Sunkiausią sezoną iškentęs Urbonas: „Kai kurie žaidėjai stipriai ardė komandą“

Vilius Stalgaitis
„BaskeNews.lt“
2018-06-01 14:25
Nuotr.: Fotodiena.lt/J.Elinskas
Nuotr. Fotodiena.lt/J.Elinskas

Du iš paskutinių keturių sezonų Utenos „Juventus“ baigė būdama tarp keturių stipriausių šalies komandų, praėjusį sezoną „Betsafe-LKL“ reguliariajame sezone buvo užimta penktoji vieta. Tai – paskutinių ketverių metų Utenos „Juventus“ klubo rezultatai, kurie šį sezoną gerokai smigo žemyn.

Smigo taip, kad Aukštaitijos klubui tai buvo blogiausias sezonas nuo 2009-ųjų, kai klubas tik pravėrė LKL duris.

Septyni pralaimėjimai iš eilės – tokiu pasirodymu startavęs Utenos klubas nugrimzdo į Lietuvos pirmenybių turnyrinės lentelės dugną, o atsakomybę prisiėmęs tuometinis ekipos treneris Gediminas Petrauskas nusprendė trauktis.

Šį sezoną metamos baudos

76%
17,2
Pataiko: 17,2
Taiklumas: 75,6%
Vieta lygoje: 2
Geriausias pasiekimas: 27
Blogiausias pasiekimas: 8
Daugiausia pataiko: Mindaugas Kupšas

Taip prie komandos vairo stojo Žydrūnas Urbonas. Žmogus, bene labiausiai prisidėjęs prie „Juventus“ kūrimo ir vystymo. Žmogus, pats kaip treneris dirbęs tiek Dainiaus Adomaičio, tiek ir Antano Sireikos štabuose.

Stebuklingo sezono perversmo Utena neišvydo, tačiau prie „Juvės“ vairo stojęs Urbonas komandos laivą audringoje jūroje stabilizavo.

Uteniškiai pateko į „Betsafe-LKL“ ketvirtfinalį, o į analogišką etapą Urbonas komandą nuvedė ir FIBA Europos taurės turnyre.

„Iš tikrųjų, tai buvo sunkiausias sezonas per visą klubo laikotarpį LKL“, – bendraudamas su tinklalapiu „BasketNews.lt“ kiek susimąstęs tarė Urbonas.

Sėdus į vyriausiojo trenerio kėdę Urbonui teko demonstruoti ne tik krepšinio, bet ir žmogiškąjį supratimą. 

Vienas komandos lyderių amerikietis aukštaūgis Laronas Dendy dėl disciplinos problemų iš komandos išspirtas buvo prieš pat LKL atkrintamąsias – gegužės mėnesį. Tiesa, tinklalapio „BasketNews.lt“ žiniomis, 29-erių atletas bėdų dėl drausmės turėjo ir gerokai anksčiau.

Aikštėje jis buvo svarbus „Juventus“ ramstis, rinkęs 11,7 taško ir 11,8 naudingumo balo vidurkius. Visgi pavasaris perpildė Urbono taurę ir vieno svarbiausių savo žaidėjų ir taip traumų išretintoje savo komandoje specialistas atsisakė.

Komandai tai buvo svarbus momentas, prieš pat atkrintamųjų startą. Visgi ant vienų svarstyklių sugulus galimam rezultatų smukimui ir garbei, Urbonas nesuabejojo.

„Aš tik gailiuosi, kad to nepadariau dar anksčiau. Jei ant svarstyklių turime vieną talentingą žaidėją, kuris yra egoistas, ir visą komandą, tai man net klausimų nekyla. Buvo atkabintas žmogus, kuriam komanda nebuvo įdomi. Viskas paprasta, aš neaukoju komandos ir vyrų, kurie sunkiai dirba.

Taip, yra atvejų, kai treneriai prieš tokius dalykus užsimerkia, nori praleisti pro pirštus manydami, kad situacija pasikeis, bet aš nenoriu prarasti kitų komandos narių pasitikėjimo. Reikia gerbti tuos, kas dirba nuoširdžiai. Tiems vyrams, kurie kovojo iki galo, esu nuoširdžiai dėkingas“, – atvirai pasakojo Urbonas.

Jau pokalbio su treneriu metu buvo aišku, kad Urbonas darbus prie „Juventus“ vairo pratęs ir kitą sezoną. O jį „Juvės“ organizacija mato kaip atsikėlimą po šių metų smūgių.

Urbono interviu tinklalapiui „BasketNews.lt“ – apie sunkiausią sezoną klubo istorijoje, potencialą kitą sezoną ir padarytas klaidas.

