10 NKL krepšininkų, pretenduojančių kitą sezoną keltis į LKL

Tomas Vanagas
„BasketNews.lt“
2018-03-23 14:05
Nuotr.: M.Baranauskas, D.Lukšta
Nuotr. M.Baranauskas, D.Lukšta

Kiekviena Lietuvos krepšinio lygos komanda turi bent po 5 krepšininkus, anksčiau žaidusius Nacionalinėje krepšinio lygoje (NKL), o pastaraisiais metais persikėlimų iš žemesnio į aukštesnį divizioną tik daugėja.

Kone visi geriausi Lietuvos jaunieji krepšininkai, prieš pakeliant sparnus į LKL, apsišlifuoja NKL pirmenybėse, o išimtys atsiranda tik tais atvejais, kai atletai anksti išvyksta siekti karjeros aukštumų už Lietuvos ribų.

LKL čempionų Kauno „Žalgirio“ sudėtyje rungtyniauja aštuoni lietuviai, o vienintelis, neragavęs antrosios Lietuvos lygos duonos – Antanas Kavaliauskas, kuris mokėsi už Atlanto.

Martynas Sajus

Martynas  Sajus
Martynas  Sajus
MIN: 23.89
PTS: 13.05 (61.79%)
REB: 6.74
AS: 1.16
ST: 0.84
BS: 1.26
TO: 2.47
GM: 19

BasketNews.lt“ sudarė dešimties NKL krepšininkų sąrašą, kurie turi geriausias galimybes kitą sezoną persikelti į Lietuvos krepšinio lygos klubus.

Antanas Udras, Marijampolės „Sūduva-Mantinga“

Antrąjį sezoną vienoje stipriausių NKL ekipų Marijampolės „Sūduvoje-Mantingoje“ žaidžiantis 25-erių metų 203 cm ūgio vidurio puolėjas Antanas Udras demonstruoja įspūdingą žaidimą.

Priekinės linijos žaidėjas NKL pirmauja pagal pelnomus taškus (vid. 17,3) ir naudingumo balus (vid. 22,3). Pagal atkovotų kamuolių skaičių centras užima 5-ąją vietą (vid. po 7), o blokuotų metimų grafoje jis yra trečias (1,2).

Palyginus su praėjusiu sezonu, Udras žaidžia tik 6 minutėmis ilgiau, tačiau sugeba pelnyti 7,2 taško daugiau ir surinkti papildomus 10,2 naudingumo balo.

Praėjusį sezoną krepšininkui nebuvo lengva atsiskleisti, kadangi ekipą į priekį vedė gynėjai Evaldas Šaulys ir Gintautas Matulis, o po krepšiu buvo ir Marius Valukonis ir Aurimas Kieža, kurie praleido pusę šio sezono.

Nors vidurio puolėjo pozicijoje Udrui kiek trūksta ūgio (203 cm), tačiau jis yra universalus krepšininkas ir varžovus baudžia 37,2 proc. tritaškių taiklumu. Jis per vienerias rungtynes vidutiniškai išmeta po 2,76 tritaškio, o pataiko po vieną.

LKL pirmenybėse vidurio puolėjų iš Lietuvos pasiūla nėra didelė, o tai gali tapti vienu iš Udro privalumų sugrįžtant į stipriausią šalies lygą. Šį sezoną LKL pirmenybėse tik dvi komandos išsivertė be vidurio puolėjų iš užsienio. Tai buvo Panevėžio „Lietkabelis“ ir „Šiauliai“.

Udras trumpai 2013-2014 metų sezone jau vilkėjo LKL pirmenybių Prienų–Birštono „Vytauto“ marškinėlius. Tuomet jis sužaidė tik dvejas rungtynes ir vidutiniškai pelnė po 5,5 taško.

Nuotr. D.Lukšta

Gytis Radzevičius, Šakių „Vytis“

Prieš pusantrų metų 22-ejų metų 197 cm ūgio Gyčiu Radzevičiumi nepatikėjo Vilniaus „Lietuvos rytas“, leidęs šiam gynėjui iš Vilniaus „Perlo“ išvykti į Šakių „Vytį“.

Praėjusį sezoną šis puolėjas NKL jau vidutiniškai rinko po 12,2 taško, tačiau jo žaidimas buvo nestabilus. Šią savo ydą krepšininkas ištaisė šį sezoną.

