Didžiausia kitataučių nacija NBA: ką žinome apie kanadiečius stipriausioje pasaulio lygoje?

Domas Kamandulis
„BasketNews.lt“
2018-12-03 16:54
Nuotr.: AP, AFP, Reuters
Nuotr. AP, AFP, Reuters

Stipriausioje pasaulio lygoje NBA šiuo metu rungtyniauja rekordinis kiekis krepšininkų iš Kanados – net trylika. Ši Šiaurės Amerikos šalis į Nacionalinės krepšinio asociacijos aikšteles deleguoja daugiausiai ne amerikiečių krepšininkų.

Jamalas Murray šiuo metu žaidžia geriausią karjeros sezoną Denverio „Nuggets“ ekipoje, Andrew Wigginsas Minesotoje gerina santykius su treneriu, Tristanas Thompsonas žiebia naują „Cavaliers“ lyderio žvaigždę, o lietuviško kraujo turintis Nikas Stauskas Portlando „Trail Blazers“ komandoje tampa svarbia gynėjų grandies rotacijos dalimi.

Tinklalapis „BasketNews.lt“ tęsia apžvalginę kelionę po daugiausiai ryškių žaidėjų NBA turinčias šalis. Šįkart kviečiame susipažinti su trylika Kanados krepšinio mokyklos įmantrumus NBA demonstruojančių žaidėjų.

Trey Lyles

Trey  Lyles
Komanda: Denver Nuggets
Pozicija: PF, C
Amžius: 23
Ūgis: 208 cm
Svoris: 109 kg
Gimimo vieta: Kanada

Jamalas Murray (Denverio „Nuggets“)

Nuotr. AFP – Scanpix

Murray šiuo metu demonstruoja geriausią sportinę formą karjeroje ir yra stiprus veiksnys, nulemiantis gerą Denverio ekipos startą 2018-2019 metų sezone.

Kamuolį krepšininkas į rankas paėmė būdamas vos trejų. Kaip apie mažąjį sportininką atsiliepė jo tėvai, jis galėdavo žaisti „valandų valandas“. Nenuostabu, kad atletinio rengimo trenerio sūnus, būdamas vos šešerių, jau rungtyniavo dešimtmečiams skirtoje lygoje, o būdamas dvylikos – su septyniolikmečiais vidurinių mokyklų čempionate.

2015-aisiais Murray buvo pakviestas žaisti Kentukio universiteto komandoje, kuriai vadovavo daugiau nei 30 metų treniravimo patirties sukaupęs Johnas Calipari. Per 36 rungtynes jis vidutiniškai pelnydavo po 20 taškų, atkovodavo po 5,2 kamuolio ir atlikdavo po 2,2 rezultatyvaus perdavimo, o iš toli atakuodavo 40,8 procentų taiklumu.

Po metų NCAA krepšininkas nusprendė išbandyti galimybes NBA naujokų biržoje. 2016-ųjų birželio 23-ąją septintuoju šaukimu jį pasirinko Denverio „Nuggets“ ekipa, kuriai krepšininkas atstovauja iki šiol.

Pirmaisiais metais kanadietis jau rinkdavo po 9,9 taško, sugriebdavo po 2,6 atšokusio kamuolio ir skirstydavo po 2,1 rezultatyvaus perdavimo.

Šiemet Jamalas žaidžia geriausią savo sezoną. 193 centimetrų ūgio įžaidėjas vidutiniškai per 33,8 minutes renka po 17,1 taško, sugriebia po 4,2 kamuolio ir dalija po 4,6 rezultatyvaus perdavimo.

Dėl ilgesnio žaidimo laiko Kanados krepšininkas leidžia sau išmesti daugiau metimų iš žaidimo (vid. po 15,5 met.) ir atakuoja bendru 41,9 procentų pataikymu.

Viliamasi, jog krepšininkas padės „Nuggets“ po penkerių metų pertraukos sugrįžti į atkrintamąsias.