– Treneri, ketvirtfinalio serijos su „Lietuvos rytu“ metu vis sakėte, kad bandote kautis. Kiek pats tikėjote, kad realu yra įkąsti „Lietuvos rytui“ ir palikti jį užnugaryje?
– Dabar, emocijoms jau nuslūgus, pakalbėkime realiai. Norėjome laimėti, bet viena yra norėti ir visai kas kita – būti pajėgiam tai padaryti. Pasibaigus viskam, suvoki, kad mūsų galimybės toje serijoje buvo minimalios. Juk žaidėme su „Lietuvos rytu“, ne su „Šiauliais“ ar „Pieno žvaigždėmis“.

Aišku, labiausiai gaila tų namų rungtynių, kai dukart apmaudžiai prametėme gerus metimus, tada tikrai galėjome laimėti. Norėjosi „Lietuvos rytui“ įkąsti, bet laimėti seriją nebuvo fizinių galimybių. Neturėjome tam pajėgumo, buvo tik didelis noras. O norėti ir galėti, kaip žinia, yra du skirtingi dalykai.

– Atrodo, kad per šį sezoną klubui nutiko išties nemažai dalykų – nesėkmės sezono pradžioje, trenerio keitimas, traumų gausa…
– Galima sakyti, kad per mūsų gyvavimą LKL, tai buvo sunkiausias sezonas. Pirma, sezono pradžioje startas buvo vangus, nebuvo tų pergalių, o antra, prisijungus man, komandą mobilizuoti nebuvo lengva. Visi buvo išsiblaškę – ne tik komanda, bet ir rėmėjai. Natūralu, kad niekaip neiškovojant nė vienos pergalės, aplink komandą atsirado kalbų, jog galime iškristi iš LKL. Sunkiausia buvo laimėti pirmąsias rungtynes, nes komanda buvo nusivylusi, morališkai pasidavusi.

Vėliau, atrodė, pavyko viską atstatyti – vienu metu buvo užkibusi net penkta vieta. Bet po to klostėsi traumos… Visos komandos turėjo traumų, bet vienas momentas, kai tos traumos lanko vieną ar du žaidėjus, o kas kita, kai krenta pusė komandos, statistiškai netenki net 50 taškų renkančių žaidėjų. Tai yra didžiulė skylė. Skaudu, kad tai vyko čempionato pabaigoje.

Nuotr. Fotodiena.lt/J.Elinskas

– Kaip manote, kiek realu šį sezoną buvo stiebtis su turėta sudėtimi, jei finišo tiesiojoje turėtumėte sveikus krepšininkus?
– Nemanau, kad prieš kitas komandas gražu sakyti, kad turėjai būti už kažką aukščiau. Esi vertas tiek, kiek esi vertas. Nenoriu spekuliuoti, bet… Pavyzdžiui, Kenny Gainesas tikrai buvo didžiulio potencialo žaidėjas. Laronas Dendy, būdamas maksimalios koncentracijos ir supratimo būsenoje, taip pat buvo geras krepšininkas. Manau, kad pirmajame etape turėjome būti bent jau tarp 6 komandų. Mažiausiai.

Visgi nutiko kitaip. Visada tempti turi legionieriai, o mes visų trijų (Gaineso, Anthony Irelando ir Dendy – aut.) sezono pabaigoje jau nebeturėjome. Iš rikiuotės kritęs buvo ir Laurynas Samėnas. Manau, išvengus traumų, galėjome rimtai kautis dėl pirmojo ketverto, bet… Matyt, šįkart nelemta.

– Akivaizdu, kad klaidų nebuvo išvengta ir rikiuojant komandą vasarą. Kaip manote, kokios jos buvo padarytos?
– Manau, mums sudėtyje reikėjo jauno žmogaus su energija. Kai netekome patyrusių žaidėjų, reikėjo tokio sezono eigoje atsiskleidusio jauno žaidėjo, apsilaužiusio savo sparnelius. Ugniui Nikitinui tokie žygiai dar ankstyvi, Jonas Zakas tik prisijungė po sezono NKL, todėl tokio žmogaus neturėjome.

Kalbant apie komplektaciją, aišku, kad ir žmonės ne visi buvo pasirinkti tie, kurių mums reikia. Buvo ne pačių geriausių charakterių žaidėjų. Kalbėdamas apie klaidas renkant sudėtį, tai ir būtų diskusija apie žaidėjų charakterius, norime ateityje į tai atsižvelgti. Kai kurie iš šio sezono žaidėjų stipriai ardė komandą, su jais buvo stipriai prašauta. Dabar svarbu tik tai, kad kaip organizacija gavome gerų pamokų, jų gavau ir aš, kaip treneris. Kitąkart tokių klaidų daryti nesinori.

