LKL pusmečio paveikslas: lygos skandalistai ir progresuojantis jaunimas

Vilius Stalgaitis
„BaskeNews.lt“
2017-12-25 12:33

Pastarasis mėnuo Lietuvos krepšinio lygoje („Betsafe-LKL“) buvo tarsi tikras uraganas. Drebėjimai Klaipėdoje ir Kėdainiuose, lėkusios trenerių galvos ir grįžusi intriga į didžiųjų šalies klubų akistatas. Kas galėjo pagalvoti, kad sezonui dar neįpusėjus, įvykiai pirmenybėse jau dabar drebins visą Lietuvą?

Vis dėlto naujasis sezonas pažėrė ir daugiau naujienų, o tinklalapis „BasketNews.lt“ pateikia pirmojo sezono pusmečio vertinimus.

Nuotr. Fotodiena.lt/R.Lukoševičius

Progresas

Labiausiai patobulėjusio pusmečio žaidėjo laurus vienam žaidėjui skirti sunku, taigi šiai kategorijai deleguojame dvi pavardes.

Vienas iš jų – Vilniaus „Lietuvos ryto“ aukštaūgis Martynas Echodas. Dvidešimtmetis 206 cm ūgio centras LKL čempionate debiutavo jau praėjusį sezoną, kai pirmuosius žingsnius elitiniame šalies divizione žengė su „Šiaulių“ marškinėliais.

Tada jo statistiniai vidurkiai siekė po 10,9 taško per rungtynes ir 13,4 naudingumo balo. Dabar savo galimybes kaunietis demonstruoja sostinėje, o persikėlus į gerokai aukštesnio lygio komandą, jo rodikliai ne tik nesmuko, bet kai kurie net ir nežymiai išaugo. Pavyzdžiui, krepšininko naudingumo balų vidurkis ūgtelėjo iki 14,8, o atkovotų kamuolių – nuo 5,9 iki 6,4. „Lietuvos ryto“ talentas šiuo metu yra aštuntas naudingiausias LKL žaidėjas.

Prie didžiųjų sprogimų sunku būtų nepaminėti ir „Šiaulių“ centro Lauryno Biručio. Praėjusį sezoną „Žalgirio“ sistemos produktas pademonstravo, kad Lietuvos čempionų dublerių marškinėliai NKL pirmenybėse jam tapo per ankšti, taigi dar tame pačiame sezone patikrino ir LKL pirmenybes. Tiesa, Prienų–Birštono „Vytauto“ gretose jo žaidimas bangavo, o per aštuonerias rungtynes centras rinko 6,9 taškų ir nedidelį 2,3 atkovoto kamuolio vidurkius. 

Visgi šį sezoną dvidešimtmetis pasitiko sutvirtėjęs ir su kitos komandos marškinėliais. Antano Sireikos treniruojamoje komandoje šį sezoną centras renka po 12,3 taško, atkovoja po 6,4 kamuolio ir renka po 16,2 naudingumo balo. Po krepšiais siautėjantis Birutis kol kas yra šeštas naudingiausias LKL žaidėjas.

Nuotr. V.Mikaitis

Nustebinę

Paieškokime kol kas labiausiai stebinančių komandų. Ar pirmojo turnyrinės lentelės ketverto išsidėstymas gali kelti nuostabą? Vargu, kadangi skirtumas tarp antros ir ketvirtos vietų yra toks minimalus, kad reikalai keistis gali bet kuriame ture.

Tiesa, po šių komandų sutinkamas Pasvalio „Pieno žvaigždžių“ klubas, kuris kol kas gali būti laikomas didesne sezono staigmena. Praėjusį reguliarųjį sezoną Aukštaitijos ekipa baigė septintoje vietoje, prieš dvejus metus – aštuntoje. Išlaikius tokį ritmą ir prisijaukinus sėkmę atkrintamosiose, „Pieno žvaigždės“ paslapčia tikisi šį sezoną prasibrauti iki pusfinalio. Būtent užburtojo ketvirtfinalio barjero perlipimą pasvaliečiai laiko didžiausiu savo tikslu.

Nuotr. Fotodiena.lt/M.Baranauskas

MVP

Grįždamas į Lietuvą, Juanas Palaciosas vargu ar tikėjosi stebėti tokį chaosą Klaipėdos „Neptūno“ valdyboje, tačiau ant parketo priekaištų jam neturėtų reikšti niekas. Profesionaliu požiūriu pasižymintis 32-ejų metų puolėjas šį sezoną LKL pirmenybėse pelno po 15,6 taškų, atkovoja po 6,9 kamuolio, renka po 20,7 naudingumo balo ir yra absoliučiai naudingiausias lygos žaidėjas.

Kolumbietis aukštaūgis yra svarus argumentas, kodėl „Neptūnas“ su 13 pergalių LKL pirmenybėse laikosi antroje vietoje. Dabar klausimas tik vienas – ar antrą jaunystę išgyvenantis Palaciosas neramumų krečiamame „Neptūne“ liks iki sezono pabaigos? 

Nuotr. Fotodiena.lt/J.Elinskas

Nusivylimas

Po „Juventus“ ekipai sėkmingo trejų metų laikotarpio, šįmet Utenoje dangus gerokai apniukęs. Septyniais pralaimėjimais iš eilės startavęs „Juventus“ klubas neteko ir vyriausiojo trenerio, kai savo postą po smūgių virtinės palikti nusprendė Gediminas Petrauskas.