Andrew Wigginsas (Minesotos „Timberwolves“)

Nuotr. AP

Pagrindiniu Minesotos ekipos ateities žaidėju laikytas Wigginsas pastaruoju metu atrodo blankiau nei praėjusį sezoną, o ir minučių aikštelėje gauna mažiau.

Šiemet gynėjas per 32,7 minutes vidutiniškai meta po 15,1 taško, atkovoja po 3,6 kamuolio ir atlieka po 2,3 rezultatyvaus perdavimo.

Palyginimui, praėjusiais metais krepšininkas per 36,3 minutes vidutiniškai rinkdavo po 17,7 taško, sugriebdavo po 4,4 atšokusio kamuolio ir skirstydavo po 2 rezultatyvius perdavimus.

Geriausią sezoną NBA krepšininkas sužaidė 2016-2017 metais, kai per rungtynes vidutiniškai žaisdavo po 37,2 minutes ir mesdavo po 23,6 taško.

Neigiamą įtaką jo šiemetiniams rezultatams galėjo padaryti prasta atmosfera komandoje, kurioje buvo kilęs konfliktas su dabar jau išvykusiu Jimmy Butleriu bei prarastas trenerio pasitikėjimas.

Kaip skelbiama spaudoje, Butleris praėjusį sezoną turėjo problemų su Wigginsu, o jam itin nepatiko kanadiečio darbo etika ir aplaidumas gynyboje. Panašių nusiskundimų savo krepšininku turėjo ir vyriausiasis treneris Tomas Thibodeau, kuris tikėjosi, kad Butlerio atvykimas išgyvendins šias Wigginso ydas.

23-ejų Wigginsas į lygą atvyko 2014-aisiais, kai pirmuoju šaukimu buvo pasirinktas Klivlando „Cavaliers“ klubo. Tiesa, išbandyti galimybių vilkint „Cavs“ marškinėlius nepavyko, mat dar tą pačią vasarą kanadietis buvo iškeistas į „Timberwolves“.

Per penkerius metus ir 346 rungtynes stipriausioje pasaulio krepšinio lygoje krepšininkas vidutiniškai pelno po 19,5 taško, atkovoja po 4,1 kamuolio ir atlieka po 2,1 rezultatyvaus perdavimo.

Tristanas Thompsonas (Klivlando „Cavaliers“)

Nuotr. Reuters

Aukštaūgis yra vienas iš kelių LeBrono Jameso „bendradarbių“, padėjusių 2015-2016 metų sezone Klivlando ekipai nukalti auksinius čempionų žiedus. Tos ekipos pagrindas jau yra iširęs, o Thompsonas užima gana svarbias pareigas dabartinėje klubo grandyje.

27-erių kanadietis 2011-ųjų NBA naujokų biržoje „Cavs“ organizacijos buvo pasirinktas ketvirtuoju šaukimu, o debiutines rungtynes sužaidė tų pačių metų gruodžio 26 dieną, kai Klivlando ekipa nusileido Toronto „Raptors“. Pats Thompsonas tą kartą surinko 12 taškų ir atkovojo 5 kamuolius.

Per karjerą NBA krepšininkas vidutiniškai pelno po 9,1 taško ir sugriebia po 8,6 kamuolio, o geriausią karjeros sezoną buvo sužaidęs 2012-2013 metais, kai per rungtynes vidutiniškai mesdavo po 11,7 taško ir atkovodavo po 9,4 kamuolio.

Praėjusį sezoną alinamas traumų, aukštaūgis sužaidė 53 rungtynes, per kurias vidutiniškai žaisdavo po 20,2 minutes, pelnydavo po 5,8 taško ir atkovodavo po 6,6 taško.

Šiemet kanadietis grįžo su visiškai kitokia jėga. Išaugusios minutės jam leidžia žaisti efektyviau – puolėjas šį sezoną vidutiniškai renka po 11,4 taško ir atkovoja po 11,4 kamuolio.

