Trys dalykai, kuriuos parodė rinktinės vasaros langas

Tomas Vanagas
„BasketNews.lt“ iš Budapešto (Vengrija)
2018-07-02 08:23

Lietuvos rinktinė be duobių pravažiavo pirmąjį pasaulio čempionato etapą. Trečiasis langas su stipriausia rinktinės sudėtimi baigėsi nesudėtingomis pergalėmis Lenkijoje (79:61) ir Vengrijoje (73:50).

BasketNews.lt“ pateikia tris įžvalgas, ką parodė trečiasis FIBA langas.

Renaldo Seibučio svarba rinktinėje

Foto galerija

Praėjusią vasarą Dainius Adomaitis Europos čempionate žaidusios Lietuvos rinktinės sudėtyje norėjo matyti Renaldą Seibutį, tačiau pats gynėjas nusprendė pailsėti. Treneris nesulaukė labai reikalingo krepšininko, kuriam lemiamu metu rankos tikrai nedrebėtų.

Taip jau išėjo, kad ši žinia buvo iškomunikuota tik po Europos čempionato. Nemaža dalis sirgalių manė, kad gynėjas po ne paties geriausio sezono Kauno „Žalgiryje“ nebuvo itin reikalingas. Galbūt dalis žmonių taip ir tebegalvoja.

Situacija tokia, kad Lietuvoje daug aukščiausios klasės atakuojančių gynėjų neturime. Pastaraisiais metais nuolat rinktinėje žaidė šios pozicijos krepšininkai Adas Juškevičius ir Marius Grigonis. 

Prie jų galima priskirti ir auksinę rankelę turintį Artūrą Milaknį, nors jam praėjusių metų Europos čempionatas ir nesusiklostė. Ateityje veikiausiai matysime įdomų Arnoldo Kulbokos pasiūlymą – 205 cm ūgio atletas žaidžia atakuojančio gynėjo pozicijoje.

Esančią Seibučio svarbą rinktinėje parodė pats Adomaitis, kuris abejose vasaros lango rungtynėse gynėją išleido į starto penketą. Tas startinis penketas demonstravo lėtesnį krepšinį, o toks puikiai tinka pačiam Renaldui.

Rinktinė ieškojo Jono Valančiūno ir Domanto Sabonio, o tokie žaidėjai kaip Seibutis tyliai vykdė savo užduotis. Per šiuos du mačus Seibutis vidutiniškai žaidė po 17,5 min. ir pelnė po 4 taškus, atkovojo po 2 kamuolius ir rinko po 5 naudingumo balus.

Jeigu galvojate, kad svarba rinktinėje matuojama pagal minutes, tai Jonas Valančiūnas atrankoje žaidė po 20 minučių, Domantas Sabonis – po 22, Mantas Kalnietis ir Mindaugas Kuzminskas – po 17. Taškų skaičius šioje komandoje irgi turi mažai įtakos, kadangi 60 proc. jų surinko trys aukštaūgiai.

Nuotr. Fotodiena.lt/058sport.pl

Renaldas yra stipriausios Lietuvos rinktinės startinio penketo krepšininkas. Ir jeigu ne lengvos rungtynės su abiem varžovais, jis būtų žaidęs daugiau. Ir tais momentais rungtynių pabaigoje, jeigu tik jų metu spręstųsi nugalėtojas.

Seibutis pastaraisiais metais buvo nepelnytai nuvertintas. Sezonas Klaipėdos „Neptūne“ situaciją pakeitė, žaidimas rinktinėje davė dar vieną impulsą, o kitas ėjimas galbūt bus naujas solidus kontraktas.

Ilgą laiką nesikeisianti priekinė linija

Dainius Adomaitis labai norėjo pačiupinėti savo vidurio puolėjų trio. Aikštėje pasikeisdami žaidė tai Jonas Valančiūnas su Domantu Saboniu, tai Artūras Gudaitis su Domu.

