Pasitinkant Eurolygą: MVP pretendentai, įdomiausi naujokai ir didžiausios intrigos

Tomas Vanagas
„BasketNews.lt“
2018-10-11 11:52
Nuotr.: Reuters, AP – Scanpix, Fotodiena.lt/J.Elinskas, D.Lukšta
Nuotr. Reuters, AP – Scanpix, Fotodiena.lt/J.Elinskas, D.Lukšta

Kas taps šio sezono Eurolygos MVP? Kurie stipriausioje Europos lygoje debiutuosiantys krepšininkai yra įdomiausi? Kokios didžiausios šio Eurolygos sezono intrigos? Trys klausimai, į kuriuos tinklalapis „BasketNews.lt“ prieš Eurolygos startą pateikia po penkis atsakymus.

Penki MVP pretendentai

Po praėjusio sezono naudingiausio Eurolygos krepšininko Luka Dončičiaus išvykimo į NBA, stipriausiame Senojo žemyno turnyre liko penki ryškiausi pretendentai laimėti MVP titulą.

Nuotr. AFP-Scanpix

Sergio Llullas

Pirmasis rimtas kandidatas – Madrido „Real“ atakų organizatorius Llullas, kuris bus visiškai pasveikęs po kryžminių kelio raiščių traumos.

Praėjusį sezoną jis į rikiuotę grįžo tik balandžio mėnesį, o Eurolygoje spėjo sužaisti ketverias rungtynes. Visos jos buvo svarbiausios sezone.

„Real“ su Llullu sugebėjo Eurolygos ketvirtfinalyje dukart patiesti Atėnų „Panathinaikos“ ir laimėti seriją 3-1, o kiti du gynėjo pasirodymai padėjo „Real“ triumfuoti finaliniame ketverte. Pusfinalyje su Maskvos CSKA ispanas įmetė 16 taškų ir atliko 5 rezultatyvius perdavimus, o finale, kovoje su „Fenerbahče“, įžaidėjas pelnė 5 taškus ir dukart asistavo komandos draugams.

Visa tai – sugrįžus į aikštę po 9 mėnesių pertraukos.

Llullas vasarą pailsėjo nuo krepšinio ir naująjį sezoną pasitiko visiškai pasveikęs. Komandoje nebeliko lyderiu tapusio Luka Dončičiaus, tad jo vaidmuo ir vėl bus didžiulis.

Prieš pat traumą, Llullas 2016-2017 m. sezone tapo Eurolygos MVP. Tuomet jo rodikliai siekė 16,5 taško, 5,9 rezultatyvaus perdavimo ir 16,8 naudingumo balo. Kodėl jis negalėtų to pakartoti?

Aleksejus Švedas

Praėjusį sezoną Švedas pateko į antrąjį geriausių Eurolygos krepšininkų penketuką. Galima neabejoti, kad rusas išlaikys įspūdingą statistinę eilutę, tačiau daug kas priklausys nuo komandos pasiekimų.

Praėjusį sezoną 29-erių metų 198 cm ūgio gynėjas Eurolygoje pelnė po 21,8 taško, atkovojo po 2,6 kamuolio, atliko po 5,2 rezultatyvaus perdavimo ir rinko po 20,4 naudingumo balo. „Chimki“ užėmė aštuntąją vietą ir pateko į ketvirtfinalį, tačiau šiame etape neatsilaikė prieš Rusijos sostinės komandą CSKA.

Maskvos komanda atrodo sustiprėjusi – be Švedo, Rusijos grandas išlaikė svarbius krepšininkus Malcolmą Thomasą, Anthony Gillą, Stefaną Markovičių ir Charlesą Jenkinsą, taip pat vyriausiąjį trenerį Georgiosą Bartzoką. Klubas iš NBA prisiviliojo Jordaną Mickey, taip pat įsigijo Europoje solidžiai atrodžiusius Dee Bostą ir Tony Crockerį.

