Tuščią Prienų klubą radęs Šernius – apie žaidėjų skolinimąsi iš „Žalgirio“, pamokas iš Jasikevičiaus ir ateitį moterų rinktinėje

Lukas Malinauskas
„BasketNews.lt“
2019-07-05 19:00
Nuotr.: D. Lukšta
Nuotr. D. Lukšta

Iš aukščiausiu lygiu dirbančios Kauno „Žalgirio“ sistemos į Prienus persikėlęs Mantas Šernius rado klubą, už kurio stovi vos vienas žmogus – direktorius Adomas Kubilius. Tradiciškai vienam sezonui burta žaidėjų sudėtis eilinę vasarą liko tuščia, o pasitraukus ilgamečiui ekipos generolui Virginijui Šeškui, neliko ir trenerių štabo.

Sulig Prienų dievuko Šeškaus išėjimu ir Šerniaus atėjimu komanda ruošiasi versti naują lapą klubo istorijoje. Jį pildyti pradedantis Šernius trečią darbo dieną paeiliui dėliojasi sudėties gaires ir ieško žaidėjų, kurie tiktų naujajai – ilgalaikei komandos vizijai.

„Prienų direktorius susitikus pristatė savo viziją, tai buvo visai kitokia nei iki tol buvo Prienuose, – tinklalapiui „BasketNews.lt“ sakė antradienį vyr. treneriu paskirtas Šernius. – Nemačiau nė vienos priežasties pasilikti NKL. „Žalgiris“ tam neprieštaravo ir labai paprastai bei greitai tapau Prienų komandos treneriu.“

Su „Žalgirio“ palaiminimu Prienų klubo vairą perimantis Šernius, tinklalapio „BasketNews.lt“ žiniomis, su savimi turėtų atsivesti ir eilę Kauno komandai priklausančių talentų, kuriems patirtis LKL čempionate taps paspirtimi kylant karjeros laiptais.

Nors glaudus „Žalgirio“ ir Prienų ekipos bendradarbiavimas sulaukia ir prieštaringų vertinimų, Šernius tame nemato jokios problemos. Priešingai, specialistas tokia kryptimi siūlytų eiti ir kitoms mažesnėms LKL komandoms.

„Kalve bus tiek, kiek Prienams reikės žaidėjų. „Žalgiris“ visada norėjo, kad žaidėjai tobulėtų, o aš kaip treneris daug pasisėmiau iš Šarūno Jasikevičiaus ir tikrai nemažai įdiegsiu tai, ką išmokau ir ką prieš tai mokėjau. Komandoje bus filosofija, artima „Žalgiriui“.

Manau, kad toje vietoje tikrai turėsiu pirmenybę renkantis žaidėjus ir skolinantis juos iš „Žalgirio“. Šioje vietoje, manau, mes turime pranašumą ir tokie miesteliai kaip Prienai turėtų būti jaunųjų talentų kalve, kur jie turėtų užsidaryti salėje ir graužti parketą“, – savo nuomone dalijosi Šernius.

Nuotr. BNS

36-erių jaunasis treneris į vyrų krepšinį sugrįžo praėjusių metų lapkritį, kai perėmė „Žalgirio“ dublerių ekipos vairą. Prieš tai jis vėl pasuko į moterų krepšinį ir 2017-2018 m. sezone vadovavo Kauno rajono „Hoptrans-Sirenoms“, paskui nutraukusioms savo veiklą. Šilutiškis taip pat užima Lietuvos moterų rinktinės vyr. trenerio pareigas, tačiau jas strategas greičiausiai bus priverstas apleisti.

Apie tai, iššūkį Prienuose, darbą „Žalgirio“ organizacijoje ir įgytą patirtį Šernius bendravo su tinklalapiu „BasketNews.lt“.

– Kuo skirsis dabartinė Prienų vizija nuo tos, kai klube ilgą laiką darbavosi Virginijus Šeškus? – tinklalapis „BasketNews.lt“ paklausė Šerniaus. 
– Komanda tikrai atsinaujins ir atsijaunins. Norėčiau matyti jaunatviškesnę, veržlesnę ir ambicingesnę komandą, apie kurią po sezono pabaigos būtų kalbama. Tuo pačiu konkurencingą kitoms komandoms, kovojančią dėl finalinio ketvertuko ir norinčią įkąsti tiek „Žalgiriui“, tiek „Rytui“.