Tai buvo vaizdas, kuris abejose rungtynėse džiugino akis. Šis trio per du susitikimus surinko 92 iš 152 taškų (60,5 proc.). O kur dar 43 atkovoti kamuoliai iš 84.

NBA pirmenybėse Sabonis rungtyniauja centro pozicijoje, o rinktinėje sėkmingai atliko puolėjo funkcijas. Taip, varžovai po krepšiu buvo silpni, tačiau aukštaūgiai parodė, kad ši Adomaičio teorija veikia – jie gali puikiai sutilpti aikštėje.

Jonas Valančiūnas ir Domantas sutraukę dvigubą gynybą rasdavo laisvus komandos draugus, o kartais ir vienas kitą, kai belikdavo įkrauti iš viršaus. Dovanėlių dėjimams gavo ir Gudaitis.

„Įdomiausia buvo patikrinti Domantą, tą žaidimą su juo ir JV arba Gudaičiu, – aiškino Adomaitis. –Įdomiausia ir buvo, kaip ta grandis veiks ir kaip mes ją išnaudosime. Ypač pasiteisino žaidimas su dviem aukštaūgiais, kai tais momentais vadovaudavo Mantas Kalnietis. Ritmas buvo truputį lėtesnis, bet mes tais momentais žinome, kur norime atakuoti, kur turi būti kamuolys.“

Iki šiol strategas tokios galimybės neturėjo. Praėjusią vasarą rinktinėje debiutavo Gudaitis, tačiau Domantas neatvyko dėl Indianos „Pacers“ rekomendacijų. Šįkart jokių priežasčių neatvykti neliko.

Jonui Valančiūnui yra 26-eri metai, Domantui Saboniui – 22-eji, Artūrui Gudaičiui – 25-eri. Ši trijulė savo pozicijas Lietuvos rinktinėje gali įsitvirtinti ilgam laikui.

Nuotr. FIBA

Sparčiai tobulėja jaunasis talentas Laurynas Birutis, tačiau neatsilieka ir dabartiniai nacionalinės komandos vidurio puolėjai. Apie Domantą Sabonį sakyti kažko daug nereikia – jis NBA sužaidė labai gerą sezoną ir užsiaugino sparnus.

Jonas Valančiūnas NBA į savo arsenalą vis labiau įtraukia tolimus metimus, o su šiuo ginklu Europoje dėl artimesnės tritaškio linijos gali būti dar pavojingesnis. Nieko keisto, kad JV per dvejas pasaulio čempionato rungtynes išmetė tik vieną tritaškį. Jo jėga po krepšiu buvo tokia ryški, kad ginklų už tritaškio linijos nė nereikėjo.

Vilniaus „Ryte“ Artūro Gudaičio žingsniai pirmyn buvo kiek sumažėję, tačiau dabar jis ir toliau žengia tvirtai – Eurolygoje rinko po 15,4 naudingumo balo bei pratęsė kontraktą su ta pačia juo tikinčia komanda.

Visi trys vyrukai niekada rinktinei nepasakė ne. Kas žino, jeigu viskas klostysis gerai, galbūt ši tobulėjanti priekinė linija nesikeis iki savo karjeros saulėlydžių?

Kardinaliai skirtinga dviejų įžaidėjų kūryba

Lukas Lekavičius po 2016-2017 m. sezono Kauno „Žalgiryje“ tapo kitu Luku Lekavičiumi, tačiau rinktinė ryškiau to pamatyti negalėjo – įžaidėjas praėjusiais metais ruošiantis Europos čempionatui patyrė traumą.

Dabar Adomaitis sulaukė šanso oficialiose rungtynėse išnaudoti abu įžaidėjus, o per tą savaitę aplink juos pastatė kaip diena ir naktis besiskiriantį puolimą.

