Lietuvos klubų piramidžių spragos: kodėl lagaminus kraunasi didžiausi šalies talentai?

Vilius Stalgaitis
„BasketNews.lt“
2017-03-06 18:11
Nuotr.: Fiba.com
Nuotr. Fiba.com

Jungtinės Amerikos Valstijos (JAV), Ispanija, Vokietija. Tai trys valstybės, kuriose šiuo metu išsibarstę vieni perspektyviausių šalies krepšininkų gilina savo įgūdžius.

Ispanijoje savo kelią į Olimpą tiesia tokie šalies talentai kaip Tadas Sedekerskis (Vitorijos „Baskonia“), Rokas Gadiliauskas (Las Palmo „Gran Canaria Herbalife“), Tomas Balčiūnas (Sevilijos „Real Betis“) ar Arnas Velička („Barcelona“). Vokietijoje pluša sutartį su Bambergo „Brose“ turintis Arnoldas Kulboka, o JAV be kitų NCAA lietuvių yra ir devyniolikmetis Rapolas Ivanauskas.

Kas sieja visus šiuos talentus? Jie visi, išskyrus Rapolą Ivanauską, yra savo amžiaus Lietuvos rinktinių vedliai ir beveik visi į Vakarus patraukė panašiu metu – iki 16 metų. Vienintelį Kulboką Vokietija suviliojo tuomet, kai jam buvo septyniolika.

Tadas Sedekerskis

Tadas  Sedekerskis
Tadas  Sedekerskis
MIN: 7.31
PTS: 2.5 (50%)
REB: 1.92
AS: 0.42
ST: 0
BS: 0.08
TO: 0.25
GM: 12

Aišku, talentų netrūksta ir Lietuvoje. Kaip pavyzdžius galima paminėti šį sezoną Mezon-NKL pirmenybėse žibančius jaunąjį žalgirietį Gytį Masiulį ir Molėtų „Ežerūno“ atradimą Dovydą Giedraitį, kuris būdamas vos 16-os NKL pirmenybėse vidutiniškai rinko po 13,6 taško ir dukart sugebėjo tapti naudingiausiu savaitės krepšininku. Vis dėlto, tinklalapio „BasketNews.lt“ žiniomis, pastarasis jau turi minčių apie išvykimą ir šio savo ateities scenarijaus neatmeta.

Lietuvoje jauniesiems krepšininkams tokiame amžiuje išvykimas tobulėti į Vakarų valstybes vis dar prilyginamas naujoms galimybėms, o tokie vardai kaip „Real“, „Barcelona“ ar „Baskonia“ talentus tiesiog traukte traukia.

Vis tik su tinklalapiu „BasketNews.lt“ šia tema diskutavęs Lietuvos jaunimo rinktinių vyr. treneris Rolandas Radvila kategoriškai neigė, kad toks šalies talentų emigravimas yra tendencingas. Specialisto teigimu, šiuo atžvilgiu patraukli yra ir pati Lietuva.

„Žaidėjams yra siūloma, žadama. Kiekvienas krepšininkas turi norą, apetitą išbandyti kažką kitokio, ir tokia tendencija nėra tik tarp suagusiųjų. Visi įsivaizduoja, kad kažkur kitur yra geriau, bet aš pats turiu pavyzdžių, kaip tie patys užsieniečiai klausinėja, ar būtų galimybė pasitreniruoti Lietuvoje, padirbėti su Donato Motiejūno ar Jono Valančiūno treneriais. Nemanau, kad galime sakyti, jog žaidėjai masiškai bėga, taip nėra. Galbūt kažkas turi priežasčių išvykti, ieško geresnių variantų, bet tai nėra tendencija“, – savo nuomonę išreiškė Radvila.

Rolandas Radvila
Rolandas Radvila
Nuotr. LKF

Vis dėlto Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) atstovo teigimu, pagrindinė tokio talentų nutekėjimo priežastis slypi ne agentų pažaduose ar užsienio vilionėse. 

LKF pastaraisiais metais suka galvas, kaip šalies klubus paskatinti įkurti dublerių ekipas ar bent užmegzti bendradarbiavimą su žemesnių lygų komandomis. Žvilgtelėkime, kokia situacija yra LKL pirmenybių komandose.

