Iš trisdešimties liks dvylika: kaip Lietuvos rinktinės sudėtis atrodys pasaulio čempionate?

Laura Ivaškaitė
BasketNews.lt
2019-02-26 12:04
Nuotr.: FIBA.com
Nuotr. FIBA.com

Pirmadienį uostamiestyje įveikusi italus, Lietuvos rinktinė pabaigė FIBA pasaulio čempionato atrankos langų maratoną. Per jį žalius marškinėlius apsivilko net 30 žaidėjų. Tačiau kurie iš jų turi didžiausius šansus rinktinėje vėl atsidurti ir vasarą?

Lietuviai šešiuose atrankos languose iš viso sužaidė dvylika rungtynių. Visose iš jų pasirodė trys krepšininkai – Eimantas Bendžius, Adas Juškevičius ir Rokas Giedraitis.

Mažiausiai rungtynių, po vienerias, sužaidė Arnoldas Kulboka ir Laurynas Birutis. Jie kartu su Doviu Bičkauskiu, Egidijumi Mockevičiumi, Gyčiu Masiuliu, Martinu Gebenu ir kitais naujesniais veidais tik apšilinėjo kojas vyrų rinktinėje.

Tačiau net jiems palikus gerą įspūdį, artėjant Kinijoje vyksiančioms pirmenybėms trenerio akys pirmiausia kryps į žaidėjus, kurių didžiojoje dalyje langų nebuvo.

„BasketNews.lt“ pažvelgė, kaip čempionate galėtų atrodyti NBA bei Eurolygos žaidėjų pagalbos vėl sulauksianti Lietuvos rinktinė.

Įžaidėjai

Atakų organizatorių duetas, jei niekas nepasikeis, turėtų būti sudarytas iš Luko Lekavičiaus ir Manto Kalniečio. 

Būtent Kalnietis, šį sezoną rungtyniaujantis Vilerbano ASVEL klube, tarp bent pusę atrankos mačų sužaidusių lietuvių buvo naudingiausias.

Jis vidutiniškai rinko po 15 naudingumo balo, pelnydamas 11,8 taško ir atlikdamas 6,2 rezultatyvaus perdavimo per rungtynes.

Tuo metu Atėnų „Panathinaikos“ marškinėlius vilkintis Lekavičius pasirodė tik ketveriose atrankos rungtynėse, tačiau rinkdamas po 8,8 taško taip pat paliko solidų įspūdį.

2017-aisiais gynėjui Europos čempionatas paskutinę sekundė nuplaukė draugiškose rungtynėse patyrus pėdos traumą, tad jis turėtų degti noru atsigriebti šiais metais.

Netoli rinktinės turėtų būti ir Prancūzijoje neprastą sezoną žaidžiantis Juškevičius. Būtent šis įžaidėjo ir atakuojančio gynėjo pozicijose galintis žaisti krepšininkas Europos pirmenybėse pakeitė susižeidusį Lekavičių.

Juškevičius atrankos languose žaidė visose dvylikoje rungtynių ir vidutiniškai rinko po 7,3 taško ir atlikdavo po 2,3 rezultatyvaus perdavimo.

Atakuojantys gynėjai

Šioje pozicijoje Adomaitis taip pat turi kelis ryškesnius veidus. Dėl savo vietos tvirčiausiai, ko gero, gali jaustis Marius Grigonis.

Solidžiai „Žalgirio“ gretose atrodantis gynėjas atrankoje sužaidė keturis mačus ir per juos fiksavo 6,8 taško, 4,5 atkovoto kamuolio bei 3 rezultatyvių perdavimų statistiką.

Tuo metu kitas žalgirietis Artūras Milaknis atrankoje nerungtyniavo ir praėjusiame Europos čempionate turėjo labiau epizodinį vaidmenį.

Jo patirtis ir galimybė išplėsti žaidimą komandai tikrai praverstų, tačiau neaišku, ar šįkart jis ras vietą pagrindiniame dvyliktuke.