Lukas ne tik nuolat skuodžia į greitas atakas, tačiau ir rengiant pozicinį puolimą bando aštrinti žaidimą, išdraskyti varžovų gynybą bei taip sukurti progų tiek sau, tiek ir komandos draugams.

Kalnietis šioje rinktinėje visai kitoks. Su juo komanda nuolat organizuoja pozicines atakas, stengiasi išlaukti geriausio momento atakos pabaigai, o tai dažniausiai būdavo įmetimas aukštaūgiams po krepšiu.

Nuotr. FIBA.com

Kalnietis įprato aikštėje žaisti kartu su Valančiūnu, Saboniu, Mačiuliu ir Seibučiu. Lukui tenka vadovauti dinamiškesnį krepšinį rodantiems Mariui Grigoniui, Adui Juškevičiui ir Mindaugui Kuzminskui.

To rezultate gauname lyg dvi skirtingas komandas. Įvaldyti tai mūsiškiai teturėjo tik savaitę, tačiau pavyko visai neprastai. Tuo metu varžovai perprasti nuolat besikeičiantį Lietuvos rinktinės žaidimą turi tik 40 minučių, o jų gali ir nepakakti.

Kalnietis šiame dešimtmetyje yra pagrindinis rinktinės įžaidėjas. Dabar atėjo ir Lekavičiaus laikas, o tokio aktyvaus atakų organizatoriaus nacionalinė komanda nematė ilgą laiką. Šie vienas kitą papildantys įžaidėjai dar ne kartą taps varžovų galvos skausmu.

Naujoji Lietuvos rinktinės, J grupė:

Pos
Komanda
GM
W
L
HW
HL
Diff
1 Lietuvos rinktinė 6 6 0 3 0 26.7
2 Italijos rinktinė 6 4 2 2 1 11,5
3 Lenkijos rinktinė 6 3 3 2 1 4.3
4 Nyderlandų rinktinė 6 3 3 3 0 4
5 Kroatijos rinktinė 6 3 3 1 2 3
6 Vengrijos rinktinė 6 3 3 2 1 -1.2

Tvarkaraštis:

2018-09-14 Kroatijos rinktinė Lietuvos rinktinė 21:00
2018-09-17 Lietuvos rinktinė Nyderlandų rinktinė 19:00
2018-11-29 Italijos rinktinė Lietuvos rinktinė 21:00
2018-12-02 Lietuvos rinktinė Kroatijos rinktinė 19:00
2019-02-22 Nyderlandų rinktinė Lietuvos rinktinė 21:00
2019-02-25 Lietuvos rinktinė Italijos rinktinė 19:00


Komentarai:

x
o dabar rimtai - Kuzminskas jaučiasi geraiu lengvo krašto o sabonis centro pozicijose savo klubuose , buten t ten jie atsiskleidžia , parodo savo geriausias savybes, vadinas minus du labai geri žaidejai žais ne savo žaidimą. leisti kuzminską žaist sunkiu kraštu o mačiulį lengvu nusikaltimas. vienintelis variantas pnkete laikyti kartu Beendžių su Kuzminsku.

p.s. su visa pagarba bet Seibutis tikrai netinka rinktinei , DėlKalniečio ir Mačiulio reikėtų labai gerai pagalvoti

Ateitis - Valančiunas, Sabonis , Kuzminskas , Grigonis , Lekavičius Gudaitis , ( Jankunas ar Echotas) Bendžius, Juškevičius, Kalnietis Ulanovas, Milaknis
2018-07-02
Atsakyti
djgaffer
Su SG kiek daugiau problemų yra.Bet ateitį gal Sargiūnas patobulės,tas pats Uleckas iššaus ir pakeis jau greit išeisiančius veteranus.Aišku,Kulboka dar bus,tai šitoj pozicijoj bus kiek ramiau.Kaip ir PG.Prie Luko turėtų prisijungti Velička su Jokubaičiu,gal dar Sirvydis.Jei pirmasis kiek sustojo progresuoti,Sirvydis geriau juda,o Jokubaitis išvis tikras atradimas.Tai čia ateitį vėl bėdų nebus.O apie aukštus tai išvis nėra ką kalbėt-bus ir jau yra vienas geriausių priekių Europoje.Birutis dar auga,tas pats Echodas,iš dar jaunesnių juk Blaževičius taip pat yra.Žodžiu,rinktinės ateitis šviesi atrodo ir tikėkimės Adomaitis viską gerai sudėlios.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-07-02
+4
Atsakyti
To as
Na, anglam ir vokieciam irgi futbola su Lietuva neidomu zaisti. Mes Vengrijoj bent ant parketo isbegom, kaip iprate, o ne ant kokios supluktos zemes. Futbola tai mes kiemo salygom pakvieciam pazaisti

