Augustas Marčiulionis – apie šeimą nustebinusius gandus, neeilinį sezoną ir ateitį

Jonas Lekšas
„BasketNews.lt“
2019-05-15 17:00
Nuotr.: BNS
Nuotr. BNS

Augustas Marčiulionis kaip reikiant nustebo, kai praėjusią savaitę internete perskaitė, kad jo ateitis piešiama už Atlanto. Gegužės 6 d. žiniasklaidoje pasirodė pranešimai, jog septyniolikmetis Šarūno Marčiulionio sūnus jau nuo kito sezono keliaus į JAV, kur iš pradžių pabaigs vidurinę mokyklą, o po to rungtyniaus studentų NCAA pirmenybėse.

Dėl kito sezono talentingasis gynėjas ir jo šeima jau buvo apsisprendę visai kitaip, todėl juos tai kaip reikiant nustebino.

„Nežinau, kas ištraukė tuos gandus... Kitą sezoną tikrai liksiu Vilniuje ir atstovausiu „Perlo“ komandai“, – tinklalapiui „BasketNews.lt“ tikino A. Marčiulionis.

Augustas Marčiulionis

Augustas  Marčiulionis
Augustas  Marčiulionis
MIN: 23.36
PTS: 9.5 (52.27%)
REB: 2
AS: 5.25
ST: 3
BS: 0.25
TO: 3
GM: 4

Kalbant apie tolimesnę ateitį, krepšininkas dar nėra tvirtai apsisprendęs, kuriuo keliu eiti: žengti žingsnius Europoje ar persikelti už Atlanto ir išbandyti savo laimę studentų krepšinyje.

„Tai bus labai atsakingas sprendimas, todėl apie tai spręsime su tėčiu ir atsižvelgsime, kas bus geriausia mano karjerai“, – teigė Augustas.

Vilniaus „Ryto“ sistemai priklausantis 17-metis tik šį sezoną padėjo pirmuosius žingsnius profesionalo karjeroje, kai metus praleido Nacionalinėje krepšinio lygoje (NKL) atstovaudamas „Perlo“ komandai.

Jaunuolis antroje pagal pajėgumą krepšinio lygoje debiutinį savo sezoną vidutiniškai per 19 miniučių pelnė po 7,1 taško, atliko po 3,5 rezultatyvaus perdavimo bei rinko po 8,1 naudingumo balo.

Nuotr. fotodiena.lt

Pats A. Marčiulionis džiaugėsi žengtu žingsniu į priekį savo karjeroje bei įgyta patirtimi, tačiau apgailestavo, kad su „Perlu“ nepavyko peržengti NKL aštuntfinalio barjero.

„Šie metai NKL davė daug patirties. Dabar jaučiu daug pasitikėjimo žaidžiant tarp bendraamžių, taip pat jaučiu patobulinęs krepšinio supratimą. Labai džiaugiuosi trenerio Arvydo Gronskio suteikta galimybe žaisti tarp vyrų. Žinoma, norėjosi geriau pasirodyti su komanda, tačiau manau, kad visi įgavome neįkainojamos patirties“, – pasakojo A. Marčiulionis.

Pirmą kartą su profesionalais karjeroje susidūręs A. Marčiulionis pastebėjo milžiniškus skirtumus tarp vyrų ir jaunimo krepšinio.

„Skirtumai – tikrai dideli. Net sunku sulyginti žaidimą NKL ir MKL: greitis, fizinė jėga, krepšinio supratimas... Visi žaidėjai NKL į krepšinį jau žiūri profesionaliai. Visiškai kitoks žaidimas“, – sakė jaunuolis.

Metai NKL ryškiai A. Marčiulioniui išėjo į naudą: grįžęs į moksleivių lygą krepšininkas čempionu su komanda tapo tiek metais vyresnių grupėje (2001 m. gim.), tiek su savo bendraamžiais (2002 m. gim.), o pats 190 centimetrų ūgio įžaidėjas buvo išrinktas į abu finalo ketverto simbolinius penketus.

17-metis tarp metais vyresnių krepšininkų lemiamose kovose tiesiog spindėjo, kai vidutiniškai pelnė po 18 taškų, atkovojo po 8 kamuolius, atliko po 9 rezultatyvius perdavimus bei rinko po 30,5 naudingumo balo. Tarp bendraamžių A. Marčiulionis finalo ketverte pasirodė ne ką prasčiau: vidutiniškai po 20,5 taško, 8 atkovotus kamuolius, 6 rezultatyvius perdavimus bei 30,5 naudingumo balo.

Pats gynėjas negalėjo išskirti vieno aspekto, kas lėmė tokius gerus pasirodymus.

„Sunku išskirti vieną dalyką... Stipriai prie tokio mano žaidimo prisidėjo treneriai, kurie dirbo su manimi viso sezono metu, asmeninis nusiteikimas finaliniame etape. Taip pat patirtis, žaidžiant su vyrais. Labai esu laimingas, kad pavyko iškovoti titulus“, – džiaugėsi Augustas.

