Stambule – trenerį išgirdę auklėtiniai ir nauji prieskoniai žaidime

Jonas Miklovas
„BasketNews.lt“ iš Stambulo (Turkija)
2018-10-18 06:20

Brandonas Daviesas įtempęs raumenis ir atlošęs galvą kaukė iš pasitenkinimo, Paulius Jankūnas siuntė metimus iš vidutinio nuotolio, Edgaras Ulanovas rakino varžovų puolimo lyderius, o Artūras Milaknis smaigstė tritaškius. Kauno „Žalgiris“ antrosiose Eurolygos rungtynėse Stambule vėl atrodė kaip klubas, kuris praėjusį sezoną kėlė galvos skausmą ne vienam varžovui. 

93 pelnyti taškai ir 60 proc. taiklumas žaidžiant išvykoje yra solidus rodiklis bet kam, juolab komandai, kuri dar prieš 3 dienas namie į Klaipėdos „Neptūno“ krepšį įmetė vos 60 taškų ir pataikė tik 33 proc. metimų.

Po to mačo Šarūnas Jasikevičius pažadėjo stengtis, kad „vyrai taptų tokiais pats žmonėmis, kuriais buvo praeitais metais“. Po to buvo daugiau nei 3 valandas trukusi trenerio paskaita ir ką tik pasibaigusių rungtynių vaizdo peržiūra, o Jasikevičiaus žinutė buvo paprasta – tik pamiršę praeities laimėjimus, jo auklėtiniai gali ir toliau stebinti Europą.

Foto galerija

Jau pirmosios mačo Turkijoje minutės pademonstravo, kad trenerio žodžius krepšininkai išgirdo.

Brandonas Daviesas gavo kamuolį po krepšiu, prieš jį buvo Bryantas Dunstonas, ir „Žalgirio“ amerikietis ėmė žaisti vienas prieš vieną, paskutinėje atakos fazėje skubiai praslysdamas pro varžovo gynybą ir pelnydamas taškus. Tai buvo toks Daviesas, kuris savimi pasitiki, ir kokį jį nori matyti komandos draugai bei treneriai.

„Žalgirio“ centras Sinano Erdemo arenoje krepšį atakavo 14 kartų, dažnai tarsi elegantiškais šokio žingsneliais baudos aikštelėje sukdamasis greičiau nei bet kuris jo priešininkas. Daviesas surinko 18 taškų ir buvo rezultatyviausias mačo žaidėjas.

„Siekiau rungtynes pradėti agresyviai ir suteikti komandai tai, ką galiu“, – po dvikovos sakė Daviesas.

Greta jo solidžiau nei per pastarąsias dvejas rungtynes atrodė ir Jankūnas, pelnęs 11 taškų per 19 minučių, bei nuo suolo kilęs Edgaras Ulanovas, kurio +/- rodiklis buvo geriausias komandoje (+20), o gynyboje jis pristabdė solidžiai mačą pradėjusį Vasilije Micičių.

Akivaizdu, kad žmonės, iš kurių Jasikevičius daug tikisi sezono pradžioje, išgirdo kritiką ir atsitiesė.

„Po tikrai blogai sužaistų rungtynių visuomet reikia, kad kitos rungtynės būtų geros, kad žaidimo kokybė būtų geresnė, – sakė Jankūnas. – Reikia, kad kiekvienas žaidėjas įėjęs į aikštelę pasijustų geriau, atliktų naudingą darbą komandos labui. Nesakau, kad šios rungtynės buvo įspūdingos, bet nusiteikimas, kova, ryžtas buvo visai kitoks, nei sekmadienį.“

„Džiugu, kad visi padarėme išvadas asmeniškai bei komandiškai, kamuolys tikrai gražiai vietomis judėjo, – kalbėjo Milaknis. – Pradedame suprasti, kur padėti, nuo ko rizikuoti – tas džiugina, bet darbo dar daug, negalime atsipalaiduoti.“

Džiuginti turėtų ir tai, kad Stambule pamatėme, jog patikrintus praėjusio sezono receptus dar papildė nauji prieskoniai.

Po metų pertraukos į „Žalgirį“ grįžęs Leo Westermannas tapo netikėtu puolimo lyderiu, bausdamas varžovus ir tritaškiais, ir provokuodamas pražangas. Nate’as Woltersas surinko 7 rezultatyvius perdavimus, o Thomasas Walkupas pradėjo mačą agresyviu prasiveržimu, o rungtynių pabaigoje pagaliau pataikė tritaškį – savo pirmąjį šį sezoną Eurolygoje.

Visgi bene ryškiausias naujas prieskonis buvo slaptas šefo ingredientas. Antanas Kavaliauskas pasislinko į sunkiojo krašto puolėjo poziciją ir svariai prisidėjo prie pergalingo spurto antrojo kėlinio antroje pusėje.

Priekinėje linijoje atsidūręs šalia Davieso, Kavaliauskas ir kartojo netaiklų amerikiečio metimą, ir siuntė jam perdavimą po krepšiu, ir pats baigė ataką po to paties Davieso perdavimo. 5 minučių atkarpą prieš ilgąją pertrauką „Žalgiris“ laimėjo 15:2 ir du aukštaūgiai buvo svari to priežastis.

„Tą atkarpą sužaidėme tikrai geru tempu, laikėmės plano, rungtyniavome išvien ir dalijomės kamuoliu. Buvo tikrai smagu. Kartu su Kavaliausku žaidėme treniruotėse ir tas duetas sėkmingai veikė. Reikia tikėtis, kad toliau galėsime tuo naudotis ir išgauti naudos“, – kalbėjo Daviesas.

Jasikevičius dar prieš startą Eurolygoje sakė žongliruosiantis Kavaliausku tarp ketvirtosios ir penktosios pozicijų ir dvikova Stambule parodė, koks tai gali būti pavojingas ginklas.