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-07-02
-2
Atsakyti
Serbentauti
Nera. Skaitosi visos pergales

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-07-02
-1
Atsakyti
Anonimas
Siulyciau isbandyti penketa:

Kalnietis

Grigonis

Maciulis

Kuzminskas

Sabonis

Tokiu penketu gynyboje galima sakyti visi zaidejai galetu keistis po uztvaru ir pansasiai. Gautusi kazkas panasaus, kaip zaidzia eurolygoje Fenerbahce. Tik zinoma, sunku pasakyti, ar Adomaitis pajegus sustatyti tokia gynyba, bet su tokio tipo penketu tikrai butu galima daug problemu pridaryt.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-07-02
+5
Atsakyti
Jolanta
Nors buvo an kuo paziureti,tikras LIETUVOS RINKTINES veidas,be visokiu CEPUKAICIU,ir panasu ₽₽₽ zaideju.Sveikinu su pergale!

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-07-02
-2
Atsakyti
Serbentautas
O naujoje grupėje kartais nėra taip, kad nesiskaito pergalės prieš iškritusias komandas? Šiuo atveju prieš Kosovą?

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-07-02
+1
Atsakyti
IRMANTAS
A.Gudaitis cia kazka is fantastikos,teisingai pasake,vienas is geresniu (euroleague) centru,ir metima turi,ginyba isvis superini,D.SABONIS gali zaisti ir 4. ir 5.numeriu ir kaip jis zadzia (o jam tik 22.m),nu apie J.VALANCIUNA net kalbos nera.Cia musu ateitis,o dar auga ir sparciai tobuleja L.BIRUTIS,M.ECHODAS,prekine linija (nuostabi).Aciu jum uz pergales,grazu ir smagu buvo ziureti,va toks ir turi but (sudetis).
2018-07-02
-5
Atsakyti
1
A.GUDAITIS.D.SABONIS,J.VALANCIUNAS jus -super,aciu jum ir visai L.R.
2018-07-02
-7
Atsakyti
ciongas
Aš nieko nemačiau, nes varžovai buvo tik kiemo lygio. Na, lenkai su Lampe ir dviem perimetro žaidėjais žaidė gerai, o vengrų net ir labai norėdami negalim vadinti rimta komanda. Bėda kita: žaidimas paprastas, nuobodus, nuspėjamas, tritaškiai nekrenta.. rimtesnė komanda prieš Lt laimėtų be vargo.
2018-07-02
+2
Atsakyti
As
Įsitikinau, kad didesnės nesąmones nesu matęs žaist su tokiom silpnom komandos jokio įdomumo ir pagrindiniams žaidėjams nėra daug motyvacijos. Su laiku vis mažiau bus svarbių žaidėjų tuose languose. Tegu jaigu tie langai bus juose dalyvauja antra sudėtis nes jie turi ką įrodyt ir pasiplesit. Ir taip įdomiau žiūrėt. Negu mūsų žvaigždės žaidia su visai nežinomais žaidėjais.gal du žaidejai buvo žinomi iš visų komandų sudėjus lenkų,kosovo?.ir vengrų.... :D

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-07-02
+4
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 11

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.