Aurimo Jasilionio vadovaujamoje komandoje Radzevičius žaidžia tiek pat laiko, kiek ir praėjusį sezoną (25 min.), tačiau jo rodikliai šoktelėjo ženkliai. Pelnomų taškų vidurkis nuo 12,2 pakilo iki 15,4, atkovotų kamuolių – nuo 4,7 iki 6,7, išprovokuotų pražangų – nuo 2,5 iki 4, naudingumo balų – nuo 14,3 iki 20,4.

Radzevičiaus dvitaškių taiklumas pakilo nuo 55,8 proc. iki 61,2 proc., baudų metimų – nuo 81,7 proc. iki 86,4 proc. Tritaškių taiklumas išliko panašus (37,4 proc.).

Radzevičius tik 10 mačų iš 39 baigė nepasiekęs dviženklės taškų ribos. Jis nepraleido nė vieno mačo ir yra vienas realiausių pretendentų ne tik šį sezoną tapti NKL MVP, bet ir rudenį debiutuoti LKL.

Ignas Labutis, Marijampolės „Sūduva-Mantinga“

Didžiąją karjeros dalį Marijampolės „Sūduvoje-Mantingoje“ leidžiantis 23-ejų metų 198 cm ūgio šoklusis puolėjas Ignas Labutis pribrendo žengti naują žingsnį savo karjeroje.

Atletas iki praėjusio sezono pernelyg neišsiskyrė, tačiau tuomet persikėlė į Kauno KTU ir pradėjo savo šuolį aukštyn.

KTU komandoje jis sužaidė 14 rungtynių ir vidutiniškai rinkdavo po 15,1 taško, 6,1 atkovoto kamuolio ir 17,1 naudingumo balo. Tokie rodikliai patraukė ketvirtosios Prancūzijos lygos komandą ir Labutis nusprendė pradėti legionieriaus karjerą.

Kovotojo savybėmis pasižymintis šoklusis Labutis šį sezoną ir vėl sulaukė „Sūduvos-Mantingos“ susidomėjimo, kurioje jis žaidė 2012-2016 metais.

BasketNews.lt“ žiniomis, vasarą puolėją į savo gretas kvietėsi ir Alytaus „Dzūkija“, tačiau tai nutiko per vėlai – jis jau buvo padėjęs parašą ant sutarties su Marijampolės ekipa.

Šį sezoną lengvojo ir sunkiojo krašto pozicijose galintis žaisti Labutis per 27 minutes pelno po 13,3 taško, atkovoja po 5,7 kamuolio, atlieka po 2,9 rezultatyvaus perdavimo, perima po 1,6 kamuolio ir surenka po 17,6 naudingumo balo.

Puikų žaidimą antrąją vietą NKL reguliariame sezone užėmusios komandos sudėtyje rodantis Labutis signalizuoja aukščiausios lygos ekipoms.

Aurimas Urbonas, Mažeikių „Ereliai“

Universalusis Mažeikių „Erelių“ krepšininkas, NKL galintis žaisti nuo pirmos iki ketvirtos pozicijos. 24-erių metų 198 cm ūgio Aurimas Urbonas aikštėje daro viską, o tokie žaidėjai nesimėto.

Puolime įprastai įžaidėjo pozicijoje rungtyniaujantis kretingiškis NKL vidutiniškai įmeta po 12,5 taško, atkovoja po 6,3 kamuolio, atlieka po 5 rezultatyvius perdavimus ir renka po 15,8 naudingumo balo.

Vasario pabaigoje krepšininkas NKL iššovė per vieną savaitgalį surinkęs du trigubus dublius. Tuomet jis vidutiniškai pelnė po 15,5 taško, atkovojo po 14,5 kamuolio ir atliko po 11 rezultatyvių perdavimų.

Krepšinio specialistai pastebi, kad Urbonas turi puikius duomenis, kad žengtų į LKL, tačiau jam privalu išmokti sunkiomis akimirkomis aikštėje susitvarkyti su savo psichologija, kuri lemiamu metu šiam žaidėjui kiša koją parodyti geriausią rezultatą.

Matas Jogėla, Kauno „Žalgiris-2“

Vienas vyresnių Kauno „Žalgirio“ dublerių žaidėjų, kuris sezono pradžioje kiek lėčiau įsivažiavo dėl anksčiau patirtos traumos, tačiau antroje sezono pusėje parodė, kad jam jau laikas kilti į aukštesnį lygį.

