Vaidas Čeponis: „Spanoulis žaidė per daug ir tai buvo trenerio klaida“

Rokas Pakėnas
BasketNews.lt
2018-04-19 13:30
Nuotr.: BasketNews.lt/V.Mikaitis
Nuotr. BasketNews.lt/V.Mikaitis

Kauno „Žalgiris“ trečiadienio vakarą išvykoje įveikė Pirėjo „Olympiakos“ ir žengė pirmąjį žingsnį Eurolygos finalo ketverto link. Tai buvo antroji Šarūno Jasikevičiaus kariaunos pergalė prieš Ioannio Sfairopoulo treniruojamą komandą per dviejų savaičių laikotarpį bei trečioji šiame sezone per tiek pat žaistų dvikovų.

Užtildę sausakimšą „Taikos ir draugystės“ areną, kauniečiai perėmė namų aikštės pranašumą, o artėjantis mūšis Pirėjuje graikams taps žūtbūtiniu.

„Olympiakos“ yra įsprausta į kampą, o „Žalgirio“ neturėtų slėgti įtampa, nes ir vienas laimėtas mačas išvykoje jau yra geras rezultatas, – tinklalapiui „BasketNews.lt“ mintimis dalijosi komentatorius Vaidas Čeponis. – „Olympiakos“ ir taip agresyviai žaidžia gynyboje, o dabar jie mėgins muštis. Spėju, kad penktadienį Pirėjuje bus tikros kautynės.“

Šį sezoną metamos baudos

78%
15,5
Pataiko: 15,5
Taiklumas: 77,6%
Vieta lygoje: 5
Geriausias pasiekimas: 26
Blogiausias pasiekimas: 4
Daugiausia pataiko: Paulius Jankūnas

Apie vakarykštės pergalės priežastis, sužvėrėjusį Brandoną Daviesą, meškos paslaugą graikams padariusį Vassilį Spanoulį bei galimus rezervus – Čeponio mintys tinklalapiui „BasketNews.lt“.

– Kokios pagrindinės pergalės priežastys?
– Galima išskirti kelias priežastis. Pirmiausia, tai šiek tiek nustebino labai solidus „Žalgirio“ puolimas. Nors ir per pratęsimą, tačiau 87 pelnyti taškai prieš komandą, kuri yra viena geriausiai besiginančių Eurolygoje, yra nuostabus rezultatas.

Žalgiriečiai demonstravo gerą ir organizuotą puolimą. Jie suklydo vos 7 kartus, o tai dvigubai mažiau nei jų vidurkis reguliariajame sezone, kuriame „Žalgiris“ buvo dažniausiai klystanti ekipa. 7 klaidos yra fantastiškas rezultatas, kai tuo metu „Olympiakos“ suklydo 16 kartų.

Manau, kad svarbus faktorius šiame mače buvo kova dėl atšokusių kamuolių puolime, kurių nusiimta 14. Tai puikus rezultatas, kurį lėmė charakteris. „Olympiakos“ statistiškai reguliariajame sezone buvo geresnė komanda pagal atkovotus kamuolius. 

Kitas dalykas – labai geras kauniečių fizinis pasiruošimas. Manau, kad „Žalgiris“ pagal tai yra viena geriausių Eurolygos komandų. Pagal rezultatus, pasiektus antroje rungtynių pusėje, kauniečiai yra tarp pirmaujančių pirmenybių ekipų. „Olympiakos“ lyderiai yra veteranai, tad tai yra paranki komanda „Žalgiriui“.

Prie pergalės stipriai prisidėjo Brandonas Daviesas, kuris atrodo visiškai kitas krepšininkas, negu buvo sezono pradžioje.

– Kas lėmė tokį amerikiečio sužvėrėjimą?
– Manau, kad prisidėjo tai, kad buvo parodytas pasitikėjimas juo – pratęstas kontraktas. Man krito į akis tai, kad Daviesas sezono eigoje praturtino savo judesių arsenalą puolime. Atlieka neblogai varpstę. Galbūt tai Dariaus Songailos nuopelnas, kuris dirba su vidurio puolėjais ir pats nuostabiai žaisdavo nugara į krepšį?

– „Žalgiris“ silpnai pradėjo rungtynes, tačiau greitai sugebėjo į jas sugrįžti. Kas nutiko?
– Manau, kad rungtynių pradžioje komanda nesusitvarkė su jauduliu. Matėme, kad kai kurie žaidėjai nepataikė iš gerų padėčių. Visgi žaidėjai nepuolė skubinti įvykių, atsikratė įtampos. Po truputį likvidavo atsilikimą.

„Žalgiris“ liko ištikimas sau. Matėme ilgas pozicines atakas, Jasikevičiaus auklėtiniai kantriai ieškojo spragų varžovų gynyboje. Ši puolimo taktika tikrai pasiteisino.

