Barbosos išpažintis: apie Curry norą, nakvynę rūbinėje ir nuogą Shaqą

2017-06-08 12:02
Nuotr.: AP – Scanpix
Nuotr. AP – Scanpix

Fynikso „Suns“ komandos garbę šį sezoną gynęs 35-erių veteranas iš Brazilijos Leandro Barbosa jau pasitinka karjeros saulėlydį. Kas jau kas, bet penkiems NBA klubams per karjerą atstovavęs gynėjas yra vienas tų, kurie gali papasakoti ne vieną įdomią istoriją.

Barbosa yra kilęs iš San Paulo, kur užaugo sunkiai besivertusioje šeimoje. NBA duris jis pravėrė būdamas 21-erių, kai naujokų biržoje jį 28-uoju šaukimu pašaukė San Antonijaus „Spurs“, kuri netrukus teises į jį iškeitė susitarusi su „Suns“.

Skurdžioje aplinkoje augusiam Barbosai atvykimas į JAV prilygo pasaulio apsivertimui aukštyn kojomis, o šiuos įspūdžius ir keletą kitų istorijų iš savo karjeros jis nusprendė suguldyti tinklalapyje „The Players Tribune“. Savo pasakojime krepšininkas atvirai aprašė ne tik savo pirmąją patirtį JAV, bet ir santykius su tokiomis žvaigždėmis kaip Stephenu Curry, Klay Thompsonu, Stephonu Marbury, Shawnu Marionu ar Shaquille'u O'Nealu.

Apie „Warriors“ talentą

„Jūs stebite atkrintamąsias? O dangau, „Warriors“ šįmet neįtikėtina ir visi tai žino. Tačiau tik noriu priminti, kad iki to visada reikia daug ir sunkiai dirbti, kad pasiektum tokį lygį. Aš tai žinau, aš ten buvau. Mes laimėjome titulą 2015 metais, tačiau kitais metais mes buvome dar geresni, o tai – neįtikėtina.

Tada į komandą atėjo mano geras draugas Steve’as Nashas, kuris buvo specialusis patarėjas. Laikais, kai su juo žaidžiau Fynikse, mums buvo labai linksma, daug juokėmės. Bet tuomet, kai jis dirbo trenerių štabe, buvo keista. Jis net nepasikeitė savo šukuosenos.

Klay Thompsonas jau tada buvo geras žaidėjas, bet Steve’as jame pamatė kažką daugiau. Klay likdavo po treniruočių ir dirbdavo ties tritaškių metimu iš stovėsenos, jis mėtė valandų valandas. Steve’ui tai nepatiko, kadangi jis aiškino, kad žaidime toks vyrukas kaip Klay retai meta iš stabilios stovėsenos. Tada Klay tarsi pasakė: „Kodėl aš turėčiau kažką keisti?“ Jam reikėjo laiko tai suprasti, tačiau vėliau jis pagavo Steve’o mintį. Galiausiai, jis pradėjo vis dažniau mėtyti po driblingo ir rezultatus matote dabar.

Nuotr. AFP – Scanpix

Mane kartą nustebino ir Stephenas Curry, kuris domėjosi mūsų laikų „Suns“ komanda. Kažkada po treniruotės aš mėčiau į krepšį ir salėje pasirodė Stephas, visko klausinėdamas apie tų dienų Fynikso komandą. Žinote, tada mes buvome puolimo komanda, Stephui tai labai patiko ir jis norėjo gauti patarimų, kad „Warriors“ būtų kuo panašesnė į ją.

Aš didžiavausi tuo, ką tąkart išgirdau iš Stepheno lūpų. Vienas geriausių planetos žaidėjų iš vienos geriausių pasaulio visų laikų komandų ateina ir klausia, kaip jo ekipa gali būti panašesnė į mūsų „Suns“.

Tada su „Suns“ mes žaidėme tokį krepšinį, koks jis yra dabar, be itin aukštų žaidėjų. Tada toks žaidimas nebuvo madingas ir jei prieš 12 metų aš būčiau paklaustas, kad tai įkvėps „Warriors“ daryti tai, ką ji daro pastaruosius kelerius metus, būčiau tą žmogų pavadinęs bepročiu.“

Apie pirmąją patirtį JAV

„Prisimenu tą naujokų biržos naktį Niujorke. Brazilijoje JAV yra svajonė, išsipildymų žemė, todėl viskas man atrodė nerealu, net ir stovint miesto gatvėje. Buvau šokiruotas, viskas buvo taip skirtinga: žmonės, pastatai, aplinka. Visko tiek daug. Maniau, kad tą vakarą daugiau 10 žodžių neištarsiu, tiesiog viską stebėjau. Net ir tada, kai „Madison Square Garden“ išgirdau savo pavardę, vis dar buvau šoke. Visi mane kėlė nuo kėdės, plojo, bet aš vis tiek sėdėjau.

Pradžioje mane pasirinko „Spurs“, bet greitai buvau iškeistas į „Suns“, tačiau bet kokiu atveju, nė vieno iš šių miestų aš net pavadinimų nežinojau. Jau kitą dieną buvau Arizonoje. Keli organizacijos nariai mane atvedė į rūbinę ir pamačiau savo spintelę su pavarde Barbosa. Taip pat ten buvo apranga ir sportinė avalynė, tai buvo kažkas neįtikėtino, sunkiai suvokiamo.