Kyrie Irvingas, praėjusį sezoną jau vilkėjęs Bostono „Celtics“ marškinėlius, galimai buvo ne vienintelis Klivlando „Cavaliers“ krepšininkas, kuris norėjo išlįsti iš LeBrono Jameso šešėlio.

„Kaip bebūtų, Tristanas jaučia, kad tai gali būti puiki situacija, kuri jam atvertų galimybę tapti NBA superžvaigžde“, – dar šią liepą teigė artimas krepšininkui šaltinis.

Didesnė rolė ir lyderio vaidmuo komandoje gali padėti Tristanui Thompsonui sužaisti geriausią karjeros sezoną bei taip užtikrinti savo vertę.

Nikas Stauskas (Portlando „Trail Blazers“)

Nuotr. Reuters

„Vaikystėje buvau labai prisirišęs prie NBA krepšinio žvaigždžių. Prašiau jų autografų, negalėdavau praleisti progos su jais nusifotografuoti. Man bus didžiulė garbė žaisti su jais vienoje aikštelėje“, – 2014-aisiais kalbėjo Stauskas.

Dabar viskas yra šiek tiek kitaip, mat lietuviško kraujo turintis kanadietis jau penktąjį sezoną petys į petį kovoja su didžiausiomis pasaulio krepšinio žvaigždėmis.

Per šį laikotarpį taikliarankis yra sužaidęs 289 rungtynes, per kurias vidutiniškai pelno po 7 taškus, atkovoja po 2,1 kamuolio ir atlieka po 1,6 rezultatyvaus perdavimo.

Šį kanadietį galima būtų pavadinti savotišku keliautoju, mat per penkerius metus jis jau spėjo užsivilkti keturių skirtingų komandų marškinėlius – dabartinės Portlando „Trail Blazers“, Bruklino „Nets“, Filadelfijos „76ers“ ir Sakramento „Kings“.

Būtent pastaroji ekipa buvo pirmoji kanadiečio karjeros stotelė – 2014-ųjų NBA naujokų biržoje Stauskas „Kings“ organizacijos buvo pasirinktas aštuntuoju šaukimu.

Šį sezoną Nikas vidutiniškai žaidžia po 16,8 minučių, per kurias vidutiniškai renka po 7,2 taško ir sugriebia po 1,8 kamuolio, o dvitaškius pataiko geriausiai per visa karjerą – 46,4 procentų taiklumu.

Kanadietis sezono pradžioje buvo įgavęs gana svarbią rolę komandoje, kai kildavo nuo atsarginių žaidėjų suolelio keisdamas C.J. McCollumą. Jei Stausko statistiniai rodikliai ir naudingumas išliks toks pats, jis ir toliau turėtų neprarasti jam paskirtų užduočių aikštelėje.

Trey Lylesas (Denverio „Nuggets“)

Nuotr. Reuters

Kanadietis Trey Lylesas šiuo metu žaidžia rezultatyviausią NBA karjeros sezoną, o Denverio „Nuggets“ yra viena geriausių lygos komandų.

Į stipriausią pasaulio lygą puolėjas pateko per 2015-ųjų NBA naujokų biržą, kurioje Jutos „Jazz“ ekipos buvo pasirinktas 12-uoju šaukimu.

2017-aisiais krepšininko karjera pasuko į kalnuotąjį Denverį. 23-ejų sunkusis krašto puolėjas tuomet pelnydavo po 9,9 taško ir atkovodavo po 4,8 kamuolio bei prie savo statistinių rodiklių jau pridėdavo ir po 1,2 rezultatyvaus perdavimo.

Šiemet žaidėjas žaidžia savo rekordinį sezoną NBA. Per 20,2 minutes vidutiniškai pelno po 10,5 taško ir atkovoja po 4,6 kamuolio, išmesdamas po 8,9 metimo bei realizuodamas po 4 iš jų.

Jei Lyleso statistiniai skaičiai ir toliau augs, kanadietis turėtų įgauti dar didesnę rolę vienoje iš lygos lyderių ekipų.

