taškų rinkėjas, kuris tikriausiai taip pat bus tarp rezultatyviausių lygos žaidėjų.

Praėjusį sezoną Stambulo „Bešiktaš“ komandoje praleidęs Jamesas Blackmonas vasarą pasirašė sutartį su „Pinar Karšiyaka“. Blackmonas yra puikiai tritaškius metantis žaidėjas ir gali pataikyti įvairiais būdais – tiek stovėsenoje, tiek po varymosi.

Jis dažnai sugeba atsiplėšti nuo savo gynėjo ir sėkmingai veržtis po krepšiu.

Gynyboje jis nėra puikus žaidėjas, tačiau turint tiek daug talento puolime, sunku nesidomėti tokiu žaidėju kaip jis. Kuomet Bonzie Colsonas yra toje pačioje komandoje, jie kartu gali tapti priešininkams vienu iš sunkiausiai sustabdomų gynėjų duetu Čempionų lygoje.

Jalenas Adamsas (Jeruzalės Hapoel”)

Jalenas Adamsas yra dar vienas labai talentingas taškus renkantis gynėjas, kurį galėsime stebėti šių metų Čempionų lygoje. Praėjusį sezoną, prieš grįždamas į JAV žaisti NBA G lygoje, gynėjas trumpai žaidė Prancūzijoje, kur vidutiniškai per rungtynes pelnydavo daugiau nei po 20 taškų.

Adamsas yra tikrai pavojingas ginklas puolime, jis gali pelnyti taškus įvairiais būdais, gerai veržiasi link krepšio ir yra gana atletiškas.

„Hapoel“ komandoje gausu individualių talentų ir rasti tinkamą ryšį visiems šiems vaikinams nebus lengva, tačiau Adamsas tikrai bus vienas iš žaidėjų, į kuriuos turėtumėte atkreipti dėmesį.

Troy Caupainas (Stambulo „Daruššafaka“)

Po puikaus naujoko sezono Europoje, Italijos antrajame divizione, 193 cm ūgio Caupainas išvyko į NBA pasirašęs dvišalį kontraktą su Orlando „Magic“.

Po šio etapo gynėjas nesulaukė pasiūlymų likti NBA ir grįžo į Europą. Praėjusį sezoną jis žaidė Vokietijoje, Ulmo „Ratiopharm“ komandoje ir vidutiniškai pelnydavo po 14 taškų, atlikdavo po 4,3 rezultatyvaus perdavimo ir atkovodavo po 3,6 kamuolio, o tritaškius realizuodavo 43 proc. taiklumu.

Caupainas turi tvirtą kūną ir gali sėkmingai užbaigti atakas po krepšiu.

Jis turi gerą krepšinio IQ ir solidžius perdavimo įgūdžius. Įrodęs savo vertę Vokietijoje, Caupainas demonstruoja, kad yra žaidėjas, kuriam galima patikėti vieno iš lyderių pareigas ir būsimą spaudimą.

Thonas Makeris (Jeruzalės Hapoel”)

Mes kalbame apie dar vieną žaidėją, kuris šią vasarą prisijungė prie Jeruzalės „Hapoel“.

Baigęs vidurinę mokyklą, Makeris aplinkui save girdėjo daug kalbų ir pagyrimų. Jo fiziniai duomenys ir vertikalumas padarė jį NBA komandų dėmesio objektu.

Jį 10-uoju šaukimu 2016 metais vykusioje NBA naujokų biržoje pasirinko Milvokio „Bucks“, tačiau žaidėjas nepateisino lūkesčių.

Praleidęs universitetą, Makeris atvyko į NBA kaip labai šviežias talentas ir per savo laiką „Bucks“ stipriai nepatobulėjo. Dar porą sezonų jis praleido Detroito ir Klivlando komandose, tačiau situacija daug nepasikeitė.

Makeriui vis dar tik 24 metai, o patirtis Europoje gali būti naudinga jo žaidimui.

Aplinkiniai „Hapoel“ žmonės iki šiol nebuvo itin sužavėti Makeriu, o dabar atsirado ir kalbų dėl galimo ankstyvo žaidėjo pasitraukimo iš komandos, teigia BasketNews šaltiniai.

Nepaisant šių problemų, bus įdomu stebėti, kaip toks žaidėjas debiutuoja Europoje ir Čempionų lygoje.