Kalbant apie gynybą, ar kai Daviesas buvo aikštėje, ar kai žaidė dviem sunkiaisiais kraštais su Pauliumi Jankūnu ir Aaronu White'u, tuomet visi penki keisdavosi ginamaisiais. Kai aikštelėje būdavo Antanas Kavaliauskas, tuomet būdavo taikomas „step-outas“, kai Antanas iš po užtvaros trumpam pristabdydavo varžovų įžaidėją, kol „Žalgirio“ gynėjas įveikdavo varžovų aukštaūgio užtvarą ir grįždavo prie tiesioginio savo oponento. Komandinė gynyba buvo nebloga didžiąją rungtynių dalį.

Sugrįžimą ir panaikintą 15 taškų deficitą lėmė charakteris. Tai parodo, kad daugelis „Žalgirio“ žaidėjų psichologiškai jau yra labai stiprūs, nors „Olympiakos“ dauguma žaidėjų turi kur kas daugiau atkrintamųjų varžybų patirties. Manau, kad „Žalgiris“ turi tikrai gerą galimybę laimėti ir antrąjį mačą, nes Graikijos ekipoje daug veteranų. Pratęsimas parodė, kad kauniečiai yra fiziškai geriau pasirengę. Daug kas pabrėžė, kad jeigu vyks drama paskutinėmis minutėmis, viską lems patirtis, tačiau mačas parodė, kad kartais ne patirtis viską lemia.

Meškos paslaugą šeimininkams šiek tiek padarė ir Vassilis Spanoulis, kuris kurį laiką traukė savo komandą, tačiau treneris neišdrįso jo pakeisti, kai graikas aikštelėje ėmė siautėti.

– Ar „Olympiakos“ žaidimas puolime ne per daug remiasi Spanouliu? Kaip vertinate gynybą prieš jį?
– Visi žinome, koks lemiamais momentais gali būti Spanoulis, tačiau vakar įžaidėjo žaidimas padėjo „Žalgiriui“. Spanoulis kelias atkarpas sužaidė naudingai, tačiau, manau, svarbiausiu metu jis skandino savo komandą.

Kuomet „Olympiakos“ treniruodavo Dušanas Ivkovičius ar Georgios Bartzokas, tai situacijose, kuomet Spanoulis imdavo siautėti, jie jį pakeisdavo, o Pirėjo komandos puolimas tapdavo įvairesnis. Vakar „Olympiakos“ lyderis kamuolį laikydavo per ilgai, tuomet atlikdavo arba sudėtingą metimą iš toli, arba mėgindavo lįsti į baudos aikštelę ir numetinėti kamuolį komandos draugams, jei kelią komandinių veiksmų dėka užstodavo koks žalgirietis.

Spanoulis surinko 25 taškus, atliko 9 rezultatyvius perdavimus, tačiau gynyba prieš jį nebuvo prasta. Tai paradoksas. Jis pataikė daug sudėtingų metimų, nuo kurių apsiginti buvo beveik neįmanoma. Jis taip pat ir išmetė daug neparuoštų metimų bei 6 kartus suklydo. Tai lėmė galbūt ir nuovargis, nes jis nebuvo laiku pakeistas ir jam nebuvo duota pailsėti.

„Žalgiris“ gynyboje dirbo gerai, buvo tik keletas momentų, kuomet Spanouliui buvo leidžiama įsiveržti į baudos aikštelę. Tai buvo kauniečių gynybos klaidos. Reiktų pabrėžti gerą Edgaro Ulanovo gynybą prieš Spanoulį ketvirtajame kėlinyje. Ulanovas turi geras kojas gynyboje. Iš aukštesnių „Žalgirio“ žaidėjų ne tik Toupane‘as gali gerai gintis prie mažesnius varžovų žaidėjus. Kauniečiai keisdamiesi gynėsi prieš Spanoulį ir pavyko jį išvarginti. Jis žaidė 37 minutes ir tai buvo varžovų trenerio klaida. Tai – per daug 35-erių metų veteranui, tačiau tikrai į naudą „Žalgiriui“.

Pažiūrėsime, ar treneris Sfairopoulos išdrįs keisti Spanoulį kitam mače, jei pastarajam nesiseks.

– Ar panašaus rungtynių scenarijaus galime tikėtis ir antrajame susitikime?
– Susidaro įspūdis, kad Spanoulio autoritetas daro savo, jis turi didelę įtaką. Jei „Olympiakos“ taip pat žais puolime, tuomet „Žalgiris“ turi gerus šansus. Apskritai, graikai turi mažai talento puolime. Pirėjo komandos du rezultatyviausi žaidėjai yra veteranai Spanoulis su Printeziu, jokio kito krepšininko taškų vidurkis nesiekia 10 taškų. Tai tikrai daug ką pasako.