Shai Gilgeousas – Alexanderis (Los Andželo „Clippers“)

Nuotr. Reuters

Lygos pirmametis, su Los Andželo ekipa sąryšį įgavęs po šių metų naujokų biržos, jau dabar demonstruoja puikų žaidimą ir padeda „Clippers“ ekipai būti vienai iš lygos lyderių.

NBA naujokų biržoje Shai Gilgeousas-Alexanderis buvo pašauktas 11-uoju pirmojo rato šaukimu. Įžaidėjui pertraukos plėtojimosi lygoje nereikėjo – kanadietis iškart užsivilko pagrindinės komandos marškinėlius.

Debiutines rungtynes gynėjas sužaidė spalio 17 dieną, kai „Clippers“ namuose priėmė dabartinę konkurentę dėl aukščiausių pozicijų, Denverio „Nuggets“ komandą. Tąkart Los Andželo klubas varžovams nusileido, tačiau Alexanderio debiutas nebuvo kartus – krepšininkas surinko 11 taškų, atliko 4 rezultatyvius perdavimus, atkovojo 2 ir perėmė 1 kamuolį bei išrašė vieną bloką.

Į akis krenta tai, jog kanadietis, žaidžiantis pirmąjį sezoną lygoje, gauna tikrai nemažai žaidimo laiko, o tai parodo trenerio pasitikėjimą jaunuoju talentu.

Pirmasis sezonas krepšininkui kol kas einasi puikiai – per 28 minutes 198 centimetrų ūgio įžaidėjas vidutiniškai meta po 10,9 taško, sugriebia po 3,5 kamuolio ir skirsto po 3,1 rezultatyvaus perdavimo, o iš žaidimo atakuoja 46,7 procentų taiklumu.

Cory Josephas (Indianos „Pacers“)

Nuotr. AP

Domanto Sabonio bendraklubis, žaidžiantis jau aštuntąjį sezoną lygoje, šiemet vidutiniškai renka po 7,2 taško ir atkovoja po 3,5 kamuolio bei atlieka po 3,9 rezultatyvaus perdavimo, o tritaškius meta aukštu 44 procentų taiklumu.

Tai – jau antrasis kanadiečio sezonas „Pacers“ gretose. Prieš tai dvejus metus paeiliui Cory Josephas bendradarbiavo su Jonu Valančiūnu Toronto „Raptors“ ekipoje.

190 centimetrų ūgio įžaidėjas į lygą pateko 2011-ųjų NBA naujokų biržos dėka, kai 29-uoju pirmojo rato šaukimu buvo pasirinktas San Antonijaus „Spurs“ ekipos.

Per karjerą NBA krepšininkas yra sužaidęs 469 rungtynes, per kurias vidutiniškai žaidžia po 21,1 minutę, pelno po 7 taško, sugriebia po 2,5 kamuolio ir skirsto po 2,7 rezultatyvių perdavimų.

Gynėjas savo lentynoje jau turi čempionų žiedą, kurį uždirbo 2014 metais, kai su „Spurs“ NBA finale nugalėjo Majamio „Heat“.

Dillonas Brooksas (Memfio „Grizzlies“)

Nuotr. AP – Scanpix

Šiemet tik 11 rungtynių sužaidęs Dillonas Brooksas šiuo metu gydosi kelio traumą. Iki šiol krepšininkas vidutiniškai mesdavo po 6,8 taško ir atlikdavo po 2,1 rezultatyvaus perdavimo.

Kanadietis „Grizzlies“ marškinėlius užsivilko tuomet, kai 2017-ųjų naujokų biržos metu jo pavardė buvo ištarta antrojo rato 15-ojo šaukimo metu. Tąkart jį pasikvietė Hjustono „Rockets“, kuri iškart krepšininką išsiuntė į Memfį.

Debiutinis sezonas krepšininkui buvo kiek sėkmingesnis nei šiųmetinis – aikštelėje jis vidutiniškai praleisdavo po 28,7 minutes, pelnydavo po 11 taškų, atkovodavo po 3,1 kamuolio ir skirstydavo po 1,6 rezultatyvaus perdavimo.