Tysonas Carteris (Lavrio „Megabolt“)

Carteris buvo viena didžiausių praėjusio sezono staigmenų. Su „Megabolt“ jis pateko į Graikijos lygos finalą ir buvo vienas geriausių lygos žaidėjų.

Labai atletiškas gynėjas, turintis greitą pirmąjį žingsnį. Carteris taip pat yra nenuilstantis žaidėjas gynyboje, jis labai spaudžia su kamuoliu esantį priešininką ir turi greitas kojas, leidžiančias suspėti paskui oponentus.

Jo gebėjimą skaityti puolimo situacijas dar reikia šiek tiek patobulinti, tačiau mes kalbame apie įdomią perspektyvą net ir Eurolygos klubams. Šis sezonas gali tik įtvirtinti jo potencialą tokiame lygyje.

D'Angelo Harrisonas (Kamianskės „Prometey”)

Po įspūdingo sezono Italijoje, Brindizio „Happy Casa“ komandoje, Harrisoną suviliojo solidus pasiūlymas iš „Prometey“ komandos.

Komanda per atranką pateko į pagrindines Čempionų lygos varžybas, o trejose žaistose rungtynėse Harrisonas buvo lemiamas veiksnys. Jis vidutiniškai pelnydavo po 23 taškus ir tritaškius realizuodavo 45 proc. taiklumu.

Ukrainos komanda atrodo labai ambicinga. Ji prijungė kelis kitus intriguojančius žaidėjus, o tarp jų – Miro Bilaną, kuris praėjusį sezoną taip pat žaidė Italijoje. Įsirašykite Harrisono vardą tarp kandidatų, kurie gali tapti rezultatyviausiais lygos žaidėjais.

Galimi pretendentai į Čempionų lygos titulą

Šeštasis FIBA Čempionų lygos sezonas atrodo kaip vienas stipriausių, nes daugelis komandų varžysis dėl finalo ketverto ir titulo.

Šio sezono favoritai – nuo įprastų pretendenčių į titulą – Tenerifės „Lenovo“ ir Jeruzalės „Hapoel“ ekipų, iki nustebinti galinčių – Izmiro „Pinar Karšiyaka“, ar lygos naujokų – Kamianskės „Prometey“ komandų.

Visos komandos yra įvardytos dėl savo sudėties ir pajėgumo, tačiau ar jos turi viską, ko reikia norint iškovoti titulą? 

Izmiro „Pinar Karšiyaka“

„Pinar Karšiyaka praėjusį sezoną baigė antroje vietoje ir yra laikoma viena šio sezono favoričių.

Turkijos klubas tarpsezonio metu visus nustebino pasirašydamas sutartį su Bonzie Colsonu iš Strasbūro IG, kuris buvo praėjusio sezono MVP ir rezultatyviausias žaidėjas.

Kad ir kaip dar yra anksti, buvęs Milvokio „Bucks“ puolėjas jau parodė savo puikius taškų pelnymo sugebėjimus.

Klubas taip pat pasipildė Jamesu Blackmonu, Akilu Mitchellu ir naujausiu pirkiniu – Michaelu Rollu. Patyręs gynėjas, prieš tai rungtyniavęs Milano „Armani Exchange“ komandoje. Šią vasarą Rollas FIBA Afrikos čempionate su Tuniso rinktine laimėjo aukso medalį.

Komanda pasipildė solidžiais vietiniais žaidėjais – Canu Korkmazu ir Berkanu Durmazu. Taip pat išlaikė Tony Taylorą ir Amathą M'Baye. Kita vertus, prarado Raymarą Morganą, D.J. Kennedy ir Seką Henry.

Ekipą treniruos Ufukas Sarica, sėkmingiausias treneris klubo istorijoje, kuris 2015 metais padėjo komandai laimėti Turkijos lygos titulą.

Tuo metu, kad laimėtų čempionatą, „Pinar Karšiyaka“ turėjo įveikti tokius grandus kaip Stambulo „Anadolu Efes“ ir Stambulo „Fenerbahče“.

Jų grupė yra bene stipriausia čempionate. Tarp priešininkų – Jeruzalės „Hapoel“, Manresos BAXI ir Didžiosios Lenkijos Ostruvo „Stal Ostrow“, tačiau 2021 metų finalo dalyviai lenktynes dėl titulo pradeda iš geriausių vietų.

