Kelios pragariškos minutės: ar Kramerio riksmai tapo pavojaus signalu „Ryto“ sezonui?

Laura Ivaškaitė
„BasketNews.lt“ iš Valensijos (Ispanija)
2019-03-06 09:00

Vilniaus „Ryto“ viltys Europos taurės ketvirtfinalio mače Valensijoje dužo per vieną greitą ataką. Link krepšio lėkęs Chrisas Krameris jau tuoj, atrodo, turėjo pakilti į orą ir ją užbaigti taškais, tačiau vietoj to gynėjas griuvo ant parketo ir garsiai suriko. Tai buvo blogas ženklas ne tik šiai serijai, bet ir visam „Ryto“ sezonui.

Per ilgąją rungtynių pertrauką į „La Fonteta“ arenos rūbinę užsukę medikai apčiupinėjo Kramerio kelį ir įvardijo diagnozę – trūko priekinis kryžminis kelio raištis.

30-metis gynėjas tokias žinias nujautė dar besivartydamas šalia parketo ir sirgalius šiurpindamas savo skausmo riksmais.

Foto galerija

„Siaubingai skaudėjo. Kritau ant žemės ir varčiausi bei šaukiau. Dalis to buvo skausmas, dalis – nusivylimas supratus, kad atsitiko kažkas labai negero“, – po 64:75 pralaimėtų rungtynių rūbinėje Lietuvos žurnalistams sakė Krameris.

Nors gynėjas kalbėjo apie tai, kad stengsis būti pozityvus ir palaikomas savo šeimos kuo greičiau stotis ant kojų, su kiekvienu žodžiu jo akyse vis labiau tvenkėsi ašaros, o lūpos pradėjo drebėti.

Kad būtų galima suprasti, kodėl krepšinyje dažna, bet skaudi trauma Krameriui buvo ypač didelis smūgis, užtenka nusikelti į sausio pradžią.

Tuomet gynėjas buvo neseniai nusiėmęs ilgam laikui jį be krepšinio laikiusį čiurnos įtvarą ir „Ryto“ arenoje kartu su komandos draugais sportavo visu tempu.

Krameriui, šį sezoną kentusiam riešo, vėliau kelio, o dar vėliau ir kulkšnies traumas sugrįžimas buvo tarsi ilgai lauktas gaivaus oro gurkšnis.

„Nežinau, ar jau kitose rungtynėse žengsiu į aikštę. Pirmiausia pažiūrėsiu, kaip seksis treniruotėse. Turiu klausytis savo kūno ir būti sąžiningas su savimi, treneriais ir gydytojais. Bet nekantrauju vėl žaisti“, – sausio septintąją „BasketNews.lt“ pasakojo Krameris.

Neilgai trukus pasirodė, kad Krameris sugrįžo geriau nei buvo galima tikėtis – jis iškart į savo rankas paėmė atakų organizavimo vadeles ir sustygavo „Ryto“ žaidimą.

Sutapimas ar ne, bet po amerikiečio sugrįžimo sostinės ekipa per keturiolika rungtynių patyrė tik dvi nesėkmes ir išgyveno, ko gero, geriausią atkarpą šį sezoną.

Be to, Krameris buvo vienas pagrindinių žmonių, „Rytui“ padėjusių sukurti stebuklą Karaliaus Mindaugo taurės finale.

„Kai gavau riešo traumą, po to kelio, o po to čiurnos, psichologiškai jaučiausi blogai. Bet galiausiai nusiėmus įtvarą pasijutau geriau ir mintis apie traumas palikau praeityje“, – apie juodo etapo pabaigą visai neseniai kalbėjo gynėjas.

Deja, juodą etapą pakeitė dar juodesnis. Kryžminių raiščių plyšimas pirmiausia reiškia operaciją, kurios metu chirurgai turi preciziškai sutvirtinti trūkusią dalį.

Po operacijos seka labai ilgas reabilitacijos periodas, dažniausiai užtrunkantis nuo pusės metų iki metų ar netgi dar ilgiau.

Kryžminių raiščių trūkiai profesionaliame krepšinyje yra gana dažna trauma. Pastaraisiais metais po jos reabilitavosi Dalaso „Mavericks“ latvis Kristaps Porzingis, o neseniai raiščiai plyšo ir Artūrui Gudaičiui.

Dabar Kramerio taip pat laukia ilgas ir sudėtingas periodas. O kas laukia „Ryto“? Vilniečiai atsakomąjį serijos iki dviejų pergalių mačą namų „Siemens“ arenoje žais jau šį penktadienį. 

Kramerio vietą veikiausiai dalinsis keli pagrindiniai žaidėjai – Rokas Stipčevičius, Mindaugas Girdžiūnasi ir DJ Seeley.

Galbūt daugiau minučių nutrupės ir jaunesniems ekipos žaidėjams Margiriui Normantui ir Aisčiui Pilauskui.