Nuotr. Fotodiena.lt/M.Baranauskas

Lengvieji krašto puolėjai

Lengvojo krašto puolėjo pozicija tikrai nebus problematiška. Rinktinės dvyliktuke pirmiausia tikrai turėtume išvysti Joną Mačiulį.

Atėnų AEK komandoje vėl krepšiniu besimėgaujantis žaidėjas per keturias atrankos rungtynes rinko po vienuolika naudingumo balų ir prireikus demonstruodavo savo lyderio savybes.

Kitas žmogus, jau praktiškai turintis vietą rinktinėje – Edgaras Ulanovas. Nors „Žalgirio“ puolėjas šį sezoną sulaukė ir kritikos, pasaulio čempionate turėtų būti svarbus Adomaičio schemų sraigtelis.

Jis atrankoje sužaidė tik dvejas rungtynes, bet per jas aikštėje praleido net po trisdešimt minučių ir rinko po septynis taškus.

Lengvojo ir sunkiojo krašto puolėjo pozicijose išvysime ir Mindaugą Kuzminską. Nors Milano „AX Armani Exchange“ komandoje Kuzia daugiausiai žaidžia ketvirtu numeriu, Adomaitis jį naudoja įvairiai.

Didelį šansą pagaliau vykti į čempionatą taip pat turi Rokas Giedraitis. Jį, ko gero, galima laikyti Adomaičiui neblogai per atrankos langus užsirekomendavusiu žaidėju.

Berlyno ALBA klube puikų sezoną turintis Giedraitis atrankoje vidutiniškai žaisdavo po 17 minučių ir per jas spėdavo surinkti po 7,1 taško, atkovoti 3 kamuolius bei atlikti 1,4 rezultatyvaus perdavimo.

Žinoma, tarp pagrindinių Adomaičio pasirinkimų bus ir Renaldas Seibutis, atrankoje per 10 rungtynių rinkęs po 8,6 taško.

Sunkieji krašto puolėjai

Ko gero, kaip ketvirtasis numeris čempionate nemažai rungtyniaus Domantas Sabonis. Indianos „Pacers“ klube rungtyniaujantis krepšininkas taip pat gali užimti ir vidurio puolėjo vaidmenį, tačiau aikštėje būdamas kartu su Valančiūnu, jis slinksis toliau nuo krepšio.

Būtent Sabonis statistiškai yra naudingiausias Lietuvos rinktinės krepšininkas atrankos languose – 20 naudingumo balų. Tiesa, jis sužaidė vos dvejas rungtynes.

Į sunkiojo krašto puolėjo poziciją pretenduoja ir Eimantas Bendžius, atrankoje sužaidęs visas rungtynes ir vidutiniškai fiksavęs po 11,2 naudingumo balo.

Likę klaustukai priekinėje linijoje – Donatas Motiejūnas ir Paulius Jankūnas. Nors teoriškai rinktinei Kinijoje rungtyniaujantis Motiejūnas tikrai praverstų ketvirtoje-penktoje pozicijose, abejotina, ar Adomaitis ryšis užkasti karo kirvį.

Dėl to jam gali tekti atsigręžti į Jankūną. Nors veteranui jau 34-eri ir jis šį sezoną turėjo įvairių traumelių, prireikus greičiausiai sutiktų padėti rinktinei.

Nuotr. BNS

Vidurio puolėjai

Pagrindinio vidurio puolėjo vietą, žinoma, užims Jonas Valančiūnas. Į Memfio „Grizzlies“ persikėlęs krepšininkas NBA žaidžia dar vieną solidų sezoną ir neabejotinai bus tarp rinktinės lyderių.

JV atrankoje sužaidė dvejas rungtynes, per kurias rinko po 13  taškų, 6 atkovotus kamuolius ir 15,5 naudingumo balo.

Antrojo vidurio puolėjo vietą turėjo užimti puikų sezoną Milane turėjęs Artūras Gudaitis, tačiau jam gavus sunkią traumą, Adomaičiui reikės ieškoti kito žmogaus.

