Mariaus Grigonio iššūkiai „Žalgiryje“: neregėtas spaudimas ir pamiršta improvizacija

Tomas Vanagas
„BasketNews.lt“
2018-12-06 10:49
Nuotr.: Basketnews.lt/D.Lukšta
Nuotr. Basketnews.lt/D.Lukšta

Marius Grigonis po penkerių metų užsienyje grįžo į Kauno „Žalgirį“ ir priėmė didžiausią savo karjeros iššūkį.

Iš pradžių tas iššūkis buvo toks sunkus, kad krepšininkas per pirmąsias septynerias Eurolygos rungtynes vidutiniškai per 11 žaidimo minučių pelnydavo po 3,5 taško.

Tuomet įvyko lūžis. Visų pirma, Grigonis LKL rungtynėse siautė Alytuje ir į „Dzūkijos“ krepšį įmetė 25 taškus. Geras žaidimas Lietuvoje persikėlė ir į Eurolygą – per pastarąsias trejas rungtynes gynėjas žaidė po 24,3 min. ir pelnė po 11 taškų.

Marius Grigonis

Marius  Grigonis
Marius  Grigonis
MIN: 20.1
PTS: 7.58 (63.33%)
REB: 4.08
AS: 1.58
ST: 0.83
BS: 0.08
TO: 1
GM: 12

„Kiekvieną dieną ateini ir įrodinėji bei tik taip įsitvirtini. O komandoje visi duoda spaudimo. Kasdien mes čia, treniruotėse, kartu su Thomasu Walkupu daužomės. Ir treneris stumia į priekį“, – tinklalapiui „BasketNews.lt“ pažymėjo Grigonis.

24-erių 198 cm ūgio kauniečiui tenka susitvarkyti ne tik su dar neregėta konkurencija bei prisitaikymu „Žalgirio“ trenerio Šarūno Jasikevičiaus rėmuose, bet ir su traumomis. Jis jau ilgą laiką kenčia dėl nugaros skausmų, todėl kasdien papildomai dirba prieš treniruotes. Dėl nugaros problemų jis su „Barcelona“ žaidė tik dvi minutes.

„Turiu daug problemų, tad reikia ateiti ir prisižiūrėti kūną. Čia toks papildomas darbas, kurį darau, kad kuo ilgiau išbūčiau aukštame lygyje ir nepatirčiau traumos“, – sakė Grigonis.

„BasketNews.lt“ interviu su Mariumi Grigoniu – apie prisitaikymą „Žalgiryje“, trenerį Jasikevičių ir jo palyginimą su buvusiais strategais, Kaune pamirštamą improvizaciją, papildomą darbą prieš treniruotes, kelią sugrįžimui į „Žalgirį“ ir patobulėjusį jaunimo integravimą į komandą.

– Kaip jaučiatės įsitvirtinęs komandoje? – „BasketNews.lt“ paklausė Grigonio.
– Atrodo, lyg esu komandos dalis, viskas yra gerai, bet „Žalgiryje“ yra 12 žaidėjų ir niekada negali žinoti, kiek žaisi. Dėl nieko negali būti tikras. Kiekvieną dieną ateini ir įrodinėji bei tik taip įsitvirtini. Treneris sako, kad kasdien privalome atiduoti 100 proc. savęs bei tuomet gausis ir per rungtynes. Tikiuosi, kad esu gerame kelyje ir manau, kad dabar visai gerai.

– Ar savo karjeroje esate jautęs tokį didelį spaudimą, koks yra „Žalgiryje“?
– Taip, spaudimas čia yra didžiausias mano karjeroje, bet to ir tikėjausi – „Žalgiris“ yra Lietuva, o lietuviai mėgsta tuomet, kai nesiseka, patraukti per dantį. Tai yra tik viena pusė – spaudimas iš už aikštės ribų. O komandoje irgi visi duoda spaudimo. Ir treneris stumia į priekį. Kiekvieną dieną mes čia, treniruotėse, kartu su Thomasu Walkupu daužomės. Panašiai buvo ir Manresos komandoje, kai aš buvau pats jauniausias, tai reikėjo su visais veteranais kautis.

