Spalvinga 17-metės „Kibirkšties“ auklėtinės istorija: bandė karatė ir futbolą, o dabar dominuoja krepšinyje

2019-03-16 14:22
Nuotr.: Augustas Didžgalvis
Nuotr. Augustas Didžgalvis

Vilniaus „Kibirkšties“ krepšinio piramidėje auganti Justina Miknaitė sau patinkančios užklasinės veiklos ieškojo ilgai, kol galiausiai atsidūrė krepšinyje. Vaikystėje – karatė treniruotės, o vėliau – futbolas, nuo kurio vilnietė atsiribojo tik paklausiusi tėvų patarimų.

Ankstyvoje paauglystėje į krepšinį patraukusi Miknaitė šį sprendimą dabar prisimena su šypsena veide.

„Iš tikrųjų krepšinis mano gyvenime atsirado visai netikėtai ir neplanuotai, – tinklalapiui „Moterulyga.lt“ prisipažino Miknaitė. – Buvau labai užsimaniusi žaisti futbolą, tačiau tėvai nelabai pritarė ir teigė, jog futbolas nėra labai populiarus sportas ir kad tai – labai grubus žaidimas. Todėl tėtis pasiūlė nueiti į krepšinio treniruotę ir pabandyti šį sportą. Taip ir prilipo krepšinis.“

Šį sezoną metami dvitaškiai

45%
23,4
Pataiko: 23,4
Taiklumas: 44,7%
Vieta lygoje: 1
Geriausias pasiekimas: 32
Blogiausias pasiekimas: 18
Daugiausia pataiko: Morgan Pullins

2013-2014 m. sezono pabaigoje prisijungusi prie Vilniaus krepšinio mokyklos ekipos MKL U14 mergaičių čempionate, Miknaitė sužaidė dvejas rungtynes, bet tikrąjį savo potencialą tarp bendraamžių pradėjo įrodinėti kitąmet rinkdama po 13,4 taško, 6,4 atkovoto ir perimto kamuolio bei 13,2 naudingumo balo per susitikimą. Žengus į U16 pirmenybes, jos lyderės savybės dar labiau išryškėjo – jaunoji krepšininkė per mačą fiksavo 18,2 taško, 10,7 atkovoto ir 6,9 perimto kamuolio, 5,7 rezultatyvaus perdavimo ir 26,1 naudingumo balo rodiklius.

Užtikrintai per jaunimo čempionatų pakopas žygiavusi Miknaitė dar būdama 14-os viena koja žengė į moterų krepšinį. Prieš pat 15-ąjį gimtadienį ji palypėjo „Kibirkšties“ krepšinio piramidėje ir debiutavo dublerių komandos gretose. Tiesa, debiutinis etapas jaunajai vilnietei apkarto – dėl traumos tuometinėje „Akvilės“ lygoje ji sužaidė tik ketverias rungtynes.

„Prisimenu tik tiek, kad buvau pati jauniausia, todėl buvo nelabai drąsu žaisti, – apie ankstyvą debiutą kalbėjo Miknaitė. – Tačiau labai stengiausi prilygti vyresnėms ir pasisemti kuo daugiau informacijos iš jų.“

Po nepasisekusio pirmojo bandymo „Akvilės“ lygoje, puolėja į ją dedamus lūkesčius pateisino jau kitame sezone, per kurį rinko po 8,7 taško, 5,2 atkovoto kamuolio, 2,4 rezultatyvaus perdavimo, 2 perimtus kamuolius ir 12,8 naudingumo balo per 21 minutę. Stebėdami didėjantį savo sistemos auklėtinės progresą, „Kibirkšties“ vadovai nusprendė Miknaitei atverti dar vienas duris – į pagrindinę Vilniaus komandą MultiGyn Moterų lygoje, kur krepšininkės laukė vėl nauji išbandymai.

„Mano nuomone, didžiausias iššūkis yra šiek tiek pakeisti mąstymą krepšinio aikštelėje. Moterų lygoje yra labiau žaidžiama su galva, reikia daugiau mąstyti, jausti situacijas, žaisti komandiškai, o MKL gali labiau demonstruoti savo individualius sugebėjimus“, – kalbėjo vidutiniškai po 7 minutes Moterų lygoje žaidžianti ir po 1,4 taško bei 1,7 atkovoto kamuolio įsirašanti Miknaitė.

