Parachouskis atvirai – apie skaudžiausią karjeros žinią ir didžiulį dėkingumą Kurtinaičiui

Laura Ivaškaitė
BasketNews.lt
2019-01-01 14:01

Kai Arciomas Parachouskis pirmą kartą užlipo ant Vilniaus „Ryto“ arenos parketo, jo akys iškart nukrypo į viršų – krepšininko dėmesį atkreipė gerai pažįstamas veidas palubėse.

„Rimas Kurtinaitis nepaprastai padėjo mano karjerai. Metai rungtyniaujant pas jį buvo ypatingi ir padėjo man vėl džiaugtis krepšiniu“, – „Ryto“ arenoje prisėdęs pokalbiui su „BasketNews.lt“, nusišypsojo Parachouskis.

31-erių 211 cm ūgio vidurio puolėjas, su Kurtinaičiu prieš aštuonerius metus susidūręs Rygos VEF klube, dabar pluša Vilniaus ekipos treniruotėse.

Rungtynių žaidėjas

Taškai
21
Naudingumas
28
Perimti kamuoliai
5
Baudų metimai
60%
3/5

Nors Parachouskis greitai įsiliejo į komandą ir „Ryto“ sirgalius pradėjo žavėti gana solidžiu žaidimu, pastarieji metai jam toli gražu nebuvo lengvi.

Keista padėtis Tel Avivo „Maccabi“, be klubo pasitiktas sezonas ir pasvarstymai apie grįžimą į Baltarusiją – visa tai gerokai jaukė krepšininko mintis.

Tačiau tvirto stoto baltarusis per ilgą karjerą spėjo užsiauginti ir storą odą.

„Gyvenime turėjau daug išbandymų. Tikiu, kad mane tai tik užgrūdino“, – kalbėjo Parachouskis.

Krepšinį pažino tik 16-os

Minske augusio Parachouskio kraujyje sportininko karjera buvo tiesiog užkoduota – jo tėvas buvo profesionalus lengvosios atletikos treneris, o mama dirbo su talentingais Baltarusijos plaukikais.

Būtent paskatintas mamos, vos ketverių Arciomas pirmąkart įšoko į baseiną ir kelerius metus stropiai lankė plaukimo treniruotes.

Tačiau vieną dieną jis visai atsitiktinai pasuko į kitą sporto šaką, kuri, kaip sako pats baltarusis, tapo pirmąja jo meile.

„Gerai atsimenu, kaip vieną dieną į mano mokyklą užsuko Minsko futbolo akademijos treneriai, ieškoję vaikų naujoms grupėms. Jie paprašė pakelti rankas tų, kurie norėtų lankyti treniruotes. Kartu su dauguma berniukų ranką pernelyg negalvodamas pakėliau ir aš“, – pasakojo Parachouskis.

Per pirmąsias treniruotes judrus vaikinas paliko gerą įspūdį treneriams ir ilgam įsisuko į futbolo sūkurį.

Tuomet jis, kaip ir didžioji dalis Baltarusijos jaunuolių, svaigo dėl savo dievukų pasaulio futbolo čempionatuose ir kieme mėgino atkartoti jų triukus su kamuoliu.

Visgi sulaukęs paauglystės Parachouskis pastebėjo, kad stypsta kur kas greičiau už savo bendraamžius ir lakstyti futbolo aikštėje jam darosi vis sunkiau.

„Tiesiogine žodžio prasme išaugau futbolą, – šyptelėjo baltarusis. – Būdamas 15-os supratau, kad profesionalu šiame sporte netapsiu“.

Tada 203 cm ūgio vaikinas greitai susitaikė su šia mintimi ir nuėjo ten, kur jautėsi natūraliausiai – į krepšinio treniruotes.

Parachouskis, pirmą kartą kamuolį į rankas paėmęs 16-os, iki tol apie krepšinį nežinojo beveik nieko, o Eurolyga ir NBA jam tebuvo mažai girdėti žodžiai.

