Sunkiai įsivaizduojamas krūvis: neeilinę savaitę svarbi kiekviena minutė

Jonas Miklovas
„BasketNews.lt“ iš Stambulo (Turkija)
2019-01-10 09:03

Kol vienoje „Ulker Sports“ arenos aikštės pusėje Kauno „Žalgirio“ krepšininkai apšilinėjo prieš vakarinę treniruotę, kitoje vyko pagreitinto mokymo pamokos. Komandos naujokas Deonas Thompsonas turėjo paskubomis įsisavinti pagrindines „Žalgirio“ puolimo detales. 

Derrickas Waltonas, Rokas Jokubaitis, Marius Grigonis ir Laurynas Birutis kartu su Thompsonu suformavo penketuką, kuris veikiausiai niekada nepasirodys aikštėje, tačiau šį kartą buvo reikalingas kaip mokymo įrankis. Šarūnas Jasikevičius, tarsi šachmatus stumdydamas šio penketuko narius, vieną po kito rodė skirtingus derinius, kuriuos turėjo įsiminti „Žalgirio“ naujokas.

Nebuvo jokio kartojimo po kelis kartus. Padarai sykį ataką su „handoffu“ antram numeriui – ir judi toliau, kitoje atakoje jau imituodamas užtvarą įžaidėjui. Padarai tai – stoji į išsidėstymą kamuolio išsimetimui iš už galinės linijos. Ir taip toliau.

„Žalgirį“, kaip ir bet kurią kitą Eurolygos komandą, dabar spaudžia laikas ir kiekviena minutė yra brangi, todėl Thompsonas tiesiogine žodžio prasme yra metamas į mūšį. Šį vakarą jis veikiausiai pasirodys aikštėje dvikovoje su Stambulo „Fenerbahče“, nes dvi šviežios kojos bus svarbiau nei tikslus kiekvienos puolimo smulkmenos žinojimas.

Abiem komandoms tai bus ketvirtos rungtynės per septynias dienas trijose skirtingose salėse. Abi komandos pavargusios, nes gyventi tokiu tempu nėra paprasta net NBA krepšininkams.

„Tai yra labai didelis krūvis ir tai net sunku įsivaizduoti, – tinklalapiui „BasketNews.lt“ sakė „Žalgirio“ fizinio parengimo treneris Nerijus Navickas. – Ypač tie žaidėjai, kurie žaidžia starto penkete ir eina į rotaciją, gauna labai didelį krūvį. Tokia Eurolyga, toks tvarkaraštis ir reikia pagal tai dirbti.“

Žaidžiant tokiu tempu, treneriai savo krepšininkų minutes aikštėje stebi atidžiau nei kitais atvejais, tačiau visko nesuplanuosi. Gali tekti žaisti 50 minučių, kaip „Žalgiriui“ nutiko sekmadienį Klaipėdoje, arba gali tekti dvejas rungtynes paeiliui žaisti su pratęsimais, kaip „Fenerbahče“ nutiko sekmadienį Balikesire, o antradienį – Maskvos priemiestyje Mytyščiuose.

Tokiais atvejais krepšininkams tenka didesnis nei planuota krūvis, o kiekviena papildoma minutė atsiliepia.

Pavyzdžiui, Balikesire, kur „Fenerbahče“ savaitgalį 78:83 nusileido Turkijos lygos apačioje esančiai „Banvit“ komandai, keturi krepšininkai žaidė bent 29 minutes – Luigi Datome (39), Nicolo Melli (36), Joffrey Lauvergne (32) ir Bobby Dixonas (29).

Antradienį Rusijoje, kur Turkijos ekipa 78:84 krito prieš „Chimki“, situacija buvo panaši. Melli (35 min.), Marko Guduričius (30), Nikola Kaliničius, Kostas Sloukas ir Janas Vesely (po 29) žaidė ilgiau, nei planavo treneris Željko Obradovičius.