Per 20 minučių 19-os metų Jogėla NKL spėja pelnyti po 11,6 taško, atkovoti po 5,2 kamuolio, atlikti po 1,1 rezultatyvaus perdavimo ir surinkti po 12,2 naudingumo balo.

Krepšinio specialistai neabejoja, kad itin šoklus tauragiškis jau išaugo NKL lygį ir kitą sezoną turi visus šansus praverti LKL duris. Tiesa, pastebima, kad krepšininkui reikėtų sutvirtinti kūną.

Didžiulis krepšininko privalumas – ilgos rankos. 201 cm ūgio žaidėjo į šonus ištiestų rankų ilgis yra 205 cm.

Jogėla jau šį sezoną apsilankė keliose „Žalgirio“ treniruotėse ir pagrindinės komandos treneriams paliko teigiamą įspūdį. Kitą sezoną jis gali turėti dvigubą licenciją su „Žalgirio“ komanda arba persikelti į kitą LKL klubą.

Rokas Jokubaitis, Kauno „Žalgiris-2“

Dar vienas „Žalgiris-2“ žaidėjas, kuris jau kitą sezoną turėtų perimti dvigubos licencijos vietą iš Martyno Sajaus bei debiutuoti LKL.

Pirmąjį sezoną NKL žaidžiantis Jokubaitis per 24 minutes įmeta po 9,8 taško, atkovoja po 2,6 kamuolio, atlieka po 4,8 rezultatyvaus perdavimo ir surenka po 11,9 naudingumo balo.

Jokubaitis yra 17-os metų ir kitą sezoną dar lankys mokyklą, todėl jam būtų sunku žaisti LKL komandoje. Dėl šios priežasties įžaidėjas turėtų gauti dvigubą licenciją ir dažniau rungtyniauti dublerių komandoje, tačiau pasirodyti ir „Žalgirio“ rungtynėse.

Panaši situacija šį sezoną yra su kitu septyniolikmečiu Martynu Arlausku, kuris pagal dvigubos licencijos taisyklę žaidžia ir NKL, ir LKL. Pagrindinėje „Žalgirio“ komandoje Arlauskas sužaidė 11 rungtynių, o NKL – 31 mačą.

Kitokioje situacijoje yra kitas „Žalgirio“ dublerių narys Matas Jogėla, kuris jau mokosi universitete, todėl galėtų kur kas lengviau suderinti mokslus ir žaidimą LKL.

Nuotr. NKL/D.Lukšta

Dovydas Redikas, „Jonava“

Dovydas Redikas dėl pašalinių problemų žaidžia nelengvą sezoną, tačiau tai jam netrukdo rodyti solidų krepšinį.

25-erių metų 192 cm ūgio krepšininkas vidutiniškai per 29 žaidimo minutes pelno po 12,8 taško, atkovoja po 5 kamuolius, atlieka po 4,8 rezultatyvaus perdavimo, perima po 2,1 kamuolio ir renka po 18,6 naudingumo balo.

Gynėjas aukšta nata pradėjo ir NKL atkrintamąsias varžybas. Su kieta gynyba akcentuojančia „Telšių“ komanda susidūręs atletas visose dvikovoje pelnydavo po dviženklį taškų skaičių.

Jeigu tik krepšininkui netrukdys asmeninės problemos su teisėsauga, jis kitą sezoną gali turėti gerus šansus sugrįžti į LKL.

Nuotr. D.Lukšta

Martynas Sajus, Kauno „Žalgiris-2“

22-ejų metų 208 cm ūgio Martynas Sajus nuo kito sezono turėtų tapti pilnaverčiu LKL žaidėju. Tokiu jis galėjo būti ir šį sezoną, tačiau dar rugsėjo mėnesį aukštaūgiui buvo diagnozuotas šeivikaulio lūžis.

Krepšininkas atsigavo NKL pirmenybių Kauno „Žalgiris-2“ komandoje ir sugrįžo į pagrindinę „Žalgirio“ ekipą, tačiau pastarojoje ryškesnio vaidmens neturi.

Šį sezoną Sajus „Žalgiryje“ sužaidė 21 rungtynes, tačiau per jas aikštėje praleido tik 100 minučių. Tiek, kiek sužaidžia per 4 NKL mačus, kuriuose vidutiniškai praleidžia po 23 minutes ir pelno po 13,1 taško, atkovoja po 6,7 kamuolio, blokuoja po 1,3 metimo ir surenka po 17,2 naudingumo balo.

