Lietuvos varžovai pasaulio pirmenybėse – Okeanijos krepšinio pamokas NBA dalijantys australai

Domas Kamandulis
„BasketNews.lt“
2019-03-18 19:19
Nuotr.: AP – Scanpix
Nuotr. AP – Scanpix

Šeštadienį Kinijos didmiestyje Šendžene buvo ištraukti artėjančio pasaulio čempionato burtai, kurie Lietuvos rinktinei lėmė H grupę. Joje su mūsiškiais varžysis Senegalo, Kanados ir Australijos rinktinės, o būtent pastaroji į pasaulio pirmenybes gali atsivežti nemažą kiekį NBA žvaigždžių.

Benas Simmonsas Filadelfijos „76ers“ gretose demonstruoja retą universalumą, Joe Inglesas ir toliau įrodinėja savo vertę Jutos „Jazz“ ekipoje, Patty Millsas išlieka lojalus San Antonijaus „Spurs“ komandai, Dante Exumas yra kamuojamas traumų, o Matthew Dellavedova – blaškomas mainų gūsių.

Tinklalapis „BasketNews.lt“ tęsia apžvalginę kelionę po daugiausiai ryškių žaidėjų NBA turinčias šalis. Šįkart kviečiame susipažinti su dešimtimi Australijos krepšinio mokyklos įmantrumus NBA demonstruojančių žaidėjų.

Patrick Mills

Patrick  Mills
Patrick  Mills
MIN: 23.65
PTS: 9.93 (48.87%)
REB: 2.27
AS: 3
ST: 0.63
BS: 0.13
TO: 1.21
GM: 70

Benas Simmonsas (Filadelfijos „76ers“)

Nuotr. AFP

Universalusis Simmonsas Filadelfijos „76ers“ ekipos buvo pasirinktas 2016 metų NBA naujokų biržos pirmuoju šaukimu. Vis dėlto australas tų pačių metų rugsėjį susižeidė pėdą, o kitų metų vasarį buvo pranešta, kad jis 2016-2017 metų sezone nerungtyniaus, tad debiuto krepšininko fanams teko laukti net vienerius metus.

„Mano tikslas – būti geriausiu visoje lygoje. Negalvoju apie kitus naujokus, galvoju apie pačius geriausius lygos žaidėjus. Būtent greta jų aš ir noriu būti“, – prieš ilgai lauktą debiutą kalbėjo Simmonsas.

Debiutinis sezonas Simmonsui buvo toks geras, kad žaidėjas buvo išrinktas į pirmąją NBA metų naujokų komandą bei tapo apskritai geriausiu metų naujoku. Debiutinio sezono metu Simmonsas vidutiniškai rinko po 15,8 taško, atkovojo po 8,1 kamuolio ir atliko po 8,2 rezultatyvaus perdavimo.

Šis sezonas Simmonsui dar geresnis nei praėjęs – gynėjas vidutiniškai meta po 17,1 taško, sugriebia po 9,1 kamuolio ir skirsto po 7,8 rezultatyvaus perdavimo.

208 centimetrų ūgio įžaidėjas nusprendė į pagalbą pasikviesti NBA legendą Magicą Johnsoną, kuris būdamas 206 centimetrų ūgio dominavo žaisdamas toje pačioje įžaidėjo pozicijoje. Jaunoji „76ers“ žvaigždė išreiškė norą vasarą pasitreniruoti su Johnsonu ir pabandyti perprasti jo žaidimo manieras.

Beje, pats Johnsonas apie Simmonsą atsiliepė neįtikėtinai gerai.

„Dievinu jo žaidimą, man patinka, kaip jis mato aikštę, – apie Simmonsą kalbėjo Johnsonas. – Kalbant apie krepšinio supratimą, jis turi labai aukštą krepšinio IQ. Pažiūrėkite į jo žaidimą dabar, Rytuose geriau saugotis jo.“

Tiesa, iki maksimalaus universalumo Simmonsui trūksta metimų iš distancijos ir tai yra pagrindinė jo, kaip krepšininko, problema. Žaidėjas 2017-2018 metų sezone prametė visus 12 mestų tritaškių, o šį sezoną iš toli krepšį atakavo vos keturis kartus ir tai darė netaikliai.