Neabejotinai stipriausią ir aiškiausiai struktūruotą jaunimo sistemą yra sukūręs šalies čempionas – Kauno „Žalgiris“. Laikinosios sostinės klubas jauniesiems talentams gali pasiūlyti puikias sąlygas tobulėti: pradedant apgyvendinimu, baigiant nuolatinėmis treniruotėmis tame pačiame pastate esančiame sporto komplekse.

Nenuostabu, kad į Kauną plūsta ir didžioji dalis talentingų kitų miestų krepšininkų. Pavyzdžiui, dabartinėje „Žalgirio“ dublerių sudėtyje yra žaidėjų iš tokių mažesnių miestų kaip Alytus, Marijampolė, Biržai ar Tauragė.

Pastaraisiais metais šia kryptimi aiškiau judėti pradėjo ir Vilniaus „Lietuvos rytas“ bei Klaipėdos „Neptūnas“. Vilniečių dublerių ekipa laikoma NKL čempionate besikaunantis „Perlas“, o RKL pirmenybėse rungtyniauja ir Andriaus Šležo treniruojamas „Lietuvos rytas-2“. Tuo metu klaipėdiečiai bendradarbiauja su „Nafta-Uni-Akvaservis“ ekipa ir taip pat turi savo dublerių komandą RKL čempionate.

Dublerių komandas RKL pirmenybėse turi ir Alytaus „Dzūkija“ bei Utenos „Juventus“, tačiau jų „produktų“ pagrindinėse šių miestų komandose kol kas nematyti – „Juvės“ gretose yra tik du uteniškiai, labiau atliekantys epizodinius vaidmenis, o „Dzūkija“ alytiškių komandoje apskritai neturi. 

Kas daugiau? Panevėžio „Lietkabelio“ dublerių komanda dar praėjusį sezoną iškrito iš NKL čempionato ir šį sezoną krepšinio žemėlapyje apskritai nefigūravo. Ir tai yra viskas. Daugiau nė viena LKL komanda neturi kryptingai dirbančios dublerių ekipos ar juo labiau jaunimo ugdymo piramidės.

Taigi Lietuvoje galima suskaičiuoti penkias LKL komandas, kurios turi stipresnę ar silpnesnę jaunimo ugdymo sistemą. Tiesa, pasirinkimas perspektyviausiems Lietuvos krepšininkams vis tiek nėra platus. Ko jiems reikia? Ne vienerius metus užsienyje dirbęs Radvila įsitikinęs, kad jaunieji žaidėjai nori ateities vizijos, o tokią šiuo metu Lietuvoje gali pasiūlyti tik vienas miestas.

„Žaidėjas turi matyti aiškią sistemą. Tačiau kas Lietuvoje šiuo metu tokią turi? Žaidėjai dažnai neturi, kur žaisti. „Žalgiris“ turi gerą sistemą. Su visa pagarba „Lietuvos rytui“, šis klubas galėtų turėti panašią piramidę, jei neinvestuotų į legionierius, kurie neša vienadienius rezultatus. Tokie klubai geriau nusipirks legionierių. Yra nuomonė, kad jei esi jaunas, gali ir pasėdėti. Turi būti pereinamasis ryšys. Prie to galėtų prisidėti ir lyga, skatindama klubus. Kaip pavyzdį galima paminėti Martyną Echodą. „Žalgiris“ išnuomavo, bet matome, kad „Šiauliuose“ jis ne tik negadina vaizdo, bet ir duoda naudos.

Klaipėda pradėjo judėti ta kryptimi, tačiau ten vis dar nėra taip, kaip norisi, bet didieji Lietuvos miestai tikrai galėtų turėti tokias komandas. „Žalgiris“ čia yra pavyzdys, tik įdomu, kodėl Vilniuje tokios sklandžios sistemos nėra. „Žalgirio“ sistemoje yra vienas-kitas įsitvirtinęs net ir pagrindinėję komandoje, bet „Lietuvos ryto“ komandoje to nematome. Vaikai iš provincijos ten vyksta, nes paprasčiausiai mato galimybę. Tačiau „Žalgiris“ ne guminis, visų nepriimsi.