Nuotr. Fotodiena.lt/R.Lukoševičius

Nickas Calathes

Pagrindinis Atėnų „Panathinaikos“ atakų organizatorius 29-erių metų 198 cm ūgio Calathes pasiekė savo karjeros piką.

Jis jau praėjusį sezoną buvo vienas pagrindinių kandidatų laimėti MVP titulą, tačiau tąkart jį aplenkė Dončičius.

„Panathinaikos“ žaidimo gijas laikantis Calathes fiksavo 14,5 taško, 3,8 atkovoto kamuolio, 8 rezultatyvių perdavimų ir 18,5 naudingumo balo statistiką.

Vasarą graikas „Panathinaikos“ komandoje gavo ne silpnesnį konkurentą nei turėjo – Mike’ą Jamesą komandoje pakeitė Keithas Langfordas. Visgi „Pao“ klube jo lyderio vaidmuo yra neginčijamas.

Nuotr. Facebook.com

Tornikė Šengelija

Geriausias Europoje žaidžiantis sunkusis krašto puolėjas, kuris kiekvieną sezoną pagerina savo žaidimą.

27-erių metų 206 cm ūgio puolėjas Šengelija turi puikius įgūdžius, didžiulį kiekį energijos ir solidų atletiškumą, o visa tai puikai dera Europos krepšinyje.

Praėjusį sezoną Vitorijos „Baskonia“ gruzinas fiksavo 13,7 taško, 6,1 atkovoto kamuolio, 2,2 rezultatyvaus perdavimo ir 18,2 naudingumo balo rodiklius. Atleto pavardė atsidūrė ir Eurolygos simbolinėje geriausių krepšininkų komandoje.

„Baskonia“ turi rimtus ketinimus patekti į savame mieste vykstantį Eurolygos finalinį ketvertą, o jos pasiekimai ypatingai priklausys nuo šio aukštaūgio.

Nuotr. Facebook.com

Nando De Colo

Prancūzas Nando De Colo Eurolygos MVP trofėjumi džiaugėsi jau 2015-2016 metų sezone, o nuo to laiko mažai kas keitėsi.

Jis ir toliau rungtyniauja Maskvos CSKA, komanda ir toliau kaunasi tik dėl pačių aukščiausių vietų, o pats gynėjas išlaiko nuostabų žaidimą.

Praėjusį sezoną tai reiškė 16,7 taško ir puikų 56,9 proc. dvitaškių, 49,2 proc. tritaškių ir 95 proc. baudų taiklumą. Pridėkime 2,3 atkovoto kamuolio, 3,7 rezultatyvaus perdavimo ir 18,9 naudingumo balo bei gauname pretendento į MVP statistiką.

Panašios situacijos galima laukti ir šį sezoną.

Įdomiausi Eurolygos naujokai

Nuotr. USA Today – Scanpix

Derrickas Williamsas

Prieš septynerius metus 2-uoju šaukimu NBA naujokų biržoje pašauktas Derrickas Williamsas debiutuos Eurolygoje.

Eurolyga jau matė aukštai NBA naujokų biržoje pašauktų krepšininkų, o neseniai regėtas pavyzdys – 2013 metų pirmojo šaukimo Anthony Bennetto žaidimas Stambulo „Fenerbahče“ komandoje 2017 metais. Tuomet jis nesublizgėjo – per 10 rungtynių metė iš viso įmetė vos 12 taškų.

27-erių metų 203 cm ūgio Williamsas praėjusį sezoną 5 mėnesius praleido be klubo, o tuomet išvyko į Kinijos pirmenybių Tiandzino „Gold Lions“ ekipą, kurioje rinko po 20 taškų ir 6,6 atkovoto kamuolio.

Prieš tai atletas NBA pirmenybėse per 6 sezonus sužaidė 436 rungtynes. Geriausias jam buvo 2012-2013 m. sezonas Minesotos „Timberwolves“ gretose, kuomet jis fiksavo 12 taškų ir 5,5 atkovoto kamuolio vidurkius.