Joe Inglesas (Jutos „Jazz“)

Nuotr. USA Today – Scanpix

31-erių metų australas į „Jazz“ ekipą persikėlė iš Europos – šioje Atlanto vandenyno pusėje krepšininkas atstovavo Tel Avivo „Maccabi“ klubui. 2014 metais NBA debiutavęs puolėjas stipriausioje pasaulio lygoje žaidžia jau penktąjį savo sezoną ir kasmet tik didina savo statistinius rodiklius.

Inglesas dar 2009-aisiais buvo pašauktas NBA naujokų biržoje, tačiau nusprendė tobulėti ne Jungtinėse Amerikos Valstijose, o Senajame žemyne.

Pirmojo sezono metu Inglesas ant NBA parketo vidutiniškai praleisdavo po 20 minučių, pelnydavo po 5 taškus, atkovodavo po 2,2 kamuolius ir atlikdavo po 2,3 rezultatyvius perdavimus. Sezono pradžioje australas aikštėje turėdavo labai epizodinį vaidmenį, tačiau minučių skaičius išaugo po to, kai peties traumą patyrė kitas „Jazz“ puolėjas Alecas Burksas.

Gauta proga jis pasinaudojo su kaupu – tritaškiais bombarduodamas varžovų krepšius, Inglesas greitai tapo vienu pavojingiausių snaiperių NBA.

2017-ųjų liepą krepšininkas su Jutos klubo vadovybe susitarė dėl ketverių metų 52 milijonų JAV dolerių vertės kontrakto, todėl, jei tik išvengs mainų, „Jazz“ komandoje australas turėtų užsibūti iki 2020-2021 metų sezono pabaigos.

Veikiausiai Inglesui negrės jokia mainų baimė, jei jis ir toliau rodys tokį individualios statistikos augimą – šis sezonas jam yra geriausias karjeroje. Per jį krepšininkas pelno po 11,7 taško, atlieka po 5,4 rezultatyvaus perdavimo ir atkovoja po 4 kamuolius.

Per penkerius sezonus NBA Inglesas yra sužaidęs 393 susitikimus, kurių metu rinkdavo po 7,8 taško, skirstydavo po 3,2 rezultatyvaus perdavimo ir sugriebdavo po 3,1 kamuolio.

Patty Millsas (San Antonijaus „Spurs“)

Nuotr. AP – Scanpix

2009-aisiais 10-uoju NBA naujokų biržos šaukimu Patty Millsas buvo pašauktas Portlando „Trail Blazers“ organizacijos. Šiame klube įžaidėjas praleido dvejus metus ir sužaidė 74 susitikimus. 2012 metų kovą jis pasirašė sutartį su San Antonijaus „Spurs“ ekipa, kurios garbę gina iki šiol.

2012-2013 metų sezone Millsas buvo rotacijos žaidėjas, renkantis po 5,5 taško ir atliekantis po 1,7 rezultatyvaus perdavimo. Visgi kitas sezonas ne tik kad buvo geriausias įžaidėjo karjeroje, bet ir atnešė čempionų titulą „Spurs“ komandai.

Tais metais reguliariajame sezone Millsas rinko po 10,3 taško ir 2,4 rezultatyvaus perdavimo, o atkrintamųjų metu pelnydavo po 7,3 taško, sugriebdavo po 1,5 kamuolio ir skirstydavo po 1,4 rezultatyvaus perdavimo. Tais metais Teksaso valstijos ekipa finalo serijoje 4-1 nukovė Majamio „Heat“, kurios sudėtyje spindėjo LeBrono Jameso, Chriso Bosho, Dwyane‘o Wade‘o ir Ray Alleno pavardės.

