Nikola Jokičius atskleidė, kad į „Nuggets“ jį atviliojo Artūras Karnišovas

2018-06-05 13:46
Nuotr.: Fotodiena.lt/T.Lukšys
Nuotr. Fotodiena.lt/T.Lukšys

1989 metais Arūras Karnišovas tris dienas laukė Maskvos viešbutyje, kol KGB sprendė jo likimą. 18-os metų lietuvis turėjo svajonę tapti pirmuoju žaidėju iš Sovietų Sąjungos, patekusiu į JAV NCAA lygą, rašo „Denver Post“.

Tais laikais visi žmonės, išvykstantys iš komunistinės šalies, privalėjo turėti palydą, užtikrinančią, kad jis ir toliau laikytųsi sovietinio gyvenimo taisyklių.

„Klausiau: „Ko mes laukiame?“, – duodamas interviu „The Denver Post“, prisiminė Karnišovas. – Tuomet jie sprendė, ar man leisti išvykti.“

Šį sezoną metami tritaškiai

37%
11,5
Pataiko: 11,5
Taiklumas: 37,1%
Vieta lygoje: 6
Geriausias pasiekimas: 24
Blogiausias pasiekimas: 3
Daugiausia pataiko: Gary Harris

Jeigu KGB tuomet nebūtų leidusi Karnišovui išvykti į kitą Atlanto pusę, tuomet jis dabar nesėdėtų „Pepsi Center“ arenos viršutiniame aukšte įsikūrusiame biure.

Būdamas žaidėjas, Karnišovas dėl savo neparodomų emocijų buvo žinomas kaip tylusis žudikas. Dabar lietuviui 47-eri metai, tačiau jis vis dar toks pat ramus ir nori likti scenos užkulisiuose.

Karnišovas leidžia krepšinio operacijų prezidentui Timui Connelly būti dėmesio centre, o pats save realizuoja užmegzdamas ryšius visame pasaulyje.

Hjustono „Rockets“ generalinis vadybininkas Darylas Morey Karnišovą vadina patikimu bičiuliu, o viena iš NBA vadovių, Kim Bohuny, kuri buvo lietuvio mentorė, sako, kad jis yra gerbiamas kiekvienoje pasaulio salėje.

Karnišovas dabartinėse pareigose dirba beveik metus laiko, tačiau jis veikiausiai ir toliau stengsis likti pasislėpęs nuo visuomenės akių. Visgi būtent nuo jo priklauso, ar pastangos atgaivinti „Nuggets“ duos norimų rezultatų.

Nuotr. Fotodiena.lt/T.Lukšys

2017-2018 metų sezono išvakarėse NBA lygoje startui buvo pasiruošę 108 užsieniečiai iš 42 šalių – bent po vieną visose 30 komandų.

Grįžtant į ankstyvuosius 1990-uosius, Karnišovas buvo vienas europiečių invazijos į JAV pradininkų. Už Atlanto jis pirmąsyk apsilankė būdamas paauglys, kuomet kartu su Sovietų Sąjungos jaunimo rinktine stojo į kovą prieš JAV vidurinių mokyklų talentus.

Karnišovo ilgos kojinės ir sugebėjimų arsenalas patraukė Šarūno Marčiulionio dėmesį. Pasinaudodamas savo ryšiais, Lietuvos legenda rekomendavo jaunąjį talentą Bohuny, kuri beveik 30 metų dirbo su NBA užsieniečiais ir Geros valios žaidynėmis, tapusiomis alternatyva olimpiadai per politiniais konfliktais pažymėtus 1980-uosius. 

Bohuny šia žinia pasidalijo su sėkmingai į savo programą kitataučius integravusiu Setono Hallo treneriu P.J. Carlesimo. Pastarasis, net gyvai nematęs Karnišovo, jam iš karto pasiūlė stipendiją. 

„Stipriai pasitikėjau Kim ir Šarūnu, dėl to man net nereikėjo papildomo vertinimo, – teigė Carlesimo. – Tai nebuvo kažkas tokio, dėl ko man būtų tekę galvoti daugiau nei dvi sekundes.“

Absoliučiai nekalbėjęs angliškai, Karnišovas pusantrų metų liko be šeimos ir su ja komunikavo laiškais – mobilieji telefonai ir elektroniniai laiškai tada dar neegzistavo. Pirmąkart savo sūnų aplankęs tėvas apsipylė ašaromis, o prekybos centruose apstulbo pamatęs prekių pasiūlą.

1991-iais kalbant telefonu su mama Irena, ji žvelgdama pro langą sūnui skaičiavo pravažiuojančius tankus per nesėkmingai pasibaigusį rugpjūčio Pučą, kuris reiškė Sovietų Sąjungos žlugimą bei Lietuvos nepriklausomybės atgavimą.

Nepaisant neramumų gimtojoje šalyje, Karnišovas žibėjo tiek aikštelėje, tiek už jos ribų. Jis tapo vienu iš dviejų žaidėjų universiteto istorijoje, kuris du kartus buvo renkamas kaip geriausiai studijuojantis krepšininkas konferencijoje.

Universiteto miestelyje Artūras sutiko savo žmoną Giną ir nuo to laiko kultūrų skirtumas vis menko. Bronza vainikuotose 1992-ųjų metų olimpinėse žaidynėse Lietuvos „Svajonių komandos“ nariai Karnišovą pramynė „Amerikos berniuku“, mat jis autobuse iš visų išsiskirdavo per didžiules ausines klausydamasis muzikos.