Į Miuncheną Williamsas pakviestas kaip Milano Mačvano, kuris patyrė sudėtingą traumą, pakaitalas. Pats krepšininkas atskleidė, kad norėjo patekti į Eurolygos komandą.

Nuotr. Facebook.com

Alberto Oliveris

Ar prisimenate, kada Eurolygoje žaidė 40 metų krepšininkas? Veteranas Alberto Oliveris taps antru vyriausiu krepšininku turnyro istorijoje.

Vyriausiu Eurolygos žaidėju išliks Danas Gay, 2007-aisiais Eurolygoje žaidęs būdamas 45-erių.

Eurolygos pajėgumas yra pasiekęs aukščiausią tašką, tačiau Oliveriui priskirti menką vaidmenį negalima.

Jis dar praėjusį sezoną Europos taurėje vidutiniškai įmetė po 5,7 taško ir atliko po 2,8 rezultatyvaus perdavimo, o Ispanijos pirmenybėse rinko 8 taškų ir 3,2 rezultatyvaus perdavimo vidurkius.

Tai, kad veterano nurašyti negalima, parodo ir šio sezono statistika. Per trejas rungtynes Ispanijos lygoje jis pelno po 7,3 taško ir atlieka po 2,7 rezultatyvaus perdavimo.

Nuotr. Fotodiena.lt/J.Elinskas

Žanis Peiners

Pagrindinis latvio koziris šiame penketuke – praėjusį sezoną fiksuotas sėkmingas žaidimas Panevėžio „Lietkabelyje“.

Bet puolėjas intriguoja ne tik dėl gyvenimo etapo Lietuvoje, bet ir atliekamus nemažus šuolius savo karjeroje.

2016-2017 m. sezone Salonikų PAOK komandoje FIBA Čempionų lygoje puolėjas rinko po 9,2 taško, o kitą sezoną Europos taurėje su „Lietkabeliu“ pelnydavo jau po 12,8 taško, LKL – po 12,2.

Tokie rodikliai sudomino Eurolygoje žaidžiančios Stambulo „Daruššafaka“ atstovus, o Turkijos komandoje Peiners nepranyko – pirmose vietinės lygos rungtynėse sumetė 16 taškų ir tapo rezultatyviausiu savo komandoje.

Nuotr. Xinhua - Scanpix

Kyle'as Kuricas

Prieš trejus metus Kuricas išgirdo šiurpią diagnozę – jo smegenyse buvo aptikti du augliai. Amerikiečiui buvo atliktos trys sudėtingos operacijos, tačiau jis jau po pusmečio grįžo į aikštę.

Tą sezoną Las Palmo „Gran Canaria Herbalife“ komandoje jis sužaidė 10 mačų, per kuriuos Ispanijos ACB lygoje rinko po 7,9 taško.

Nuo kito sezono prasidėjo jo kilimas aukštyn.

29-erių metų 193 cm ūgio snaiperis liko toje pačioje Ispanijos komandoje, kurioje 2016-2017 m. sezone Europos taurėje pelnė po 15,1 taško, o tritaškius pataikė 50 proc. taiklumu.

Tuomet jis gavo kontraktą iš Sankt Peterburgo „Zenit“, o šioje ekipoje ir toliau įrodinėjo savo vertę – praėjusį sezoną rinko po 15,3 taško (43,3 proc. trit.) ir atkovojo po 3,5 kamuolio.

Dabar jis grįžta į Ispaniją, kurioje bent dvejus metus gins „Barcelonos“ garbę. Su rimtomis sveikatos problemomis susitvarkęs gynėjas netruko pakilti į aukščiausią lygį.

Nuotr. Partizan NIS

Nigelis Cole’as Williamsas-Gossas

Gynėjas praėjusią vasarą sulaukė gausybės Europos klubų dėmesio, o tarp jų buvo ir Kauno „Žalgiris“. Šį krepšininką suviliojo Pirėjo „Olympiakos“ pasiūlyta trejų metų 2 mln. JAV dolerių sutartis.