O čia variantų yra keletas. Pagrindinis iš jų  – Antanas Kavaliauskas. Prieš Europos čempionatą Adomaitis dar žvalgėsi ir į Evaldą Kairį, tačiau šis yra susižeidęs petį ir nežais iki pat sezono pabaigos.

Vidurio puolėjo pozicijoje taip pat žaidžia jau minėtas Motiejūnas, Egidijus Mockevičius, Martinas Gebenas ir Martynas Echodas, tačiau jų paraiška pagrindiniam dvyliktukui nėra ypač tvirta.



Komentarai:

Kestas88Pritariu 99 proc. Tik yra toks dalykas pas Mačiulį - užvedėjas. Jei blogai, jis gali įbėgti, įnešti visiškai kitos energijos. Ulanovas - intravertas, užsidaręs. Tai va tik toks niuansas. Aš dėl to imčiau Mačiulį. Ir labai gaila bus , jei mažvaikio sindromu sergantis treneris atsisakys DMo.
čia qqw atsakymas :)
2019-02-27
+5
Atsakyti
Pritariu 99 proc. Tik yra toks dalykas pas Mačiulį - užvedėjas. Jei blogai, jis gali įbėgti, įnešti visiškai kitos energijos. Ulanovas - intravertas, užsidaręs. Tai va tik toks niuansas. Aš dėl to imčiau Mačiulį. Ir labai gaila bus , jei mažvaikio sindromu sergantis treneris atsisakys DMo.
2019-02-27
-19
Atsakyti
ADOMAITĮ - LAUK
Laikas pašalinti adomaitį iš rinktinės su visa šverple - silpnas jis.
2019-02-27
-14
Atsakyti
qww
Geriausias mano dvyliktukas:

PG: Kalnietis, Lekavičius;

SG: Grigonis, Seibutis, Juškevičius;

SF: Giedraitis, Ulanovas;

PF: Sabonis, Kuzminskas, Bendzius;

C: Valančiūnas, Motiejunas.

Su visa pagarba Maciuliui, bet as nesu tikras ar jisai verciausias rinktines. Bendzius suteiktu daugiau ugio ir uztikrintesnio tritaskiu taiklumo is toli, kas galetu trumpomis atkarpomis patempti rinktine. Tuo tarpu Maciulis yra gryna Ules kopija, ir tureti abu Maciuli su Ulanovu atrodytu "overkill". Aisku, atsizvelgus, kad Maciulio/Ules/Bendziaus zaidimo lygiai yra labai panasu, todel bet kuris is ju gali nepatekti, priklausys kokia forma demonstruos butent tuo metu. Bet jegu deliociau komanda, pagal mane Maciulis liktu uz borto.
2019-02-27
-5
Atsakyti
ciongas
Motiejūno tikrai nebus, bet tai gal ir gerai; už rinktinę jis žaidžia tirai nekaip. laikas jam subręsti, nes ir NBA buvo praspirtas. Rinktinė ne ta vieta, kur įrodinėjamas ego.
2019-02-27
-14
Atsakyti
Čia daug trūksta, bet šiaip aukštųjų grandis mūsų retieja, greit nebeliks.
2019-02-27
-3
Atsakyti
Motiejūno tikrai nebus, jis nedraugauja su Pablo Lipduku, bet dar vieno normalaus PF trūksta tikrai.
2019-02-27
+4
Atsakyti
Manau
Geriausias dvyliktukas būtų toks:

PG: Kalnietis, Lekavičius

SG: Grigonis, Seibutis, Juškevičius, Giedraitis (SF)

SF: Mačiulis, Ulanovas

PF: Kuzminskas (SF), Motiejūnas (C)

