„Trys milijonai trenerių“: ar Cousinso atvykimas pakeis „Pelicans“?

2017-03-01 17:46

Paskutinė vasario savaitė Nacionalinėje krepšinio asociacijoje (NBA) pažymėta grandiozioniais mainais, kurių metu fantastinį darbą atliko Donato Motiejūno atstovaujama Naujojo Orleano „Pelicans“ komanda.

Luizianos valstijos klubas atliko mainus su Sakramento „Kings“ ekipa, iš kurios persiviliojo 2010 metais naujokų biržoje penktuoju šaukimu pakviestą NBA žvaigždę DeMarcusą Cousinsą ir Omri Casspi.

Manais už tai „Pelicans“ atidavė tris žaidėjus: Buddy Hieldą, Tyreke'ą Evansą, Langstoną Galloway bei pirmojo ir antrojo rato naujokų biržos šaukimus.

Šį sezoną metamos baudos

75%
16,8
Pataiko: 16,8
Taiklumas: 74,6%
Vieta lygoje: 24
Geriausias pasiekimas: 32
Blogiausias pasiekimas: 7
Daugiausia pataiko: Anthony Davis

Apie Naujojo Orleano klubo sėkmę, galimą naują „Pelicans“ erą ir Motiejūno situaciją komandoje kalbėjo „BasketNews.lt“ rengiamoje „Žinių radijo“ laidoje apsilankęs krepšinio komentatorius ir NBA ekspertas Rokas Grajauskas.

– Kaip priėmei naujieną apie Naujojo Orleano „Pelicans“ ir Sakramento „Kings“ mainus?
– Tikrai nuoširdžiai nustebau. Juolab, kad Vlade Divacas dvi savaites iki mainų dar viešai ir privačiai teigė, kad DeMarcusas Cousinas gali būti ramus, jam yra ruošiamas didysis šešerių metų kontrakto pasiūlymas, viršysiantis 200 milijonų JAV dolerių sumą. Tačiau veikiausiai tai ir buvo viena iš priežasčių, kodėl buvo nuspręsta atsisveikinti su Cousinsu ir kodėl jo pagrindinis advokatas klube, savininkas Vivekas Ranadive, neleidęs jo iškeisti eilę metų, galiausiai palūžo ir vieną dieną jam davus leidimą, „Kings“ žaibiškai priėmė bet kurį pasiūlymą ir išsiuntė dinamiškąjį bei nenuspėjamąjį lyderį kuo toliau nuo klubo, kad galėtų pradėti naują erą be techninių pražangų karaliaus ir sunkiai suvaldomo krepšininko. 

– Pats citavai, kad Cousinsą išsiuntė už „bulvių traškučių pakelį“.
– Ta frazė yra labai teisinga. „Kings“ faktiškai už Cousinsą ir Casspi gavo mažiau nei patys atidavė Filadelfijos „76ers“ klubui pernai už teises į Luką Mitrovičių ir Artūrą Gudaitį. Žingsnyje, kuris buvo atliktas siekiant atlaisvinti algų kepurę, „Kings“ taikėsi į eilę laisvų agentų: LaMarcusą Aldridge’ą, Wesley Matthewsą, Monta Ellisą. Nei vienas iš tų žaidėjų nepasirinko Sakramento klubo, „Kings“ dėl tų mainų gavo vieną sezoną su pusiau motyvuotu Rajonu Rondo ir būtent tais mainais jie atidavė daugiau pirmojo rato šaukimų, daugiau teisių apsikeisti pirmojo rato šaukimais „76ers“ klubui negu gavo patys iš Naujojo Orleano komandos. Pats Divacas po mainų sakė, jog prieš dvi dienas turėjo geresnį pasiūlymą ir tai tik dar kartą iliustruoja, kaip veikia „Kings“ klubas, kokią stiprią ir absoliučią valdžią turi jame Ranadive ir kaip jo sprendimas akimirksniu gali priversti klubą kuo greičiau atlikti mainus, kad tik savininkas nepersigalvotų ir ekipa neliktų toliau su tuo pačiu Cousinsu. 

