NBA apsipratęs Songaila – apie tikslą kilti iki viršūnės ir vieną Šaro trūkumą

Lukas Malinauskas
„BasketNews.lt“
2019-06-11 11:48
Nuotr.: BNS
Nuotr. BNS

Pernai vasarą vieną trenerio karjeros etapą užbaigęs Darius Songaila netrukus minės pirmąsias darbo Nacionalinėje krepšinio asociacijoje (NBA) metines.

Rungtyniaujant aukštaūgis per 11 metų JAV gynė Sakramento „Kings“, Čikagos „Bulls“, Vašingtono „Wizards“, tuomet Naujojo Orleano „Hornets“ besivadinusios ekipos ir Filadelfijos „76ers“ garbę, o dabar 41-erių jaunasis treneris šį sezoną atstovauja legendinio San Antonijaus „Spurs“ klubo interesams.

Sugrįžimas į elitinį lygį kitose pareigose, savęs atradimas tarp geriausiųjų specialistų, naujų kontaktų užmezgimas, intensyvus darbas su ryškiausiomis lygos asmenybėmis ir iki tol netekusios pareigybės buvo tai, prie ko sėkmingai prisitaikęs marijampolietis pozityviai žvelgia tolyn.

Darius Songaila

Darius  Songaila
Pozicija: PF
Amžius: 41
Ūgis: 204 cm
Svoris: 112 kg
Gimimo vieta: Marijampolė, Lietuva

„Mano tikslas kiekvienais metais tobulėti ir daryti pažangą, kopti karjeros laiptais iki vyriausiojo trenerio kėdės, o kada ir kur tai bus, pamatysime ateityje“, – tinklalapiui „BasketNews.lt“ teigė Songaila. 

Nors „Spurs“ komandai sezonas baigėsi dar balandžio pabaigoje, už žaidėjų tobulėjimą atsakingo Songailos kalendoriui tai didelės įtakos neturėjo.

Trumpomis atostogomis Meksikoje su šeima pasimėgavęs treneris netrukus įsisuko tarpsezonio maratoną, kurio pagrindiniai akcentai – birželio 20-ąją vyksianti NBA naujokų birža bei Vasaros lyga, kurios startas – liepos 5-ąją.

Būtent pastarasis turnyras ir mena Songailos pradžią NBA lygos koridoriuose praėjusiais metais. Prieš apsilankydamas 2018-ųjų metų Vasaros lygoje, jis šiltai atsisveikino su Kauno „Žalgirio“ bendruomene bei dėkojo už trejų metų darbo patirtį asistuojant Šarūnui Jasikevičiui, kurio pavardė vis dažniau skamba permainas išgyvenančių NBA klubų vizijose.

Apie Šaro galimybes dirbti NBA, legendinį „Spurs“ strategą Greggą Popovichių, San Antonijaus klubo kultūrą, Donato Motiejūno sugrįžimą į NBA ir ryšį su „Žalgiriu“ Songaila bendravo su tinklalapiu „BasketNews.lt“.

– Kaip „Spurs“ organizacija pasitiko jus ir kaip atrodė tos pirmosios dienos naujajame darbe? – tinklalapio „BasketNews.lt“ žurnalistas paklausė Songailos.
– Pirmiausia, tai viskas, kas yra siejama su šia organizacija, yra aukščiausio lygio. Jau Vasaros lygos metu Las Vegase teko bendrauti su „Spurs“ organizacijos žmonėmis ir dar kartą įsitikinti, kad tai yra geriausia organizacija NBA. Visi dokumentai, vizų tvarkymai ir taip toliau buvo labai sklandžiai sutvarkyti iš „Spurs“ pusės, man teko tik sėsti į lėktuvą ir atskridus į San Antonijų pasinerti į darbus. 

Pirmosios dienos buvo daugiau pažintinės: išmokti, kaip viskas yra daroma, kokia treniruočių ir individualaus darbo sistema, grafikai ir taip toliau.

– Su kokiais didžiausiais iššūkiais iš pradžių teko susidurti asmeniškai?
– Didžiausias iššūkis buvo aklimatizacija. Visa kita buvo gana natūralu. Juk tai krepšinis, kurį žaidžiau daugelį metų ir paskutinius trejus metus praleidau būdamas trenerių štabe. Taip pat NBA neatsidūriau pirmą kartą. Aišku, kažkiek skiriasi ta krepšinio specifika ir darbo metodai, ir tai yra normalu, nes ir krepšinis čia, NBA, yra kitoks. 