Krepšininku taip pat domėjosi Eurolygos grandai Maskvos CSKA, Vitorijos „Baskonia“ bei Stambulo „Fenerbahče“.

Williamsas-Gossas tokio dėmesio sulaukė po galingo sezono Belgrado „Partizan“ komandoje, kurioje Europos taurėje pelnė po 17 taškų, atliko po 6,3 rezultatyvaus perdavimo, atkovojo po 2,8 ir perėmė po 1,6 kamuolio bei rinko po 20,8 naudingumo balo.

Williamsas-Gossas greitai tapo vienu svarbiausių Davido Blatto treniruojamos „Olympiakos“ krepšininkų.

Jis pasirengimo etape dažnai patekdavo į rezultatyviausių krepšininkų sąrašą, o Graikijos lygos pirmajame mače įmetė 15 taškų ir pagal rezultatyvumą buvo antras.

Penkios šio Eurolygos sezono intrigos

Kas prilygs Švedui kovoje dėl Alphonso Fordo trofėjaus?

Praėjusį sezoną Švedas vidutiniškai pelnydavo po 21,8 taško ir antrą rezultatyviausią krepšininką pranoko penkiais taškais – Nemanja Nedovičius įmesdavo po 16,8 taško.

Ar artėjantį sezoną Švedui gali atsirasti daugiau konkurencijos kovojant dėl Alphonso Fordo trofėjaus?

Viena taškų darymo mašina į Eurolyga jau sugrįžo – tai Keithas Langfordas, kuris šį apdovanojimą laimėjo 2013-2014 m. ir 2016-2017 m. sezonuose.

Tiesa, tuomet amerikietis vilkėjo Milano „AX Armani Exchange“ ir Kazanės UNIKS marškinėlius, o šįkart – Atėnų „Panathinaikos“, kurioje ir taip apstu pajėgių gynėjų: Nickas Calathes, Nikos Pappas, Lukas Lekavičius ir Mattas Lojeski.

Kitas pretendentas išsiskirti rezultatyvumu – Scottie Wilbekinas iš Tel Avivo „Maccabi“. Šis krepšininkas praėjusį sezoną Europos taurėje rinko po 19,7 taško. Taip, lygių skirtumai tarp lygų yra ryškūs, tačiau atletas greitąjį puolimą mėgstančioje „Maccabi“ komandoje turėtų būti ryškus renkant taškus.

Tarp rezultatyviausių krepšininkų turėtų prasibrauti ir Mike’as Jamesas iš Milano „AX Armani Exchange“. Jis praėjusį sezoną Atėnų „Panathinaikos“ komandoje pelnydavo po 16,2 taško, o šį sezoną jo vaidmuo puolime veikiausiai bus dar didesnis nei Graikijoje.

Nuotr. Sputnik – Scanpix

Ar „Real“ apgins titulą?

Nuo 2002 metų laimėti Eurolygą du sezonus iš eilės pavyko dviem komandoms. Tai 2004 ir 2005 metais padarė Tel Avivo „Maccabi“, o 2012 ir 2013 metais – Pirėjo „Olympiakos“.

Ar tokį pasiekimą gali pakartoti praėjusį sezoną triumfavusi Madrido „Real“? Taip. Nors ir prarado savo deimantą Dončičių, tačiau klubas išsaugojo visą pajėgų branduolį ir vyriausiąjį trenerį Pablo Laso.

„Real“ gretose liko net 12 krepšininkų, o prisijungė Klemenas Prepeličius, Gabrielis Deckas ir jaunasis Melwinas Pantzaris.

Lažybininkai, kaip ir pastaraisiais metais, Eurolygos favorite laiko Maskvos CSKA – jai skiriamas 3,25 koeficientas. Stambulo „Fenerbahče“ komandai atiteko 4,5, o po jų su 6 koeficientu rikiuojasi Madrido krepšininkai. „Panathinaikos“ skirtas 10 koeficientas, o „Olympiakos“ – 11.