Mes norime, kad kuo daugiau LKL komandų turėtų dublerių ekipas ar bent jau bendrautų su sporto mokyklomis, jie žaistų RKL pirmenybėse. Pavyzdžiui, „Šiauliai“ dabar nieko neturi, tačiau kodėl jiems nebendradarbiavus, tarkime, su Joniškio „Delikatesu“? Ten koks nors jaunuolis galėtų priaugti aukštesniam lygiui. Tarkime, nuo 19 iki 23 metų jaunimui. Dar įdomiau būtų, jei tas pats Joniškio klubas turėtų ryšį su kokia sporto mokykla, kuri žaistų RKL pirmenybėse. Pats žinau, kad ir Biržuose yra perspektyvių vaikinų. Tačiau šie dalykai per vieną dieną neišsisprendžia, tam reikia didelių finansinių ir žmogiškųjų resursų. Klubams taip pat yra rėmėjų įsipareigojimai. Savivaldybės pinigus jiems skiria rezultatams, jie nori matyti juos, o nesižvalgyti, ar jaunimas gauna pasireikšti“, – apie esamą padėtį Lietuvoje kalbėjo Radvila.

Arnoldas Kulboka
Arnoldas Kulboka
Nuotr. Facebook.com

Kol LKF atstovai sprendžia aukščiausių šalies pirmenybių klubų piramidžių struktūros klausimus, išvykę Lietuvos talentai savo iškeliavimo priežastimi dažniausiai nurodo ne perspektyvas, o individualų darbą tobulėjant.

Buitinis aprūpinimas, intensyvus darbas nuo pat ryto, asmeniniai treneriai ar net galimybė mokytis internetu lietuviškoje mokykloje. Tokias idealias sąlygas Vokietijoje turi „Brose“ sistemoje kelią besiskinantis Kulboka.

„Labai daug individualiai dirbu su treneriais, kiekvieną rytą sportuoju su treneriu krepšinio treniruotėse, turiu tris kartus per savaitę treniruotis ir treniruoklių salėje. Tiesiog čia man skiriamas didelis individualus dėmesys. Galbūt jie žiūri į detales, kurių neįvykdau iki galo, ir nori man padėti. Tuo metu Lietuvoje treneriai dirba su didele žmonių grupe ir daug ko nepastebėdavo“, – tinklalapiui „BasketNews.lt“ pasakojo Kulboka.

Toks kruopštumas ugdant žaidėjus nėra tik vokiečių bruožas. Kone identiškais žodžiais savo patirtimi Ispanijoje su tinklalapiu „BasketNews.lt“ dalinosi Las Palme gyvenantis vienas perspektyviausių šalies aukštaūgių Gadiliauskas.

„Galiu atsiliepti tik geriausiais žodžiais“, – apie sąlygas Ispanijai priklausančioje saloje prakalbo Gadiliauskas.

Jis neslėpė, „Gran Canaria Herbalife“ jaunimui suteikia idealias sąlygas. Gyvenamoji vieta yra visiškai šalia krepšinio salės, kuri pilna reikalingiausios įrangos, o buitis kurortinėje Ispanijos saloje apibūdinama kaip aukščiausio lygio. Tačiau esminis faktorius, Gadiliausko teigimu, yra klubų požiūris.

„Manau, kad užsienyje skiriamas didesnis dėmesys individualiam darbui, čia ir sąlygos tobulėjimui geresnės. Skiriamas didelis dėmesys kiekvienam žaidėjui ir jo progresui bei sklandžiam perėjimui į vyrų krepšinį. Negaliu sakyti, kad Lietuvoje to neruošia, tačiau manau, kad į jaunimą žiūrima kitaip“, – pasakojo Gadiliauskas.

Rokas Gadiliauskas
Rokas Gadiliauskas
Nuotr. Facebook

Ar yra galimybė, kad artimiausioje ateityje tokias sąlygas lietuviai ras gimtinėje?

„Manau, kad ne mažiau svarbus yra ir finansinis faktorius, nes mes tokių resursų neturime. Jie gali kviestis žaidėjus iš bet kur, kuomet pas mus LKL pirmenybėse klubai piniginiu aspektu nėra lygiaverčiai. Ispanai kviečiasi daug žaidėjų, o „Real“ komandoje šių metų turnyre Italijoje žaidė žaidėjai iš Afrikos, Kinijos, Juodkalnijos. Mes to neturime, bet jei klausiate, kas geriau dirba, dėl atsakymo dar suabejočiau. Jie taip pat mūsų klausinėja, kaip mes dirbame, jiems tai įdomu. Klausinėja ir apie Kuzminsko trenerio darbo metodus“, – teigė Radvila.

Tai nėra vieninteliai skirtumai tarp Ispanijos ir Lietuvos, kadangi Ispanijoje krepšinio įgūdžius gerinantys jaunieji talentai tarpusavyje jėgas tikrinasi kiek kitokiu principu. 