Nuotr. Fotodiena.lt/T.Lukšys

Baigus karjerą Europoje, Karnišovo keliai natūraliai susikirto su Bohuny, dabar dirbančia vyresniąja NBA viceprezidente tarptautinėms krepšinio operacijoms. Lietuviui teko prisidėti prie tokių programų kaip „Krepšinis be sienų“, per NBA ir FIBA prizmę plėsti krepšinio ir bendruomeniškumo vystymąsi pasaulyje.

Lankydamasis komandų pratybose, jis dalindavosi savo įžvalgomis apie veikiančias ir naudos neteikiančias klubų struktūras, taip pat perteikdavo patirtį šioje šalyje prisitaikyti bandantiems NBA žaidėjams iš kitos Atlantos pusės.

„Jam įžengus į kambarį ir pasikalbėjus su žaidėju, jis iš karto pelnė jo pagarbą, – prisiminė Bohuny. – Buvo galima matyti, kaip jie jo klausosi, kadangi tai, ką jis buvo patyręs per gyvenimą, krepšininkai su tuo susidūrė tuo momentu.“

2013 metais prie „Nuggets“ prisijungusio prezidento krepšinio operacijoms Connelly dėmesį Karnišovas patraukė dažnai jį sutinkant įvairiose tarptautinėse komandiruotėse, kurių metu buvo medžiojami talentai.

Lietuvis iš karto tapo Connelly ir Denverio klubo taikiniu – įtraukė jį į geidžiamų žmonių sąrašo viršūnę. Jau tais pačiais metais Timas paskyrė Karnišovą generalinio direktoriaus asistentu, o praėjusiais metais Lietuvos legenda pakilo į generalinio direktoriaus pareigas, kai analogišką postą jam siūlė kita NBA komanda.

Nuotr. AP – Scanpix

Karnišovo dėka „Nuggets“ sulipdė sudėtį iš žaidėjų, pasižyminčių ypatingomis fizinėmis galimybėmis, įvairiapusiais sugebėjimais ir ne tiek apčiuopiamomis savybėmis kaip veržlumas ir nesavanaudiškumas.

Ir, žinoma, nieko keisto, jog dabartinė „Nuggets“ sudėtis – kupina žaidėjų iš svetur. Įžaidėjas Jamalas Murray ir atsarginis puolėjas Trey Lylesas yra gimę Kanadoje, universalusis puolėjas Torrey Craigas buvo pastebėtas Australijoje, o vienu lyderių tapęs Nikola Jokičius sužibo būdamas mažai kam žinomas antrojo rato šaukimas. 

„Artūras buvo tas, kuris labiausiai norėjo, jog atvykčiau į Denverį. Tai buvo kažkas nuostabaus, – kalbėjo Jokičius. – Jis yra europietis ir žino, kaip veikia Europos krepšinis. Karnišovas žaidė kartu su keliais Serbijos krepšininkais ir žino mūsų mentalitetą. Neabejotinai, jis man padėjo labai daug prisitaikant prieš NBA krepšinio.“

Dabar „Nuggets“ pasitinka svarbių sprendimų reikalausiantį tarpsezonį, kurio vienas iš tikslų – ateities susiejimas su kylančia žvaigžde Jokičiumi. Taip pat Denverio ekipa sieks stiprintis neišlaidaujant NBA naujokų biržos metu ir startuosiančioje laisvųjų agentų rinkoje. 

Kol klubas gludins savo sudėtį, Karnišovas veikiausiai liks atitolęs nuo viešumos – būtent tokia yra lietuvio darbo etika.



Komentarai:

@Nikodemas
Žmonės niekada nebuvo alkani sovietų sąjungoj??? Tu girtas gal rašei šitą savo debilizmą ar ką? Kai į Sibirą siuntė be maisto ir drabužių irgi turbūt niekas nebadavo ir nemirė nuo šalčio? Apie Holodomorą pasidomėtum bent. pzdc debilas.
2018-06-06
+5
Atsakyti
Donovan Mitchell

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-06-05
+11
Atsakyti
"Pirmąkart savo sūnų aplankęs tėvas apsipylė ašaromis, o prekybos centruose apstulbo pamatęs prekių pasiūlą" Pasidarė madinga skleisti tikrovės neatitinkančius faktus!!! 1989 išvažiuoja į JAV studijuoti o atvažiavęs apsipylė ašaromis nuo prekių pasiūlos tai juokinga!!! Prieš 1980 vasaros olimpinės žaidynės kurios vyko Maskvoje rusai net Coca-Cola McDonalds, Pepsi atsivežė kad tik iš užsienio atletai jaustųsi patogiai kaip namuose. Kaip šiandien atsimenu 1982 Maskvoje pirmą kartą gyvenime atsigėriau Coca-Cola ir sugalviau Burgeri iš McDonald's. Aišku nebuvo 20000 prekių įvairovės 3-6 bet žmonės niekada nebuvo alkani!!! Kitą vertus suprantama juk būtina parodyti amerikiečiams kaip sunkiai gyvenom kokį akinanti kelią nuėjo Karnišovas. Sovietų sąjunga tai nebuvo šiaurės koreja kur žmonės tūkstančiai mirdavo nuo alkio!!!

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-06-05
-6
Atsakyti
O ko čia stebėtis juk Karnišovas GM

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-06-05
-9
Atsakyti
Donovan Mitchell dar sapnuojas...
2018-06-05
-2
Atsakyti
G
Nubas jis, spejo pridaryti kvailu traidu su Donovan Mitchell ir kitais...

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-06-05
-4
Atsakyti
Dr
Fanai po straipsniu vis tiek nepatenkinti organizacija: „Don't waste mine or anyone else's time telling how successful a Nuggets executive is until he builds a playoff team. Not an "almost made the playoffs" team, a playoff team.“
2018-06-05
-11
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 7

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.