– Kokie didžiausi uždaviniai dabar laukia jūsų?
– Treneris pasitraukė ir klube nieko neliko (šypteli). Reikia kurti viską iš naujo, nebuvo padarytas joks įdirbis, nėra kontrakto nė su vienu žaidėju. Yra kaip yra, klubas pristatė, kaip jie viską įsivaizduoja, kaip viskas turėtų būti. Man čia – naujas iššūkis, bet kartu ir nauja patirtis. Dabar paskutines keturias dienas dirbame ties komandos komplektavimu. Aišku, reikia ir asistento, ir fizinio rengimo trenerio. Praktiškai reikia visko.

– Ar galima sakyti, jog dabar Prienai imsis daugiau planuoti į ateitį?
– Manau, čia – kryptis, kaip turėtų galvoti kiekvienas. Aišku, finansinės galimybės leidžia vienaip, bet visi klubai turi turėti vizijas. Negali būti, kad pasitraukus vienam treneriui klube nieko nelieka. Klubas žiūri į ateitį – planuojasi, kas bus už metų, dvejų. Komanda bus jaunatviška, jai reikės kelių labiau patyrusių žaidėjų, kurie tvarkytų rūbinę. 

– Kiek realu, jog broliai Lavrinovičiai liks komandoje? Kas iš kitų patyrusių žaidėjų galėtų tapti tais mentoriais?
– Broliai – sąrašuose, bet vis tiek yra prioritetai jauniems žaidėjams. Negaliu atskleisti nė vienos kitos pavardės.

Nuotr. BNS

– „Žalgirio“ organizacijoje teko mokytis iš Šarūno Jasikevičiaus. Kaip vyko tas bendradarbiavimas?
– NKL komandoje praktiškai buvo visos gynybos ir puolimo schemos, tiek 90 proc. derinių, kuriais žaidžia „Žalgiris“. Didžiausias reikalavimas buvo, kad žaidėjai, kurie ateina iš NKL padėti „Žalgiriui“ ruošiantis Eurolygoje, neiškristų iš konteksto ir negadintų treniruotės. Man davė daug naudos stebint vaizdo įrašus, kaip „Žalgiris“ ruošiasi svarbiausioms Eurolygos kovoms, kokie yra dėliojami akcentai tam tikrose vietose prieš tam tikrus žaidėjus. Ta patirtis tikrai nemaža, dabar norisi ją perteikti žaidėjams, kurie nori kilti aukščiau.

– „Žalgirio“ sistemoje darbavotės pastarąjį pusmetį. Kokie įspūdžiai iš šios organizacijos vidaus?
– Kadangi „Žalgiris“ pasitiki manimi ir davė šitą darbą, man tai jau buvo įvertinimas, o kad Prienai pastebėjo, tai turbūt buvo su „Žalgirio“ rekomendacijomis. Man tai – didžiausias įvertinimas. „Žalgirio“ sistema vis daugiau kuriasi. Šiemet, manau, „Žalgiris“ turės labai gerą RKL komandą, kurioje dabar viskas vyks dar tobuliau, gliaudžiau siesis su NKL komanda. Ta pati NKL komanda nemažai davė pagrindinei komandai. Be abejo, visas personalas – fizinio rengimo treneriai, medikai – dirba išvien pagal tokią pat sistemą ir pagal tokią pat filosofiją, bendrauja, sėdi ir diskutuoja, taip pat Robertas Javtokas, Gediminas Navickas ir Paulius Motiejūnas sėdi viename kabinete ir dirba. Viskas vyksta taip, kaip ir turėtų svajonių komandoje.

– Koks laukia jūsų likimas dėl darbo Lietuvos moterų rinktinėje?
– Federacija neuždaro kelių. Žinant Lietuvos moterų krepšinio rinką šiuo metu, situacija nėra pati geriausia treneriams. Kadangi Prienai žaidžia tik vienas rungtynes per savaitę LKL, man neuždraudė išeiti į rinktinę 10 dienų. Prienai žino šitą situaciją ir tam neprieštaravo.

– O žvelgiant į ilgesnę perspektyvą?
– Jeigu ir toliau tokiais tempais eisiu į vyrų krepšinį, anksčiau ar vėliau reikės susėsti su federacija ir perkalbėti mano likimą. Kol kas sąlygos diktuoja taip, kad mieliau likčiau vyrų, o ne moterų krepšinyje. Artimiausiuose dviejuose atrankos languose (lapkritį ir 2020-ųjų vasarį) tikrai dirbsiu.