Šiemet Millsas žaidžia jau aštuntąjį savo sezoną „Spurs“ gretose. Net tuomet, kai nebeliko komandos pagrindo – Timo Duncano, Tony Parkerio, Kawhi Leonardo – gynėjas liko ištikimas San Antonijaus klubo organizacijai.

Per 593 karjeros rungtynes Millsas vidutiniškai meta po 8,4 taško, atlieka po 2,4 rezultatyvaus perdavimo ir atkovoja po 1,7 kamuolio.

Dante Exumas (Jutos „Jazz“)

Nuotr. AFP – Scanpix

Jutos „Jazz“ kol kas yra vienintelė karjeros stotelė ketvirtąjį sezoną rungtyniaujančiam ir traumų alinamam Dante Exumui – australas 2014 metais NBA naujokų biržoje buvo pašauktas penktuoju šaukimu.

Tiesa, būtent dėl traumų sužaistų rungtynių skaičius gynėjo sąskaitoje yra ganėtinai sąlyginis, mat 2015-2016 metų sezoną jis apskritai praleido dėl kryžminių raiščių traumos, o praėjusiame dėl peties traumos sužaidė tik 14 rungtynių.

Vis dėlto, šią vasarą „Jazz“ vis vien nusprendė pratęsti kontraktą, taip parodydama pasitikėjimą įžaidėju, kuris nuo pirmųjų dienų lygoje buvo tvirta organizacijos dalis – Exumas be šio sezono kalnuotoje Jutoje praleis dar dvejus metus.

Prieš kelias dienas krepšininkas patyrė dešiniojo kelio traumą ir labai realu, kad šį sezoną nebežais. Kai gali rungtyniauti, Exumas per 204 rungtynes NBA vidutiniškai meta po 5,9 taško ir atlieka po 2,3 rezultatyvaus perdavimo bei atkovoja po 1,8 kamuolio.

Matthew Dellavedova (Klivlando „Cavaliers“)

Nuotr. AP – Scanpix

Australas į stipriausią pasaulio lygą atvyko 2015-aisiais, kai pasirašė kontraktą su „Cavaliers“ klubu ir tapo LeBrono Jameso bendraklubiu. Didžiausią karjeros pasiekimą jam pavyko užfiksuoti 2016-aisiais, kai kartu su Klivlando komanda iškovojo NBA čempionų žiedus.

Po 2015-ųjų gegužę įvykusių „Cavaliers“ ir „Bulls“ rungtynių, kurių epicentre kilo konfliktas tarp australo bei Čikagos ekipos aukštaūgio Tajaus Gibsono, net pats LeBronas gyrė gynėją kaip galintį pastovėti už save.

„Mes giname vieni kitus. J.R. ir Tristanas prišoko padėti, nors Delly tikriausiai yra kiečiausias vyrukas mūsų komandoje, – pareiškė Jamesas. – Su Delly prasidedantys žmonės nežino, kad jis nieko nepaiso. Jis nepaiso pats savęs. Tačiau mes vis tiek giname savo brolius.“

Vos tapęs NBA čempionu, Dellavedova paliko Klivlando „Cavaliers“ komandą – laisvuoju agentu tapęs australas pasirašė ketverių metų 38 milijonų JAV dolerių vertės sutartį su Milvokio „Bucks“ ekipa.

Tiesa, po pusantrų metų, 2018-ųjų gruodžio pradžioje gynėjas buvo įtrauktas į trišalius komandų mainus, o jo teisės buvo perduotos „Cavaliers“ ekipai. Veikiausiai šis pasikeitimas Dellavedovai išėjo į gerą, mat pagerėjo krepšininko statistika.

Įžaidėjui šio sezono pradžia buvo sunki – „Bucks“ gretose jis žaidė tik po 7 minutes ir per jas rinko po 1,5 taško. Dabar, jau vilkėdamas „Cavaliers“ marškinėlius, gynėjas žaidžia po 19,9 minutes, pelno po 7,3 taško, atlieka po 4,2 rezultatyvaus perdavimo ir atkovoja po 1,9 kamuolio.