„Baltarusijoje populiarus futbolas ir ledo ritulys. Krepšinis atsilieka labai smarkiai ir nei tada, nei dabar vaikai apie šį sportą beveik nesvajoja“, – paaiškino jis. 

Krepšinio mokykloje su metais jaunesnių vaikinų grupe treniruotis pradėjusiam Arciomui teko pradėti nuo pačių pagrindų. 

Jis po truputį mokėsi varytis kamuolį, taisyklingai mesti į krepšį bei perprasti komandinio žaidimo subtilybes.

Nors Minskas nebuvo tobula vieta treniruočių sąlygomis, jaunus talentus šlifavo patyrę, sovietų krepšinio pakilimo laikus menantys treneriai.

„Dabar daugumos tų trenerių greičiausiai nebėra tarp gyvųjų, jie buvo senosios kartos žmonės. Tačiau tai buvo patyrę specialistai, tad jų netekus, Baltarusijos krepšinio situacija pasidarė tik dar blogesnė. Deja“, – apgailestavo Parachouskis.

Nuotr. Nuotr. BNS

Prisijaukino amerikietiškas džiungles

Po dvejų metų krepšinio treniruočių Parachouskio karjeroje įvyko lūžis – jį pas pastebėjo vienas Baltarusijos dvidešimtmečių rinktinės trenerių.

Po krepšiu pradėjęs stumdytis ne su jaunesniais, o netgi su pora metų vyresniais žaidėjais aukštaūgis nepasimetė ir 2005-ųjų Europos dvidešimtmečių čempionate. 

Rusijoje vykusiose pirmenybėse jis rinko po vidutiniškai 5,1 taško, atkovojo po 6,6 kamuolio ir buvo vienas savo ekipos vedlių.

Įdomu tai, kad šiame čempionate Parachouskiui teko žaisti ir prieš Lietuvos komandą, kuriai tuo metu atstovavo tokie žaidėjai kaip Mantas Kalnietis, Jonas Mačiulis, Renaldas Seibutis ir Artūras Jomantas.

Po paskutinių čempionato rungtynių Parachouskis mintyse jau dėliojo artėjančio sezono planus, kai prie jo priėjo tuometinis Binghamtino universiteto komandos trenerio asistentas Alis Tonis.

Šis įžvelgė aukštaūgio potencialą ir tiesiai šviesiai pasakė, kad norėdamas pakilti į kitą lygį, jis turėtų persikelti už Atlanto.

„Tėvai nerimavo dėl šio žingsnio, mat niekada ankščiau nebuvau išvykęs toli nuo namų, – pasakojo Parachouskis. – Ir aš pats nežinojau, kur tiksliai vykstu, kas manęs laukia, kaip seksis. Bet tai priėmiau kaip nuotykį“.

Vis tik pirmieji metai Pietų Aidaho jaunimo koledže Parachouskiui ne itin priminė taip lauktą  smagų nuotykį.

Dabar visiškai laisvai angliškai mintis beriantis krepšininkas tada nemokėjo nė žodžio, o ir JAV kultūra kardinaliai skyrėsi nuo posovietinės Baltarusijos.

„Man buvo didelis kultūrinis šokas. Pirmaisiais metais JAV mokiausi jaunimo koledže, kuris turėjo didesnę salę, nei dabartinė „Ryto“ arena“, – apžvelgdamas 2500 žmonių talpinančias tribūnas pasakojo Parachouskis.

Atvykęs į koledžą, krepšininkas lankė vien anglų kalbos pamokas, nes suprasti kitus dalykus jam buvo per sudėtinga. Tam, kad angliškai pradėtų laisvai reikšti mintis, jam prireikė beveik metų.

„Suprasti mokytojus koledže man pavyko, palyginti, greitai. Tačiau dauguma mano komandos draugų ir bendramokslių buvo afroamerikiečiai, o jų akcentas tikrai stiprus. Tai man gyvenimo tikrai nepalengvino“, – nusijuokė Parachouskis.