Jeruzalės „Hapoel”

Daugiametis pretendentas į titulą. „Hapoel”, žino, kaip kasmet pritraukti geriausius Čempionų lygos talentus.

Visgi pastaraisiais metais turimo potencialo neišnaudojimas tapo pagrindine problema. Kiekvieną sezoną jie suburia komandą, galinčią iškovoti titulą, tačiau kažko visada pritrūksta.

Šį kartą sudėtis yra tokia pati gera kaip ir anksčiau. Pasikvietę 2020 metų Čempionų lygos metų trenerį Oreną Amielį, jie pasipildė Thonu Makeriu, kuris penkis sezonus praleido NBA žaisdamas „Bucks“, „Pistons“ ir „Cavaliers“ komandose.

NBA talentai Jeruzalėje nesibaigia. Taip pat atvyko ir buvęs 1-asis NBA šaukimas Anthony Bennettas, visgi niekas negali būti tikras, kiek laiko jis išbus komandoje.

Seanas Kilpatrickas, kuris jau yra prisitaikęs prie Europos krepšinio, pridės patirties ir taškų.

Atvykusių žaidėjų sąraše yra Jalenas Adamsas, Retinas Obasohanas, kuris vėl suvienys jėgas su treneriu Amieliu. Taip pat Willy Workmanas ir Kaiseris Gatesas – žaidėjas, kuris NBA G lygoje pasižymėjo kaip metikas ir dėjimų specialistas.

Tai – beveik neabejotinai stipriausia sudėtis visoje Čempionų lygoje. Net jei viskas griūtų (vėl), jie vis tiek atrodo kaip komanda, kurią bus smagiausia stebėti.

Tenerifės „Lenovo“

Priešingai nei Jeruzalės „Hapoel“ fanfaros, Tenerifė visada buvo rimta komanda. Su treneriu Txusu Vidorreta jie turi labai tvirtą pamatą iš praėjusių metų.

Prie praėjusio sezono komandos branduolio prisijungė kanadiečių taškų mašina Kyle'as Wiltjeris, kuris tikrai bus laimingas žaisdamas su Marcelinho Huertu ir po užtvarų laukdamas perdavimų.

Taip pat atvyksta Ispanijos rinktinės lengvasis kraštas Joanas Sastre ir vėl į komandą sugrįžtantis snaiperis Tobiasas Borgas.

Seanas Smithas, legendinio buvusio Madrido „Real“ puolėjo Mike'o Smitho sūnus, atvykęs iš antrojo Ispanijos diviziono, gali būti vienas iš labiausiai intriguojančių Čempionų lygos sezono naujų žaidėjų.

Klausimas, kurį turi išspręsti Vidorreta, neabejotinai geriausias pirmųjų penkių Čempionų lygos sezonų treneris, yra tai, kaip Giorgio Šermadinio ir Huerto patirtį išnaudoti tinkamai.

Pradžioje vidurio puolėjas iš Sakartvelo šešias savaites nepadės dėl nugaros traumos, todėl Tenerifė pasipildė kitu aukštu žmogumi – Julianu Gamble'u. Gamble’as išvyko iš Italijos su čempiono titulu ir tikrai norės pasiekti panašių dalykų Kanarų salose.

Burgoso „CB Miraflores“

Nuotr. FIBA Media

Praėjusį sezoną jie tapo pirmąja komanda, dvejus metus iš eilės laimėjusia Čempionų lygą. Dabar jie ketina iškovoti trečią trofėjų iš eilės su naujais veidais tiek aikštelėje, tiek už jos ribų.

Žanas Tabakas debiutuos kaip vyriausiasis treneris, nes klubą paliko Joanas Penarroya. 51 metų Tabakas kaip žaidėjas yra laimėjęs tiek NBA lygą su Hjustono „Rockets“, tiek Europos taurę su Splito „Jugoplastika“. Pastaruosius dvejus metus strategas vadovavo Zelionos Guros „Stelmet” komandai.