Aronas Baynesas (Bostono „Celtics“)

Nuotr. AFP

Savo profesionalo karjerą Aronas Baynesas pradėjo Vilniaus „Lietuvos ryto“ ekipoje. 2009-aisiais krepšininkas su sostinės klubu pasirašė dviejų metų kontraktą, tačiau su komanda išsiskyrė jau po metų. Tuomet dar 23-ejų aukštaūgis LKL čempionate vidutiniškai rinkdavo po 9,3 taško bei 3,6 atkovoto kamuolio. Būtent tais metais vilniečiai čempionato finale pranoko „Žalgirį“ ir iškovojo pagrindinį šalies titulą.

Po to krepšininkas klajojo po Europą, atstovaudamas Vokietijos, Graikijos ir Slovėnijos ekipoms. Galiausiai 2013-aisiais Baynesas pasirašė sutartį su San Antonijaus „Spurs“. Ten žaidėjas praleido dvejus metus, o 2014-aisiais netgi tapo NBA čempionu.

Šį sezoną aukštaūgis žaidžia Bostono „Celtics“ komandoje. Tai jau antrasis australo sezonas šioje ekipoje, tačiau ne toks sėkmingas sužeidimų atžvilgiu – gruodį krepšininkui buvo atlikta rankos operacija, dėl kurios jis nežaidė ilgiau nei mėnesį, o vasarį dėl pėdos traumos nerungtyniavo keturias savaites.

Nors ir alinamas traumų, 2018-2019 metų sezone Baynesas vidutiniškai renka po 5,4 taško, 4,2 atkovoto kamuolio, 1,2 rezultatyvaus perdavimo ir 5,9 naudingumo balo.

Thonas Makeris (Detroito „Pistons“)

Nuotr. AP – Scanpix

Iš Sudano kilęs Thonas Makeris jau nuo 2002 metų yra įgijęs Australijos pilietybę. Šiuo metu centro puolėjas žaidžia jau trečiąjį sezoną stipriausioje pasaulio lygoje ir savo vertę įrodinėja naujojoje ekipoje.

Puolėjas 2016 metais NBA naujokų biržoje buvo pašauktas 10-uoju šaukimu, kuris priklausė Milvokio „Bucks“ komandai. Viskonsino valstijos klube jis praleido du pilnus ir dalį trečiojo sezono. Pastarajame Makeris buvo įsuktas į mainų sūkurį – jam teko užsivilkti naujos komandos marškinėlius.

Detroito „Pistons“ tapo ekipa, kurioje Makeris dabar tęsia karjerą. Veikiausiai šie mainai krepšininkui išeis į nauda, mat menkai, bet visgi padidėjo aikštėje praleidžiamas laikas – nuo 11 iki beveik 16 minučių.

Trečiąjį sezoną NBA leidžiantis Makeris yra sužaidęs 181 rungtynes, per kurias vidutiniškai renka po 4,5 taško, atkovoja po 2,7 kamuolio, o iš žaidimo atakuoja 42,4 procentų taiklumu.

Prieš debiutinį sezoną su Makeriu dirbo karjerą jau baigęs Kevinas Garnettas, tapęs tikra lygos legenda ir pavyzdžiu jauniesiems žaidėjams. Pačiam Garnettui Makeris priminė jį patį.

„Jis myli krepšinį, yra jaunas, energingas, judrus, gero sudėjimo, gali puikiai atakuoti iš toliau. Vieną dieną Thonas iškovos NBA MVP titulą, pasižymėkite mano žodžius. Jis yra pakankamai alkanas, kad pasiektų kažką panašaus“, – sakė NBA versle vis dar besisukantis Garnettas.