Kelly Olynykas (Majamio „Heat“)

Nuotr. AP

Po keturių sezonų Bostono „Celtics“ ekipoje aukštaūgis Kelly Olynykas nusprendė karjerą tęsti saulėtame Majamyje. Šį sezoną krepšininkas vidutiniškai renka po 8,3 taško ir atkovoja po 3,6 kamuolio. Tai – statistiškai prasčiausias jo sezonas stipriausioje pasaulio lygoje.

Tiesa, kiek pasikeitė ir krepšininko rolė. Kanadiečiui atvykus į „Heat“, jis buvo pastumtas į žemesnę, sunkiojo krašto, poziciją.

Į NBA, kaip ir dauguma kitų, puolėjas pateko per naujokų biržą, kurioje 2013-aisiais tryliktuoju šaukimu jį pasirinko Dalaso „Mavericks“ klubas. Vis dėlto, tą pačią dieną krepšininkas buvo iškeistas į „Celtics“ ir ten tęsė tolimesnę karjerą.

Per 374 rungtynių NBA krepšininkas vidutiniškai žaidžia po 21,1 minutę, meta po 9,8 taško bei atkovoja po 4,8 kamuolio.

Dwightas Powellas (Dalaso „Mavericks“)

Nuotr. AP

Centro žaidimo kreivė kasmet vis auga, o šį sezoną jis veikiausiai ir vėl pagerins pelnomų taškų rodiklį. Šiemet jis vidutiniškai renka po 9,2 taško, atkovoja po 3,9 kamuolio ir atlieka po 1 rezultatyvų perdavimų, o iš žaidimo atakuoja tikrai taikliai – 62 procentų taiklumu.

Kanadietis į NBA buvo pašauktas 2014-aisiais, kai naujokų biržos antrajame rate buvo pasirinktas 15-uoju šaukimu. Tąkart jį pasirinko Šarlotės „Hornets“, tačiau iškart iškeitė į „Cavaliers“. Savo ruožtu Klivlando ekipa po daugiau nei mėnesio atliko tokį patį veiksmą ir aukštaūgį išsiuntė į Bostoną.

Po metų „Celtics“ organizacijoje, krepšininkas atsidūrė Dalase, kur užsivilko „Mavericks“ marškinėlius. Šis sezonas – jau penktasis, kai Dwightas Powellas nėra priverstas kraustytis.

Per 271 rungtynių stipriausioje pasaulio lygoje puolėjas vidutiniškai pelno po 6,8 taško ir sugriebia po 4,2 kamuolio. Viliamasi, kad krepšininkas toliau tobulės ir stebins Teksaso valstijos ekipos sirgalius.

Khemas Birchas (Orlando „Magic“), Chrisas Boucheris (Toronto „Raptors“) ir Nazas Longas (Jutos „Jazz“)

Antramečiai Khemas Birchas, Chrisas Boucheris ir Nazas Longas kol kas yra labai epizodiniai žaidėjai savo atstovaujamose komandose. Tiesa, nė vienas iš jų į lygą nepateko per NBA naujokų biržą, o pasirašė kontraktus.

Nuotr. AP – Scanpix

206 centimetrų ūgio puolėjas Birchas šį sezoną vidutiniškai meta po 1,4 taško ir atkovoja po 1,6 kamuolio.

Jono Valančiūno bendraklubis, aukštaūgis Boucheris šiemet vidutiniškai renka po 4,3 taško ir sugriebia po 2,3 atšokusio kamuolio.

Nuotr. AFP

Longas yra itin epizodinis NBA krepšininkas. Atakuojantis gynėjas per du sezonus sužaidė dvejas rungtynes, per kurias pelnė viso labo 3 taškus.



