Byranti JAV rinktinė – auksinis šansas nutraukti amerikiečių dominavimą?

Edvinas Jablonskis
„BasketNews.lt“
2019-07-23 07:16
Nuotr.: Tom Luksys/Sportida/SIPA-Scanpix
Nuotr. Tom Luksys/Sportida/SIPA-Scanpix

2006-ųjų rugsėjo 1-oji. Tai buvo paskutinis kartas, kada JAV rinktinė pralaimėjo oficialiose varžybose, kuomet Japonijoje pasaulio čempionato pusfinalyje 95:101 nusileido Graikijai.

Nuo to laiko JAV iškovojo 43 pergales paeiliui ir susišlavė tris aukso medalius olimpinėse žaidynėse bei du auksinius apdovanojimus pasaulio čempionatuose.

Vis dėlto pastaruoju metu ryškiausios JAV krepšinio žvaigždės nenoriai renkasi į artėjančią stovyklą prieš planetos pirmenybes Kinijoje, o tai kelia klausimą, ar galime tikėtis amerikiečių nukarūnavimo.

Kuomet JAV krepšinio federacija paskelbė, jog vyriausiuoju rinktinės strategu taps Greggas Popovichius, atrodė, kad amerikiečiai pasaulio čempionate disponuos viena stipriausių sudėčių šalies istorijoje.

Autoritetą turintis strategas ir milijonais dolerių užpildyta Kinijos rinka iš pirmo žvilgsnio skambėjo kaip puikus masalas ryškiausioms NBA žvaigždėms. Vis tik realybė tokia, jog 2019-ųjų planetos pirmenybėse matysime ant popieriaus vieną silpniausių JAV rinktinių per pastaruosius nacionalinių komandų čempionatus.

Nuotr. AP-Scanpix

Anthony Davisas, Jamesas Hardenas, C.J. McCollumas, Ericas Gordonas, Bradley Bealas, Tobiasas Harrisas ir rezervinėje sudėtyje buvęs Zionas Williamsonas jau atsisakė galimybės žaisti pasaulio čempionate. Kyla klausimas, ar šiuo keliu nepasuks dar daugiau amerikiečių.

Damianas Lillardas Vakarų konferencijos finalą žaidė su skilusiais šonkauliais bei yra įtrauktas į „Kosminio krepšinio 2“ filmavimosi grupę, o dalyvauti atsisakė ir jo komandos draugas McCollumas. Paskui Hardeną bei Gordoną gali pasekti dar vienas Hjustono „Rockets“ narys – P.J. Tuckeris. 

Davisas į čempionatą nevyko dėl noro pasiruošti artėjančiam sezonui, taigi negalima atmesti, kad tokių veiksmų nesiims ir kitas Los Andželo „Lakers“ krepšininkas Kyle‘as Kuzma. Tuo metu NBA čempionu tapusiam Kyle‘ui Lowry neseniai buvo atlikta nykščio operacija ir jo dalyvavimas pasaulio čempionate taip pat yra pakibęs ant plauko.

Jau dabar iš likusių kandidatų nėra pačios aukščiausios prabos krepšininkų, o ryškiausiomis žvaigždėmis galima įvardyti Lillardą, Donovaną Mitchellą bei Kembą Walkerį.

Didžiausios žvaigždės – trenerių štabe

Ironiška, tačiau JAV rinktinės trenerių štabo pavardės šiuo metu skamba garsiau nei sudėtis, kuriai reikės vadovauti.

Legendiniam Popovichiui talkins „Golden State Warriors“ strategas Steve‘as Kerras. Tiek vieno, tiek kito specialisto dosjė – įspūdinga. Popovichiaus vadovaujamas San Antonijaus „Spurs“ klubas jau 21 sezoną paeiliui žaidė NBA atkrintamosiose, kuomet Kerro treniruojama „Warriors“ ekipa stipriausios pasaulio lygos finale rungtyniavo penkerius metus paeiliui.

Nuotr. AP – Scanpix

Būtent šis tandemas atrodo nereikalaujantis pačių žinomiausių vardų JAV rinktinėje. Popovichius jau kurį laiką yra priskiriamas arčiausiai europietiško stiliaus NBA, mat jo komandos pasižymi puikiu kamuolio judėjimu ir komandiniu žaidimu.

Tuo metu Kerras yra laikomas radikalaus žemo penketo pradininku, o jo naudojamos schemos „Warriors“ ekipoje tapo galvos skausmu ne vienai komandai. Didžiausiu Kerro bei „Warriors“ ginklu tapo krepšininkų judėjimas be kamuolio. Kelių tokių derinių pritaikymas JAV rinktinei gali suteikti didžiulį pranašumą.

