Eurolygos lygio varžovas – „Neptūno“ Čempionų lygoje laukia neeilinis iššūkis

Jonas Miklovas
„BasketNews.lt“
2019-03-05 13:58

Du pralaimėjimai Karaliaus Mindaugo taurėje buvo tokie beviltiški, kad Klaipėdos „Neptūno“ treneriai ir vadovai buvo pasiruošę kardinaliai pakeisti planus. Atšaukti planuotas laisvas dienas, atsisakyti kelionių į užsienį, užsidaryti salėje, ir tobulinti žaidimą.

Gal ir gerai, kad tai nebuvo padaryta. Trumpai padiskutavę, treneriai nusprendė, kad „krepšinis yra krepšinis, o gyvenimas yra gyvenimas“, ir trumpam išsiskirstė savo keliais.

Treneris Kazys Maksvytis kelias dienas praleido Jordanijoje, prie Negyvosios jūros, ir po trumpų atostogų net pats nustebo, kaip pasikeitė.

Rungtynių žaidėjas

Taškai
15
Naudingumas
15
Atkovoti kamuoliai
8
Tritaškiai
50%
3/6

„Seniai save buvau matęs tokį ramų, kaip rungtynėse su „Žalgiriu“, – juokėsi treneris, kalbėdamas tinklalapiui „BasketNews.lt“ antradienį ryte „Švyturio“ arenoje. – Turbūt tos kelios dienos padėjo šiek tiek pailsėti emociškai.“

Jo nuotaikos buvo visai kitokios, nei dar prieš porą savaičių, kai „Neptūnas“ Vilniuje patyrė dvi triuškinamas nesėkmes ir KMT finalo ketverte liko paskutinis.

Po taurės varžybų klubinį sezoną Europoje sustabdė FIBA atrankos langai, todėl klaipėdiečiai, kaip ir kitos komandos, buvo iš anksto susiplanavę keturių dienų atostogas.

Po jų „Neptūno“ komanda susirinko ne tik pailsėjusi, bet ir pasiruošusi palikti tą juodą savaitgalį Vilniuje už savęs.

Uostamiesčio ekipa atsitiesė su kaupu – sekmadienį namie 81:71 nugalėję Kauno „Žalgirį“, jie jau trečią kartą šį sezoną parklupdė šalies čempionus. 

Tai buvo pirmas kartas nuo 2001-2002 metų, kai „Žalgiris“ reguliariajame sezone vienai komandai pralaimėjo tris kartus.

„Labai smagu nugalėti „Žalgirį“, bet aš visada tvirtai stoviu ant žemės abiem kojomis, – sakė Maksvytis. – Turiu omeny tai, kad mes laimime tris kartus prieš „Žalgirį“, bet pralaimime du kartus namie Pasvaliui. Tas nepastovumas man tikrai nepatinka. Man labiau patiktų, jei būtume du kartus laimėję prieš Pasvalį ir kartą-du – prieš „Žalgirį“. 

Man nepatinka mūsų komandos emocinis nepastovumas. Vienas dalykas, kaip einame į rungtynes su „Žalgiriu“, ir kaip einame į kitas rungtynes. Smagu, bet dar yra kur padirbti.“

Nė karto šį sezoną nepralaimėję čempionams, klaipėdiečiai savo sąskaitoje LKL turi penkias nesėkmes, patirtas žaidžiant su žemiau esančiomis komandomis.

Banguotas buvo ir jų kelias FIBA Čempionų lygoje. Tris kartus varžovams nusileidę vienu metimu, po dešimties rungtynių klaipėdiečiai turėjo tik keturis laimėjimus ir menkas viltis žengti į kitą etapą. Visgi tuomet sekė keturių pergalių serija ir paskutinės sekundės šuolis į atkrintamąsias.

„Neptūnas“ trečią sezoną iš eilės pateko į aštuntfinalį, tačiau burtai jame buvo itin nedėkingi – klaipėdiečiams teko Jeruzalės „Hapoel“, viena stipriausių lygos komandų.

„Hapoel“ reguliariajame sezone iškovojo 12 pergalių per 14 mačų ir grupėje nusileido tik Atėnų AEK – pernykščiam čempionui bei vienam lygos favoritų.

Izraelio krepšinio legendos Odedo Kattasho treniruojama „Hapoel“ Čempionų lygoje pirmauja pagal visus pagrindinius statistinius rodiklius: taškus (vid. 90,4), atkovotus kamuolius (vid. 42,3), rezultatyvius perdavimus (vid. 22,7) bei naudingumo balus (vid. 110,7).

