„Valencia“ sporto direktorius – apie atmintyje įstrigusį Sabonio automobilį ir Eurolygos svajonę

Laura Ivaškaitė
„BasketNews.lt“ iš Valensijos (Ispanija)
2019-03-06 14:10

Dabartinis „Valencia“ klubo sporto direktorius Checho Mulero 2005-aisiais jau viešėjo Vilniaus „Siemens“ arenoje. Tai buvo Europos taurės pusfinalis, o jis, prieš tai užėmęs asistento pareigas, likus savaitei iki mačo buvo permestas į vyriausiojo trenerio kėdę. „Tai buvo pašėlusios dienos“, – šyptelėjo ispanas.

50-metis Mullero tuomet kampaniją trenerio poste pradėjo liūdnokai – „Rytas“ pusfinalyje šventė pergalę, o netrukus į viršų kėlė ir Europos taurės trofėjų.

Visgi dabar „Valencia“ tikisi atsigriebti. Šio sezono Europos taurės ketvirtfinalis juos vėl suvedė su Vilniaus ekipa ir dabar visi koziriai bus būtent ispanų rankose.

Foto galerija

„Spaudimas? Mes jau nuo sezono pradžios mintyse galvojame apie tai, kaip laimėti Europos taurę“, – „BasketNews.lt“ Valensijoje pasakojo Mulero.

Klubo sporto direktorius Ispanijos lygoje asistentu ir treneriu darbavosi nuo pat 1994-ųjų, o prieš penkerius metus persikėlė į dabartines savo pareigas.

Visą gyvenimą praleidęs krepšinio arenose, Mulero susitiko ir su visu būriu lietuvių.

„Valencia“ ekipoje yra žaidę Robertas Javtokas, Mindaugas Timinskas, Kšištofas Lavrinovičius ir Mindaugas Lukauskis.

Be to, „Valladolid“ klube, kuriame Checho dirbo iki 2003-ųjų, jam teko sutikti ir Arvydą Sabonį, į Ispaniją persikėlusį po etapo Kauno „Žalgiryje“.

„Prisimenu „Volvo“ automobilį, kurį klubas tada davė Arvydui. Ta mašina buvo neišpasakytai didelė, – juokėsi Mulero. – Bet jei rimtai, Sabas jau tada buvo nuostabus žaidėjas, aplink jį kūrėme gerą komandą kartu su Valerijumi Tichonenka ir Juanu Corbalanu.“

Mulero su Sabu gerai sutaria iki šiol – ispanas išsitraukęs telefoną rodo jų asmenukę iš praėjusių metų Eurolygos finalo ketverto ir juokiasi: „Net buvau primiršęs, koks jis didelis.“

„BasketNews.lt“ su Mulero taip pat kalbėjosi apie lietuvių pėdsaką Valensijoje, troškimą grįžti į Eurolygą ir finalo ketverto svajonę.

 – Valensijos komandoje žaidė nemažai lietuvių. Su kuo turėjote tvirčiausią ryšį?
– Aš su lietuviais apskritai turiu gerus santykius, ypač su Benu Matkevičiumi. Su juo susipažinau, kai Benas Maskvos CSKA dirbo asistentu, o mes į Maskvą kaip tik vykome žaisti rungtynes su „Chimki“ . Po to karto su juo vis susirašydavome, Benas kartais pasiteiraudavo apie žaidėjus ir taip susibendravome. Jis yra nuostabus vyrukas, su kuriuo visada malonu bendrauti. Kaip tik pernai matėmės ir Eurolygos jaunimo turnyre Valensijoje.

O sezonas su Javtoku ir Svetisalvu Pesičiumi taip pat buvo puikus. Žaidėme tiesiog nuostabų krepšinį. Su Robertu kaip tik matėmės praėjusią savaitę Europoje. Tie ryšiai yra visur ir jie išlieka. Juk Lietuva krepšinio šalis, tad neįmanoma jūsų nesutikti (šypsosi).

– Koks buvo Javtokas, kai atvyko į Valensiją?
– Tuo metu komandoje turėjome du panašaus stiliaus vidurio puolėjus – Javtoką ir ukrainietį Sergejų Liščuką. Jie gynyboje tvarkėsi tiesiog neįtikėtinai. Man Robertas apskritai yra vienas didžiausių profesionalų, kuriuos per savo karjerą esu sutikęs. Jis kasdien dirbdavo salėje, suprasdavo, kaip veikia krepšinis. Dabar puikiai suprantu, kodėl jis tapo sporto direktoriumi. Jis tiesiog žino, kaip kas veikia aikštėje. 