Vis dėlto, A. Marčiulioniui šis sezonas dar nesibaigė: krepšininkas su „Ryto“ jaunimo komanda šiandien išvyksta į Vitoriją, kur rytoj pradės Euroygos jaunimo turnyro titulo gynybą.

Pats Augustas praėjusį sezoną jau spėjo apšilti kojas Eurolygos jaunimo turnyre bei praėjusią gegužę Belgrade su dvejais metais vyresniais jaunuoliais į viršų kėlė taurę.

Tiesa, tuomet, dar būdamas 16-metis, gynėjas buvo atsarginis krepšininkas, rinkdavęs vidutiniškai po 4,2 taško ir 7 naudingumo balus, o finalą stebėjęs nuo atsarginių žaidėjų suolelio. Šiemet legendinio Lietuvos krepšininko atžalos vaidmuo komandoje stipriai išaugo.

„Žinoma, lyginant su praėjusiu metų komanda, mano atsakomybė padidėjo, o žaidimą kontroliuoti visuomet nebūna lengva, bet tuo pačiu išaugo ir komandos draugų pasitikėjimas, todėl į viską žiūriu pozityviai“, – tikino A. Marčiulionis.

Nuotr. D. Lukšta

Galėjo atsitikti ir taip, jog turnyro čempionų finaliniame turnyre nebūtų, nes vasario mėnesį Kaune vykusiame atrankos turnyre vilniečiai 79:92 nusileido principiniams varžovams – „Žalgirio“ krepšininkams ir tiesiogiai nepateko į baskų regione vyksiančias varžybas, tačiau tuomet „Rytas“ sulaukė vardinio kvietimo iš Eurolygos.

Toks Eurolygos įsikišimas nenustebino vilniečių varikliuko, atrankos turnyre pelniusio vidutiniškai po 9,5 taško, atlikusio po 5,3 rezultatyvaus perdavimo ir rinkusio po 14,5 naudingumo balų tarp metais vyresnių krepšininkų.

„Kvietimas visiškai netikėtas nebuvo ir labai tuo džiaugiamės. Dabar turėsime galimybę apginti praėjusiais metais iškovotą titulą“, – sakė Šarūno Marčiulionio sūnus.

Vis dėlto Gronskio auklėtinių laukia nelengvas iššūkis: vilniečiai jau grupės etape susitiks su talentingaisiais Belgrado „Crvena Zvezda“ jaunuoliais, Valensijos „Basket“ ekipa bei turnyro favoritais laikomais Madrido „Real“ krepšininkais.

„Grėsmingiausiai skamba „Real“ vardas. Jie kiekvienais metais pasižymi būriu talentingų žaidėjų, bet šiuo metu galvojame tik apie pirmąsias rungtynes.

Lyginant su praėjusiais metais, komandoje pasikeitė daug žaidėjų, bet nemanau, kad susilpnėjome. Svarbiausia bus, kaip patys nusiteiksime kovoms. Asmeniškai noriu kaip tik galėdamas prisidėti prie komandos sėkmės, o ekipos tikslas tik vienas – apginti čempionų titulą“, – ryžtingai kalbėjo „Ryto“ sistemai priklausantis talentas.

A. Marčiulionis klubo sukurtomis sąlygomis yra patenkintas, tačiau, vertindamas savo galimybes jau kitą sezoną praverti pagrindinės komandos duris, išlieka kuklus.

„Sąlygomis tikrai nesiskundžiu. Džiaugiuosi, kad galiu augti ir tobulėti savo gimtajame mieste ir atstovauti komandai, kurią palaikau nuo vaikystės.

Būtų labai malonu debiutuoti pagrindinėje komandoje kitą sezoną, tačiau nežinau, kiek tai yra realu ir tai priklausys nuo daugelio dalykų.“

Augustas žmonių dažnai yra lyginamas su Šarūnu Marčiulioniu, tačiau vaikinas puikiai supranta, kad pasiekti tokį lygį, kokį pasiekė ilgametis „Golden State Warriors“ žaidėjas, bus labai sunku.

„Žinoma, palyginimų sulaukiu. Galbūt turime tam tikrų žaidimo panašumų, bet norint pasiekti tokį lygį, kokį pasiekė tėtis, reikės įdėti labai daug darbo“, – kalbėjo įžaidėjas.

Nuotr. Fotodiena/J.Auškelis

Šarūną sūnaus rungtynėse galima dažnai išvysti tribūnose, o toks tėčio dėmesys yra labai svarbus vienam talentingiausių Lietuvos įžaidėjų.

„Tėtis visada, kai tik gali, pasižiūri mano rungtynes. Po jų nuvažiuojame pavalgyti arba tiesiog aptariame mačą telefonu. Man tai labai daug reiškia, nes gauti patarimus iš tokio lygio krepšininko, kuris yra įgijęs tiek daug patirties, yra labai naudinga ir tikrai pravers ateityje“, – baigė A. Marčiulionis.



Komentarai:

Statyba
Geras vaikis, teisingai mintis dėlioja ir aišku turi fiziškumą paveldėtą iš tėčio. O krepsinis.net apsimelavo ir dar kometarus po to trynė, keitė, kad atseit Augustas į JAV važiuoja .
2019-05-15
+5
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 2

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.