Ispanijoje jaunių ir jaunimo čempionatai vyksta regioniniu pagrindu, o talentingiausius žaidėjus surenkančios „Barcelona“ ar „Real“ akademijos per sezoną sužaidžia gerokai mažiau rungtynių nei kitų miestų jaunimas.

Radvilos teigimu, toks modelis tikrai nėra pranašesnis nei lietuviškasis atitikmuo – Moksleivių krepšinio lyga (MKL).

„18 metų amžiaus vaikinas yra tokio amžiaus, kai jau turi pereiti į profesionalų krepšinį. Kita vertus, Lietuva taip pat turi gerą sistemą – moksleivių lygą, kuri puikiai surikiuota pakopomis. Jaunimas kaunasi nuo „Pirmojo iššūkio“ iki Olimpinės taurės. Tuo metu ispanai tokios sistemos neturi. Jų principas toks, kad ispanai kaunasi regioniniu pagrindu. Tarkime, čia atitikmuo būtų, kad Kaunas kovotų su Garliava. Jie tik vėliau išeina į finalus“, – pabrėžė Lietuvos jaunimo rinktinių vyr. treneris.

Vis tik vienu perspektyviausių šalies jaunųjų krepšininkų laikomas Kulboka pasirinko ne Ispaniją, kurios ekipų pasiūlymų jis turėjo, o šiai šaliai krepšinio tradicijomis neprilygstančią Vokietiją.

Po Kulbokos pasirinkimo praėjo jau pusantrų metų ir dabar suvalkietis gali patikinti – sąlygos Bamberge taip pat yra idealios. 

„Gal dabar prasiplės bendras požiūris į kitas valstybes ir tą pačią Vokietiją. Visi mano, kad Vokietija yra futbolo šalis, bet mano pavyzdys parodo, kad salygos čia yra geros ir tobulėti galima. Krepšinis vystosi milžinišku greičiu, – pasakojo Kulboka. – Gal ne viskas Lietuvoje yra idealu, bet mano pavyzdys man parodė, kad turiu išvykti.“



Komentarai:

to bet
ispanijos lygoj losia sedekerskis vidutiniskai po 6 ar 8minutes ir jaunesnis uz zalgirio talentus
2017-03-07
-1
Atsakyti
to bet
Sedekerskiui 19m o Valinskui 23m. Varnui 20 bet išvis nei 5 min negauna
2017-03-07
-8
Atsakyti
bet
ir Sedekerskis kol kas daugiau suoliuka trina , nei losia. tai kuo kitaip nei zalgiryje jaunimas ?
2017-03-07
+2
Atsakyti
MAMBA
Bulvanosiai lietuviai. Geras staipsnis. Tuos bulvanosius reikia paklibinti biški. Visos LKL komandos privalo tureti piramides ugdymo. Ir dar LKL butu naudinga tureti bent jau 12 tokių klubų. Tada būtų tikrai neprastas mechanizmas, leidžiantis išlikiti Europos krepšio elite. ČIA YRA TIESIOGINIS LKF DARBAS SUKURTI DARNIĄ SISTEMĄ O NE SMAUKYTIS.
2017-03-07
-1
Atsakyti
jusas
Tos piramides pas mus isvis nera.Ir tiesiog negalima lygintis su ispanijos klubu ar to paties Bambergo sistemomis.Pirmiausiai reikia zinoti,kiek ten dirbu zmoniu,kokios skiriamos lesos,kiek turima pakopu,pvz priklauso klubui 4 komandos,ir siaip viskas sudeliota iki detaliu.O pas mumis treneriai geri,ypac vaiku ,atsidave darbui,fanatikai,bet yra baisi biednyste,dauguma ju turi kitus darbus,arba galvoja apie juos,nes negali pragyventi.Tai apie ka mes cia snekam?
2017-03-07
-2
Atsakyti
Super
Super talentai 1 taškas per varžybas :DD