– Buvo ne vienas atvejis, kai į užsienį išvažiavę lietuviai pasisakydavo, jog svetur iš legionieriaus daugiau reikalaujama. Grįžus į „Žalgirį“ galite tai palyginti, ar pritariate tam?
– „Žalgiryje“, manau, kad iš visų yra reikalaujama. Galbūt užsienietis nesupranta kalbos ir nemato, ką kalba kiti, tad jam yra mažesnis spaudimas. Tikrai neabejoju, kad kitose Lietuvos komandose tokio didžiulio spaudimo nėra. Užsienyje tu nesi taip pasinėręs į komandą, neskaitau visų naujienų. Svetur iš vietinių žaidėjų reikalauja daugiau, bet jeigu tave pasiima ir tau, legionieriui, moka daugiausiai pinigų, tai gausi tokį patį spaudimą.

– Dirbote su garsiais ispanų treneriais Pedro Martinezu, Ibonu Navarro, Txusu Vidorreta ir Aito Garcia Renesesu. Ar Jasikevičius, lyginant su jais, yra kitoks treneris?
– Taip. Šaras yra emocionaliausias. Jasikevičius iš mano turėtų trenerių turi panašumų su Pedro Martinezu. Tai buvo sunkūs metai, nes žaidėme tik po vienas rungtynes per savaitę, o Pedro irgi labai mėgo treniruotis, tad kasdien dirbdavome po du kartus. Buvo ką veikti. Iš kiekvieno trenerio kažką pasiimi, o iš jo pasiėmiau daug. Aito buvo visiškai kitoks, jis ramesnis ir viską daro per pozityvą. Ar sunkiausias treneris Jasikevičius, tai nežinau... Turi būti sunkiausias, nes žaidi „Žalgiryje“ ir visi daug ko tikisi.

– Pačiam teko gintis prieš tokias žvaigždes kaip Aleksejų Švedą ir Mike’ą Jamesą. Kaip pavyko susitvarkyti su tokiu išbandymu gynyboje?
– Išeini ir stengiesi. Aš žinau, kad nesu greičiausias ar stipriausias, bet tiesiog bandai žaisti taip, kaip išeina. Vieną dieną daugiau, kitą mažiau. Taip pat ir Thomasas. Mums pasako uždavinį ir mes bandome jį įgyvendinti. Nėra taip, kad specialiai kažko nepadarysime. Bandome, o tada treneris sprendžia, ar pavyko. Jeigu nepavyksta, tai sėdi į suolo galą.

Dažniausiai rungtynes pradedame su Thomasu, o jeigu jam nesiseka, tai aš greičiau išeinu. Pasako varžovų stipriąsias puses ir bandai juos nukreipti į silpnąsias. Reikia ir gynyboje, ir puolime rodyti agresiją. Ypač man sako, kad turiu daugiau išprovokuoti pražangų, o gynyboje nedaryti klaidų. Švedui galbūt galima pasitaupyti gynyboje, jam nereikia taip gerai gintis kaip man, ar bet kuriam kitam iš „Žalgirio“. Jis jau tame lygyje, o mes komandoje neturime tokių, kurie galėtų tinginiauti gynyboje.

– Ar sutinkate, kad iki „Žalgirio“ savo žaidime įtraukdavote improvizacijos, vietomis surizikuodavote ar priimdavote savo sprendimą?
– Viskas priklauso nuo komandos, ką leidžia treneris. Čia gal yra tokia sistema, kurioje improvizacijai nėra daug vietos. Ankstesnėse komandose tiesiog būdavo pasakyta eiti žaisti ir tada pats matydavai, kad reikia improvizuoti, nes nėra tokios sistemos. Kiekvienas treneris turi savo sistemą ir į tai reaguoji.

– Ar galima suprasti, kad sezono pradžioje dėl to jums buvo sunkiau?
– Galima suprasti pažiūrėjus į minučių skaičių, kaip pradžioje būdavo (šypsosi). Nėra lengva, bet turi derintis. Pas kitus trenerius būdavo visai kitaip ir dabar galbūt Jasikevičius galvodavo, kaip aš nesuprantu. Bet kai visada žaidi kitaip, tai reikia persiorientuoti. Turi daryti tai, ko reikalauja. Nedarysi, tai nežaisi.