Į jo vietą netrukus atsisėdo ilgametis klubo prezidentas ir trenerio asistentas Žydrūnas Urbonas, o po šių pasikeitimų „Juvė“ iškovojo jau 6 pergales. Atsispyręs nuo dugno, Aukštaitijos klubas dabar turnyrinėje lentelėje dalinasi 5-7 vietomis. Ši pozicija po trejų sėkmingų metų uteniškių neturėtų tenkinti.

Nuotr. Fotodiena.lt/M.Baranauskas

Skandalas

Pastarosios kelios savaitės Lietuvos krepšinyje buvo išties gausios drebinančiais ir netikėtais įvykiais, tačiau didžiausiais skandalistais galima įvardinti du klubus – Kėdainių „Nevėžį“ ir Klaipėdos „Neptūną“, abu jie susiję su finansiniais nepritekliais. Kėdainiečių gretas lapkričio pabaigoje skandalingai paliko komandos lyderis Malcolmas Grantas, o kaip paaiškėjo vėliau, tai tebuvo ledkalnio viršūnė. Vėliau į tinklalapį „BasketNews.lt“ kreipėsi devyni buvę Kėdainių ekipos žaidėjai su prašymais paviešinti finansinį „Nevėžio“ neįgalumą.

Problemas Kėdainiuose pastaruoju metu užgožė situacija Klaipėdoje. Jau dabar aišku, kad uostamiestyje kai kuriems žaidėjams taip pat vėlavo atlyginimai, o klubo įsiskolinimai siekia 800 tūkst. eurų. Šia situacija buvo nesunku pasinaudoti klubams, kuriuos domina „Neptūno“ lyderiai, o pirmasis dūmais Klaipėdoje pasinaudojo „Lietuvos rytas“, persiviliojęs ilgamečius „Neptūno“ veidus – Mindaugą Girdžiūną ir Arną Butkevičių.

Nuotr. D.Lukšta

Naujokas

Kas yra geriausias sezono žaidėjas, kuriam LKL pirmenybėse tai tėra debiutinis sezonas? Žvilgsnį kreipiame į Pasvalį, kur „Pieno žvaigždžių“ garbę šį sezoną gina ukrainietis Viačeslavas Bobrovas. 25-erių metų Ukrainos rinktinės puolėjas šį sezoną vidutiniškai renka po 13,8 taško, atkovoja po 6,3 kamuolio ir atlieka po 2,2 rezultatyvaus perdavimo, o su 16,8 naudingumo balo vidurkiu Bobrovas yra trečias naudingiausias žaidėjas lygoje po Palacioso ir Butkevičiaus.

Nuotr. Fotodiena.lt

Sensacija

Didžiausia pirmojo pusmečio sensacija „BasketNews.lt“ vertina spalio 28-osios dvikovą Kėdainių arenoje. Ten Ramūno Cvirkos auklėtiniai visiškai netikėtai 76:73 dūrė „Lietuvos rytui“. Tiesa, tinkama paspirtimi Kėdainių klubui ši pergalė netapo, mat tai buvo vienas iš kol kas keturių esančių „Nevėžio“ laimėjimų, o su tokiu rezultatu klubas žengia paskutinis.

Tarp netikėtų rezultatų galima paminėti ir Prienų–Birštono „Vytauto“ spjūvį Panevėžio „Lietkabeliui“, dėl ko vėliau lėkė netgi pastarosios ekipos trenerio Artūro Štalbergo galva.



Komentarai:

eikit jus velniop su savo echodais, jau uzknisot
2017-12-27
+1
Atsakyti
Aha
Koks tas zalgirio skirtingas pajėgumas matėme paskutinėse tarpusavio varžybose. + rytas nuo tada dar patobulėjo :) dabar abu grandai labai panašaus pajėgumo

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2017-12-26
-6
Atsakyti
Žiopliai
Nieko nebus is to Masiulio, jei ir taps čempionu tai tikrai be paties indėlio.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2017-12-26
-6
Atsakyti
Anonimas
"Gal dabar Echodas greičiau už Masiuli tobulėja,bet Masiulis taps LKL čempionu"

#priorities
2017-12-26
-7
Atsakyti
Anonimas
Butu idomu suzinot kiek istiesu nevezis barge sedi.vysi tik skaluoja o faktu ner.manau koki 50stukeliu.

Todel ir taryba nieko negali padaryt.nes musu top komandos iki lemu skolose.

Pvz.su neptuno skoka nev. Du sezonus LKL atstovetu.

Tokia ta Lietuvele

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2017-12-25
+1
Atsakyti
Vardui
Du sakiniai iš 7 žodžiu ir vistiek su klaidom - bravo tau :)Buti svarbiam Žalgiryje ir Ryte - skirtingi dalykai,nes tai skirtingo pajėgumo komandos. Kaune jis sėdėtu taip,kaip sėdi Masiulis. Gal dabar Echodas greičiau už Masiuli tobulėja,bet Masiulis taps LKL čempionu,o Echodui dar reikės pakovoti dėl likusiu dvieju vietu

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2017-12-25
+1
Atsakyti
Apmaudu, kad Birutis nors ir priklausydamas Žalgiriui žaidžia Šiauliuose kai Žalgiry jo vieta užima medinis Kavaliauskas.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2017-12-25
-4
Atsakyti
Vardas
Bravo echodui. Tikrai matosi perspektivumas pas vaikis

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2017-12-25
-7
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 8

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.