– Štabe dirbate kartu su legendiniu Greggu Popovichiumi. Kuo yra ypatingas šis treneris, apie kurį sklando įvairiausios legendos?
– Man asmeniškai tai yra viena iš įspūdingiausių krepšinio asmenybių. Jo begalinis žinių bagažas apie patį krepšinį, taktikas, schemas ir taip toliau. Jo gebėjimas būti griežtam ir reikliam treneriui, ir tuo pačiu rasti bendrą kalbą su pasaulinio lygio krepšinio žvaigždėmis parodo jo neeilinius kaip psichologo sugebėjimus. Šiuo klausimu jis yra pats geriausias kiek tekę matyti per visą savo sportininko karjerą. Prie viso to, jis yra labai paprastas ir lengvai bendraujantis žmogus, mėgstantis ir pajuokauti. Labai sunku trumpai apibūdinti tokį žmogų, bet jis tikrai yra įspūdinga asmenybė. 

– „Spurs“ organizacija yra giriama dėl vidinės kultūros, kurią įdiegė pats Popovichius. Kuo tas vidinis klubo gyvenimas taip išsiskiria?
– Taip, teisybė. Tai – organizacija, kuri tikrai garsėja savo vidine kultūra ir kurią nori kopijuoti daugelis kitų organizacijų. Tačiau tai, kas vyksta klubo viduje, ir lieka klubo viduje, todėl per daug neišsiplėsiu. Galiu pasakyti, kad viskas yra paremta lojalumu, pagarba tarp žmonių, atsidavimu darbui, aukštu darbo išpildymo standartu. Turime didžiulį personalą, visi žino savo pareigas, atsakomybes ir jas atlieka. 

– Kaip atrodo jūsų dienotvarkė sezono metu?
– Šiais metais mano darbo pozicija buvo tarpinė tarp video koordinatoriaus ir žaidėjų vystymo. Buvo labai naudinga išmokti, kaip viskas yra daroma video koordinatorių, kaip medžiaga yra gaunama, apdorojama ir pateikiama treneriams. Na ir, aišku, žaidėjų vystymas, tai yra individualus darbas su žaidėjais, kurio man teko daryti daug daugiau negu video. 

– Kaip vyksta darbas pasibaigus sezonui?
– Nors sezonas ir pasibaigęs, darbas toliau vyksta. Turime daug žaidėjų peržiūrų prieš NBA naujokų biržą. Paruošiama ir individualių treniruočių bei darbo grafikų programa dabartiniams komandos žaidėjams. Taip pat reikia pasiruošti ir Vasaros lygai. Taip, kad darbų tikrai netrūksta. 

– Kiek esate įtrauktas į prieš NBA naujokų biržos vykstantį maratoną?
– Naujokų biržos peržiūros būna įvairios – nuo individualių, kur yra tik vienas žaidėjas, iki grupinių, kuriose dalyvauja 6 žaidėjai. Visame šitame procese tenka dalyvauti ir man. 

– Kokie jūsų planai vasarai? Ar bus galimybė grįžti į Lietuvą?
– Vasaros planai tokie, kad teks labai daug dirbti. Nes kaip jau ir minėjau, dabar yra pasiruošimas naujokų biržai, tada Vasaros lyga ir taip toliau. Galimybė grįžti tikrai bus, bet ta kelionė namo bus daug trumpesnė negu norėtųsi. 

– Sezono pabaigoje į „Spurs“ atvyko Donatas Motiejūnas. Kiek „Spurs“ vadovybė, Greggas Popovichius tarėsi su jumis ar prašė jūsų nuomonės prieš pasikviečiant jį?
– Buvo smagu pamatyti Donatą „Spurs“ komandoje. Vienos vakarienės metu Popovichius paklausė poros klausimų manęs apie Donatą. Tačiau manau, kad jų informacijos šaltiniai, kuriuos naudoja informacijai gauti apie žaidėją, tikrai yra daug platesni negu vakarienės metu užduodami pora klausimų. 

– Nors Motiejūnas negavo pernelyg daug progų pasireikšti, kokį įspūdį jis paliko San Antonijaus organizacijai?
– Kiek girdėjau atsiliepimų, tai visi buvo patenkinti jo profesionalumu ir atsidavimu darbui, gebėjimu pritapti prie komandos per tokį trumpą laiką. Toks vaidmuo, kurį Donatas atliko, tikrai nėra lengvas. Jis buvo kaip ir apsisaugojamasis draudimas, kad jeigu kažkuris žaidėjas patirtų traumą, jo vietą galėtų užimti jis. Į tokias situacijas niekas nesikviečia žaidėjų, kurie yra jauni ir alkani, bandantys kažką įrodyti. Šiai pozicijai reikalingi žaidėjai, kurie yra patyrę, subrendę, mokantys žaisti krepšinį ir suprantantys savo vaidmenį. Mano nuomone, Donatas šioje pozicijoje puikiai susitvarkė su tomis pareigomis. 