Su manimi buvo ir vertėjas, per jį pasakiau „Suns“ darbuotojams, kad paskambintų į viešbutį ir pasakytų, jog negrįšiu. Norėjau miegoti rūbinėje.

„Bet juk tu negali čia miegoti, čia nėra lovos. Čia tiesiog grindys“, – tarė vienas „Suns“ darbuotojų.

„Man nesvarbu, net ir grindys geriau nei namai, kuriuos aš turėjau Brazilijoje. Jei pamatytumėte, kur gyvenau San Paule, suprastumėte mane“, – atsakiau jiems.

Mačiau, kad jie manęs nesuprato, bet man nerūpėjo. Ten buvo televizorius, šaldytuvas, o ko man daugiau galėjo prireikti? Norėjau būti tame rojuje, taigi tą naktį miegojau tiesiog ant kilimo ir tai buvo bene geriausias mano gyvenimo miegas.

Kitą dieną mane ten sutiko Stephonas Marbury ir Shawnas Marionas. Shawnas niekaip negalėjo suprasti, kodėl aš likau rūbinėje. Jis kartojo, kad aš pamišęs ir vis šypsojosi. Supratau, kad jis geras vyrukas. Tąkart mes daug prisijuokėme. Juokėmės ir per likusias savo karjerų dienas, kol buvome kartu.

Shawnas priėmė mane po savo sparnu. Jis klausinėjo apie mano šeimą, pratino mane prie JAV. Jis visur mane vežiojo su savo prabangiais automobiliais. Aš vis dar negalėjau daug kalbėti angliškai, bet man atrodo, kad jam tai patiko, nes Shawnas man galėjo sakyti bet ką. 

Vėliau buvo treniruočių stovykla, o po vienos treniruotės Marbury mane pasikvietė į lauką. Ten stovėjo naujutėlis „Escalade“ automobilis.

„Noriu, kad jį turėtum. Čia tau nuo manęs. Myliu tave, žmogau. Čia tau“, – tada sakė Stephonas.

Pradėjau verkti. Man buvo sunku patikėti, kad jis man duoda automobilį. Kažkada ieškojau maisto pragyvenimui, o dabar man dovanojami automobiliai? Niekada nepamiršiu to jausmo. Stephas man visada liks šeimos nariu.

Stephonas buvo provokacijų aikštėje meistras, jis buvo žvaigždė. Tas vyrukas to mokė ir mane.

„Žiūrėk savo varžovams į akis vos prasidedant rungtynėms. Tiesiai į akis ir jei jie pirmi jas nuleidžia, tu jau laimėjai. Eik ir spardyk jiems užpakalius. Kalbėk bet kokį mėšlą, ką tik nori. Kalk jam tai į galvą“, – kartojo Stephas.

Jis buvo puikus šiose provokacijose, bet žinote, kas buvo geriausias? Mano draugas Shaqas.“

Nuotr. AP – Scanpix

Apie pažintį su Shaqu

„Jis buvo mielas milžinas, bet kartu ir keliantis baimę. Prisimenu vieną rungtynių dienos popietę. Rūbinėje mes abu nusirengėme ir ėjome į reabilitacijos kabinetą, tačiau mūsų specialisto ten nebuvo. Laukėme 15 minučių. Įsivaizduokite, du nuogi vyrukai, prisidengę tik rankšluosčiais, sėdi ir laukia. Tačiau tada Shaqas prarado kantrybę. Nežinau, kodėl, bet jis nusimetė rankšluostį ir nuėjęs į trenerių kambarį sušuko: „Tu ateini ar man reikės tave paimti ir atnešti?“

Treneris nesuprato, ar Shaqas juokauja, tačiau, kuomet jis visiškai nuogas pradėjo eiti link stalo, treneris suprato, kad jis nejuokauja ir į reikiamą vietą nuskubėjo bėgte. Su Shaqu tai lyg normali diena. Kasdienybė. Galite pagalvoti? Tai darė būsimasis „Šlovės muziejaus“ narys, vienas geriausių visų laikų centrų. Nuogas bėgo koridoriumi ir gaudė mažaūgį trenerį. Toks tas mano draugas, toks tas Shaqas.

Tačiau nepaisant visų šių nuotykių, aš vis dar jaučiuosi, jog esu tas pats jaunuolis iš Brazilijos, tik NBA ir jos žmonės padėjo man tobulėti iki žmogaus, koks esu dabar. Mano kelionė NBA dar nesibaigė, o mano kojos dar laikosi puikiai. Vis dar turiu tą kovingumo ugnelę.“



Komentarai:

hoop
smagios istorijos. matosi, kad Barbosa yra nuosirdus ir paprastas zmogus. turbut, kiti zaidejai ir pamego del tokiu savybiu, kurios, panasu, kad yra retos NBA.
2017-06-08
+1
Atsakyti
as
patiko
2017-06-08
+3
Atsakyti
djgaffer
Nuoširdus,atviras ir įdomus interviu.Visada žavi tokie žmonės,kurie nieko neslepia ir nebijo papasakoti apie komandų užkulisius.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2017-06-08
-2
Atsakyti
Anonimas
Nuostabi istorija.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2017-06-08
+2
Atsakyti
Mldc
Barbosa, puiki asmenybe.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2017-06-08
-2
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 5

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.