Lietuvių Kalėdos svetur: silkės ilgesys ir užpustyti automobiliai

Domas Kamandulis
„BasketNews.lt“
2018-12-25 08:57
Nuotr.: BNS
Nuotr. BNS

Kalėdos neabejotinai yra viena laukiamiausių metų švenčių, apipinta šiltomis bei gilias šaknis turinčiomis Kūčių vakaro bei gruodžio 25-osios ryto tradicijomis.

Tai laikotarpis, kurio veikiausiai ypač laukia Lietuvos krepšininkai, mat ši žiemos šventė suteikia galimybę kartu su artimiausiais žmonėmis susėsti prie vaišėmis nukrauto bendro stalo bei bent kelias dienas skirti poilsiui.

Užsienyje rungtyniaujantiems krepšininkams per šventes dažniausiai nepavyksta pasimatyti su visais artimaisiais, tačiau tradicijos kiekvieno lietuvio namuose išlieka panašios – Kūčių vakaro metu dažniausiai yra meldžiamasi, laužomas kalėdaitis, einama į bažnyčią, o Kalėdų rytas neapsieina be galingo dovanų popieriaus naikinimo, lydimo džiaugsmo emocijomis ir šypsenomis. 

Darjušas Lavrinovičius

Darjušas  Lavrinovičius
Komanda: Prienų Skycop
Pozicija: C, PF
Amžius: 39
Ūgis: 212 cm
Svoris: 108 kg
Gimimo vieta: Vilnius, Lietuva

Apie artėjančias šventes su tinklalapiu „BasketNews.lt“ kalbėjosi daug metų užsienyje praleidę bei įvairias pasaulio šalis ir jų tradicijas pažinę broliai Darjušas ir Kšištofas Lavrinovičiai.

„Labiausiai Kalėdas švenčia ispanai ir italai, kurie tai daro panašiai į lietuvius. Žmonės spindi gera nuotaika, miestuose tvyro šventinė atmosfera. Dauguma jų šventes mini šeimos ar draugų rate. Kitose šalyse tokio ryškaus šventimo nepastebėjau. Žinoma, visi turi tradiciją nueiti į bažnyčią, susėsti prie bendro stalo“, – pasakojo Darjušas.

Nuotr. BasketNews.lt/D.Lukšta

Anot brolių, šventimo tradicijos nesiskirdavo nuo lietuviškų net ir būnant užsienyje, nes šalia visada būdavo šeima. Paklausti, ar švęsdavo šventes kartu su komanda, dvyniai vieningai atsakė, jog Kalėdos visuomet buvo minimos su bendraklubiais.

„Kūčių vakarą visi praleisdavo su šeimomis. Kalėdų dieną viskas būdavo kitaip – šventes minėdavome su komandos draugais, linksmindavomės“, – atviravo broliai, jau trečius metus praleidžiantys vienoje ekipoje. Šiemet jie atstovauja Prienų „Skycop“ komandai.

Kšištofas penkerius metus rungtyniavo Rusijoje, kur Kalėdos švenčiamos sausio 7-ąją, todėl gruodžio 24 ar 25 dieną jam yra tekę ir žaisti rungtynes. Visgi dar įsimintinesnės istorijos su rusiškomis žiemomis.

„Žaidžiant Permės „Ureal Great“ klube, nutikdavo taip, kad automobilis būdavo smarkiai užpustytas ir negalėdavai jo atkasti bei naudotis. Taip nutiko ne kartą – dažniausiai tokiu atveju kviesdavau taksi, o sykį netgi teko į treniruotę keletą kilometrų bėgti“, – dabar jau su šypsena prisiminė Kšištofas.

Jo brolis Darjušas Rusijoje praleido ketverius metus ir per žiemos šventes stengdavosi ištrūkti namo.

„Kai žaisdavau Rusijoje, prieš naujuosius metus visuomet dingdavau iš šalies. Žinodavau, kad jie labai audringai mini žiemos šventes, todėl pabėgdavau į Lietuvą“, – šmaikštavo aukštaūgis.

Broliai vieningai sutarė atsakinėdami į klausimą, susijusį su dabartinėmis Kūčių ir Kalėdų tradicijomis. Pasak jų, svarbiausia susiburti su šeima.

„Kalėdas dažniausiai švenčiame pas tėvus. Kūčių vakare pirmiausiai nueiname į bažnyčią, tuomet sėdame prie vaišėmis nukloto, tėvų ruošto, stalo. Vėliau jau seka katalikiškos tradicijos – pasimeldžiame, dalijamės kalėdaičiais. 

Kalėdų rytą pakuojame dovanas, kurios padėtos po eglute. Retkarčiais pasitaiko, kad ateina Kalėdų senelis ir pralinksmina vaikus. Kas buvo geri, tie dovanų gauna. Čia ir pasimato, kas metų eigoje nepasižymėjo geru elgesiu“, – juokėsi Kšištofas ir Darjušas Lavrinovičiai.

Žymiausiems Lietuvos krepšinio dvyniams pritarė ir kitas lietuvis, legionieriaus duoną krimtęs Ukrainoje, Ispanijoje, Graikijoje, Latvijoje, o dabar sustojęs gimtinėje ir karjerą tęsiantis Klaipėdos „Neptūno“ klube, gynėjas Tomas Delininkaitis.