– Kiek graikams trūko Kosto Papanikolaou ir ką jo sugrįžimas gali pakeisti šioje serijoje?
– Manau, kad trūko, nes jis yra vienas geriausiai besiginančių „Olympiakos“ žaidėjų. Jis nėra puolimo monstras, bet gali kartais iššauti. Visgi tai nėra esminis „Olympiakos“ žaidėjų. 

– Ar įžvelgiate dar kokių „Žalgirio“ rezervų?
– Tai galėtų būti dvitaškių taiklumas, kuris nesiekė nė 40 procentų. Tarp rezervų dar galima būtų paminėti Paulių Jankūną, kuris per 32 minutes pelnė 4 taškus. Svarbiais momentais jis buvo labai naudingas, tačiau iš jo galime laukti ir rezultatyvesnių rungtynių.

Norėtųsi ir geresnio Vasilije Micičiaus žaidimo bei didesnio Axelio Toupane‘o indėlio. Visgi matosi, kad prancūzas dar nėra atsigavęs po traumos ir negali rungtyniauti visa jėga. Tuo metu serbas prametė keletą metimų visiškai laisvas, iš viso pataikė vos 3 metimus iš 10.

Tikiuosi, kad Antanas Kavaliauskas efektyviau keis Daviesą, nes keletą minučių atrodė gana sutrikęs.

– Ką prognozavote prieš seriją ir ar prognozė nesikeičia po pirmųjų rungtynių?
– Visiems sakiau, kad „Olympiakos“ pati parankiausia komanda „Žalgiriui“. Tai – gerokai parankesnė varžovė nei Atėnų „Panathinaikos“, nekalbant apie Maskvos CSKA, Stambulo „Fenerbahče“ ar tą patį Madrido „Real“. Žinoma, jei būtume žinoję, kad Madrido ekipoje nežais Facundo Campazzo, tuomet ir „Real“ nebūtų blogiausias variantas, tačiau nereikia varyti Dievo į medį.

„Olympiakos“ šį sezoną kamuoja traumos ir jie žaidžia labai banguotai. Dalį rungtynių pralaimėjo triuškinamais skirtumais, ne kartą mačo metu iššvaistė didelę persvarą. Manau, kad ši ekipa serijoje „Žalgiriui“ yra tikrai įveikiamas varžovas. Tą parodė ir pirmosios rungtynės.



Komentarai:

Anonimas
Čeponis tai liuks komentatorius, matosi kad normaliai raukia apie kasi ir bajeriuku ikala geru
2018-04-20
-5
Atsakyti
Vytas
Kas nors ta ceponi ismes is eterio ar ne? Nei veno normalaus komentaro nepasako tik tas Jo smegenis veikiantis hohoho... Gerbiami transliuotojai, negadinkit zmonem žiureti rungtyniu! Negi nebera normaliu komentatoriu be šito klouno??

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-04-19
-2
Atsakyti
magicalEikit jus nx su 12 linkų apie vieną naujieną ant pagrindinės skilties. Nupezot visai.


Šiaip iš tikrųjų atsibodo. Bet visi portalai taip. Žinoma, Žalgirio ažiotažas didelis, bet ar tikrai reikia 10 naujienų apie tai per dieną? Kai kuri informacija net kartojasi..
2018-04-19
-7
Atsakyti
anon
Koks Ceponis genijus. Per ilgai Spanuoli pralaike ... o kad Stelnieks su vaistais, o Brown neisipaiso i komandos zaidima visai vienodai. Zaide nes nebuvo kam zaisti.
2018-04-19
-1
Atsakyti
Anonimas
Cia stebuklas, kad OLY taip ilgai atsilaike. Taip ivyko vien del neitiketinai prasto zalgirio pataikymo is laisvu padeciu, kai tuo pat metu spanoulis per iskeltas rankas viena po kito sodino tritaskius, o pirmam keliny isvis 100% dvitaskius mete komanda.

Visos likusios varzybos baigsis 20+ zalgirio naudai.
2018-04-19
-4
Atsakyti
magical
Eikit jus nx su 12 linkų apie vieną naujieną ant pagrindinės skilties. Nupezot visai.
2018-04-19
+2
Atsakyti
djgaffer
Bet Spanoulis tikrai perlaikytas buvo.Sumetė ten savo sau įprastus tritaškius,bet tada,kai jėgų turėjo.Kai pavargo,tai ir klaidų pridarė.Tos 6 jo klaidos daug pasako,bet treneris vistiek jį laikė.Pats OLY žaidimas per daug nuspėjamas.Duoda kamuolį Vassiliui ir laukia,ką darys.Jokios minties daugiau nesimatė.Nuo to Žalgiriui tik geriau ir lengviau.Dabar tikrai galima pasakyti,kad gautas parankiausias varžovas.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-04-19
+6
Atsakyti
Anonimas
tai, kad per ta seneli ir zaide Zalgiris, isnaudodavo progas puolime per ji.
2018-04-19
-3
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 8

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.