– Ko gali pasiekti „Pelicans“ žvelgiant į ateitį?
–Atlikus mainus, Naujojo Orleano klubo sirgaliai tikėjo, jog likus 25 rungtynėms dar tikrai įmanoma susistyguoti, galima pradėti kovoti dėl pergalių, dėl tos aštuntosios vietos ir tuo pačiu labai įdomaus susitikimo su „Golden State Warriors“ ekipa. Tokia priekinė linija prieš „Warriors“ žemu penketu grįstą žaidimą, be abejo, būtų labai įdomus stilių susikirtimas ir būtų labai įdomu, kaip susiklostytų tokia serija.

Kitas dalykas, kalbant apie papildymą, šie mainai jau buvo atlikti, kad papildyti Anthony Davisą, kad Anthony turėtų bent vieną aukšto lygio, aukšto talento žaidėją šalia savęs, kadangi Jrue Holiday taip ir nerealizavo savo potencialio po mainų su „76ers“. Filadelfijoje žaidėjas žaidė „Visų žvaigždžių“ rungtynėse, buvo labai geras įžaidėjas, buvo laikomas vienu geriausiu jaunųjų įžaidėju. „76ers“ atliko mainus nuslėpę Holiday sveikatos būklę, nuslėpę žaidėjo stresinį kojos lūžį, kurį žaidėjas turėjo. Tad „Pelicans“ nusipirko „katę maiše“.

Kitas klausimas, kodėl pats klubas neatliko tyrimų ir neišsiaiškino apie tą traumą prieš atlikdami mainus. Taip pat ir Tyreke’as Evansas, su kuriuo buvo pasirašytas pakankamai didelis kontraktas ir kuris buvo išsiųstas dabar atgal į „Kings“ klubą. Visi tie krepšininkai, kurie turėjo tapti pagrindiniais Daviso pagalbininkais, taip ir nesugebėjo jais tapti. Klausimas, kaip sukris kortos dabar Naujajam Orleanui, kaip pavyks apjungti Cousinsą ir Davisą.

Bent jau kol kas Alvinas Gentry sako, jog abu žaidėjai daug geriau žaidžia tada, kai vieno iš jų nėra aikštėje. Kai jie abudu yra aikštėje, jie kol kas pernelyg stengiasi padėti vienas kitam, pernelyg dažnai atsisako metimų, žaidžia ne taip agresyviai, stengiasi dalintis kamuoliu, tačiau tas dalijimasis kamuoliu turi pamažu slopti ir jie turi nebijoti imtis iniciatyvos pavieniui. Dar vienas klausimas, kuris man asmeniškai yra labai įdomus, ar negali būti taip, kad Cousinsas atskleis tamsiąsias Daviso puses, ar negali būti taip, kad tas mikroklimatas Naujajame Orleane gerokai pasikeis ir jog mes turėsime ne vieną, o du su arbitrais nuolat konfliktuojančius ir technines pražangas renkančius krepšininkus.

– Ar tiki, kad gali prasidėti nauja dinastija, nauja „Pelicans“ era?
– Viskas priklausys nuo šios vasaros. Nauja era jau vienaip ar kitaip prasidėjo. Cousinsas laisvuoju agentu tampa tik 2018-aisiais, tad ta era gali pernelyg ilgai neužsitęsti, jeigu šis eksperimentas nepasiteisins. Labai įdomu, ką šią vasarą darys „Pelicans“, kadangi Jrue Holiday tampa neapribotu laisvuoju agentu, apskritai, atsilaisvina bent kažkiek tai pinigų. Be abejo, yra bandoma atsikratyti dviem inkariniais kontraktais – Omeru Ašiku ir Alexu Ajinca, kurie net negauna žaisti, o pinigų gauna beveik tiek pat, kiek Jonas Valančiūnas, manau, per sezoną kiekvienas atskirai. Tad dabar yra dar viena užduotis „Pelicans“ kaip pavyks laisvuosius agentus įtikinti, kad apsimoka ateiti ir žaisti su Cousinsu ir Davisu, jog tai yra perspektyvus duetas, jog tai yra perspektyvi situacija, kurioje atėjęs naujas krepšininkas galės įsilieti į žaidimą ir tuo pačiu galės kovoti dėl aukščiausių tikslų. 