Visgi nė vienas jų atakų organizavime neprilygsta Krameriui, Europos taurės „Top 16“ etape vidutiniškai rinkusiam po 8 taškus, 2,8 atkovoto kamuolio ir atlikdavusiam 5,8 rezultatyvaus perdavimo.

Lietuvos krepšinio lygoje Krameris šį sezoną vidutiniškai atlikdavo po 4,4 rezultatyvaus perdavimo ir buvo geriausias kamuolių skirstytojas ekipoje.

Be to, kaip ne kartą pabrėžė „Ryto“ žaidėjai, amerikietis yra bene geriausiai Adomaičio nurodymus į aikštę perkeliantis krepšininkas, ant kurio laikosi komandos planas.

„Kai padarome kelias klaidas, Chrisas labai gerai jaučia ritmą ir komandą. Treneriui paėmus minutės pertraukėlę, jis irgi kažką pasakys, visus nuramins, padarys ilgesnį derinį. Mums to trūko“, – po mačo Valensijoje sakė Eimantas Bendžius.

Puolėjas taip apibendrino akivaizdų dalyką – nėra abejonių, kad „Rytas“ Kramerio netektį pajus labai smarkiai.

Dabar komandai belieka kuo greičiau mobilizuotis ir išsemti visus likusius rezervus, kad netekus kapitono, kartu netektų atsisveikinti ir su likusiomis sezono intrigomis.



Komentarai:

Ernestas
Esu zalgirio fanas , bet gaila kramerio kaip zmogaus , nors ir nieko gero is jo kaip krepsininko , bet sunkiausia sporte kaip kunas jau pradeda byreti, o tavo kaip sportininko galiojimas po tokiu traumu yra baigtas daugumai.
2019-03-07
-4
Atsakyti
NBA7
Pamirškit ta Crameri po tokios traumos jam laikas baigti karjera,reikia žvelgti į priekį ir ieškoti naujo įžaidėjo, reikia tik kruopščiai paieškoti įvairiose lygose ir žemynuose, svarbiausia kad naujas įžaidėjas būtų su lyderio savybėmis ir starto penketo žaidėjas ne mažesnis nei 1.90m ūgio, komandinio stiliaus ir galinčio pataikyti tritaškį ir apsiginti.
2019-03-06
+3
Atsakyti
Anonimas
Dee bost jaučiu ateis.
2019-03-06
-8
Atsakyti
Karolis
Labai gaila. Emocingas, užvedantis, profesionalas, komandos smegenys. Labai truks jo. Jam pačiam tai dar vienas didelis psichologinis smūgis. Manau dabar visi mylintys krepšinį jį palaiko. Nesvarbu kokios komandos fanai.
2019-03-06
+7
Atsakyti
to zalgeris bybys
Raudonkurwi, rytoj Zalgiris atkersys ispanams uz jusu raudonos kurwos iszaginima.
2019-03-06
-2
Atsakyti
zalgeris bybys
na dabar lauksim ketvirtadienio,kai zalia kurwa vel rūrins :DDDD
2019-03-06
-2
Atsakyti
Kaip ten Antanas?
Ar bomzas jau kelia savo visu laiku didziausia varke kai pastate uz raudona meslo kruva? Ar dabar valkata pasirodys pries kitas rungtynes ir prisiekines kad dar didesne suma pastate?

2019-03-05 21:25

Antanas

Metas super navarui. Uzmeciau uz ryta snd net 2000eur,navaras bus 10000stuku. Tai bus didziausia varke prasukta uz ryta. Sekmes rytui!
2019-03-06
-4
Atsakyti
Fuksai baigesi
1. Vadovybei pasikeitus mentalitetas nepasikeitė nei kiek. Marozas ir liks marozu.

2. Adomaičio vizija nuo pat pradžių buvo turėti staigią,atletišką komandą,kuri greitai kontraatakuotų, bėgtų. Tam tikslui "kompetentingai" sudėliota komanda su pagrindiniu centru Kairiu. Jei ne baltarusis, kuris,deja, atsirado dėl Kairio traumos - rytas šitam etape nebūtų pasirodęs.

3. Karaliaus Mindaugo taurė tai tik atsitiktinumas, sėkmės faktorius. Visas 38 minutes kontroliuotas žaidimas iki metimų iš fantastikos srities. Vakar tokių metimų nepamačiau, rezultatas be komentarų.

Reziumė: nuo pat sezono pradžios netikėjau Adomaičiu ir jo chaotiškai sudėliota komanda. Sėkmė vis dėlto lydėjo jį visą sezoną, bet po truputį išsigrynina, kas yra kas.
2019-03-06
-5
Atsakyti
Sutonas
nieko chrisai toks jau sportas, viskas bus gerai. atsistatysi po traumos susirasi normalę komandą ir vėl mėgausies krepšiniu ;)
2019-03-06
-12
Atsakyti
Dienos klausimas
Straipsnis apie tai kad fuksai pasibaige ir stebuklu kaip kmt finale jau nebus?
2019-03-06
-11
Atsakyti
rr
Stiprybės Krisai, tai sporto dalis.
2019-03-06
+1
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 14

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.