Jeruzalės ekipos sudėtyje – garsios pavardės, pradedant Amare’u Stoudemire’u ir Jamesu Feldeine’u, baigiant Lioru Elyahu ar Tamiru Blattu.

0 Jo Lual-Acuil C 213 cm 102 kg 24 m.
  Chris Johnson SF, SG 198 cm 91 kg 28 m.
1 Amare Stoudemire PF, C 211 cm 111 kg 36 m.
6 Tamir Blatt PG 191 cm 82 kg 21 m.
7 Idan Rejwan SF 197 cm   28 m.
8 Lior Eliyahu PF 206 cm 102 kg 33 m.
11 Bar Timor PG, SG 190 cm 85 kg 27 m.
12 Yogev Ohayon PG 189 cm 86 kg 31 m.
14 James Feldeine SG 193 cm 91 kg 30 m.
17 Da'Sean Butler SF 201 cm 104 kg 31 m.
22 Josh Owens PF, C 206 cm 109 kg 30 m.
23 Alexey Chubrevich C 212 cm 113 kg 32 m.
35 Tashawn Thomas PF 203 cm 109 kg 26 m.
69 J'Covan Marquis Brown SG 188 cm 92 kg 29 m.
87 Tomer Levinson PF, C 205 cm   18 m.

„Neptūnas“ nebus laikomas poros favoritu, bet tai savotiškai guodžia Maksvytį.

„Mes labiau neatlaikome įtampos, kai žaidžiame su silpnesnėmis komandomis ir reikia įrodyti savo favoritų statusą. Kadangi einame į atkrintamųjų kovą prieš vienus lyderių, tai lyg ir nuima nuo mūsų įtampą. Stipri komanda, bet bandome ieškoti jų silpnų vietų bei kovoti. O kaip seksis, matysime“, – sakė Maksvytis.

– Treneri, Lietuvos krepšinio gerbėjai galbūt nelabai įsivaizduoja „Hapoel“ lygio. Ši komanda Čempionų lygoje pirmauja pagal visus svarbiausius rodiklius, turi pajėgius žaidėjus. Kaip jūs matote šį varžovą?
– Tai tokia netradicinė komanda, labai bėganti, žaidžianti iš instinktų, fiziškumo, improvizacijos. Ji tame labai gerai jaučiasi. Po burtų ceremonijos teko kalbėtis su agentais, treneriais ir vienas agentas pasakė, kad tai – Eurolygos lygio komanda, stipresnė nei „Gran Canaria“ ar „Budučnost“. „Hapoel“ ekipoje – 5-6 pajėgūs legionieriai, stiprūs vietiniai žaidėjai. Tas pats Lioras Elyahu yra Eurolygos čempionas, ar Yogevas Ohayonas. Tamiras Blattas – kylanti Europos žvaigždė. Nekalbu apie amerikiečius – Feldeine’ą, Stoudemire’ą, J’Covaną Browną, kuris kitais metais tikrai eis į stipresnę Europos komandą. Atvažiuoja stipri komanda, ne patys geriausi mums burtai.

– Kaip jums reikės žaisti?
– Nereiktų su jais bėgtų į lenktynes, tas bėgimas ir atletiškumas mums neparankus. Čia lems ne taktiniai niuansai, o paprastos krepšinio smulkmenos kaip kova dėl atšokusių kamuolių, greito puolimo stabdymas, kur jie yra geri, gerai jaučiasi, ir tai jų žaidimo variklis. Reikės primesti lėtesnį žaidimo tempą.

– Kiek jų žaidimui svarbus Amare’as Stoudemire’as?
– Neeilinė figūra, neseniai buvo žvaigždė NBA. Matosi, kad yra jam pagarba, kartais žingsnių ar pražangų traktavime. Jis dar turi parako ir žaidžia gana neblogai. Žaidžia tik Čempionų lygoje, Izraelio lygoje nerungtyniauja. Svarbus žaidėjas ir žiūrovams vertėtų ateiti ir pažiūrėti į jį.

– Kokį įspūdį palieka įžaidėjas Tamiras Blattas, trenerio Davido Blatto sūnus?
– Tamiras yra jų pagrindinis įžaidėjas, vienas geriausių ne tik Izraelio, bet ir Europos įžaidėjų. Turi gerą ranką, gerai pataikantis, vienas komandos lyderių. Gal nėra toks geras gynyboje, bet turi svarbią rolę ir ypatingai puolime užima svarbų vaidmenį.

