Sunkią sezono pradžią pamiršęs Valinskas varo į neviltį varžovus

Lukas Malinauskas
„BasketNews.lt“
2019-05-15 12:00
Nuotr.: BNS
Nuotr. BNS

Atkrintamųjų starte pavyzdinį susikaupimą pademonstravęs Paulius Valinskas nuo pirmųjų minučių rodė lyderio savybes ir baudė Pasvalio „Pieno žvaigždes“. Per pirmąsias tris minutes tris tritaškius susmeigęs ir toną rungtynėms uždavęs gynėjas iš toli liko nesustabdytas – tikslą antradienio vakarą pasiekė visi šeši metimai iš šios zonos.

Užfiksavęs asmeninį rekordą, Panevėžio „Lietkabeliui“ atstovaujantis Kauno „Žalgirio“ paskolintas talentas dvikovą baigė pagerinęs dar eilę karjeros rezultatų: rezultatyvumo (26), atliktų rezultatyvų perdavimų (8) ir naudingumo balų (34).

„Visada smagu laimėti pačiam sužaidus geras rungtynes, – tinklalapiui „BasketNews.lt“ teigė Valinskas. – Džiaugiuosi dėl to, bet ketvirtadienį laukia kitos rungtynės ir reikia laimėti jas.“

Pirmąjį dūrį Valinskas „Pieno žvaigždėms“ smeigė, galima sakyti, jau įprastiniu sau būdu, kuris sezono metu tapo jo paties vizitine kortele – paskutinę atakai skirto laiko sekundę. Po kitų dviejų jo tolimų metimų „Lietkabelis“ buvo priekyje 11:2 ir kauniečio dėka nuo pradžios paėmė iniciatyvą į savo rankas. 

„O jūs matėte, kokius tritaškius įmėtė? – į nesustabdyto varžovo lyderio pasirodymą reagavo „Pieno žvaigždžių“ specialistas Gediminas Petrauskas. – Mano atsakomybė, jeigu įmeta varžovai.

Kelis tritaškius metė laisvas, na kiti… Sunkūs metimai. Matėme, dabar jis kiekvienose rungtynėse įmeta paskutinėmis sekundėmis atšokdamas ir nematydamas krepšio. Čia parodo aukštą žaidėjo lygį, sunku sumesti tokius metimus.“

„Visada stengiuosi peržiūrėti savo rungtynes, matau tuos metimus ir socialinėje erdvėje, jeigu jie būna, – apie varžovus pakertančius metimus kalbėjo Valinskas. – Aišku, smagu, bet aš irgi treniruojuosi. Ko nesumečiau sezono pradžioje, dabar smagu, kai tokie metimai įkrenta.“

Valinskas LKL sezoną pradėjo per pirmąsias trejas rungtynes pataikęs tik vieną tritaškį iš 10. Apskritai iki vasario 9-osios susitikimo, kada „Lietkabelis“ žaidė 21-ąjį turą, „Žalgiriui“ priklausantis žaidėjas buvo realizavęs vos 12 tolimų metimų iš 70 bandymų (17,1 proc.). 

Tądien Valinskas į Prienų „Skycop“ krepšį įskraidino 4 tritaškius iš 8 (50 proc.), per ketverių rungtynių atkarpą įmetė 8 iš 17 (47 proc.) ir per likusią sezono dalį bendras pataikytų tolimų metimų procentas išaugo iki 33,3 proc.

Pirmajame ketvirtfinalio mače „Cido“ arenoje daug iniciatyvos besiėmęs Valinskas kelissyk leido savo atstovaujamai komandai įgyti dviženklę persvarą prieš „Pieno žvaigždes“, tačiau Nenado Čanako auklėtiniams taip ir nepavykdavo įtvirtinti solidesnio pranašumo. 

7-ą dvikovos minutę pirmavę 21:7, panevėžiečiai antrąjį kėlinį pradėjo atkarpa 2:11 ir iš įtikinamos persvaros nieko neliko (30:30). Po penkto Valinsko taiklaus tolimo šūvio ketvirtajame kėlinyje „Lietkabelis“ buvo priekyje 78:63 ir kai jau atrodė, kad rungtynės galutinai bus perlaužtos, „Pieno žvaigždės“ ketvirčio dalį laimėjo 8:2 bei toliau kabinosi Aukštaitijos derbyje (82:89).

Nors asmeniškai tai buvo geriausios rungtynės LKL, Valinskui tas banguotumas paliko kartėlį.

„Tokie dvejopi jausmai – rungtynes pradėjome visai neblogai, paskui antrą kėlinį žaidėme labai blogai, buvo labai daug nesusikalbėjimų, ką tarėmės gynyboje, to ir neįvykdėme. 