Komentarai:

Anonimas
Vaikai nesupranta kad kanada ir usa dvi skirtingos salys :D del to ir yra kitatauciai kanadieciai

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-12-04
+3
Atsakyti
Trylika
Trylika kašiorų, bet jaučiu suolo galas tai nekažką...
2018-12-04
+2
Atsakyti
Nacionalizacija
A tai nei vienas nenacionalizuotas pas juos?
2018-12-04
Atsakyti
Rytas užskaitytas
Superinė diskusija, šiandien tikrai geriau darbe seksis manau:DDDD
2018-12-04
+9
Atsakyti
JV
JV kanadietis jau ar ne? Nes gi Kanados komandoj NBA lošia........
2018-12-04
+8
Atsakyti
Fanas
Įdomu būtų duoti Žalgiriui ar Rytui su Raptors pasižaist, reiktų išsiųsti į Kanadą, metamės?
2018-12-04
+9
Atsakyti
WOOOW
Nu čia tai diskusija, ar Kanada šalis, ar tautybė, ar kitataučiai, ar visi tautiečiai.. Smagu skaityti net :D
2018-12-04
+1
Atsakyti
Kanada
Jau seniai laikas šitam jaunimui seniams užmest;)))
2018-12-04
-2
Atsakyti
Stauskas
O įdomų Adomas nenori Stausko pasikviest?.. Būtų jau ne vien Rytas rinktinėje
2018-12-04
+1
Atsakyti
Galima
Teigti, kad Kanada tai tipo jau viskas NBA tauta, negalima... Jie juk net tautiečių savoje komandoje neturi, tai apie ką mes čia galime šnekėti...
2018-12-04
+5
Atsakyti
To Adomas
O kiek kanadiečių žaidžia Toronte??? 1???
2018-12-04
+4
Atsakyti
Anonimas
ir cia isvis yra lyginima daugiausia ne usa krepsininku pilietybe turincios kitos salys savo atstovu, taip kad tau skaityti reikia ismokti vaikas
2018-12-04
-1
Atsakyti
Anonimas
pats kalbi kaip kavenskas :D o vtb lyga irgi jungtine lyga buvo ne tik rusijos, tai kodel tada lietuviai kitatauciais buvo vadinami :D arba eurolyga irgi jungtine lyga visos europos, tai kodel tada serbai nera vadinami lietuviais :D is kur tokiu atraziu atsiranda tai sunku suprast
2018-12-04
-3
Atsakyti
debilai
Pasiskaičius komentarus susidaro įspūdis, kad čia tik vaikai arba kavenckai susirenka :D Nba ne vien USA lyga, tai jungtinė su Kanada ir ateityje tikimybė, kad plėsis. Kanadietis ne kitatautis žaisdamas NBA, tai ne nacionalinis čempionatas. Kažkas kalba, kad pagrindas amerikiečiai dėl to ... na ruskijoje daugiau negrų žaidžia nei ruselių, tai vietinius reiktų laikyti kitataučiais jau ;D
2018-12-04
-6
Atsakyti
Anonimas
tai jei zalgiris turi savo komanda eurolygoje kaio juos galima vadinti ne ispanais arba graikais ? arba jei zalgiris zaide vtb lygoje kaip juos galima buvo vadinti ne rusais ? blemba prasiciukinkit vaikai,
2018-12-04
+3
Atsakyti
Adomas
Jei Kanada turi savo komanda NBA, kaip juos galima kitataučiais vadinti? Eilinis neraštingumas
2018-12-03
-15
Atsakyti
Kitataučiai
Kad kitataučiai tai tikrai taip, nes juk pagrindas yra JAV, o ne Kanada NBA
2018-12-03
-4
Atsakyti
to ?
tai rytas su zalgiriu vtb lygoje irgi ne kitatauciai budavo ane, siaip dienos durniausio komentaro autoriaus priza laimejai
2018-12-03
-1
Atsakyti
Rx
Kanada NBA dalis - tad tema nesąmoninga.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-12-03
+1
Atsakyti
Rre
Tai kad nera kuo is europos stiprintis, visokirm pangosam iki situ isvardintu kaip zalgiriui iki eurolygos trofrjaus

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-12-03
-1
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 34

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.