Sunkiausias išbandymas

Atvykus į JAV, aukštaūgiui laiko prisitaikyti prireikė ir aikštėje – kiti žaidėjai krepšinį žaidė trigubai ar keturgubai ilgiau už jį.

„Buvau beveik žalias, todėl žaisti su savo amžiaus vaikinais iš pradžių buvo labai sunku. Tačiau iš kitos pusės, turėjau didelį norą parodyti save ir greitai mokiausi“, – pasakojo Parachouskis.

Prie baltarusio tobulėjimo smarkiai prisidėjo ir treneriai, kurie suprato savo rankose turintys neapdirbtą deimantą.

Vienas tokių specialistų buvo Bradas Greenbergas, paskui kurį Parachouskis 2008 metais nusekė į Radfordo universitetą.

Dabar 64-erių sulaukęs Greenbergas yra pažįstamas ir Lietuvos krepšinio sirgaliams – kadaise dirbdamas Portlando „Trail Blazers“ administracijoje, jis į NBA atvedė Arvydą Sabonį.

Be to, amerikietis pernai pasaulio čempionato atrankos languose su Lietuvos rinktine kovojo stovėdamas prie Kosovo nacionalinės ekipos vairo.

„Žinojau, koks tai patyręs treneris. Greenbergas manimi labai rūpinosi ir, kai rinkausi koledžus, sulaukiau pasiūlymų iš Kentukio, Floridos, Kalifornijos bei kitų garsių universitetų, bet nusprendžiau likti kartu su savo treneriu“, – aiškino Parachouskis.

Nuotr. Nuotr. Scanpix

Paskutiniaisiais metais NCAA lygoje Parachouskis rinko po 21,4 taško ir sugriebdavo po 13,4 kamuolio per rungtynes. Tokia statistika greitai sužadino vidurio puolėjo viltis dėl debiuto NBA lygoje.

„Paskutinį sezoną koledže demonstravau gerus rodiklius ir visi – treneriai, skautai, draugai – man nuolat kartojo, kad tikrai būsiu pašauktas ir aš tuo nuoširdžiai patikėjau“, – neslėpė Parachouskis.

Tačiau atėjus lemtingam NBA naujokų biržos vakarui, jis savo pavardės neišgirdo nei pirmajame, nei antrajame šaukimų rate. 

Krepšininkas iki šiol prisimena, jog ši žinia jam buvo didžiulis moralinis smūgis.

„Negalėjau tuo patikėti. Atrodė, lyg kas mano visus gyvenimo tikslus staiga būtų palaidojęs. Buvau siaubingai nusiminęs, nebenorėjau nieko, nusivyliau krepšiniu“, – pasakojo Parachouskis.

Atsigavo Kurtinaičio komandoje

Po nesėkmingai susiklosčiusios naujokų biržos baltarusis į NBA beldėsi ir Vasaros lygoje, tačiau keli žybtelėjimai vilkint Bostono „Celtics“ marškinėlius ten vietos negarantavo.

Nesėkminga įvykių seka nusivylęs Parachouskis susikrovė daiktus ir grįžo atgal į Baltarusiją, kur jo laukė vasara su nacionaline rinktine.

Vidurio puolėjui atrodė, kad tai bus gera proga nuvyti slogias mintis ir būnant su tėvynainiais vėl pamilti krepšinį.

Tačiau situacija dar kartą pasisuko nepalankiai – rinktinę tą vasarą treniravęs Michailas Feimanas Parachouskio žaidimu nesusižavėjo.

„Atvykau į rinktinę ir treneris pasakė, kad jam atrodau nepasirengęs žaisti. Buvo keista, nes tuo metu manimi domėjosi ne vienas Europos klubas ir aš buvau pirmasis baltarusis, likęs per plauką nuo NBA. Tačiau negalėjau nieko padaryti“, – stebėjosi krepšininkas.