C: Valančiūnas, Sabonis (PF)
2019-02-26
+6
Atsakyti
dee
kad giedraitis bus rinktineje lyderis su JV Saboniu tai cia 100 procentu, idomu kam cia dar kyla klausimu isvis
2019-02-26
+3
Atsakyti
ss
koks skirtumas kaip giedraitis gynyboj, grigonis irgi ale geras gynejas bet vistiek visi kiauriai eina, o giedraitis bent puolima turi gera
2019-02-26
-5
Atsakyti
ciongas
Tai, kad ta sudėtis jau aiški. Bus Valančiūnas, Sabonis, gal ir Gudaitis/ Kavaliauskas, Kuzminskas, Ulanovas, Mačiulis, Giedraitis, Grigonis, Seibutis, Kalnietis ir Lekavičius. 12-tas žmogus gali būti Bendžius, Juškevičius. Jokių Jankūnų, jis net nepabėga. Privalumai: greitis, lygiaverčiai keitimai, solidi priekinė linija, daug gerų perimetro žaidėjų. Silpnybės: net trys veteranai, nepatyręs trenerių štabas. Galimas ir visiškas fiasko, gali būti ir pirmi grupėje, bet pralošti iš karto po grupės, gali ir kovoti dėl medalių..
2019-02-26
+1
Atsakyti
Tik nereikia to kairio. nieko gero is jo nera. nei turkijoj gerai zaide nei cia gerai palos.
2019-02-26
+14
Atsakyti
liuciperis
valanciunas

kavaliauskas

sabonis

jankunas

kuzminskas

maciulis

ulanovas

seibutis

grigonis

juskevicius

kalnietis

lekavicius
2019-02-26
-13
Atsakyti
Anonimas
JV Sabonis Kuze Giedraitis Kalnas Lekavicius Butkevicius Ulanovas Seibutis Bendzius Maciulis sitie tikrai turi buti, ir dar i paskutine vieta tarp Jankuno Grigonio ir Juskeviciaus
2019-02-26
-10
Atsakyti
Anonimas
o siaip tai liudesys apima matant galima sudeti-jei priekis dar konkurencingas,tai gyneju linija visiska tragedija pries serbus,ispanus ar prancuzus,nekalbant jau apie kitus zemynus.per 10 metu taip ir nesugebejom isugdyt nei vieno elitinio gynejo kokie buvo saras,macas ar marciulionis,o be geru gyneju siais laikais labai sunku nugalet.jei kazlas dar sustatydavo schemas ir vargais negalais laimedavo,tai sitam treneriui sansu 0-matem jau europos cempe kas buna kai susiduria su rimtesnem komandom
2019-02-26
+14
Atsakyti
1
Jau tikrai uskniso su ta-KAIRYU.Jau pradejau nekest ta KAIRY,visur kur ADOMAS,ten tas LOPAS KAIRYS.
2019-02-26
-11
Atsakyti
TDaY
Lekavicius, Gurdziunas

Seibutis, Adas, Giedraitis

Kuzminskas, Butkevicius, Sirvydis

Sabonis, Bendzius

Valanciunas, Echodas
2019-02-26
-18
Atsakyti
Cercas
Kalnietis, Lukas

Grigonis, Seibutis,

Ulė, Butkevičius Kuzia, Gailius,

Sabas, Dmo, Bendžius,

JV
2019-02-26
-17
Atsakyti
As
Tik nereikia kriosenu kaip Jankunas ar Maciulis. kam Maciulis kai tokio pat tipo yra Ulanovas ??? Jaunas ir greitas, o ne "viena kart primeciau tritaskiu" Maciulis.
2019-02-26
-4
Atsakyti
Anonimas
C: Valanciunas, Sabonis(PF)

PF: Motiejunas(C)

SF: Ulanovas, Kuzminskas

SG: Grigonis, Juskevicius, Sirvydis/Jokubaitis

PG: Kalnietis, Lekavicius

del likusiu poziciju is esmes nera skirtumo kas bus,vistiek po krepsiu liuto dali minuciu zaistu top3 aukstaugiai kuriems lygiavertes pamainos iskritus Gudaiciui tiesiog nera.apie visokius bendzius net nesinori kalbet,LKL lygio zaidejams cempionate tikrai nevieta,nebent jau visai nera ka imt,tai geriau jauna koki su perspektyva o ne savo lubas pasiekusi LKL vidutinioka
2019-02-26
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 77

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.