Nuotr. AFP – Scanpix

Ar naujokės pasispardys?

Šį sezoną prie Eurolygos prisijungė keturios komandos: Stambulo „Daruššafaka“, Las Palmo „Gran Canaria Herbalife“, Miuncheno „Bayern“ ir Podgoricos „Budučnost“.

Ką jos gali nuveikti? Iš pirmo žvilgsnio, Podgoricos komanda atrodo Eurolygos autsaiderė, tačiau matėme jau ne vieną pavyzdį, kaip Balkanų kraštų komandos kuria pasakas.

Belgrado „Crvena Zvezda“ praėjusį sezoną pagal piniginės storį buvo Eurolygos dugne, tačiau tai jai netrukdė aplenkti pinigingąsias „Anadolu Efes“ ir „AX Armani Exchange“ bei iškovoti tiek pat pergalių, kiek ir „Barcelona“.

„Daruššafakos“ sudėtis atrodo gerokai susilpnėjusi, o svarbiausios jos netektys – vyriausiojo trenerio Davido Blatto ir puolimo lyderio Wilbekino. Komanda išlaikė penkis krepšininkus, o keturi iš jų yra vietiniai turkai.

Neįtikinas ir sezono startas, kai klubas Turkijoje lygoje namie vienu tašku nusileido vidutiniokei Gaziantepo komandai, kurią į triumfą vedė Šarūnas Vasiliauskas.

Las Palmo „Gran Canaria Herbalife“ turi vos keturis krepšininkus, kada nors žaidusius Eurolygoje, taip pat Eurolygoje visai patirties neturintį trenerį Salva Maldonaldo.

Šios komandos stiprybė – namų arena, kurioje ekipa žaidžia kur kas geriau. Praėjusį sezoną ACB lygoje kanarai namie laimėjo 14 kartų ir suklupo 3 kartus, o tai buvo trečias geriausias rezultatas pirmenybėse. Tuo metu išvykoje buvo laimėta 6 kartus ir pralaimėta 11 kartų.

Panaši situacija buvo ir Europos taurėje: reguliariame sezone iš 5 pergalių keturios pasiektos namie, o „Top 16“ etape – dvi iš keturių.

Miuncheno „Bayern“ praėjusį sezoną rodė puikią formą, kai pamatuodavo kone kiekvieną ataką puolime ir gynyboje bei žengė pergalingu keliu. Sezono metu ji keitė trenerį, tačiau vietoje Aleksandro Džordževičiaus atvykęs Dejanas Radonjičius turi sėkmingos darbo patirties Eurolygoje su „Crvena Zvezda“ klubu.

„Bayern“ išsaugojo savo svarbius krepšininkus Deviną Bookerį, Stefaną Jovičių, Danilo Barthelį, Nihadą Djedovičių, Vladimirą Lučičių ir Braydoną Hobbsą, taip pat prisiviliojo tokius veidus kaip Petteri Koponeną, Bamberge prieš tai žaidusius Maodo Lo ir Leoną Radosevičių ir antrąjį NBA naujokų biržos šaukimą Derricką Williamsą.

Prieš sezoną iš keturių naujokių būtent „Bayern“ atrodo kaip realiausia pretendentė kovoti dėl ketvirtfinalio.

Nuotr. Fotodiena.lt/J.Elinskas

Ar „Žalgiris“ pateks į ketvirtfinalį?

Kauniečiai išsaugojo savo branduolį, tačiau priverstinai performavo gynėjų grandį. Artūras Milaknis yra vienintelis gynėjas, likęs komandoje.

Pasikviestas sistemą pažįstantis Leo Westermannas, tačiau jis kol kas tik bando įgyti žaidybinę formą. O tai, kas pateks į ketvirtfinalį, pradės spręstis jau šiandien.