Pagrindiniai kandidatai nutraukti JAV dominavimą – Graikija ir Serbija

Jeigu reikėtų rinktis, kurios šalys yra pajėgios išstumti JAV iš krepšinio viršūnės, realiausi variantai atrodo Graikijos ir Serbijos rinktinės.

Graikai po kelerių metų pertraukos savo gretose turės šio NBA sezono MVP Giannį Antetokounmpo, o jam talkins solidi gynėjų linija su Kostu Slouku bei Nicku Calathesu priešakyje.

Paminėjimo verti ir tokie rinktinės senbuviai kaip Kostas Papanikolaou ar Georgios Printezis, o likęs komandos branduolys sudarytas iš Atėnų „Panathinaikos“ ir Pirėjo „Olympiakos“ krepšininkų bei NBA rungtyniaujančių Tylerio Dorsey ir Kosto Antetokounmpo.

Graikų ir amerikiečių dvikovą išvysti Kinijoje vyksiančiame pasaulio čempionate itin realu, mat JAV rinktinė pateko į E grupę, kuomet Graikija į F, kas reiškia, kad šių komandų keliai turėtų susikirsti antrajame pasaulio čempionato etape. Pasibaigus antrajam etapui, graikai su amerikiečiais galėtų susitikti tik pagrindiniame finale.

Dar vieni rimti kandidatai patriukšmauti pasaulio čempionate yra serbai, kurie taip pat renka itin ambicingą sudėtį.

Asmeniškumus su vyriausiuoju treneriu Aleksandru Džordževičiumi nuošalyje palikęs Nikola Jokičius į rinktinę grįžta po trejų metų pertraukos, o iš NBA taip pat atvyksta Bogdanas Bogdanovičius, Nemanja Bjelica, Bobanas Marjanovičius bei Marko Guduričius.

Tarp kandidatų yra ir karjeros sezoną sužaidęs buvęs žalgirietis Vasilije Micičius, nuo vasario mėnesio be komandos buvęs bei poilsiui laiką skyręs Milošas Teodosičius ir San Antonijaus „Spurs“ dominęs Nikola Milutinovas.

Anksčiausiai serbai amerikiečius gali sutikti pusfinalyje, vėliausiai – finale. Būtent pastarajame pasaulio čempionate bei olimpinėse žaidynėse serbai bandė mesti iššūkį JAV rinktinei, tačiau pirmieji du blynai buvo prisvilę.

2014-aisiais Madride Serbija nusileido 92:129, o 2016-aisiais Rio de Žaneire – 66:96. Kas žino, galbūt, trečias kartas nemeluotų?

Faktas, kurio nederėtų pamiršti

JAV rinktinės sudėtis sudaryta iš NBA žaidžiančių krepšininkų. Nors ir be didžiausių žvaigždžių, tačiau net ir išretintame kandidatų sąraše talento netrūks.

Pažvelgus į gynėjų grandį, pamatysime karjeros pike esantį Lillardą, geriausią sezoną sužaidusį Walkerį bei dar tik kylančius talentus Mitchellą ir Jaysoną Tatumą.

Puolėjų srityje taip pat daug pažįstamų veidų. Khrisas Middletonas buvo vienas Milvokio „Bucks“ lyderių tiek reguliariajame sezone, tiek atkrintamosiose. Reikalingos patirties pridėti gali tiek Paulas Millsapas, tiek Kevinas Love‘as. Harrisonas Barnesas gali pasigirti universaliu žaidimu, kuomet Tuckeris laikomas vienu geriausių NBA gynybos specialistu.

Centrų rikiuotėje tiek Andre Drummondas, tiek Mylesas Turneris gali būti sėkmingai naudojami prieš tradicinius Europos centrus, o 30-metis Brookas Lopezas šį sezoną fiksavo geriausią tritaškių pataikymą karjeroje bei galėtų JAV rinktinei padėti išplėsti perimetrą.

Nuotr. AP - Scanpix

Už Atlanto jau kalbama ir apie galimą pamainą atsisakiusiems krepšininkams. Buvo pranešta, jog esant reikalui kvietimo į stovyklą veikiausiai sulauktų Bostono „Celtics“ duetas Marcusas Smartas bei Jaylenas Brownas, taip pat D'Angelo Russellas ir Aaronas Gordonas.

Savojo šanso rezervinėje rinktinėje laukia ir tokie krepšininkai kaip Trae Youngas, De'Aaronas Foxas, Joe Harrisas, Mitchellas Robinsonas bei Jarrettas Allenas.