– Kieno idėja buvo jį į „Valencia“ pasikviesti iš Maskvos srities „Chimki“ klubo, kuriame jis žaidė sezoną prieš tai?
– Na, aš tuo metu buvau trenerio asistentas. Mes kartu tardavomės, kokių žaidėjų reikia. Priekinėje linijoje turėjome Liščuką, Duško Savanovičių, Florentą Pietrusą. Norėjome dar vieno didelio žmogaus ir taip sumąstėme apie Robertą.

Nuotr. BNS

– Kalbant apie dabartį – šį sezoną iš Eurolygos turėjote vėl grįžti į Europos taurės turnyrą. Kaip tai paveikė klubą, biudžetą ir sirgalių požiūrį?
– Sirgalių nesumažėjo – arena daugumoje rungtynių vis dar būna pilna. Bet labai gaila, kad nežaidžiame Eurolygoje. Manau, mums ten reikėtų tęstinumo. Taip, ten krepšinis kitoks, kitokie teisėjai, atletiškumas, bet tai yra geriausias lygis Europoje.

Praėjusį sezoną lemiamose lygos ketvirtfinalio rungtynėse su „Gran Canaria“ pirmavome iki pačios pabaigos ir kai pralaimėjome tą Eurolygos kelialapį... Na, tai buvo baisiausia diena mano gyvenime (šypsosi). Bandysime sugrįžti. Turime kelią ir per Europos taurę, ir per Ispanijos lygą.

– Prieš ketvirtfinalį „Ryto“ treneriai kalbėjo, kad jiems „Valencia“ Europos taurėje atrodo susikaupusi labiau nei vietos lygoje. Manote, Europos taurė yra tiesesnis kelias į Eurolygą?
– Nežinau, kaip yra dėl atsipalaidavimo, nes kiekvienose rungtynėse bandome kovoti iš visų jėgų. Nors iš dalies tiesa, kad šį sezoną savo geriausias rungtynės sužaidėme būtent Europos taurėje. Pavyzdžiui, pastaruoju metu turėjome sunkių mačų Belgrade, Malagoje, tad po to Ispanijos lygoje išties atrodėme prastai.

– Nežaidžiant Eurolygoje, į savo komandą pritraukti aukščiausio lygio žaidėjus sudėtinga?
– Taip, tai labai sunku. Net jei ir pavyksta juos prisikviesti, tai kainuoja brangiau (šypsosi). Aš nemėgstu komandos kasmet keisti kardinaliai, tad stengiamės išlaikyti sudėtį. Žinoma, jei pavyks laimėti Europos taurę, jau kitą dieną po finalo pradėsime dairytis naujų žaidėjų Eurolygai.

Nuotr. Facebook.com

– Jaučiate savotišką spaudimą laimėti Europos taurę?
– Na, prie jo jau spėjome priprasti, nes apie trofėjų galvojame nuo pirmosios sezono dienos. Mums tai natūralu ir psichologinio spaudimo jausti neturėtume. Juk dar ir turime daug patyrusių žaidėjų, kurie gali tvarkytis su lūkesčiais.

– Ispanijos krepšinyje pastaruoju metu vyrauja suirutė – apie pasitraukimą kalba ne tik Madrido „Real“, bet ir „Barcelona“ su Vitorijos „Baskonia“. Manote, realu, kad jos paliks lygą?
– Manau, kad ne. Tiksliau labai tikiuosi, kad ne (juokiasi). Tai mums būtų tragedija. Bet kol kas iš pačių „Real“ atstovų nieko negirdėjau ir atrodo, kad tą šurmulį daugiau kelia žiniasklaida.

Suprantama, kad dabartinis įtemptas Ispanijos lygos tvarkaraštis yra pašėlęs, mačų yra labai daug. Bet aš manau, kad esmė yra net ne rungtynių skaičiuje, o jų lygyje. Mes privalome varžytis ACB ir ten laimėti mačus, nes taip galime iškopti į Eurolygą.

– Vitorija šį sezoną rengs Eurolygos finalo ketvertą. Galbūt ateityje apie tai galvos ir Valensija?
– Žinoma, bandysime tai pasiekti. Planuojame statyti naują 15 tūkst. vietų areną, turime puikų miestą, orą, daug krepšinio gerbėjų. Finalo ketvertas būtų puikus įvertinimas miestui ir klubui, tad mėginsime žingsnis po žingsnio eiti to link.



Komentarai:

Ši naujiena dar neturi komentarų. Būk pirmas, išreiškęs savo nuomonę!

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 0

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.