Žinutę NBA siunčiantis Micičius Stambule jaučiasi radęs savo vietą

Jonas Miklovas
„BasketNews.lt“
2019-08-13 13:06
Nuotr.: Basketnews.lt/D.Lukšta
Nuotr. Basketnews.lt/D.Lukšta

Solidų sezoną Stambulo „Anadolu Efes“ komandoje sužaidęs Vasilije Micičius turėjo pasiūlymų keltis į NBA, tačiau dar nesijaučia tam pasirengęs. Visgi buvęs Kauno „Žalgirio“ įžaidėjas vieną dieną mato save rungtyniaujantį stipriausioje pasaulio krepšinio lygoje.

Tiesą sakant, Micičius sako visada save įsivaizdavęs NBA ir žinojęs, ko reikia, kad šis tikslas būtų pasiektas. Žingsnis po žingsnio jis link jo eina.

Prieš dvejus metus tuomet 23 metų įžaidėjas debiutavo nacionalinėje šalies rinktinėje, tačiau komandoje, kuri nužygiavo iki 2017 m. Europos čempionato finalo, jis buvo tik vienuoliktas-dvyliktas žaidėjas. Prabėgus dviem sezonams, situacija stipriai pasikeitė.

Vasilije Micic

Vasilije  Micic
Komanda: Serbijos rinktinė
Pozicija: PG, SG
Amžius: 25
Ūgis: 195 cm
Svoris: 92 kg
Gimimo vieta: Serbija

Micičius apie save garsiai pranešė atstovaudamas „Žalgiriui“, su kuriuo Eurolygoje pasiekė finalo ketvertą ir finišavo trečioje vietoje. Persikėlęs į Stambulą, jis sužydo visomis spalvomis ir nukeliavo iki pat Eurolygos finalo.

Jo skaičiai (vid. 12,4 taško, 5,5 rezultatyvaus perdavimo ir 37 proc. tritaškių taiklumas) patraukė Filadelfijos „76ers“, kuri jį 2014 metų 52-uoju šaukimu pakvietė NBA naujokų biržoje, dėmesį.

„Su jais kalbėjomės gruodį, po pirmosios Eurolygos sezono dalies, – tinklalapiui „BasketNews.lt“ sakė Micičius. – Nejutau, kad tai buvo tinkamas laikas apie tai galvoti. Juo labiau dabar, kai jie renka komandą, kuri pretenduos į čempiono titulą, turi daug garsių žaidėjų.

Mano nuomone, į NBA reikėtų eiti panašiai, kaip eina Marko Guduričius (į Memfio „Grizzlies“). Reikia eiti į komandą, kurioje turėtumei svarbų vaidmenį. Nemanau, kad dabar kažką ten galėčiau nuveikti.“

Vasarą jis pratęsė sutartį su „Anadolu Efes“, o dabar su Serbijos vyrų rinktine ruošiasi pasaulio čempionatui.

Vos per dvejus metus jis iš priešpaskutinio rotacijos žaidėjo tapo vienu pagrindinių rinktinės gynėjų, kuriam piešiama šviesi ateitis.

„Jis puikiai pasirinko savo karjeros klubus , – apie Micičių kalbėjo Serbijos rinktinės strategas Aleksandras Džordževičius. – „Tofaš“, tada – „Žalgiris“ su Šaru. Manau, tie metai (Kaune) jam buvo esminiai, jis stipriai patobulėjo, šiemet su „Efes“ jis įrodė save aukščiausiu lygiu. Mums tai puiku.

Manau, kad ateityje, jo, Bogdanovičiaus, Jokičiaus, Guduričiaus ir kitų rankose bus Serbijos krepšinio ateitis. Jie perims tą aukštai iškeltą kartelę, kai Teodosičiaus, Raduljicos, Bjelicos karta nuspręs išeiti.“

Užpildyti Teodosičiaus paliktą vietą jam gali tekti jau šiemet. Dvikovos su Lietuva skausmus pėdoje pajutęs serbų kapitonas neaiškiam laikui iškrito iš rikiuotės ir nėra aišku, ar spės pasveikti iki pasaulio čempionato.