– Treneris pastaruoju metu spaudos konferencijose ne kartą jus pagyrė. Ko prireikė, kad tai pasiektumėte?
– Nemanau, kad treneris pasakytų, jog man greitai pavyko įsitvirtinti. Kažkas pavyko, bet buvo daug rungtynių, kai jis būtų galėjęs pasakyti daug negatyvo. Aišku, sunku. Čia truputį blogiau pažaidi, tai visi kalba taip ir anaip, bet tu nekreipi dėmesio, nes žinai, ką prieš tai esi padaręs ir kodėl esi čia. Būna, kai nesužaidi mėnesį, kitą, tai būna sunkiau, dar treneris kažką pasako. Jeigu kiekvieną dieną ateini ir dirbi per treniruotes, tai gal ne kitą dieną ar savaitę, bet tai atsiperka, vis tiek kažkada pastebės.

Nuotr. „BasketNews.lt“/V.Mikaitis

– Į treniruotę atėjote daugiau nei valanda anksčiau. Ar papildomas darbas „Žalgiryje“ yra užkrečiamas?
– Visuose klubuose buvo sakoma, kad bent 1-1,5 val. anksčiau ateitume prieš treniruotę. Turiu daug problemų, tad reikia ateiti ir prisižiūrėti kūną. Čia toks papildomas darbas, kurį darau, kad kuo ilgiau išbūčiau aukštame lygyje ir nepatirčiau traumos. Vieniems to nereikia – jie ateina į treniruotę ir išeina. Nematau dėl to problemos, visi žino savo kūną ir supranta, kaip reaguoti. Kažkam reikia daugiau dirbti, nes jo kūnas silpnesnis, o kitam nereikia. Man reikia, aš tai ir darau. Nepasakyčiau, kad esu toks didelis darbininkas, tiesiog reikia.

– Ar problemos su nugara yra iš ankstesnių metų?
– Man jau labai seniai. Visokių bėdų turėjau. Ir su čiurnomis buvo problemų, tai reikia nuolat stiprinti, porą metų užtrunki, kol vėl taip pat gerai jautiesi. Prieš treniruotę, atrodo, ateini ir darai, kad ir tai nėra sunku, bet reikia turėti discipliną. Jeigu neprisižiūrėsi kūno, jeigu kažkur yra silpnesnė vieta, o tu ignoruosi, tai reikės praleisti ne vieną savaitę, o daugiau.

– Trys gyvenimo vietos – Tenerifė, Berlynas, Kaunas. Kur dabar yra Kaunas tarp jų?
– Žinote, Kaunas yra mano miestas ir jį turiu statyti pirmoje vietoje. Bet kiekviena vieta buvo gera. Tenerifė – sala, geras oras, kitokia atmosfera. Berlynas yra didelis miestas, tai visko surandi. Norėtųsi bendro – gero oro ir didelio miesto. Tai atitiktų turbūt Barselona. Tai būtų toks geriausias miestas, bet Kaunas – šeima, draugai, tad čia geriausia.

– Jūsų sutartis su „Žalgiriu“ baigėsi 2014 metais. Tuomet tikėjote, kad grįšite?
– Kai baigėsi kontraktas, aš iškart ieškojau darbo Ispanijoje. Galvojau, kad kitu keliu pasieksiu „Žalgirį“. Aš tuomet bandžiau įsitvirtinti Ispanijoje ir gerai gavosi – vėl esu čia.

– Kuomet buvo pirmas kartas, kai pradėjote kalbėtis apie galimą sugrįžimą?
– Būdavo pokalbiai su agentu, aš grįžęs ateidavau pasikalbėti su Pauliumi Motiejūnu. Iki šiol buvo įvairių situacijų, dėl ko nesusiderėjome. Būdavo tam tikri treneriai – vieni žiūri, kad tu žaidi Manresoje, kokia čia komanda, kaip tu iškart į „Žalgirį“ eisi? Reikėjo įrodyti ir kiekvienais metais bandžiau įrodyti. O šiemet viskas tiko ir mano, ir jų pusei. Visi jautėmės patogiai.

– Ar per tuos metus pasikeitė „Žalgirio“ darbas su jaunimu, ar jis tapo profesionalesnis, pasikeitė integravimas?
– Pasikeitė tai, kad jaunimas dabar ateina su mumis treniruotis. Kai aš, būdamas jaunas, ateidavau, tai nelabai leido žaisti. Tuomet ateidavome pas trenerį Joaną Plazą ir sėdėdavome ant suoliuko, žiūrėdavome, kaip kiti treniruojasi. Suprantu, kad užsieniečiui treneriui nėra skirtumo, koks jaunas lietuvis čia ateis tobulėti. Jam tai tikrai nesvarbu, o lietuviui treneriui, manau, rūpi. Čia ateina Rokas Jokubaitis ir Erikas Venskus, jie gauna tokį šansą, kokio mes negaudavome. Dabar abi komandos („Žalgiris“ ir komandos dubleriai) žaidžia panašų krepšinį, o mes tada rungtyniavo kas sau, ką treneris sugalvodavo. Aišku, mums ir be panašios sistemos gerai sekėsi.