Parachouskis galiausiai atsigavo tik pasirašęs sutartį su Rygos VEF klubu, kur jį treniravo tuometinį Vilniaus „Lietuvos rytą“ palikęs Kurtinaitis.

„Rimas man buvo tikrai griežtas, bet suteikė labai labai daug. Jaučiu jam begalinę pagarbą ir dėkingumą. Su juo iškovojome Latvijos čempionato taurę, o ir aš pats paaugau kaip žaidėjas“, – teigė Parachouskis.

Po sezono Rygoje krepšininkas praktiškai kasmet keitė komandas ir spėjo pažaisti Ukrainoje, Turkijoje, Rusijoje bei Izraelyje.

Vienintelė ekipa, kurioje Parachouskis užsiliko ilgiau nei sezoną, buvo Kazanės UNIKS (2015-2017 m.)

„Negalėčiau pasakyti, kodėl taip atsitiko. Aš pats būčiau norėjęs ne viename klube likti ilgiau, bet aplinkybės susidėliodavo kitaip. 

Kartais pats klubas manęs nebenorėdavo, kartais aš gaudavau geresnį pasiūlymą“, – svarstė jis.

Tel Avivas kelia prieštaringus jausmus

2017-2018 metų sezone, kaip iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, Parachouskis pasirašė karjeros sutartį su Tel Avivo „Maccabi“.

Tačiau lūkesčiai dėl ypatingų metų Europos grandų klube labai greitai pasirodė esantys toli nuo realybės.

Parachouskis neslepia, jog keistą „Maccabi“ trenerių ir administracijos požiūrį į save pastebėjo iškart.

„Kai atvykau į komandą, susidarė toks vaizdas, kad treneriai nežinojo, ko iš manęs tikėtis. Pradėjus treniruotis, jie vis stebėjosi, kad aikštėje darau vieną ar kitą dalyką. Juk tai didelis klubas, kuris turi daug trenerių, skautų, o jie manęs visiškai nepažinojo. Buvo labai keista“, – stebėjosi jis.

Tą sezoną Eurolygoje Parachouskis vidutiniškai žaidė po 16 minučių ir fiksavo 7,6 taško ir 3,9 atkovoto kamuolio rodiklius.

Nors tai nėra ypač prasta statistika, pačiam žaidėjui atrodė, kad treneriai jo nesistengia išnaudoti ir nerodo beveik jokio pasitikėjimo.

Įspūdžių iš sezono „Maccabi“ klube nepagerino net laimėtas Izrealio lygos trofėjus.

„Buvo keista. Taip, mes laimėjome Izraelio lygą, bet kartais jaučiausi taip, tarsi nebūčiau komandos dalis. Kai kuriose rungtynėse žaidžiau vos po kelias minutes ir neturėjau jokio didesnio vaidmens“, – slogų laikotarpį apibūdino Parachouskis.

Užsitęsusios paieškos atvedė į Vilnių

Po sezono „Maccabi“ Parachouskis atsidūrė dviprasmiškoje padėtyje. Viena vertus, jo rinkos vertė tebebuvo nemaža, kita vertus – klubai į nedaug rungtyniavusį žaidėją žvelgė atsargiai.

„Visi klubų atstovai klausinėjo, kas man yra, kodėl nežaidžiu. Matyt, galvojo, kad galiu turėti kokių nors problemų“, – svarstė krepšininkas.

Nors vasarą baltarusis sulaukė pasiūlymų iš Italijos bei kelių kitų Europos šalių komandų, nė viena neišpildė jo pagrindinės sąlygos – dalyvavimo Eurolygoje ar Europos taurėje.

Parachouskis pralaukė ne tik visą rugpjūtį, bet ir visą rudenį, tad buvo beprarandąs viltį šį sezoną susirasti komandą.

„Atėjo lapkritis ir netgi pradėjau galvoti, kad gal reikės grįžti į komandą Minske. Buvau labai sutrikęs“, – atskleidė jis.