– Matant tokią situaciją, kad priekinė linija yra užkišta dviem superžvaigždėmis, Donatui Motiejūnui galbūt vasarą yra naudingiau išklausyti kitus pasiūlymus. Taip pat klausimas, ar „Pelicans“, aišku, norės jį toliau matyti pas save.
– Sunku pasakyti, kadangi, kai Donatas atėjo į „Pelicans“, atrodė, jog tai yra nuostabus pasirinkimas. Tai yra ekipa, kur priekinėje linijoje žaidžia du vaikščiojantys „negyvėliai“ – Ašikas su Ajinca, ir jog Motiejūnas turi auksinę galimybę dabar atsisklėsti, parodyti, kad yra sveikas, jog gali žaisti, jog tikrai gali būti naudingas ir tuo pačiu pasikelti savo vertę. Kol kas tai tikrai nevyksta, Donatui sekasi pakankamai sunkiai. Ar jam verta pasilikti, ar neverta, labai sunku pasakyti, kadangi tai priklauso nuo to, kokioje situacijoje atsidurs Motiejūnas, jeigu išeis į kitą komandą.

„Pelicans“ ekipoje, bent jau teoriškai, geros sportinės formos atveju jis gali tapti tuo šeštuoju krepšininku, kylančiu nuo suolo, gaunančiu žaidimo laiko, be abejo, neypatingai daug, turint omeny, kiek tų minučių „suris“ Daviso ir Cousinso duetas, tačiau galintis tapti tuo žaidėju, kaip minėjo Gentry, kad visvien tą laiką reikia kažkaip išdalinti, jog vienu metu ir Davisas, ir Cousinsas ne visą laiką būtų aikštėje ir tuo pačiu Motiejūnas atrodo, kad galėtų puikiai tikti tiek prie vieno, tiek prie kito kaip antras pagalbinis aukštaūgis, kuris išplėčia erdvę puolime, kuris gali kovoti dėl kamuolių, kuris gerai atiduoda perdavimus, gerai mato aikštę, gerai kuria žaidimą, tad viskas spręsis iki sezono galo ir šią akimirką užtikrintai pasakyti likti Naujajame Orleane ar ne, yra išties sunku.



Komentarai:

....
dviese aukstaugiai nieko nepasieks kai maziukai kruva lavonu nesiginanciu. tas pats holiday vidutiniokas ir tiek. tas pats frazier ne ka blogiau pasirodytu. buvo atkarpa kai nuo suolo kildamas dedavo i pavesi ta holideju. dabar kiek aprimes.
2017-03-01
-3
Atsakyti
djgaffer
D-MO apsimokėtų likti tik tuo atveju,jei Ašikas su Ajinca išeis.Joneso jau nėra,o išėjus dar tiem dviem,daugiau laiko Donatui atsirastų.Bet vėlgi-kas norės tų vos pajudančių turko ir franco su tokiais kontraktais.Sunkus darbas laukia vasarą pelikanų.
2017-03-01
-1
Atsakyti
sakalas
gražinkit sakalus
2017-03-01
-3
Atsakyti
Anonimas
Pasiilgstu grajausko nba komentatoriaus balso :) buvo isties smagu klausysitis .Galetum Rokai karts nuo karto i etery papult

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2017-03-01
-3
Atsakyti
pataikes_baudos _metima
jo ta ir noriu pasakyti :) exactly !
2017-03-01
+1
Atsakyti
bee
Nori pasakyt Grajauskas mazai nusimano apie NBA?:D komentatoriau tu komentatoriau :D

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2017-03-01
-3
Atsakyti
pataikes_baudos _metima
EGZPERTAI DIDIEJI :D Grajauskas tai dar Delfi.lt NBA LT tvarko, tai ka galima pasakyti, copy/paste is NBA.COM
2017-03-01
-5
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 7

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.