Sportinę aprangą į vadovo kostiumą iškeitęs Zavackas neatsisako minčių apie trenerio karjerą

Karolis Dobrovolskas
„BasketNews.lt“
2017-11-01 10:30
Nuotr.: bcneptunas.lt
Nuotr. bcneptunas.lt
  • Donatas Zavackas tikisi sutvarkyti Klaipėdos krepšinio piramidę
  • Sportininkas karjerą „Neptūne“ pradėjo prieš daugiau nei 20 metų
  • Tapęs sporto direktoriumi, jis neatmeta varianto vieną dieną paragauti trenerio duonos

Prieš daugiau nei 20 metų, 1996 metų lapkritį, Donatas Zavackas debiutavo Lietuvos krepšinio lygoje (LKL). Tuomet vos 16 metų sulaukęs puolėjas savojo šanso sulaukė akistatoje su Vilniaus „Statyba“. Anuomet „Neptūno“ jaunuolis per 6 minutes spėjo pelnyti 5 taškus.

Jau pirmajame sezone Zavackas uostamiesčio komandoje nebuvo statistas: per 15 minučių jis pelnydavo po 5,7 taško ir atkovodavo po 2,9 kamuolio.

Vėliau krepšininkas išvyko į Jungtines Amerikos valstijas, kur baigė 12-ą klasę, o vėliau įgijo bakalauro laipsnį Pitsburgo universitete. Po etapo kitapus Atlanto, Zavackas pradėjo karjerą Europoje. Per ją jis žaidė Italijoje, Prancūzijoje, Belgijoje, Lenkijoje, Vokietijoje, Rusijoje, Latvijoje, Ukrainoje ir, žinoma, Lietuvoje.

Bene geriausi 203 cm ūgio puolėjo metai prabėgo Vilniaus „Lietuvos ryte“. Su šiuo klubu Zavackas laimėjo Europos taurę, Lietuvos krepšinio lygos čempionų žiedą, į viršų kėlė ir Baltijos krepšinio lygos (BBL) nugalėtojų taurę.

Šią vasarą Zavacko gyvenimas pasisuko kitu kampu. Kaip ir įprastai besiruošęs dar vienam sezonui, Zavackas netikėtai sulaukė naujojo „Neptūno“ direktoriaus Artūro Žalio skambučio. Po susitikimo su naujuoju uostamiesčio komandos vadovu, Zavackas nutarė kabinti sportbačius ant vinies ir krepšinio aprangą iškeisti į kostiumą.

Nuo šiol, jau buvęs krepšininkas, yra „Neptūno“ sporto direktorius.

– Kokį įspūdį palieka naujosios pareigos? – „BasketNews.lt“ paklausė Zavacko.
– Šios pareigos yra įpareigojančios. Kuomet pamačiau, kaip atrodo šis darbas, supratau, kad jis nėra lengvas. Kuomet buvau žaidėjas, viskas atrodė daug lengviau ir paprasčiau. Dabar mano nuomonė pasikeitė kardinaliai, negalvojau, kad tokiame darbe yra tiek niuansų. Dar tikrai turiu daug ką išmokti.

– Į klubą atėjote gana sudėtingu periodu. Kokią situaciją radote?
– Situacija nėra tragiška, dirbame, stengiamės. Visi žinote, kad keitėsi vadovai, todėl dabar reikia iš naujo susidirbti. Kol kas komanda žaidžia neblogai. Tikimės, kad kaip gerės administracijos darbas, taip augs ir komandos rezultatai. Visi einamieji klausimai yra sprendžiami. Problemų visuomet buvo, yra ir bus – niekas nuo jų nepabėgs.

– Kokie buvo pirmieji darbai, ką teko daryti naujose pareigose?
– Geras klausimas (juokiasi). Pirmiausiai reikėjo sužinoti, ko iš manęs tikisi direktorius Artūras Žalys, kokioje pozicijoje mane mato. Kai kuriuos administracijos darbuotojus pažinojau iš ankstesnių sezonų, kuomet žaidžiau „Neptūne“. Pirmiausiai stengiausi užtikrinti žaidėjų gerovę. Dabar tenka dirbti ir su rėmėjais, vis daugiau įsijungiu į Lietuvos krepšinio lygos valdybos posėdžius. Mano darbo sfera siejasi daugiau su sportine veikla – tuo, ką aš suprantu. Komanda dabar yra sukomplektuota, aš prisidėjau prie naujo įžaidėjo Jerry Johnsono įsigijimo. Ateityje stengsiuosi bendrauti ne tik su mūsų komandos žaidėjais, tačiau ir su jaunimu. Turime bendradarbiavimo sutartį su Klaipėdos „Neptūnu-Akvaservis“, Regionų krepšinio lygoje varžosi Klaipėdos „VKKM-Neptūnas“. Mano darbas yra stebėti jaunus žaidėjus ir padėti jiems. Galbūt pavyks atrasti vieną kitą naują žaidėją, kurį nukreiptumėme tinkame linkme ir taip užsiaugintumėme krepšininką pagrindinei komandai. Dabar uždavinys yra sustyguoti šią piramidę.