Tai, kad Sajus gali žaisti aukštesniame lygyje, jis jau įrodė praėjusį sezoną Lenkijos lygoje. Tuomet jis vidutiniškai įmesdavo po 9,9 taško, atkovodavo op 6,3 kamuolio ir blokuodavo po 1,2 metimo.

Arba tuomet, kai vasarą gavo kvietimą dalyvauti Lietuvos vyrų rinktinės stovykloje.

Deividas Sirvydis, Vilniaus „Perlas“

Vienas perspektyviausių Vilniaus „Perlo“ žaidėjų jau gavo progą su Vilniaus „Lietuvos ryto“ marškinėliais išbėgti ir LKL, ir Europos taurės rungtynėse, o kitą sezoną gali tikėtis didesnio vaidmens.

17-os metų 202 cm ūgio atakuojantis gynėjas NKL vidutiniškai per 26 minutes rinko po 12,9 taško, atkovojo po 3,9 kamuolio, atliko po 2,6 rezultatyvaus perdavimo, perėmė po 1,7 kamuolio ir rinko po 11,6 naudingumo balo.

LKL ir Europos taurėje jis sužaidė po dvejas rungtynes ir tris mačus Karaliaus Mindaugo taurėje.

Šių metų pradžioje „Lietuvos rytas“ su Sirvydžiu pasirašė naują ilgalaikę sutartį. Po to atletas žaidė Eurolygos jaunimo turnyre Kaune ir laimėjo MVP prizą.

Kairiarankis krepšininkas turėtų labiau patobulinti žaidimą dešine ranka bei, kaip ir dauguma jaunuolių, sustiprinti savo kūną.

Šis septyniolikmetis gerai mato aikštę, turi gerą metimą bei prasiveržimą po krepšiu. Sirvydis vis dar yra moksleivis, todėl nėra daug šansų kad jis, kaip Margiris Normantas, būtų išleistas į kitą LKL komandą. Visgi „Lietuvos rytas“ Sirvydį mato kaip savo ateities žaidėją, todėl turėtų jam suteikti vis daugiau šansų.

Rokas Stankevičius, Marijampolės „Sūduva-Mantinga“

Trečiasis Mezon NKL čempionės „Sūduvos-Mantingos“ krepšininkas, galintis kitą sezoną perskelti į LKL – 22-ejų metų 200 cm ūgio Rokas Stankevičius.

Lengvojo ir sunkiojo krašto puolėjo pozicijose rungtyniaujantis atletas žaidžia geriausią savo sezoną.

Jis NKL vidutiniškai per 28 minutes pelno po 14,8 taško, atkovoja po 4,6 kamuolio, atlieka po 2,4 rezultatyvaus perdavimo ir surenka po 15,8 naudingumo balo.

Stankevičius yra taikliausiai iš dviejų taškų zonos atakuojantis NKL krepšininkas – iš artimojo nuotolio tikslą pasiekia 67,7 proc. metimų. Stankevičius yra taiklus ir iš tritaškio zonos (37,7 proc.).

Krepšininkas nepasižymi išskirtinėmis fizinėmis savybėmis, todėl LKL veikiausiai susidurtų su sunkumais sunkiojo krašto puolėjo pozicijoje. Visgi jis yra gana greitas, kad galėtų sėkmingai žaisti lengvojo krašto pozicijoje.



Komentarai:

Labas
Redika i Zalgiri.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-03-24
-2
Atsakyti
Nu jo
Sakiu kaimo bendruomenes vycio kolektyvas

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-03-24
+6
Atsakyti
Vitis
Ira tas kas 3-0 atpis tavo jonava berasti kaimieti

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-03-24
-1
Atsakyti
Nu jo
Kas tas vitis

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-03-23
-5
Atsakyti
???
Visas Vytis gali lost LKL, ka irode pries Vytauta ir Dzukija. Laimes cempa ir nereiks tokiu kliedediu rasyt

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-03-23
-3
Atsakyti
Understep
O kur J. Nausėdas? Gaila, bet pasigedau
2018-03-23
+13
Atsakyti
zaidejas
Udras- tiktu daugumai zemiau 5 vietos komandu kaip atsarginis 4 numeris.