Taip pat ir rungtynių pabaiga, kada atrodė jau pradėjome kontroliuoti rungtynes, galėjome pirmauti ir 20 taškų, bet vėl atsipalaidavome, praradome kamuolius ties viduriu, kas yra tikrai neleistina atkrintamosiose, ir dėl to tokie truputį dvejopi jausmai. Aišku, smagu dėl pergalės, bet pasidžiaugsime, jeigu išeisime į kitą etapą“, – tinklalapiui „BasketNews.lt“ dėstė Valinskas.

Po antradienį pasiektos pergalės sutrumpintoje LKL atkrintamųjų sistemoje „Lietkabelis“ atsidūrė per laimėjimą nuo stipriausių komandų ketvertuko, kuriame Aukštaitijos sostinės ekipa buvo pastaruosius du sezonus.

Visgi kaip rodo šio sezono rezultatai, jį pasiekti tiesiausiu keliu bus tikras iššūkis.

LKL reguliariajame sezone per ketverias tarpusavio rungtynes komandos pasidalijo po dvi pergales namuose. „Pieno žvaigždės“ iš pradžių savo sirgalių akivaizdoje laimėjo 87:81, tačiau tada antrose rungtynėse „Cido“ arenoje panevėžiečiai savo varžovams nepaliko vilčių 94:63.

Trečiasis susitikimas Pasvalyje 89:86 vėl baigėsi šeimininkų pergale, o ketvirtasis Panevėžyje – „Lietkabelio“ naudai 89:86. Vienintelį kartą Panevėžio ekipa mažiausiame LKL mieste šį sezoną laimėjo iškart po Naujųjų metų, kai pirmajame KMT ketvirtfinalio susitikime 78:68 padėjo tvirtą žingsnį finalinio ketverto link.

Kas „Lietkabeliui“ kiša koją rungtyniaujant ankštoje „Pieno žvaigždžių“ arenoje?

„Kaip ir visada turbūt, visą laiką yra lengviau žaisti namuose, bet svetima salė, svetimi sirgaliai ir galbūt pametame kažkur galvas, – mąstė Valinskas. – Tos smulkios detalės ir lėmė, kad pralaimėjome. Bet dabar vis tiek yra ne reguliarusis sezonas, dabar kitokios rungtynės, atkrintamosios, kitokia atmosfera ir kitoks susikaupimas. Manau, kad šitos rungtynės bus mūsų persvara.“

„Lietkabelis“ atkrintamųjų seriją pasitiko rotacijoje dar neturėdamas ir dviejų svarbių krepšininkų: nuo kovo pabaigos nerungtyniaujantis Simas Jasaitis gydosi blauzdos traumą, o Marko Čakarevičius, paskutinį mačą sužaidęs 36-ajame reguliariojo sezono ture, sveiksta po kirkšnies sužeidimo.

Abu šie atletai greičiausiai išvis nepasirodys ketvirtfinalio serijoje su „Pieno žvaigždėmis“, todėl svarbiausiose sezono kovose Čanakui tenka varijuoti likusiais aštuoniais žaidėjais.

Nuotr. BNS

Nepaisant to, kad tokiu metu pagrindiniams krepšininkams tenka dar didesnis krūvis, Valinskas šioje situacijoje įžvelgia ir teigiamą pusę.

„Rungtynių gale visą laiką yra jaučiamas nuovargis, bet ne pirma diena, kai žaidžiame septyniese ar aštuoniese, ir jau esame įpratę, – tikino „Lietkabelio“ lyderis, šį sezoną per 27 minutes įmetantis po 12,9 taško, išdalijantis po 3,6 perdavimo ir atkovojantis po 2,3 kamuolio. – Visi žino tas rotacijas, kad žais nemažai minučių, ir galbūt rungtyniauja kažkiek atsipalaidavę. Tas yra mūsų pliusas – niekas nebijo pramesti, niekas nebijo padaryti klaidos, ir tiesiog verčiamės su tuo, ką turime.“

Tokia padėtis palanki ir jaunajam Valinsko broliui Mariui, kurį „Lietkabelis“ reguliariojo sezono pabaigoje taip pat pasiskolino iš „Žalgirio“. Aukščiausiame šalies lygyje pirmuosius žingsnius žengiantis 20-metis gynėjas LKL atkrintamųjų krikštą priėmė dar pirmojo kėlinio viduryje, kada Čanako pakeltas nuo suolo pasirodė ant parketo.

„Brolis keičia brolį“, – apie Valinskų pasikeitimą buvo skelbiama „Cido“ arenoje.