– Komandoje įvyko pirmosios rokiruotės – Malcolmą Armsteadą pakeitė Johnsonas. Kodėl jos buvo atliktos?
– Prieš Johnsoną man teko ne kartą žaisti dar pačiam. Tai geras žaidėjas. Turime pripažinti, kad Armsteadas atvažiavo nelabai sportavęs. Mūsų komandai jis davė ir naudos, su Šalono „Elan“ ekipa mačo pabaigą jis sužaidė puikiai. Jis mums padovanojo pergalę. Visgi mes iš legionierių tikimės daugiau. Negaliu sakyti, kad jis nepateisino mūsų lūkesčių. Jam paprasčiausiai reikėjo daugiau laiko, o jo mes dabar neturime. Pasitarėme su treneriais ir nusprendėme, kad mums geriau reikia kito įžaidėjo. Johnsonas turėtų atvykti jau šią savaitę. Jam dar liko susitvarkyti kai kuriuos asmeninius reikalus.

– Daug kas įsivaizdavo, kad karjerą pabaigęs Donatas Zavackas taps treneriu. Kaip įvyko, kad tapote sporto direktoriumi?
– (Juokiasi). Trenerio kėdės aš neatsisakau. Pavyzdžiui, Rimas Kurtinaitis baigęs karjerą pasuko į Kūno kultūros ir sporto departamentą, kur užėmė generalinio direktoriaus postą. Tik po šio darbo jis pradėjo trenerio karjerą. Aš nuo krepšinio neatitolstu, tik pamatau jį kitokiu kampu: kas yra daroma už krepšinio aikštelės. Mano noras buvo likti krepšinyje. Malonu, kad savo patirtimi galiu prisidėti prie komandos. Tikiu, kad ateityje su „Neptūnu“ mes dar nustebinsime.

– Ar po praėjusio sezono jau buvote apsisprendęs, kad baigsite karjerą?
– Ne, aš sezonui ruošiausi kaip žaidėjas. Sportavau intensyviai, turėjau pasiūlymų, tačiau jie manęs netenkino. Visgi pasikeitus klubo vadovybei, gavau įdomų pasiūlymą. Mes pabendravome ir aš priėmiau sprendimą, kad baigiu karjerą ir ateinu darbuotis į „Neptūną“. Su komanda nesportuoju (juokiasi), turiu darbo per akis. Laiko sportavimui net nelabai lieka. Praėjus keliems mėnesiams, tikiuosi pradėti žaisti kokioje mėgėjų komandoje.

– Paskutinis karjeros sezonas Italijoje nebuvo pats geriausias. Kaip vertinate jį?
– Sezonas man buvo blogiausias karjeroje. Niekada nebuvau pratęs sėdėti ant suolo, bet visada būna pirmas kartas. Dar sezono pradžioje viskas atrodė gerai ir treneris suteikdavo nemažai laiko aikštėje. Vėliau tas pasitikėjimas krito. Sunku net kažką pasakyti. Jaučiausi gerai, traumų neturėjau, bet tokie buvo trenerio sprendimai.

– Ar nėra apmaudu karjerą baigti Italijoje, o ne Lietuvoje?
– Galbūt kažkoks apmaudas išliko. Galbūt reikėjo karjerą baigti Klaipėdoje. Gyvenime visko negali suplanuoti. Tikėjausi dar vieną ar du sezonus sužaisti, o viskas pasisuko netikėta linkme.



Komentarai:

ft
atsirado tvarkytojas, gatves tegul eina tvarkyti
2017-11-01
-12
Atsakyti
sacre
kaip gali eiti i komanda ir ryzo klausyt ? pamojna
2017-11-01
+4
Atsakyti
kunigas
Gal dar isbegs i aikste?

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2017-11-01
+3
Atsakyti
:)
Piramide jusu yra juokinga. Jei norit kad ji veiktu , privalot kontroliuoti. Dabar ten draugu sueiga ir agentu lizdas.
2017-11-01
+2
Atsakyti
Tomas
Zavackas - šūdo krūva
2017-11-01
-1
Atsakyti
Anonimas
5.7 tasko buvo antrame sezone, pirmame 2 taskai per 2 rungtynes
2017-11-01
+5
Atsakyti
Zavackai
Gal tu pasakyk Maksvyciui, kad žaistų su jaunais žaidėjais, o ne pudytu juos ant suolo. Gaila žiūrėti į Bieliauską, praeita sezoną gaudavo daug šansu, visi sakė koks svarbus ateities žaidėjas, bet..... Gaila

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2017-11-01
-3
Atsakyti
djgaffer
Turėjo pasiūlymų dar žaisti,bet jam matai jam jie pasirodė per prasti.O ko jis tikėjosi,būdamas 37 m.ir atžaidęs prasčiausią sezoną?Ir taip aišku buvo,kad baigs karjerą.Tegul tik džiaugiasi,kad Neptūnas šilta vietelę parūpino,kitaip būtų tekę ir prastesnėj komandoj dar pažaist.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2017-11-01
-2
Atsakyti
Zavackui
Kokia piramide sutvarkyt? Kad pas jus ten administracijoj nesusitvarke esate! Buvo atejes pas mane prasyti paramos, bet nei strukturos nei sistemos klubas neturi, jaunimas paliktas likimo valiai, susikure etata, bet naudos is jo nulis! Manau kai kur net kenkia klubui, idomu kur ziuri miestas remdamas si kluba.. pasiema 35 metu izaideja, o Beliauskui laiko zaist nera, gal nera jis pats geriausias, bet ar duodat sansa normalu?

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2017-11-01
+1
Atsakyti
Mes už Zavą
Super sportininkas ir super žmogus

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2017-11-01
-7
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 10

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.