„Jeigu Antanas žais penktu numeriu, tai toliau nuo krepšio, jei ketvirtu – arčiau“, – sakė Jasikevičius ir tai atspindi jo netradicinį Kavaliausko panaudojimo būdą. Jeigu atsiduria prieš sunkųjį krašto puolėją Brocką Motumą, Kavaliauskas šį gali bausti žaidimu baudos aikštelėje. Jeigu žaidžia prieš tipinį centrą, kaip Tiboras Pleissas, gali šį ištraukti iš baudos aikštelės, grasindamas metimu iš tolėliau.

„Tai kažkiek nauja, kažkiek nelabai, nes esu žaidęs toje pozicijoje, – aiškino Kavaliauskas. – Darau tai, ką treneris liepia. Pasakė, kad žaisiu ketvirtu ir penktu. Tiesiog reikia daugiau mokytis ir daugiau koncentruotis, nes jeigu derinys, tai reikia žinoti abi pozicijas.“

Vos per 8 žaidimo minutes Kavaliauskas užfiksavo +13 rodiklį ir tai buvo antras geriausias rezultatas po Ulanovo.

Nors Kavaliauskas su Daviesu spindėjo puolime, tas spurtas antrajame kėlinyje prasidėjo nuo gynybos, kai „Anadolu Efes“, „Žalgiriui“ pirmaujant 33:30, nesugebėjo užpulti per 24 sekundes. Per likusį ketvirčio laiką buvo dar du atvejai, kai turkai beviltiškai strigo gynyboje.

Už tokį žaidimą Jasikevičius nukėlė kepurę prieš savo gynėjus.

„Jeigu Larkinas ir Micičius veržiasi, įėję po krepšiu jie mūsų gynyboje sukelia didžiulę sumaištį ir išskirsto kamuolius. Atsiveria daugiau situacijų jų metikams. Jie tada žaidžia gerą, kokybišką krepšinį. O kai tik mūsų gynėjai išlaikydavo juos priekyje, mums iš karto buvo lengviau“, – aiškino Jasikevičius.

„Žalgiriui“ pabėgti padėjo ir pagaliau sutvarkyta kova dėl kamuolių. Per pirmas 12 mačo minutę leidę varžovams atsikovoti 5 kamuolius puolime ir antraisiais šansais pelnyti 7 taškus, per likusį rungtynių laiką kauniečiai varžovams leido puolime nusiimti 7 kamuolius, iš jų vos 4 – po ilgosios pertraukos.

Tuo metu „Žalgiris“ sugriebė 13 kamuolių puolime ir po ilgosios pertraukos šiuo ginklu baudė varžovus.

„Ketvirtajame kėlinyje, kai jie rizikavo, mes gana protingai ir gerai susirinkome kamuolius. Tiek po savo krepšiu, tiek pora kamuolių nusiėmėme puolime, kas suteikė papildomas atakas“, – sakė Milaknis.

Jeigu ne tie 31 per ketvirtą kėlinį praleisti taškai, „Žalgirio“ pasirodymas Stambule galėjo būti dar geresnis. Kita vertus, čia Kauno klubas atvyko po pralaimėjimo Eurolygos sezono starte ir silpno pasirodymo nacionaliniame čempionate bei lažybininkų nebuvo laikomi mačo favoritais.

Dvikova Stambule nubraukė tas ankstyvas pesimistines prognozes ir nuotaikas, tačiau treneris Jasikevičius jau nori ją pamiršti.

„Mums reikia iš naujo tapti žvėrimis. Jeigu būsime gražuoliai ir vaikščiosime kaip Europos užkariautojai, tai... Šitai buvo praeitais metais, už jūrų marių“, – pabrėžė Jasikevičius.



Komentarai:

to R
uz tai, kad tai geras komandinis kepsininkas su bene geriausiais zaidimu nugara i krepsi visoj Eurolygoj + pralavintas tritaskis metimas, laisvas mesdamas beveik visada nubaudzia varzovus + solidi gynyba + lietuvis(kaip legionieriui uz tokius igudzius Zalgiris moketu ~20-25% maziau, bet kad lietuvis tai ir kaina didesne).

Jis niekad nebus tasku darymo masina, bet kad bus naudingas komandinis krepsininkas nera abejoniu. Vien ta rodo, kad jam bunant aiksteje rungtynese su Efes'u komandos +/- buvo pats didziausias, t.y +20.
2018-10-18
-5
Atsakyti
djgaffer
Šaras visada sugeba nustebinti ir ištraukti naujų ginklų.Tas Kavaliausko pastūmimas į ketvirtą poziciją puikiai pasiteisino.Pagaliau ir tritaškiai pakrito,ko ilgai laukėm.Mesta vėl nedaug,bet pataikyta užtikrintai.Čia bus dar vienas koziris ateityje.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-10-18
-13
Atsakyti
R
O kodėl toks brangus ulanovas...???
2018-10-18
-2
Atsakyti
qww
Kavaliauskas super, manau tai bus bene pirmas sezonas Zalgiryje, kai jis bus tikrai ivertintas ir fanu. Tuo labiau, kad ir dabartine jo alga ~190k eur labai puikiai atitinka jo igudzius, ir uz tiek visiskai negaila jo tureti komandoje. O dar si sezona Kevalas tures daugiau sansu ir del to, nes Jankuno zaidimo kreive kiek nusileido, ir Kevalo agresyvesnis zaidimas po krepsiu lygynant su Jankunu gali atnesti nemazai didvidentu is 4-osios pozicijos.
2018-10-18
-3
Atsakyti
kunigas
Tikrasis komandos vaizdas bus penktadienk

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-10-18
+3
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 5

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.