„Žalgirio“ situacija šiuo atveju buvo kur kas geresnė. Treneris Jasikevičius Klaipėdoje suplanavo griežtai paskirstyti laiką ir plano neatsisakė net tada, kai dvikovai prireikė dviejų pratęsimų. Taip Nate’as Woltersas, spindėjęs pirmoje mačo dalyje, antrojoje visiškai nebepakilo nuo suolo. Paulius Jankūnas taip pat buvo apribotas iki 16 minučių. Abu jie grįžinėja po traumų ir treneris nenorėjo jų perkrauti.

Taip per dvejas rungtynes „Žalgiris“ turėjo tik vieną krepšininką, kuris aikštėje praleido 29 minutes (Artūras Milaknis Klaipėdoje).

Tas triuškinamas pralaimėjimas namie „Anadolu Efes“ komandai netgi galėjo būti naudingas tuo, kad anksti paaiškėjus mačo baigčiai, visi svarbiausi žaidėjai ketvirtajame kėlinyje jau praktiškai nebežaidė. Niekas aikštėje neišbuvo nė 24 minučių, o Brandonas Daviesas žaidė mažiau nei 18 minučių.

Nerijus Navickas
Nerijus Navickas
Nuotr. BasketNews.lt/D.Lukšta
„Taip yra dirbama, nes toks tvarkaraštis ir nieko nepakeisi, – sakė Navickas. – Treniruotėse tada daugiau akcentuojamas krepšinis, detalės, deriniai ir atsistatymas: papildomi pratimai, viskas kas su juo susiję. Svarbiausia, kad sportininkai kuo greičiau atsistatytų po gauto krūvio. Ypač tie, kurie žaidžia daugiau nei 20 minučių ar starto penkete.“

Kai tenka toks krūvis, ypatingai svarbus vaidmuo yra miegui. Krepšininkai paprastai miega ir dienos metu, todėl per parą miegodami iš viso praleidžia apie 10-12 valandų.

„Jeigu neišmiegotų to minimalaus 8 valandų laikotarpio, tada būtų ir lėtesnis atsistatymo greitis, – aiškino Navickas. – Dėl to žaidėjui reikia miegoti nemažą laiką.“

Ko tikėtis šį vakarą Stambule, nežino niekas. Tikėtina, kad tokiais atvejais komandos gali žaisti mažiau rezultatyvų žaidimą, tačiau neatmestinas ir priešingas variantas, jeigu žaidėjai gynyboje neišsikraus tiek, kiek jiems įprasta. Bet kuriuo atveju, paskutinės savaitės krūvis slėgs abi komandas ir tai bus svarbiausias rungtynių akcentas.



Komentarai:

Tai eik
Tai eik ir pats palakstyk. Uzdirbsi daug saibu. Beda, kad tik luezuviu malt ir knopkytes pamaigyt tesugebi. Gimes sliuzu skraidyt neprarsi.
2019-01-10
+3
Atsakyti
dzo
per dvi dienas palaksto 20 min aikstelej prisisike kelnes, ir profesionalui per didelis sunkiai isivaizduojamas kruvisant siknos mazoliai uzsitrina besedint ant suoliuko?. jus nejuokinkit klaunai, rasydami nesamones.
2019-01-10
Atsakyti
Ei klaunai
Cia gi Miklovo rasliava ir analize. Ne Zalgirio zaideju ar treneriu interviu. Kur nors jie verke, dejavo del tvarkarascio ? Atvirksciai. Turit pretenziju, kalbekit apie Miklova, o ne reiskit pretenzijas klubui.
2019-01-10
Atsakyti
Realus
O dar prie to paties, paziurekit, kiek tie zaidejai lose vs neptunas. Daugelis ju net 30 min nesulose... :)) neracionalus argumentas, kad komanda turejo lost 2 pratesimus, kai zaidejai losia vid. laika. Mormanas pries zal 3x min lose, nu ir ka? Nemire.
2019-01-10
+9
Atsakyti
Anonimas
O tai ko jaunimo lkle neleidzia?stai jums ir atsakymas del nuovargio.patys prioritetus deliojasi,ant dvieju kedziu sunku isbut vienu metu
2019-01-10
+3
Atsakyti
Tomas is Amaliu
arba kaip cia kazkas sake vienisa motina augindama vaika sunkiai dirba
2019-01-10
+3
Atsakyti
Tomas is Amaliu
anglijoj fermoj paxalint 14 valandu per para sesias dienas per savaite, dar po tris valandas kelioneje i darba praseditnt, cia yra sunkus darbas
2019-01-10
+10
Atsakyti
dd
tik jau neverkit...
2019-01-10
+2
Atsakyti
Jadzirobejus
man tiek moketu tai uzsimerkes nuo tritaskio 360 deliociau, o cia..
2019-01-10
+3
Atsakyti
djgaffer
Situacija abiejų komandų tai grynai identiška-abi po pratęsimų,abi po pralaimėjimų.Tai daug lems smulkios detalės rungtynėse.O dėl to krūvio tai tikrai keistai skamba.Čia žaidėjų darbas,už tai šimtus tūkst.uždirba.Fiz.rengimo trenerių užduotis taip pat yra paruošti žaidėjus,nes tai jų darbas.Aš,kaip ir dauguma mūsų,taip pat dirbam,ir kasdien,bet nesiskundžiu.Tai ir jie tegul daugiau dirba,mažiau skundžiasi,nes toks darbas viena svajonė.
2019-01-10
+7
Atsakyti
Ruras
Padirbtumet jūs pas mane objektuose, pamatytumet ką reiškia krūviai :)
2019-01-10
+5
Atsakyti
Anonimas
Man patinka tie verkimai, Jasikevicius tureti greitai irgi pradeti zysti del ko nors, visada gi nepatenkintas. Bet su tokiom antrastem sunkiai pakeliami kruviai tai juoka kelia, zaidzia lkle kur isvis antra sudetim gali pries 80 proc komandu laimeti ir dar verkia, kas butu jei Zaistu acb vtb arba turkijos lygose kur kiekvienos varzybos kaip eurolygos lygio butu tai tada isvis pasaulio ppabaiha butu.
2019-01-10
-5
Atsakyti
Donce
Sunkiai isivaizduojamas kruvis tai kai vienisa triju vaiku motina dirba 24/7 dienai palikus vaikus pas motina, kad sudurtu gala su galu. O cia ble gauna tokias saibas per sezona, kur mes gyvenime nematysim ir skaito "sunkiai isivaizduojamu kruviu".
2019-01-10
+12
Atsakyti
Dilmah
Kuo čia taip sunku? Taigi eilinis pralaimėjimas! Atsiduos nesipriešindami, kaip įpratę ir tuom viskas baigsis!
2019-01-10
-3
Atsakyti
Realus
Klausimas Vingiu Jonui: o tavo nuomone, kitos EL komandos savo cempionatuose nezaide? Visos EL komandos losia savo cempionatuose, atstumai tarp miestu didziuliai, skraido lektuvais ir pan., o cia apsiverke, kar komanda turedama kokius 10 kartu geresnius zaidejus ir biudzeta gavo lost 2 pratesimus uz 300 km esancioje arenoje... Klounas.
2019-01-10
-1
Atsakyti
bee
miklovas savo stiliuj- svarbu verkti nuo pat atrastes
2019-01-10
-5
Atsakyti
.
Kai kita sezona eurolygo bus 18 komandu del durnos lkl sistemos gales lkle zaist antra sudetim zalgiris
2019-01-10
-2
Atsakyti
RR
Tai nežaiskit LKL, su tokiu biudžetu (lyginant kitas LKL komandas) kam ten įdomu. Pradėkit iš karto nuo atkrintamųjų, vistiek su kažkuo bus finale. Bet tada bus prarastas šansas verkti, kad nepakeliamai daug rungtynių, todėl ir pralošėm, pavargom. Lepšiai, visos komandos panašiu tempu žaidžia ir neverkia, nepaveži, eik kito darbo ieškoti
2019-01-10
-4
Atsakyti
thompsonas
kaip cia nepakalbina thompsono pries debiuta kaip taip padare su waltonu poa arenoi
2019-01-10
+9
Atsakyti
15min
realybes patikrinimas zalgirio panikos mygtukas ir nulauzto saro kodo teorija
2019-01-10
-3
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 21

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.