Anot jo, Kalėdos yra svarbi šeimos šventė. Tiesa, pats krepšininkas atviravo, jog daug metų jam švęsti Kalėdų nepavykdavo dėl įtempto varžybų grafiko.

Nuotr. FIBA.com

„Labai daug metų Kalėdų nešvęsdavau dėl to, kad šventinėmis dienomis išpuldavo rungtynės. Ukrainoje Kalėdos būdavo švenčiamos vėliau – jau po naujųjų metų, todėl gruodžio 25-ąją dažniausiai praleisdavome rungtyniaudami. Dabar jau geriau – sužaidžiame gruodžio 23-ąją, todėl šventes sutinkame su visa šeima, susėdę vakarienei prie bendro stalo“, – teigė Delininkaitis.

Kiek kitokia patirtimi pasidalijo treneris Antanas Sireika, kuris keletą metų praleido Japonijoje, kur Kalėdos apskritai praktikai nešvenčiamos.

„Japonijoje neteko matyti, jog tai būtų labai didelis įvykis. Jie turi žemės dieną, Japonijos dieną, kurios ten yra laikomos didesnėmis šventėmis. Kalėdos yra katalikų šventė, o Japonijoje jų nėra labai daug. Žmonės ten turi savo dievus ir tiki į gamtą, į žemę, į vandenį ar saulę. Ateini ir matai – stovi devynios Budos. Kas kam nori, tas tam ir meldžiasi. Šioje šalyje katalikų bažnyčių yra, bet tai nėra laikoma didžiule švente“, – prisiminė treneris.

Nuotr. BNS

Kartą Sireika Kalėdas sutiko Japonijos salyne. Būdamas toli nuo gimtinės, jis vis tiek bandydavo išsaugoti šeimos ir gimtines tradicijas.

„Prieš žiemos šventes į Japoniją pas mane dažniausiai atvykdavo ar vaikai, ar žmona, kartais netgi visa šeima. Nebūdavo taip, kad Kalėdas sutikčiau vienas. Švęsdavome kaip Lietuvoje – pasidarydavome silkės, nors jos Japonijoje ir nėra. Nusipirkdavome žuvies, įmaišydavome acto, sukdavomės (juokiasi). Retkarčiais žmona ką nors atgabendavo, tačiau visuomet Kalėdas, net ir svetur, švęsdavome kaip Lietuvoje“, – prisiminė Sireika.

Dabar visa Sireikos šeima gyvena Lietuvoje. Trenerio vaikai, nors ir suaugę, Kalėdų laikotarpiu visada grįžta į tėvų namus ir čia praleidžia jaukiausias metų šventes.

„Tradicijos mūsų šeimoje nėra kažkokios išskirtinės – kokios buvo mums būnant vaikams, tokios yra ir dabar. Mano vaikai jau dideli, nemažai laiko gyvena atskirai, tačiau šventėms visuomet sugrįžta namo pas tėvus. Nė vienas Kalėdų rytas mums nepraeina be dovanų po egle. Atrodo, buvo maži vaikai, šliaužiodavo po egle ir krykštaudami ieškodavo dovanų. 

Dabar niekas nepasikeitė – nors ir suaugome, tačiau vis vien krentame ant grindų, traukiame iš po eglės dovanas, plėšome jas. Turime mažą šuniuką, kuris dovanų irgi gauna. Štai čia yra tradicijos, kurios man labai patinka – jos suvienija ir suteikia daug džiaugsmo“, – pasakojo Sireika.



Komentarai:

To alio
Tai aišku kad geriau plastmasinė bandelė su sojos mėsos kotletu.
2018-12-28
Atsakyti
to alio
bandai apsimest durniu bet pagal tavo ip rodo kad sedi Lietuvos kaime :DDDDD
2018-12-25
+4
Atsakyti
djgaffer
Smagu skaityti tokius straipsnius ir pamatytij,jog ir krepšininkai laikosi visų tradicijų.Su šventėmis,gražių,smagių,jaukių Šv.Kalėdų visiems. :-)
2018-12-25
+4
Atsakyti
basketnews
Su sventom kaledom visus
2018-12-25
-1
Atsakyti
alio
Tai as ir nenoriu suprasti....bet tu matau jau suprates esi,ir megsti valgyti smirdancia zalia zuvi....turbut ir sprotus valgai LMAO...na bet Miami sededamas as nesuprantu kaip zmones gali gyventi trecio pasaulio saly kaip Lietuva...kai gali gyventi kaip karalius Miami ar kokioj bacelonoj ar malagoj ...
2018-12-25
Atsakyti
Alio gandone
Tu niekad ir nesuprasi
2018-12-25
-2
Atsakyti
alio
pats jau 3 metus gyvenu USA Miami,tai nieks jokiu silkiu nevaldo...sako kad slykstu ir kas gali valdyti zalia zuvi???fuuuu smirda ...tik Lietuviai galejo sumastytoi valgyti smirdancia zalia zuvi
2018-12-25
+2
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 7

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.