Jonah Boldenas (Filadelfijos „76ers“)

Nuotr. AP – Scanpix

Australas 2017 metais NBA naujokų biržoje buvo pašauktas 37-uoju šaukimu, kuris priklausė Filadelfijos klubui, tačiau komandoje iškart įsitvirtinti nepavyko – krepšininkas metus praleido Europoje, kurioje atstovavo Eurolygoje žaidžiančiai Tel Avivo „Maccabi“ ekipai.

Dar prieš naujokų biržą sąlygą Senajame žemyne praleisti tik sezoną iškėlęs krepšininkas po metų buvo pakviestas prisijungti prie Joelio Embiido, tautiečio Simmonso, Dario Šaričiaus ir likusių „76ers“ žaidėjų bei atstovauti pagrindinei komandai.

Šį sezoną Jonah Boldenas vidutiniškai žaidžia po 12 minučių, per kurias pelno po 4,3 taško, atkovoja po 3,5 kamuolio, atlieka po 0,8 rezultatyvaus perdavimo bei renka po 4,9 naudingumo balo.

Iki karjeros stotelės Tel Avive 208 centimetrų ūgio puolėjas dar rungtyniavo Kalifornijos universitete ir metus praleido Serbijoje, kurioje atstovavo sostinės Belgrado FMP ekipai.

Ryanas Broekhoffas (Dalaso „Mavericks“)

Nuotr. AFP – Scanpix

NBA pirmametis, praėjusį sezoną su Jonu Mačiuliu dar rungtyniavęs Krasnodaro „Lokomotiv“ komandoje, praėjusią vasarą padėjo parašą po Dalaso „Mavericks“ pasiūlytu kontraktu. Australijos rinktinės gynėjas su Teksaso klubu pasirašė dvejų metų sutartį. Tiesa, antrasis sezonas kontrakte nebebus garantuotas.

Pirmuosius metus NBA leidžiantis atakuojantis gynėjas žaidžia po 8,1 minutes, renka po 2,8 taško, atkovoja po 1,1 kamuolio ir atlieka po 0,5 rezultatyvaus perdavimo.

Pastaruosius trejus metus Ryanas Broekhoffas leido Rusijoje. Praėjusį sezoną vilkėdamas „Lokomotiv“ marškinėlius Europos taurėje krepšininkas vidutiniškai pelnė po 12,3 taško, atkovojo po 5,5 kamuolio ir rinko po 16,4 naudingumo balo.

Andrew Bogutas („Golden State Warriors“)

Nuotr. USA Today – Scanpix

Dėl asmeninių priežasčių praėjusią vasarą į gimtąją Australiją išvykęs Andrew Bogutas prieš porą savaičių nusprendė grįžti į NBA: krepšininkas vėl užsivilko „Golden State Warriors“ marškinėlius. Tiesa, Bogutui šį sezoną į aikštę išbėgti dar nepavyko.

2005 metais Milvokio „Bucks“ komandos pirmuoju šaukimu pakviestas australas NBA praleido 13 sezonų ir vidutiniškai rinkdavo po 9,8 taško, atkovodavo po 8,7 kamuolio ir blokuodavo po 1,6 kamuolio.

Bogutas „Bucks“ garbę gynė 2005-2012 metais, o vėliau žaidė „Golden State Warriors“, Dalaso „Mavericks“ ir Klivlando „Cavaliers“ ekipose.

Vidurio puolėjas šį sezoną atstovavo Sidnėjaus „Kings“ komandai ir su ja nukeliavo iki Australijos čempionato pusfinalio. Vis dėlto, pasibaigus sezonui Okeanijoje, krepšininkas nusprendė priimti pasiūlymą iš JAV bei pabandyti sugrįžti į stipriausią pasaulio lygą.

Susidomėjimo Bogutas sulaukė iš dviejų ekipų – Filadelfijos „76ers“ ir „Golden State Warriors“. Visgi aukštaūgis nusprendė priimti Oaklando komandos pasiūlymą. Vidurio puolėjas „Warriors“ klube žaidė nuo 2012 iki 2016 metų bei 2015-aisiais su organizacija tapo NBA čempionu.