– Jūs ir pats dirbote su Motiejūnu individualiai. Kaip, jūsų akimis, Donatas su savo krepšinio galimybėmis dabar atrodo NBA žaidėjų kontekste?
– Teko su Donatu padirbėti individualiai ir stebėti ji treniruotėse. Pagal savo kaip krepšininko talentą, sugebėjimus ir darbo etiką, jis tikrai pajėgus žaisti NBA.

– Šarūnas Jasikevičius vėl atsidūrė NBA akiratyje. Kaip NBA žmonės atsiliepia apie šį trenerį?
– Su niekuo iš NBA nekalbėjau apie Šarūną tai negaliu nieko plačiau ir pasakyti, kokie yra tie atsiliepimai. 

– Kiek, jūsų nuomone, Jasikevičius jau yra pasirengęs NBA iššūkiui?
– Manau, kad kaip strategas, kuris turi savo žaidimo braižą, savo žaidimo viziją ir žino, ką nori matyti aikštelėje, jis gali treniruoti bet kurią komandą. Bet kaip psichologas, mano nuomone, jis dar nėra tame lygyje. Tam, kad sugebėtų išlaviruoti tuos labai svarbius, sudėtingus santykius ir bendravimo peripetijas tarp žaidėjų ir trenerių, čia jam reikėtų pamatyti visa tai iš arčiau. NBA komanda nėra „Žalgiris“, kur visi jį myli, nesvarbu, kas ir kaip, kur žaidėjai yra pavaldūs jam. Čia viskas kitaip, čia žaidėjų lyga. Tas galios balansas NBA yra daug didesnis žaidėjų pusėje negu Europoje. 

– Kaip jūs vertinate savo perspektyvas NBA lygoje kilti aukščiau?
– Šie metai mano, kaip trenerio, karjeroje buvo kaip pradžia nuo nulio. Tie treji metai, kuriuos praleidau kaip treneris asistentas Eurolygoje, neturi daug įtakos. Savaime suprantama, kad patirtis, kurią įgijau dirbdamas su Šaru, yra labai naudinga man pačiam asmeniškai kaip treneriui, kaupiančiam patirtį ir žinias. Tikiu, kad šią vasarą po vienerių metų NBA virtuvėje kitas žingsnis tikrai bus į viršų. Tai ir yra mano tikslas kiekvienais metais: tobulėti ir daryti pažangą, kopti karjeros laiptais iki vyriausiojo trenerio kėdės, o kada ir kur tai bus, pamatysime ateityje. 

– Koks yra NBA klubų požiūris į Europos trenerius?
– Manau, jog ši tema yra daug labiau sureikšminta ir gvildenama Lietuvoje dėl visos Šaro situacijos. Treneriai iš Europos čia yra vertinami ir daugelis komandų turi europietį trenerį savo štabe.

– Kiek sezono metu pavyko stebėti dar vieną stebuklingą „Žalgirio“ žygį Eurolygoje?
– „Žalgirį“ tikrai stebėjau ir žiūrėjau daug, ypač Eurolygos rungtynes. Manau, sezonas buvo permainingas, bet tikrai sėkmingas. Manau, kad patekimas į Eurolygos atkrintamąsias yra kiekvienos komandos tikslas. Kalbant apie LKL, tai sezonas buvo užbaigtas aukščiausia nata ir iškovoti LKL čempionų žiedai. Aišku, tas vieno trofėjaus (KMT) praradimas buvo skaudus, nes tai yra titulas, kuris buvo nelaimėtas. 

– „Žalgiriui“ laimėjus LKL, pasveikinote klubą pasidalindamas nuotrauka instagrame. Kaip dažnai sezono metu pavykdavo bendrauti su savo bendražygiais Kaune?
– Sezono metu ne kartą esu parašęs žinutę ir pasveikinęs su pergale Eurolygoje. Tikrai ryšys nenutrūko, bendravau tiek su Šaru, tiek ir su Dariumi. Sveikinimas laimėjus LKL čempionų žiedus buvo natūralus. „Žalgiris“ buvo ir vis dar yra mano komanda Lietuvoje, su kuria iškovojau tuos keturis LKL žiedus, nesvarbu, kas ją treniruoja.



Komentarai:

Ką čia svarstot?
Ar kas iš jūsų amerikoj būdamas girdėjot ką nors apie šarą? Čia yra visa esmė, kad jūs nieko negirdėjot. Tie keli žmonės kurie jį gal pažįsta ir tie nepamena.
2019-06-12
-5
Atsakyti
Anonimas
nieko nauja songaila nepasake,visiems bent kiek protaujantiems aisku kad viena yra but generolu su pulku vidutinybiu,ir visai kas kita vadovaut elitiniams zaidejams kurie puikiai supranta zaidima ir turi savo statusa.net europoj didelis klausimas ar jam tas pavyktu,o apie nba net neverta svajot,lektu is ten su tokiom savo manierom neisbuves ir metu
2019-06-11
-18
Atsakyti
jeigu kvies NBA
tai tik i Grizlius. Jauna komanda, zaidejai dar nespeje ispindeti. O siaip, tai niekur negaus tiek laisviu kiek Kaune, ir niekur netures tokio uznugario. Taip, kad Zalgiris+Saras = Meile visiems laikams.
2019-06-11
+2
Atsakyti
Antanas
ji nba rimti geto bachurai gerai sudub.asintu uz tas isterijas
2019-06-11
+5
Atsakyti
kazkaip nesutampa nuomones
Adomaitis nepaeme Motiejuno i rinktine del sunkaus charakterio....Songaila " Kiek girdėjau atsiliepimų, tai visi buvo patenkinti jo profesionalumu ir atsidavimu darbui, gebėjimu pritapti prie komandos per tokį trumpą laiką." ...bet, Pablo&Co. genijai mato geriau.
2019-06-11
+12
Atsakyti
Brakonierius kvadratu
Darius sako- Darius žino. O šiaip labai taikliai pasakyta, aš išvis net nesuprantu ko jam ten eit į tą NBA, nu nebent Popui išėjus į pensiją į Spurs. Vienintelis variantas. Bet ir tai reiktų pasimokyti Šarui dar daug ko. NBA visai kas kita.
2019-06-11
-4
Atsakyti
Jonas
tai jau seniai aisku, kad tas psichas nieko nba nepasieks: nepasieke kaip zaidejas, nepasieks ir kaip treneris
2019-06-11
-45
Atsakyti
K
o aš manau, kad Šaras jau dabar yra vienas geriausių trenerių pasaulyje, taip su bendravimu reiktų padirbėt, bet nemanau, kad tai būtų problema, kai žmogus dar nėra senas ir gali tobulėt. yra kita bėda, kad NBA nebūtina būti super geru strategu ar treneriu, o tiesiog sukurti tokią komandą, kuri derėtų tarpusavy, nei ten kažkokių derinių, nei strategijų nei dar kažko neišreikalausi (t.y. nepriversi žaist kaip žalgirio, kai komanda laimi ne talentu, o kovingumu), tiesiog trenerių galimybės ten ribotoa, geriausiai Šarui būtų treniruot tokius kai spurs, nes ten žaidžia ne pagal talentą, o daugmaž komandinį krepšinį, bet žmonės pamiršta, kad spurs ne tik popovič treneris, bet ir pati organizacija, jos vizija tokia, o 90% kitų komandų GM suformuoja komandą, o treneris yra trečiarūšės svarbos dalykas, yra tiesos, kad jei būsi geras psichologas, tai net nesvarbu ką išmanai apie krepšinį, svarbu, kad tave žvaigždės mėgtų, o jos yra aukščiau už trenerį, bet čia jau gaunasi ne trenerio gerumas, o psichologinė vadyba, tas man ir nepatinka, taip JAV rinktinė šluoja kitas komandas tokiu žaidimu, nes talento turi 10x daugiau, bet jei susirinktum, kad ir iš vidutinių (ne žvaigždžių, bet gerų) NBA žaidėjų komandą, kuri turėtų viziją, strategiją, lengvai aploštų kad ir tuos all stars
2019-06-11
-1
Atsakyti
LKL
NBA nepareksi,nes ten zaidejai dievai,juodziai iskart uzsiparins,kad treneris rasistas,bet Europoje kitaip,gal Saras kada ir perdeda savo rekimu,bet jis taip isreikalauna is vidutinioku atiduot visas jegas ir ka rezultatai kalba uz save ,klubas vienas biedniausiu eurolygoje patenka i top 8 du metai is eiles ,zaidejai ismustruoti taip,kad is vidutinioku tampa zvaigzdes ir pasiraso pelningus kontraktus,cia kaip paziuresi
2019-06-11
-8
Atsakyti
Kaunas
teisingai saras prazutu ne tik nba bet ir europos kituose komanduose
2019-06-11
+6
Atsakyti
Dalius
Yra tiesos Songailos žodžiuose. Didelė dalis NBA trenerio darbo yra taip vadinamas "ego management"... Ten rėkt ant žvaigždžių negali, nes tave pirmą išspirs iš komandos, o ne tą žvaigždę. Psichologinį manipuliavimą ten labai svarbu išmanyt.
2019-06-11
+3
Atsakyti
Nebaisu?
Tai kad tokiu šarišku (Šaro) būdu krepšinis nba lygoje jau 103 metai kaip nežaidžiamas.
2019-06-11
-1
Atsakyti
ar galiu paklausti?
šarą matančius nba komandos treneriu:. ar esate patyrę nugaros smegenų stubure netoli užpakalio traumą?
2019-06-11
-41
Atsakyti
Songaila
Sarui pasake,kad staugti ant zaideju NBA kaip Lietuvoje tas Amerikoj nepraeis
2019-06-11
+17
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 19

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.