„CB Miraflores“ turi tik šešis žaidėjus iš praėjusio sezono: Alexą Renfroe, Vitorą Benite, Xavi Rabasedą, Dejaną Kravičių, Maksimą Salashą ir Kareemą Queeley. Tačiau jie pasipildė keliais žaidėjais, kurie šį sezoną bus pagrindiniai komandos vedliai.

Tarp naujokų yra Kristianas Kullamae, Aleksejus Nikoličius, Tyrusas McGee, Dani Diezas, Marcas Garcia, Steve'as Zackas ir Suleimanas Braimohas.

Iki šiol Burgoso ekipos sezono pradžia buvo kupina pakilimų ir nuosmukių – 1 pergalė ir 2 pralaimėjimai Ispanijoje, taip pat labai sunki pergalė (82:74) prieš Stambulo „Bešiktaš“ Čempionų lygos atidarymo rungtynėse.

Jų neįtikėtini sirgaliai yra tvirtas ginklas, į kurį reikia atsižvelgti, kuomet bus kovojama dėl titulo ar patekimo į kitą etapą, tačiau norint laimėti trofėjų trečią kartą iš eilės – reikia kažko daugiau.

Nepaisant to, kad McGee ir Braimohas yra išskirtiniai žaidėjai ir puikūs taškų rinkėjai, atėjus laikui turės pasitempti ir kiti naujokai, norėdami, kad viskas klostytųsi sėkmingai.

Kamianskės „Prometey“ 

Jei Jeruzalės „Hapoel“ buvo pirmoji komanda mūsų sąraše, kurią reikės būtinai stebėti, tai, atrodo, kad naujokai iš Ukrainos taip pat žada daug veiksmo.

Pirmiausia, net ir ištikimiausi „Prometey“ gerbėjai negalėjo tikėtis, kad jų klubas tarpsezonio metu suburs tokią komandą.

Viskas prasidėjo susitarus su Ronenu Ginzburgu, treneriu, kuris yra atsakingas už Nimburko ERA komandos bei Čekijos rinktinės sėkmę.

Tuomet atėjo pirmoji žaidėjų pasirašymo banga. D'Angelo Harrisonas atrodė pasiruošęs šansui NBA treniruočių stovykloje, tačiau staiga jis prisijungė prie D.J. Stephenso, Seano Evanso, Chriso Dowe ir Aleksandro Lipovijaus bei padėjo „Prometey“ komandai laimėti Bulgarijos sostinėje Sofijoje vykusią Čempionų lygos atranką.

Kai tik buvo užsitikrintas patekimas į grupės etapą, Ukrainos komanda padėjo visas kortas ant stalo, siekdama tokių žaidėju kaip Miro Bilanas, D.J. Kennedy ir Ukrainos rinktinės įžaidėjas Aleksandras Mišulas.

Žvelgiant bendrai, jie atrodo kaip stipriausia komanda debiutantė, kokią kada nors matė Čempionų lyga. Praėjusį sezoną Brindizyje Harrisonui visas puolimo vadeles įteikė treneris Frankas Vitucci ir tai pasiteisino. Jei amerikiečių žaidėjui pavyks pakartoti praėjusio sezono pasirodymą, tikėkitės, kad „Prometey“ padarys stebuklus.

Sirgaliai taip pat mėgausis D.J. Stephenso dėjimais, nes buvęs NBA žaidėjas jau kelis kartus įrodė savo atletiškumą.

Jų Čempionų lygos grupėje taip pat žais Tenerifės „Lenovo“, Sasario „Banco di Sardegna“ ir Liudvigsburgo „MHP Riesen“ komandos.



Komentarai:

Kilpatrick atrode Gran Canarijoj palyginus, bet taciau buvo imtas kaip lyderis ir visai nepateisino i ji dedamu vilciu, taciau gerai ginasi. Visumoj, zaidejas klubams, kurie gali permoketi - kainuoja nemazai, bet kol kas neirode, jog yra tu pinigu vertas, bet Izraelis turetu buti visai gera terpe jam. Trimble susirinko savo gera statistika Fuenoj, bet didelis savanaudis, kas komandai nenese daug naudos bendrame vaizde: kaip izaidejas mazai itraukia kitus zaidejus, bet yra geras scoreris, kas Turkijoj dar labiau ispus jo statistika.
2021-10-05
-3
Atsakyti
ei, o tai titulu vagys nera favoritai? keista.
2021-10-05
+1
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 3

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.