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2017-03-07
-7
Atsakyti
touch down
kai paziuri dabartinius jaunus talentus kaip porzingis, antetokumpo, davis, jokic ir musu tai verkt norisi. musu auksti veidu i krepsi beveik nezaidzia, pagridinis ginklas metimas kabliu ar puskabliu. pas gynejus driblingas ziauriai prastas, crossoveriu nemoka daryt, meta tik viena ranka ir is vienos puses. lietuvos treneriai tikriausiai isvis neziuri nba, net nesuvokia kaip ten jie treniruojasi, tokie zaidejai kaip curry ar irving kad ir kokie geri bebutu vistiek dirba kiekviena diena ties driblingo gerinimu, o pas mus tikriausiai i tai net nekreipia demesio, kaip treniravo pries 10 metu taip ir siandien treniruoja. visa laime, kad yra tokiu talentu kaip sedekerskis, velicka ir kulboka, matosi iskart, kad visa galva geresni uz bendraamzius, neveltui tobuleja uzsienyje, o ne lietuvoje statomi i siaurus remus
2017-03-07
+9
Atsakyti
Ntelio
Man juokinga tikrai. Metai iš metų komentuoja visi tą pačią problemą. Kaip mes tarp stipriausių pasauly taip. Ir jau 30 metų niekas nesikeičia. :) Geriau daugiau visi pradėtų dėmesį kreipt į talento ugdymą, o ne kiek pinigų iš jų ateitį uždirbt.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2017-03-07
Atsakyti
dd
jus dar paziurekit kaip musu tie jauni atrodo, perkare kaip is osvenciumo, tai i koki vyru krepsini jus juos kisat? kazi ar nors vienas i sporto sale eina. Gal ne vien sistema kalta, o dar ir zaidejo noras, atsidavimas, pasiaukojimas..Gal galvoja, kad, va uzsirasiau i krepsinio treniruotes ir jau zaisiu eurolygoj.
2017-03-06
-3
Atsakyti
to nesutinku
Pats nesutinki ir paskui sakai ta pati, kad nedirba individualiai su zaidejais nebent ju tevai gali didelias bapkes moket. Tame ir esme, kad netinkami treneriai dirba mokyklose. Kodel aukstaugiu neismoko kamuolio varytis gauna kamuoli ir bijo ji net sumust i zeme, atrodo pirma karta tai daryti, nors tai tiesiog yra basic zaidimo elementas, kuri turetu moket visi ar tu aukstas ar zemas, ta turetu pradzioj ir mokyt kaip varytis kamuoli, o ne kaip ir kada bauduotis ar kaip kabli mest. Paziurekit Porzingi, aukstas, aukstesnis nei JV, greitesnis, moka kamuoli varytis, kabliu nemeto, nes tai % metimas, nebent ji atidirbes esi tiek kad mesi 70%.

LT treneriai ne nuo to galo pradeda treniruot, paziurekit Lekaviciu, pries sia vasara nemokejo visiskai jokiu driblingo judesiu apart greit varytis kamuoli, viena vasara pasitreniravo, staiga crossoverius ismoko daryt ir tt.

Tie patys zalgirio dubleriai sako, kad pries pora metu tik pradejo kreipt demesi i zaideju individualu pasiruosima o ne taktikas. Tai ka kalbet? Kad NKL dubleriams vare taktikas o ne individualu pasiruosima, paskui nueina i zalgiri, negali kamuolio pasivaryt, 4metus atsedi, vistiek nieko nemoka (Lipkeviciaus pavizdys)
2017-03-06
+2
Atsakyti
nesutinku
su anonimu, isvaziuoja tik tie, kurie dar Lietuvoje budami mokejo visko siek tiek daugiau nei kiti. Moksleiviu lygyje salygos super ir cia, bet paskui tik noro reik turet ir darbo idet, aisku ir nuo teveliu pinigines dydzio viskas priklauso labai daug - papildomos treniruotes, nes vienas treneris visu 15-20 neismokins individualiai, stovyklos, isreklamuotos isgirtos, ju visu kaina ohoho...reikia tik, kad paskui dideji klubai su savo sistemomis tinkamai ivertintu visas sitas pastangas ir investicijas, o ne pusdykiai susirinktu busimus zaidejus , kuriuos po to, kai tampa nebetinkami jaunimo eurolygos turnyrui ir nerodo dideliu perspektyvu ramia sazine ismestu lauk...juk investicijos i ji nebuvo dideles keli simtai euru plius maistas ir stogas virs galvos, jei ne vietinis.
2017-03-06
-2
Atsakyti
Anonimas
musu klubu vadovai burdami komandas jaunimui nenumato jokio vaidmens. kaip pavyzdziui pas zalgiri yra jaunimo, bet jie laikomi kaip 13,14 zaidejai ir dazniausiai net neregistruojami eurolygos rungtynems, o jei ir registruojami jie vistiek neturi galimybes pasirodyt aiksteje jei rungtynes itemptos iki pat galo. jei suburu komanda taip, kad jaunas zaidejas keistu startinio penketo zaideja tai nebutu iseities, treneris turetu leist juos i aikste, bet turiu nuojauta, kad taip niekada nebus. hartensteinas ar valinskas man atrodo labai perspektyvus zaidejai, bet jie dorai net sanso negavo parodyt ko verti yra. bus tikrai juokinga kai hartensteinas kitamet nba gaus daugiau laiko aiksteje nei zalgiryje, nes siuo metu prognozuojamas 17 saukimas birzoj (neseniai 12 prognozavo). keliu klubu sistema yra gerai, bet problema tame, kad dubleriai zaidzia per daug zemam lygy ir neturi nei lkl patirties todel gali tik pasvajot apie sansa eurolygoj. ne taip seniai tiek zalgiris, tiek rytas turejo savo dublerius lkle. aiscius ir perla. va tada sistema buvo daug geresne, valanciunas taip pateko i pagrindine ryto komanda. o dabar kai zaidejas 20 ar viresnis zadzia tik nkl nera nieko gero
2017-03-06
+3
Atsakyti
Anonimas
Jaunimo rinktines tik parodo LT lygi, istrauke LT rinktines 2-3 super talentai, o visi kiti visiskos vidutinybes. Paziuri kad be Velickos Kulbokos ir Sedekerskio, musu rinktine butu gavusi nuo apskritai visu, kodel?