– Neseniai klubas skelbė, kad atsisakote tęsti bendradarbiavimą ne tik su visais legionieriais, išskyrus Gainesą, bet ir Simu Buterlevičiumi. Kodėl buvo priimtas toks sprendimas?
– Atsisakėme ne tik jo, bet ir Pitos ir Irelando. Labiau reikėtų išsiplėsti apie Irelandą, kadangi jo pozicijoje savo komandoje matau labiau žaidimą organizuojantį žmogų, o ne individualistą. Pripažįstu, kartais Anthony mus gelbėjo, bet LKL produktas yra rimtas, čia komandos žino, ką daro. Taigi varžovai jo individualumą kartais vertė nauda sau. Kaip įžaidėjas, Anthony netempia to tikrojo įžaidėjo suvokimo.

Kalbant apie Simą, jam priekaištų neturiu, jam pas mus tiesiog ne iki galo pavyko išsireikšti. Dabar, pačiam perėmus formuoti komandą, jo pozicijoje įsivaizduoju šiek tiek kitokį žaidėją. Juk kiekvienas treneris turi savo viziją. Tuo metu Pita yra metikas, jis atvyko šiek tiek nepasiruošęs fiziškai, bet jį imdami mes priėmėme paskutinio šiaudo griebimosi sprendimą. Kvietėmės kone bet ką, kad tik užpildytume tą poziciją, nes atkrintamosiose apskritai galėjome likti šešiese. Tikiu, kad kitose komandose šie trys vyrai gali rasti savo vietas.

Nuotr. Fotodiena/J. Elinskas

– Toliau kalbant apie žaidėjus, jūsų komandoje atsiskleidęs Mindaugas Kupšas pasuko į Kiniją. Kaip vertinate tokį centro sprendimą?
– Vertinimas paprastas, pažiūrėkite, kad Kinijoje žaidžia ir Donatas Motiejūnas, o ten lygis neblogas, potencialas didelis. Dideli ir pinigai. Jie moka tokius atlyginimus, kokius tik pusė Europos šalių gali leisti. Smagu, kad mano rankose jis atsiskleidė, Mindaugas tikrai turi talento. Pasirodė, kad ir Utenoje su dideliais žaidėjais yra dirbamas neblogas darbas. Atsiskleidė ir Dovis Bičkauskis, smagu, jei einame gera linkme.

– Jau pasakėte, kad šis sezonas Utenai buvo išties prastas, tačiau ką reikia padaryti, kad kitas būtų kitoks?
– Mūsų planai nesikeičia, ambicijos nemažėja, kartelė lieka nenuleista. Rankų neleidžiame, toliau sieksime muštis. Nemanau, kad artimiausioje ateityje Lietuvoje gali keistis vedančios komandos – „Žalgiris“ ir „Lietuvos rytas“. Kaip besinorėtų istorinių finalų su kitomis komandomis, bet grandams įkąsti yra išties sunku. Bet pamatysime, kiti tegul dirba, o tarp tų kitų esame ir mes. Daugiau galimybių yra brautis į mažąjį finalą, ten šansų turime daugiau. Viliuosi, jog kitą sezoną ten būsime.

– Taip jau nutiko, kad tą kitą sezoną komandą vesite jūs, nors sezono metu užtikrintai apie tai dar nekalbėjote.
– Juk neskubėsiu visko mesti vos pradėjęs ir sakyti, kad daugiau treneriu nebūsiu. Man vienintelis klausimas buvo, kaip į mane žiūri komandos valdyba. Norėjau sulaukti reakcijų, atsiliepimų, galbūt problemų. Viską aptarėme, apsvarstėme, supratau, kad į mane žiūrima pozityviai. Supratau, kad galiu tai daryti, bet laikas parodys, kokiame lygyje galiu vesti komandą.

Dabar svarbiausia vasarą atlikti gerus namų darbus. Gali norėti daug ko. Norėjau ir Kupšą pasilikti po sezono, bet juk tu negali su turima kišene išlaikyti tokio žaidėjo. Pirmiausiai, norisi karo nebijančių vyrų, turinčių talento. Noriu ne daug kalbančių, o daugiau darančių vaikinų.



Komentarai:

)))
kokie tikslai kaimieciui))) augintu jaunima, kvailiu ambicijos

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-06-02
-1
Atsakyti
uzuojauta juves fanams,sitas "treneris" panasu kad ilgam.visi kiti kalti,tik ne jis
2018-06-01
+8
Atsakyti
kunigas
Del dendy padare klaida urbonas.Vistiek tiek dendis tiek irelandas buvo geri zaidejai kurie ne karta tempe komanda.treneris dar ne dievas turi moket issisukt is situacijos

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-06-01
-12
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 3

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.