Toks Dainiaus Virbicko ir jo vadovaujamos „Kibirkšties“ sistemos administracijos pasitikėjimo kreditas puolėjai suteikė dar didesnę motyvaciją ir bręstanti žaidėja tapo sunkiai sustabdoma tarp bendraamžių. 17-metė MKL U18 čempionate per 32 minutes pelno po 23,5 taško, atkovoja po 12,5 ir perima po 5,6 kamuolio, atlieka po 4,8 rezultatyvaus perdavimo ir renka po 33,1 naudingumo balo. Pagal pastarąjį rodiklį MKL pirmenybėse ji neturi sau lygių.

Visai neseniai – vasario viduryje – perspektyvioji puolėja MKL pirmenybėse sužaidė karjeros mačą. Ji dvikovoje su Alytaus SRC per 30 minučių sumetė 37 taškus (13/15 dvitaškiai, 3/6 tritaškiai, 2/2 baudos), atkovojo 8 ir perėmė 5 kamuolius, atliko 7 rezultatyvius perdavimus bei užfiksavo net 50-ies balų naudingumą.

Miknaitės teigimu, tokie rodikliai – „Kibirkšties“ kultivuojamos krepšinio piramidės rezultatas.

„Manau, kad didžiausias faktorius yra tai, jog šiemet turiu galimybę žaisti aukščiausiame moterų lygyje Lietuvoje, „Kibirkšties“ komandoje. Tai labai prisideda prie mano individualių sugebėjimų lavinimo, mąstymo ir situacijų skaitymo“, – akcentus dėliojo Miknaitė.

Moterų lygyje šis talentas taip pat turi kuo pasigirti. Miknaitė B divizione yra rezultatyviausia (vid. po 16,9 tšk.) ir naudingiausia (20,9 naud. bal.) „Kibirkšties-VKM“ krepšininkė. Sausio pradžioje ji užfiksavo ir savo pirmąjį trigubą dublį šiame čempionate – dvikovoje su Marijampolės ŽSM įmetė 17 taškų, atkovojo ir perėmė po 10 kamuolių. Apskritai jai tai buvo ketvirtasis toks pasiekimas karjeroje. Pirmus tris trigubus dublius spindinti vilnietė įsirašė MKL čempionatuose.

Įdomu tai, kad visi Miknaitės trigubi dubliai buvo pasiekti dviženklius rodiklius fiksavus pelnytų taškų, atkovotų ir perimtų kamuolių grafose, kai bene dažniausiai krepšininkės trigubus dublius pasiekia iš taškų, atkovotų kamuolių ir rezultatyvių perdavimų. Pačiai žaidėjai tai nėra jokia naujiena – beveik visais sezonais universalios puolėjos statistikoje perimtų kamuolių vidurkis viršijo skaičius rezultatyvių perdavimų grafoje. Ir Miknaitė turi tam paaiškinimą.

„Visada mano stiprioji pusė buvo arši gynyba. Trenerė visuomet sakydavo, jog norint užpulti, reikia pirma apsiginti, todėl visuomet stengiuosi kibiai gintis. Manau, to rezultatas ir yra perimti kamuoliai“, – dėstė ji.

Pašėlusiu ritmu gyvenanti Miknaitė rungtyniauja net trimis frontais – MKL ir Moterų lygos A bei B divizionuose, o iš viso jau yra sužaidusi virš 40 rungtynių. Palyginimui, jos bendražygės „Kibirkšties“ gretose iki šios sezono stadijos žaidė 24 susitikimus.

Visgi toks jaunosios „Kibirkšties“ žaidėjos atsidavimas ir demonstruojami rezultatai nelieka neįvertinti. Prie iškovotų apdovanojimų jaunimo čempionatuose po Naujųjų metų prisidėjo dar vienas skambus trofėjus – Miknaitė buvo pripažinta geriausia 2018-ųjų Vilniaus krepšinio mokyklos krepšininke.

„Šis apdovanojimas tikrai pamalonino, suteikė daugiau pasitikėjimo savimi ir motyvavo toliau tobulėti bei siekti savo aukščiausių tikslų, – džiaugėsi Miknaitė. – Kalbant atvirai, tai krūvis tikrai didelis, per savaitę kartais būna net po 3-4 rungtynes, tačiau esu dar visai jauna, tad organizmas jau priprato prie tokio krūvio ir visur bandau atsiduoti kiek tik galiu.

Daugiausia laiko treniruojuosi su „Kibirkšties“ komanda, kadangi ten jau yra visai kitoks lygis ir su kiekviena treniruote aš vis labiau tobulėju ir įgaunu neįkainojamos patirties.“



Komentarai:

Ši naujiena dar neturi komentarų. Būk pirmas, išreiškęs savo nuomonę!

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 0

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.