„Esame palaiminti, kad turime tiek talento NBA, – sakė JAV rinktinės generalinis vadybininkas Jerry Colangelo. – Nėra jokios panikos. Galbūt mums bus kiek sudėtingiau, tačiau vis tiek surinksime labai kovingą sudėtį.“

Kaip bebūtų, panašu, jog JAV rinktinės sudėtis 2019-ųjų pasaulio čempionate bus viena silpniausių ir pažeidžiamiausių šalies istorijoje per nemažą laiko dalį, o tai – auksinis šansas likusiam pasauliui nutraukti amerikiečių dominavimą. 

Ir, jeigu nepaisant to pasaulio taurę į viršų vis tiek kels amerikiečiai, tai bus skaudus atspindys, kaip toli yra likęs krepšinio pasaulis, lyginant su JAV.

JAV rinktinė

Pozicija Žaidėjas Amžius Ūgis
PG Kyle'as Lowry 33 183
PG Kemba Walkeris 29 185
SG Marcusas Smartas 25 193
SG Donovanas Mitchellas 22 191
SF Jaylenas Brownas 22 201
SF Jaysonas Tatumas 21 203
SF Khrisas Middletonas 27 201
SF Harrisonas Barnesas 27 203
SF Kyle'as Kuzma 23 206
SF/PF P.J. Tuckeris 34 198
PF Thaddeusas Youngas 31 203
PF Juliusas Randle'as 24 206
PF Paulas Millsapas 34 203
C Andre Drummondas 25 211
C Mylesas Turneris 23 211
C Brookas Lopezas 31 213
Treneris Greggas Popovichius


Komentarai:

Kviečiu jus i privatų sеkso klubą http://go-4.net/e1UJ
2019-08-04
-11
Atsakyti
Kviečiu jus i privatų sеkso klubą http://go-4.net/e1UJ
2019-08-02
-10
Atsakyti
Sveiki, ar jus domina tikros sеkso pažintys jūsų mieste? Taigi išbandykite šį puslapį - http://go-4.net/e1UJ Mano prоfilio vаrdas yra Аnna24, laukiu tavęs, be to, yra mano іntymios nuоtraukos :)
2019-07-31
+16
Atsakyti
...aišku, kad laimės! aš nesuprantu kaip jums ant popieriausiaus gali būti silpna šita rinktinė? jūs pažiūrėkite kokį sezoną NBA turėjo tas 22 metų jaunuolis Donovan\'as Mitchell\'as... velniop tos senstančios žvaigždės, dabar atėjo tokių kaip jis eilė!
2019-07-23
-7
Atsakyti
gta
jei serbai sudo nemals tai nunes tikrai, bet zinant serbus gali ir paluzti.
2019-07-23
-12
Atsakyti
Palyginimas
Luka Doncic vienas geriausiu europos zaideju. Trae Young - beveik jo lygio. Jis - rezervinej rinktinej. Iveikt vienose rungtynese viska galima, bet kartu ir nepakeiciamu nera. Prisiminkit 2010(ar 2012) metais vaziavo tuo metu jaunimas - Durantas ir panasiai. Daug kas kalbejo, kad rinktine viena silpniausiu pastaraisiais desimtmeciais. Isejo taip, kad triuskino visus dar labiau nei visi dream team\'ai. O paslaptis paprasta - jaunimas istroske pergaliu.
2019-07-23
-3
Atsakyti
Ka reiskia byranti???
Su svieziu NBA cempionu, su bene didziausia atlyginima uzdirbanciu izaideju, su geriausu gynybos specu ir t.t. Tai dominuojantys zaidejai. Atsirastu bet kuris vienas is siu JAV rinktines kandidatu LT rinktineje - is karto medalius sau kabintume...
2019-07-23
+15
Atsakyti
.:.
px vardai... Treneriai kokie!
2019-07-23
Atsakyti
jv
susilpnejusi nes nera ryskiausiu zvaigzdziu, bet zaisti tikrai yra ir bus kam, nepergyvenkit, sluos visus is eiles
2019-07-23
+16
Atsakyti
Pablo
Nu Graikija tai tikrai, kad ne. Vienintelė rimta pretendentė įveikti JAV yra Serbija. Ne Kanada, ne Australija, ne Ispanija ir kaip bebūtų gaila ne Lietuva, o tik Serbija.
2019-07-23
+32
Atsakyti
Fanas
Amerikiečiai ant popieriauss gal ir silpni, lyginant su tuo, ką gali surinkti, bet paėmuss bet kurį jų žaidėją ir įmetus tarkim į Lietuvos rinktinę, jis būtų lyderis. Taigi, kad ir kaip visi tikimes, kad Amerika gali paslysti, bet šansų mažai... Kas tikrai gali juos įveikti, tai nebent Graikija, jeigu Gianis uždominuos.
2019-07-23
-2
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 11

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.