Radzevicius- nezinau ar LKL jam tinkama, gal i uzsieni vaziuot kokia 3 prancuzijos vokietijos 2 lyuga pinigeliu gal uzsidirbt.

Labutis- kaip 3 be metimo ir driblingo, kaip 4 per silpnas fiziskai baudos aiskteleje. aisku butu galima jo atletiskuma isnaudot.

Urbonas- vienas idomesniu sarase atmetant jaunima. Turi labai daug ka, gal metimas slubuoja, kaip 3 numeris galetu lost kaip 2 truktsa snaiperio savybiu ir greicio

Jogela- nieko NKL neirode bet duomenys geri, kaip brolis is toli nelabai stiprus. Varnas nr 2 toks

Jokubaitis- po Sirvydzio daugiausiai mano nuomone galinciu pasiekt is cia esanciu zaideju (idomu, kad abu kairiarankiai). NKL kartais suzybedavo bet LKL labai per anksti jam.

Redikas-drasiai galetu lost jei normaliai sportuotu ir ziuretu i darba

Sajus-nezinau kodel jis itrauktas cia nes ir taip zaide ir lenkijoj ir pan, jei lost tai drasiai gali but pakaitinis ar net pagrindinis centras galo komandose.

Sirvydis- absoliutus talentas imant duomenis ir ka sugeba, labai gera rankele, verzlus ir dar brestantis. lkl per anksti bet itraukiant i ryto varzybas kartais tai gali but. Daugiausia gali pasiekt is esanciu cia.

Stankevicius- nevertas cia but, zmogus be pozicijos aukstam lygyje, be normalaus metimo, 3 lost negali nes pnr nesulostu, kaip 4 per silpnas, nelosia nugara padoriai
2018-03-23
+12
Atsakyti
ex pertas
is visu zaideju tik Rokas Jokubaitis gali kazkada kazko pasiekti ir buti ne statistas LKL.

Urbonas manau galetu zaisti kokiame Nevezyje :)

Visi kiti butu tik statistai
2018-03-23
-6
Atsakyti
Charley
Straipsnio pradžioj rašo, kad Kavaliauskas NKL nežaidė, bet tada kai jis lošė antroj lygoj NKL dar LKAL vadinosi, ir Statyboj pusę sezono lošė
2018-03-23
-2
Atsakyti
vycka
Urbonas - na jis gali uzdominuoti pries vaikus, bet technikos pas ji ne per daugiausiai, sunkiai varosi kamuoli kaire ranka, truksta driblingo judesiu, del ko galetu buti labai pavojingas, nemanau, kad lkl paveztu.

Radzevicius - labiausiai underrated zaidejas, dar pernai reikejo kokiam neveziui ji imti. Pas ta fizruka-dunduka gronski is viso negaudavo zaisti, nors buvo geriausias komandoje. kur dabar baige sezona jo pacuku komanda puikiai matome.
2018-03-23
+5
Atsakyti
ddddaf
O tai kur Tadas Pažėra??/
2018-03-23
-4
Atsakyti
Anonimas
sajus :DDDDDD blemba tokio plugo seniai neteko matyti
2018-03-23
+4
Atsakyti
Donce
Redikas labai i Ryta tiktu, vistiek jie ziuri i ateiti ir pan., galetu pasiulyt koki ilgalaiki kontrakta.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-03-23
+3
Atsakyti
Donce
Redikas labai i Ryta tiktu, vistiek jie ziuri i ateiti ir pan., galetu pasiulyt koki ilgalaiki kontrakta.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-03-23
+7
Atsakyti
pataikes_tritaski
Redikas LKL lygio zaidejas kas be ko.
2018-03-23
-2
Atsakyti
Nu
Galetu Redikas susiimti kol nevelu.bet vargu

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-03-23
+7
Atsakyti
argi redikas negali zaist dar lkl? negavo kazkokio draudimo? beje, jokia komanda tikrai nerizikuos ir nesikvies jo, nebent prienai
2018-03-23
+10
Atsakyti
ribsas
tame Urbono video 45s ne zingnsiai? dukart pasoko.
2018-03-23
-3
Atsakyti
LOL
Ka jus cia su tuo Rediku vel kalbat, jam NKL ir vieta lost, viskas jo karjerai, ateitu i LKL vel prisidirbtu ir vel metus ilsetusi
2018-03-23
+1
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 19

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.