– Kokios buvo tos dvi jūsų savaitės po pralaimėjimų KMT?
– Šnekėjome, kad galbūt prieš taurę užsikrovėme save per dideliais reikalavimais, kalėme sau į galvą, kad einame laimėti taurę. Galbūt ta įtampa mums patiems pakišo koją. Kažkas tai palygino su alpinistu, kuris kopia į kalną be lūkesčių ir naštos, tada jis kopia greičiau. O jei pasikrauna papildomą kuprinę su lūkesčiais, tada jam būna sunkiau. Pas mus buvo panašiai. 

Tada nepavyko rungtynėse startas su „Rytu“, nepavyko persigrupuoti, ir mes sudegėme. Aišku, ne paskutinis faktas ir tai matėsi plika akimi, kad ir fiziškai, emociškai po šitų rungtynių sugriuvome ir nebesugebėjome pakovoti dėl trečiosios vietos. Tada jau turėjome planą, kad duosime komandai keturias laisvas dienas. Išsivalėme galvas ir su nedidelėmis korekcijomis pradėjome ruoštis kitam etapui. Bet svarbiausia buvo, kad šiek tiek pailsėjome vienas nuo kito.

– Per trumpas atostogas po KMT savaitgalio lankėtės Jordanijoje. Kiek ten pavyko pamiršti krepšinį?
– Kad ir kaip bebūtų gaila, nepavyksta taip lengvai susitaikyti su nesėkmėmis. Mes tai laikome kaip nesėkmę. Galima pralaimėti „Rytui“, „Lietkabeliui“ ar Pasvaliui – bet yra svarbu, kaip tu pralaimi. Ar pralaimi žaisdamas gerai, vykdydamas planą, ar pralaimi visai be kovos ir beviltiškai. Turbūt tas beviltiškas pralaimėjimas labiausiai paveikė.

– Grįžus po atostogų, trečią kartą šį sezoną įveikėte „Žalgirį“. Kiek svarbi emociškai buvo ta pergalė praėjusį savaitgalį?
– „Žalgirio“ treneris sakė, kad jiems gal nereikšmingas tas pralaimėjimas, o mums tokia pergalė – reikšminga. Nesvarbu, kokios formos „Žalgiris“, tai yra „Žalgiris“. Ir mums buvo labai svarbu laimėti.



Komentarai:

Anonimas
eurolygoj jie paskutini karta zaide 2001m, nuo tada tik eurocup, ir paskutinius du sezonus i top16 nepatenka. ar cia eurolygos lygio komanda?
2019-03-05
+3
Atsakyti
Anonimas
man patinka kaip jus galvojat jog eurolygoje losia tik stipriausios komandos, nors realiai ten gal kokios 5 komandos yra kuris tikrai stiprios, o visos kitos ten nesvarbu ar zalgiris ar budonost ar hapoelis ar alba ar unicaja ar unicskas ir pn, tai jokio skirtumo kas ten zaidzia vienais metais durasafaka, kitais dar kasnors, dar treciaisi valencija visiskai nesvarbu
2019-03-05
+9
Atsakyti
Anonimas
faktas kad laisvai eurolygoje galetu losti hapoelis, tikrai blogiau nei kanarai ar zalgiris neatrodytu
2019-03-05
+3
Atsakyti
hmm
hapoelis ne zalgiris, lengvai neiveiksi. jei butu zalgiris tai neptunas i kita etapa
2019-03-05
-5
Atsakyti
ayo
Nu Amare tai tikrai pazaistu eurolygoje, kad ir nedaug minuciu. Dar ir ne taip senai zaide jis NBA. Gali buti nors ir senas zaidejas, bet jo igudziu puolime neatimsi. Apskritai visi kas nba yra zaide tiktu nba lygai, nebent nulis noro dirbti jiems treniruotese.
2019-03-05
+3
Atsakyti
LOL
:D :D :D EL lygio komandų žiūriu jau visur pilną. Belenką rašot. Nei vienas žaidėjas iš Hapoelio nepažaistų Eurolygoj net 10 min. Gerbt varžovus reikia, bet tai galit sakyt, kad čia nba lygio žaidėjai, kam smulkintis.
2019-03-05
-2
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 10

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.