Iš kitos pusės, „Žalgiryje“ liko visa priekinė linija, tačiau ar pasitinkant rungtynes Šarūnas Jasikevičius dažnai išskiria būtinybę sustabdyti varžovų aukštaūgius? Ne, reikia stabdyti gynėjus, kurie kuria žaidimą ir kitiems gynėjams, ir aukštaūgiams. 

Lažybininkai mano, kad kauniečių šansai patekti į ketvirtfinalį – 50 prie 50. Ko gero, tai ir yra teisingiausias dabartinės situacijos vertinimas.

Nuotr. LaPresse - Scanpix

Ar „Barcelona“ ir „AX Armani Exchange“ pakils iš turnyrinės lentelės apačios?

Milano „AX Armani Exchange“ praėjusį sezoną iškovojo 10 pergalių ir užėmė priešpaskutinę vietą, o užpernai su 8 taškais pasidalijo paskutinėmis 15-16 vietomis. Savo ruožtu „Barcelona“ praėjusį sezoną pasiekė 11 pergalių ir liko 12-14 vietose, o 2016-2017 m. sezone su 12 laimėjimų liko vienuolikta.

Ar situacija artėjantį sezoną gali pasikeisti? Taip. Akivaizdi to priežastis – susilpnėjusios antrojo aštuoneto komandos.

Eurolygoje nebeliko Malagos „Unicaja“ (9 vieta praėjusį sezoną), Valensijos „Basket“ (11 vieta), Bambergo „Brose“ (12-14 vietos) ir Belgrado „Crvena Zvezda“ (12-14 vietos).

Prisijungė keturios komandos, kurios ant popieriaus atrodo kur kas silpnesnės, o iš jų labiau išsiskiria tik Miuncheno „Bayern“.

„Barcelonoje“ ir Milano komandose liko tie patys treneriai – Svetislavas Pešičius ir Simone Pianigiani, – tačiau ekipose įvyko ryškių permainų.

Italai gynėjus Andrew Goudelocką ir Jordaną Theodore'ą pakeitė Mike'u Jamesu, Nemanja Nedovičiumi ir Amedeo Della Valle, taip pat išsaugojo svarbius praėjusio sezono krepšininkus.

„Barcelona“ pasiliko svarbiausius krepšininkus ir prijungė garsias pavardes: gynėjų liniją sustiprino Kevinas Pangosas ir Kyle’as Kuricas, o aukštaūgių – Chrisas Singletonas ir Artiomas Pustovijus.

Šių turtingų komandų šansai patekti į ketvirtfinalį šį sezoną – kur kas geresni nei praėjusį.



Komentarai:

djgaffer
Dėl naudingiausio,tai Llullas asmeniškai galvoju ims.Atsigavęs jau,komanda taip pat gerai žaidžia.Dar įdomu,kaip Barca pasidorys,tas pats Maccabi ir ar Atamanas pagaliau kažką gero nuveiks.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-10-11
-6
Atsakyti
to gb21bamberg sudare 5 metu sutarti su fiba cl tai jie nusispjaut ant tavo euyrolygos


kadangi jais nesidomiu tai sito nezinojau, dabar aisku kodel puse komandos zaideju issilakste kas i bayern kas dar kur.
2018-10-11
-4
Atsakyti
to gb21
bamberg sudare 5 metu sutarti su fiba cl tai jie nusispjaut ant tavo euyrolygos
2018-10-11
-2
Atsakyti
Bayern visai simpatiskai atrodo, panasu kad Bambergo zaidimas EL keletui metu pasibaige, nebera biudzeto nebera zaideju kurie kovotu su Bayernu. Sakyciau Alba ir Bayernas dabar del El kovos.
2018-10-11
Atsakyti
Tu esi noriu
Bayern su Devinu Bookeriu toli eis

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-10-11
+2
Atsakyti
a_White37
pagaliau - eurolyga
2018-10-11
-1
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 6

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.