Tam, kad neprarastų formos, vidurio puolėjas Vilniuje dirbo su individualių įgūdžių treneriais bei Minske vietos komandų treniruotėse mėgino išlaikyti žaidimo ritmą.

Tuomet gruodžio viduryje jis iš savo agento išgirdo ilgai lauktą žinią.

„Kai „Rytas“ paskambino mano agentui, man nereikėjo nė trupučio laiko apsispręsti – iškart sutikau. 

Nuotr. bcrytas.lt

Žinojau ilgą Lietuvos krepšinio istoriją ir tai, koks didelis klubas yra „Rytas“. Komandoje turime rinktinės trenerį, ambicingą sudėtį, tad man malonu čia būti“, – sakė Parachouskis.

Arciomas „Rytą“ papildė po to, kai iš rikiuotės beveik visam sezonui iškrito Evaldas Kairys ir dabar pagrindinių vidurio puolėjų tandemą sudaro kartu su Martynu Echodu.

Galima nuspėti, kad trečiadienį startuosiančiame Europos taurės „Top 16“ etape būtent Parachouskis taps vienu svarbesnių Dainiaus Adomaičio ginklų.

„Kol kas nesu geriausios formos ir dar turiu galutinai perprasti sistemą bei kitus žaidėjus, bet kol kas viskas vyksta išties labai gerai.

Europos taurės „Top 16“ etape gavome gana palankią grupę. Nesakau, kad bus lengva, bet šansą žengti toliau tikrai turime“, – užtikrintai apibendrino aukštaūgis.



Komentarai:

To Anonimas
Man px tas tavo Davies ne žalgirio jis lygio o Parakhouski jau kaina kritus tai išeina kaip ryto lygio pirkinys
2019-01-02
+3
Atsakyti
VR
Geriausias pirkinys 2018.
2019-01-02
+3
Atsakyti
Negirdėjau to interviu todėl nežinau kaip šnekėjo Čeponis, bet ukrainiečiai legionieriai puikiai kalba angliškai. Tai girdėjau ne vieną kart per spaudos konferencijas.
2019-01-01
-2
Atsakyti
Ipolitas
Ryto sutraukos vel svajoniu guri
2019-01-01
-5
Atsakyti
Labai smalsu kokia kalba vyko interviu. Norisi tikėti jau išnyko įsivaizdavimas aj su šitais tai galima rusiškai šnekėti juk saviakakai. Jaunosios kartos žurnalistai priešingai nei mankurtai iš sovietmečio tvarkingai gerai šneka angliškai tad tikiuosi taip ir vyko. Kodėl iškeliau šią problemą? Berods po vienų rungtynių Nevėžyje Čeponis kalbino legionierių iš Ukrainos ir spekite kokia kalba šnekėjo pastarieji.
2019-01-01
Atsakyti
Cercas
Jei Adomaitis mokės jį išnaudot, bus geriausias ryto zaidėjas. Sėkmės.
2019-01-01
+1
Atsakyti
To Anonimas
Pagal rungtynes kanaruose Davies pradeda tapti medziu, nesutinki? :)
2019-01-01
-6
Atsakyti
Anonimas
Nepavydziu sitam baltarusiskam slunkiui. Zalgirio Davies dauzys ji kaip koki medi. Dar ne tokiu lavonu Brandonas mate Eurolygoje.
2019-01-01
-5
Atsakyti
VR
Greiciau Kramer gryztu Artiomas bus dar naudingesnis.
2019-01-01
-3
Atsakyti
Dilmah
Pagaliau turim neblogą centrą! Artiomas toky Kavaliauską ar Davisą laužys net nepastebėdamas! Laukiu rytdienos, kai taškysim Partizaną!!!

Rytas=Lietuva!!!
2019-01-01
-6
Atsakyti
RYTFANIS
PIRMYN ARTIOMAI,PIRMYN RYTAS ROAD TO TOP8!!!
2019-01-01
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 11

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.