Komentarai:

Ernestas
normalus ta grigonis , saras lavono neimtu , cia jum ne ryto sutonas pries kuri niekas negali apsigynti 1v1 , bet vistiek geriau nei nieko :DDDDDD
2018-12-06
+1
Atsakyti
ekspertas
taip pykina jo zaidimas, traukuliai tie, flopai, vaidyba. nuo bet kokio kontakto atsoka kaip teniso kamuoliukas. turi jau teisejai tapti gudresniais, akylesniais ir duoti technines. pamenu, zvenge ir slykstejosi kvaili zalfaniai geco, seibo traukuliais :DDD dabar patys toki turi :DDD bet myli jau, glosto, didziuojasi kvailiausi pasaulio faniuksciai :D
2018-12-06
-13
Atsakyti
Doncei
Tai gi jo mokyklos mokytojai streikuoja,užtat jis čia ir reiškiasi.
2018-12-06
-9
Atsakyti
Donce
To Amtanas: Aik tu gal pamoku geriau ruost, rytoj i mokykla visgi.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-12-06
-7
Atsakyti
1
tikiuosi is jo kad antroj sezono pusej bus pilnavertis puolimo lyderis kartu su davies, wolters, jankunu, nes tam turi ir metima gera, ir prasiverzima, ir aikstes matyma, ir pacentruot gali tik reik jam daugiau laisves, ir maziau vargint gynyboj nes ten daugiau turetu dirbt tokie kaip ulanovas, walkup, westermann, wolters - zaidejai be metimo
2018-12-06
+1
Atsakyti
qww
Grigonis tikrai silpnoko kuno. Reikia tiketis pasisems( o gal jau pasiseme) patarimu is Motiejuno kaip reikia savo kuna priziureti, nes po traumos jis tam skiria labai rimta demesi ir traumos kol kas neatsikartojo jam. Jeigu priziures kuna viskas bus gerai. Aisku dar vienas aspektas nereikia jo pervarginti per LKL'a. Yra juk stiprus kaip jautiis Walkup'as, yra Walton'as, yra jaunimo kaip Jokubaitis. Per lkl'a ji reikia pasaugoti.
2018-12-06
+13
Atsakyti
Anonimas
su Walkupu panašaus pajėgumo, bet žaidimas su Grigoniu geriau žiūrisi
2018-12-06
-2
Atsakyti
djgaffer
Lengva ir negalėjo būti,kas be ko.Pirmą kartą žaidžia EL Marius,tai naudos didelės iš karto ir nereikėjo tikėtis.Bet jau apsiprato ir tapo daug labiau pastebimesnis.Tik dėl tų neišgytų traumų neramu.Vis kažkas negerai,vis kažką skauda.Dar gana jaunas,o jau su nugara negerai.Tikėkimės,kad su laiku visiškai pasveiks.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-12-06
+9
Atsakyti
Anonimas
Turi zalgitis 12 žaidėjų, bet iš jų tik vienintelis tempia eurolygos lygį, tai yra Davies,dėl to ir gavineja pastoviai žalgiris, vienas negali ištempti komandos

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-12-06
-4
Atsakyti
Grigonis gerėja sulig kiekvienomis rungtynėmis, tik gynyboje pagrybauja kartais, surizikuoja ne vietoje. Šiaip Žalgiryje nėra tokio išreikšto lyderio, o šiokį tokį prasiveržimą turinčiam Grigoniui tai irgi šansas tarp lyderių būti
2018-12-06
-8
Atsakyti
Anonimas
man nepatinka, kad tik is tokiu interviu suzinome, kad Grigoniui jau ilga laika bedos su nugara. NBA pries kiekvienas rungtynes buna update dėl krepsininku bukliu o mes tik kaip kada suzinome
2018-12-06
+8
Atsakyti
Donce
Grigonis mldc, zalio kraujo. But gerai, kad siandien sulostu prie Oly. O sekmadieni draskys ryta, nes jis dar ir apsigimes ryto zudikas. Su laiku kai pripras prie sistemos isvis nes didele nauda. :))

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-12-06
+3
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 12

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.