O gi todel kad turi net pagrindu kaip persivaryt kamuoli per aikste.

Atrodo visa gyvenima tik trenerio taktikas vykdo ir dabar isbeges i aikste, ir neleidus oponentams atlikti to derinio visiskai nebezino ka daryt.

Tai tik parodo kiek prastai dirbama individualiai su zaidejais, isvaziave zaidejai rodo solyduma ir individualias savybes, vietiniai? Sugeba laisvas i kasi pataikyt ir atsitvert savo zmogu kovodamas del kamuolio, rodos kamuolio driblingavimas, plastika ir tt visiskai nesvarbu. Svarbiausia ivykdyt trenerio derini, o jei parodysi kazka nestandartinio sesi ant suolo.
2017-03-06
-1
Atsakyti
voodoo
krepsinis stipriai keiciasi, o musu krepsinio mokykla ne. visi jauni dabar nori i nba, o kad ten patekt individualiai turi but dirbama diena, nakti. pas mus visdar didesnis demesys skiriamas komandiniam zaidimui, del to ir gaunasi, kad musu rinktine tik komandiniu zaidimu gali kazka laimeti, individualybiu visiskai neturim. nebera lietuviu kurie lyderiautu geriausiuose europos klubuose. per paskutinius metus is lietuvos tik valanciunas pakilo i auksta lygi, o dauguma kitu vis dar verda savo sultyse. is auksines valanciuno kartos liko tik ulanovas ir giedraitis. tikrai nesutikciau su tuo treneriu, kuris cia taip giria musu krepsinio mokykla, kad labai gerai dirba. aisku komandos laimi medalius jaunimo cempionatuose ar eurolygos jaunimo turnyruose, bet is tu komandu nera kam zaist su vyrais. mano nuomone individualiai dirbama tikrai per mazai del to jaunimas ir bega i uzsieni, nes ne stipri komanda tau garantuos gera kontrakta, o tavo pacio individualus sugebejimai
2017-03-06
+1
Atsakyti
piktas
Straipsnis niekienis. Neatsako į straipsnio pavadinime užduotą klausimą. Klausia kodėl išvyksta? Bet atsako, kas pas mus sistemoje yra gerai. Taip, samsung karta yra išskirtinis projektas, dėl ko tobulėja pas mus penkiolikiniai ir dėl ko dar bent jau penkis metus į priekį rodysime išskirtinius rezultatus jaunimo krepšinio čempionatuose. Taip, pas mus moksleivių lyga yra bent top3 stipriausių moksleivių visoje Europoje ir šičia nereikia niekur žvalgytis į šonus, tiesiog toliau leisti dirbti tiems patiems žmonėms ties šia lyga. BET mūsų krepšinio sistemoje yra viena DIDŽIULĖ SPRAGA. JAUNI ŽAIDĖJAI NĖRA INTEGRUOJAMI Į VYRŲ KREPŠINĮ. Vienintelis žalgiris turi kažkokią krepšinio piramidę, kur jauni žaidėjai žaidžia nkl'e, o po to bandoma įvesti juos į pagrindinę sudėti. Bet ji nevykusi. Kiek žaidėjų buvo sužlugdyti dėl tokios sistemos. Ilgus metus buvo imami žaidėjai ir sodinami į suolo galą taip iššvaistant jų talentą. Tik vienetams: Kalniečiui, Jankūnui, Mačiuliui ir Lekavičiui pavyko prasimušti. Daugiau nei 20 ar 30 jaunų žaidėjų buvo sužlugdyti. Prancūzijos krepšinio federacija yra įkūrusi komandą, kurios sudėtis sudaryta iš perspektyvių prancūzų