Komentarai:

P3
ant popieriaus tiek australai, tiek Kanada stipresnes rinktines. pries fiziskai stiprius kasiorus pastoviai problemos pas mus. ir laukiu ir baisu

realiai nemanau kad grupe iveiksim suprantu kad nepopuliarus pasisakymas bet bus lb sunku. nu nebent Kazlas gristu tada jo
2019-03-19
+14
Atsakyti
P3
ant popieriaus tiek australai, tiek Kanada stipresnes rinktines. pries fiziskai stiprius kasiorus pastoviai problemos pas mus. ir laukiu ir baisu

realiai nemanau kad grupe iveiksim suprantu kad nepopuliarus pasisakymas bet bus lb sunku. nu nebent Kazlas gristu tada jo
2019-03-19
-10
Atsakyti
alio
bukim atviri ...dar dabar atsimenu kai australai ant tiek istratino Lietuvius 2016 olimpinese ant 26 tasku....kad dar iki dabar daugum a Lietuviu vyru jaucia pasekmes ir tryda leidzia kai vaiksto...nes visiskai istratina Lietuviu vyru siknaskyles Australai
2019-03-18
-4
Atsakyti
DRB
Ir man didesnė grėsmė atrodo Patty Millsas nei Ben Simmonsas, nes Simmonsui nba yra patogu draskyt baudos aikstele kai gynyboj ten yra svilpiamos 3 sec. Fiba to nėra. Simmonsas nemeta nei iš vidutinio nei iš tritaškio ir jis dar nėra toks allstaras, kad nesustabdytumėm, ganėtinai dar jaunas.
2019-03-18
+6
Atsakyti
aa
Tai va as irgi pritariu cia porai komentaru kad nera taip viskas blogai,nes siais laikais dar kad zaidi nba nereiskia kad super geras tas zaidejas cia tokie kaip boldenai kur eurolygoj nieko nerodo,o paima i nba 5 minutems jiems ten dabar reikia turet tu epizodiniu zaideju porai minuciu,cia tada ir lietuvos galima priskaityt kad nba lygio epizodinio tokio ir gudaiciai,kuzminskai gal net ir kalnietis su ulanovu kokiu.
2019-03-18
-1
Atsakyti
DRB
Mažiau kaip sakant myžkim į batą, nėra jie čia tokie neįveikiami, daugiau pasitikėjimo savim. O jei ir žaidėjai ateis su tokiu nusiteikimu ir nepasitikėdami savim, va tada bus nekažką.
2019-03-18
-9
Atsakyti
Loxatronams
Australijos rinktine:

Simmonsas + traumu maisai + NBA atliekos= 3 arba 4 vieta grupeje

Visiskai nieko ypatingo, tas Byrkofas tai dabartinio Seibucio lygio isvis...
2019-03-18
-5
Atsakyti
nu ka
nieko ispudingo sakyciau, apart 2-3 zaideju niera ka ir isskirt ne faktas dar kad ir visi jie bus...
2019-03-18
+13
Atsakyti
Taip nekantriai laukiu kada pagaliau bus sugriautas mitas kad Lietuva krepšinio valstybė. Kanada Australija išgyvena ausko amžių ir bus labai gražu žiūrėti į žaidėjų meistriškumo lygį. Ablomatis geriausiu atveju po LKL treneriukas bet čia jau aukščiausioji lyga. Jau įsivaizduooju Ablomatis tik pamatęs varžovus pradėjo verkti kas dabar bus. LKF norėjo Ablomaičio tegul tad galės atsiprašinėti kai lik 3 vietoje. Aišku LKF funkcionieriai sakys geras rezultatas varžovai labai stiprus. Greičiau Štombergas pasikvietu pas save į statybas Ablomatį tada galbūt dar dar bet jau per vėlu
2019-03-18
-11
Atsakyti
sireikai pasiskaityt, kad but aiskiau kodel patekom i mirtininku grupe
2019-03-18
+23
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 11

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.