„Iš tikrųjų labai smagu, – įspūdžiu pasidalijo Paulius Valinskas. – Aišku, rungtynių metu nesureikšminu tų dalykų, kas gali išmušti iš vėžių. Bet, atmetus visas emocijas, tikrai labai smagu turėti brolį šalia. Ypač jam įšokus į tą karštą kubilą – iš NKL į LKL atkrintamąsias, gauti tų minučių jam bus tikrai į naudą ir manau, kad kitą sezoną jam tai pravers.“

„Žalgirio“ sistemoje augantis Marius Valinskas kovo pabaigoje užbaigė trečiąjį savo sezoną dublerių ekipoje. Šiemet NKL jis vidutiniškai per 21 minutę fiksavo 10 taškų, 2,9 rezultatyvaus perdavimo ir 2,2 atkovoto kamuolio statistinius rodiklius. 

Daugiausiai pasireikšti „Lietkabelio“ gretose Marius kol kas sulaukė uždarant reguliarųjį LKL sezoną, kai per 19 minučių į Prienų „Skycop“ krepšį įmetė 2 taškus (1/5 dvitaškiai, 0/1 tritaškiai), atkovojo ir perėmė po 2 kamuolius bei atliko rezultatyvų perdavimą.

Ketvirtfinalio starte pirmuoju žengimu į aikštę užtikrintai šansą išnaudojęs gynėjas iš viso rungtyniavo 7 minutes, o be pataikyto tritaškio taip pat po sykį suklydo ir prasižengė. Paulius Valinskas džiaugiasi jaunesniajam broliui suteikiamomis galimybėmis ir jo demonstruojamu užsispyrimu kilti aukštyn.

„Kaip ir su visais jaunais žaidėjais, pačioje pradžioje treneriai iš jų daug nereikalauja, tiesiog išėjus į aikštę nedaryti klaidų, pradėti nuo geros gynybos, spausti savo varžovus nuo galinės iki galinės (linijos). Jis noriai dirba treniruotėse, labai stengiasi tai daryti ir visai neblogai kol kas išeina“, – vertino Paulius.

Marius Valinskas
Marius Valinskas
Nuotr. Karolis Kavolėlis


Komentarai:

Anonimas
per metus dar patobulejo o ranka turi,Gabena ir sita galima imti
2019-05-15
+3
Atsakyti
x
valinskas toks žaidėjas kurio šiemet ir trūko žalgiriui kad būtų aukščiau nei 8, šiek tiek avantiūros ir daug drąsos
2019-05-15
+7
Atsakyti
ttt
jau dabar sakau, Valinskas kitam sezonui gris i Zalgiri, o Jokubaitis bus skolinamas pasistazuoti. Tai pats naudingiausias sprendimas visoms pusems:

Zalgiriui: kita sezona zalgirio sudeti bus labau daug izaideju(ar zaideju galinciu zaist PG), todel Valinskas netgi geriau deres nei Jokubaitis; taip pat Valinskas dabartiniame lygyje yra truputi aukstesnes klases uz Jokubaiti.

Valinskui: gaunama proga sugrizt i zalgiri ir irodyti, kad jisai ten gali zaist gerai.

Jokubaiciui: pereinama i komanda kurioje galetu tureti gera role ir minutes ir galetu sekmingiau tobuleti. Ant suolo tikrai nera lengva sedeti.

Zodziu visoms pusems naudingas sprendimas.
2019-05-15
+2
Atsakyti
Labai protinga buvo skolinti Valinska su Masiuliu. Istikruju is Masiulo tikejausi daugiau, nemanau kad jis atnestu daug naudos kita sezona Zalgiriui, bet Valinskas jau tikrai gali buti antras/trecias PG, kazkuo jis i Slouka panasus.

Atejo Jokubaicio eile eiti stazuotis i Panevezi ar Neptuna.
2019-05-15
+20
Atsakyti
djgafferKLP
Panasu kad Vale puikiai pritapo Panevezyje. Nepavydziu raudonai kibiro parodijai jei su Lietkabeliu teks kovoti del bronzos. Valinskas su Lietkabelio chebryte tikrai nepraleis progos nuleisti raudona parodija i bronzini gaidyna.
2019-05-15
+8
Atsakyti
bbz
nieko pries,kad liktu Lietlabelyje.Jaunas,tobulejantis...kita sezona dar geriau atroytu.
2019-05-15
+25
Atsakyti
Dainius Adomaitis
duok Dieve, kad Žalgiris šito fuksioro nesugalvotų susigrąžint.. keli metimai lempiniai įkrito, ir jau Dievukas. pakalbėkime apie jo tragišką krepšinio IQ.. kai lempiniai metimai nekrenta, iš jo nelieka nieko apart jaunystės (greičio, staigumo, lipimo belekur). Panevėžyje galėtų jau jis ir apsistot ilgiau, ar gerai susiklosčius aplinkybėm kilti iki Ryto, vėliau gal iki Neptūno. Žodžiu, ačiū, bet Žalgiris tavęs nepasigedo
2019-05-15
-4
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 15

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.