ir ji žaidžia aukščiausioje lygoje be galimybės iškristi į žemesniąją. Belgrado Zvezda pati turi susitačiusii tobulą krepšinio piramidę. Tai jau duoda dividentus ir leidžia su mažiausiu biudžetu eurolygoje konkuruoti su galingiausiais Europos klubais. Kiek dar metų turi praeiti, kol bus pradėta kryptingai eiti ties jaunų žaidėjų integravimų į vyrų krepšinį? Turime įspūdingą kiekį talentingo jaunimo, kodėl į juos ne tik vis dar neinvestuojama, bet ir kryptingai žlugdomi.
2017-03-06
Atsakyti
Anonimas
Radvila, cia susipjovei tarsi butum paskutinis neismanelis. Keista, nes neatrode, kad toks esi - LR savo sistema dar tik kuria, tad nereikia stebetis, kad ryskiu rezultatu dar nera. Nors jei turetum nors minimalu supratima, pastebetum, kad per du metus pagrindine komanda papilde du zaidejai, o pats Perlas atjaunejo ir dabar turi kiek daugiau talento..
2017-03-06
-1
Atsakyti
djgaffer
Beveik visi atsakymai surašyti šitame straipsnyje,bet galima dar vieną pateikti-mūsų trenerių nepasitikėjimas jaunais žaidėjais.Užtenka paminėti Dončičių,kuris debiutavo 15 m.Bet aišku,tai neeilinis talentas,o ir treneriai ten kitokio mąstymo,nei mūsų.Ir gerai daro mūsų jaunimas,kad važiuoja tobulintis kitur.Kol mūsų treneriai nesupras,kad jauną žaidėją reikia kuo anksčiau integruoti į vyrų krepšinį,tol jie ir išvažinės.Ir nesuklys.
2017-03-06
+6
Atsakyti
coach k
juk aisku, kad esme piniguose. neturi saliu, baziu, negali islaikyt, negali asmeniniu treneriu samdyt, tai tiek ir yra, viskas labai paprasta ir nera ko dideliu teoriju isvedinet. galima tik pasidziaugt, kad atsiranda tiek jaunimo, kuri vertina didesni klubai ir nori mokyt zaist
2017-03-06
+1
Atsakyti
Anonimas
LT poziuris i jaunus zaidejus blogas, dazniausiai juos laiko prastesneis nei ju komandu nariai vyresni, vien del amziaus. Lengva tai pastebet net tam paciam zalgiri, kur ant suolo pudo Valinska ir Varna, o tokiam moliugams minusiniams kaip seibutis ir milaknis kiekvienas rungtynes atsiranda 15min, nors dazniausia visiskai nepateisina. Paskui isleidzia Valinska sakykim 5min. kas penkias rungtynes aiskina, kad negali pasitiket.

Jeigu imi jauna kasiora i teama, tai suteikt jam sansa kaip tam paciam Lekaviciui suteike ir rodo rezultatus. Ar buvo Valinskui ar Varnui suteiktas sansas irodyt kad gali zaist? Nebuvo.

Paziurekit i saboni gryba pjauna ir pjauna bet duoda laiko zaist, nes mato perspektyva is jo.
2017-03-06
-5
Atsakyti
Kaip su ekonomine, taip ir su sportine emigracija, zmones eina ten kur geresnes salygos, perspektyvos, viskas cia gerai, tegul uzsienis uzaugina mums gerus zaidejus, patiems nereiks, nematau cia nieko blogo, juk zais jaunimas uz Lietuvos rinktine ;)
2017-03-06
-6
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 26

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.