Nuotr. krepsinio namai


Komentarai:

Sveiki, ar jus domina tikros sеkso pažintys jūsų mieste? Taigi išbandykite šį puslapį - http://go-4.net/e1UJ Mano prоfilio vаrdas yra Аnna24, laukiu tavęs, be to, yra mano іntymios nuоtraukos :)
2019-07-31
-4
Atsakyti
vova
Niekas neina rkl ziureti kaimuky, taip pat bus su vaikinukais lkl
2019-07-06
+2
Atsakyti
Bumbis
Bla bla bla bla
2019-07-06
+8
Atsakyti
Joranas
tykiuosi,kad prienam sitas sezonas lkl paskutinis
2019-07-06
-17
Atsakyti
idomucha
irma tai dvylika zaideju, o zalgiris skolindavo kokius 5 stipresnius.... Gabenas, Masiulis, Ulanovas ir kiti + 3-4 veteranai, keletas Prieniskiu pvz Sajus, Lipkevicius ir Dimsa jau Lietkabelyje.....
2019-07-05
-6
Atsakyti
Nekazka
Bus svetima komanda zaidzianti Prienuose, ispudingai Zalgiris pasinaudojo Prienais
2019-07-05
Atsakyti
Rytfaniai sisiuoja verdančiu 😁
2019-07-05
Atsakyti
Skvernelis
Nuojauta kužda, kad piktinasi ryto fanai. Įdirbio ten jokio nebuvo, sakykit ką norit. Įdirbis - tai tęstinumas bei rezultatų gerėjimas. Kas paskutinius sezonus buvo Prienai? Vieta LKL reklamai darytis. Paskutinių vietų laimėtojas. Jei jie ima Žalgirio schemas, žaidėjus ir pan., Lietuvos krepšinis turi džiaugtis, kad mažas klubas bus auginamas lygiuojantis į turbūt geriausią klubo organizaciją Europoje (kas dar įspūdingiau žiūrint jų finansus). Pagal tai, kas vyksta laimi visi. Na apart ryto fanų kuriems šiaip širdelę skauda.
2019-07-05
+21
Atsakyti
Anonimas
kai dubleriu komanda toj pacioj lygoj tai yra galimybe,kad komandos gali susitart del pergaliu tokios nesamones tik Lietuvoj gali vyksti,niekas nepasako,kad tai dubleriu komanda,bet ir taip viskas aisku ir matosi
2019-07-05
-12
Atsakyti
Krepsinis.net ziniomis
asistentu gali but dainius salenga
2019-07-05
-3
Atsakyti
Seskaus idirbis
vien uz citata nebuvo jokio idirbio atleiscisu ir pasiusciau sita serniu ir visa zalgirio boarda sedinti nemuno saloj.

atsirado protingesni matai. del rinktines - turi but tol kol atidirbs, ty pats padarys idirbi ir paklius kur nors. numatoma data 2049 metai.
2019-07-05
+3
Atsakyti
Jurgis
Futbolistas treniruoja moteru rinktine ir dar LKL komanda! Super, tai ar mūsų krepšinio treneriai tokie beviltiški ar mes giminiu kraštas esame? Dar Radvilai duokim kokia komanda tai busim stiprus kaip niekad. Ai pamiršau, negalim, nes jis gi pasirodo yra Špoko žentas
2019-07-05
+2
Atsakyti
P3
Man tai juokingiausia kaip jis bando pritempt kad cia ji prienai pasirinko o zalgiris nepriestaravo. ir todel kad jis dirbes dubleriuose prienam didesni sansai pasikviest jaunuolius i komanda. nors tiek jis, tiek patys prienai is dalies yra tik figuros ant sahmatu lentos kuri stovi nemuno saloj
2019-07-05
-16
Atsakyti
Cha
zalgirio dubleriu komanda toj pacioj lygoj,cia normalu?
2019-07-05
-21
Atsakyti
Tomas
Lapkritį jau bus atleistas.
2019-07-05
-6
Atsakyti
Karolis
Buvo daug schemų kaip žaidėjus po NKL apšildyti LKL, kad jie po to eitų į Žalgirį ir ten galėtų duoti naudos. Jeigu Prienuose bus bus 90% Žalgirio derinių, tokios pat treniruotės, ten pat akcentai, tai realu, kad po 1-2 sezonu žaidėjas galės efektyviai papildyti Žalgirį.
2019-07-05
+26
Atsakyti
kunigas
"Nebuvo padarytas joks idirbis" nu sita fraze tik durnius gali pasakyt. Manau Seskus idejes daugiau idirbio i komanda per visus metus daugiau nei betkas kitas.
2019-07-05
-8
Atsakyti
Klajoklis
Is moteru komandos i vaikinu komanda...(Husarai, tylet..!!!)
2019-07-05
-7
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 29

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.