Anot Micičiaus, pagrindinio komandos įžaidėjo treneris Džordževičius yra linkęs laukti iki paskutinės minutės.

„Iš pradžių buvo skelbta, kad jis iškrito (iš čempionato), dabar sako, kad jam dar bus atliekamos procedūros. Jie bando padaryti, kad jis galėtų žaisti, – apie Teodosičių kalbėjo Micičius. – Nemanau, kad kas nors bus kviečiamos į jo vietą. Dar kai pats žaidė, Saša (Džordževičius) buvo panašioje situacijoje ir jo treneriai laukė iki pat čempionato pradžios. Jis nori suteikti tokią pat galimybę Teo, nes jis to nusipelno.“

– Vasilije, prieš dvejus metus jūsų vaidmuo komandoje buvo visai kitoks – tada buvote vienuoliktas-dvyliktas žaidėjas. Per tą laiką daug kas pasikeitė ir treneris Džordževičius sakė, kad jūs stipriai paaugote bei dabar turėsite kur kas svarbesnį vaidmenį. Kaip jaučiatės pats rinktinėje? – „BasketNews.lt“ paklausė Micičiaus.
– Jaučiuosi gerai. Manau, tiesiog turiu išnaudoti savo galimybes be abejonių. Bet tuo pačiu man nereikia galvoti, kad čia turiu padaryti kažką ypatingo, nes čia turime labai daug talentingų vaikinų. Aš tiesiog bandysiu aikštėje išbūti kaip įmanoma ilgiau, kad galėčiau prie pergalių prisidėti kuo labiau.

Treneris sakė, kad aš stipriai paaugau, bet man nereikia jo patvirtinimo, nes pats suprantu, kur buvau prieš dvejus metus. Esu atviras pats sau ir žinau, kad tuo metu nebūčiau galėjęs turėti tokio vaidmens, kokį turiu dabar. Taip pat neturiu didelių lūkesčių, nes mes esame panašūs į Lietuvos rinktinę. Mes nemėgstame turėti didelių žvaigždžių ir, manau, kad taip žiūrėsime į rungtynes.

– Bet ši komanda turi superžvaigždžių – Nikola Jokičius yra vienas geriausių NBA žaidėjų.
– Taip, bet jis nebus tas, kuris meta 35 metimus. Taip pat turime Bogdanovičių, kuris yra grynas metikas, Bjelicą, bet niekas nežais tik sau. Treniruotėse dirbti su jais yra neįtikėtina patirtis. Svarbiausia, manau, bus paaukoti šiek tiek savojo ego. Mums reikės paaukoti savo individualią statistiką. Jeigu tai padarysime, turėsime šansų.

Mūsų ekipa – labai aukšta. Komandos ūgio vidurkis yra virš dviejų metrų. Jeigu išnaudosime šį potencialą, būsime labai pavojingi.

– Serbijoje iš jūsų tikimasi tik aukso, kitas rezultatas bus nesuprastas. Kaip tvarkotės su tokiu spaudimu?
– Tas spaudimas prasidėjo dar sausį, gal net praėjusią vasarą. Kai Jokičius NBA pradėjo žaisti taip gerai, o aplink naujus metus patvirtino, kad atstovaus rinktinei, žmonės pradėjo tuo tikėti. Mes turime daug patirties, kaip tvarkytis su spaudimu. Tai mums nieko naujo. Su šia komanda jau pasiekėme labai daug, kai niekas to iš mūsų nesitikėjo.

– Treneris Džordževičius minėjo, kad po sezono jūs buvote fiziškai ir emociškai pavargęs. Kaip jaučiatės dabar?
– Turiu tam tikrų asmeninių problemų, bet tai gyvenimo dalis. Grįžtu į formą. Turėjau kelias smulkias traumas, bet tai, ko gero, yra normalu po tokio sezono ir po to, kai tiek žaidžiau. Žaidžiau ne tik daug rungtynių, bet ir daug minučių – Turkijos lygoje aikštėje praleisdavau po 30 minučių. Tokia trenerio filosofija. Pirmą kartą pajutau, kad po sezono tai gali turėti įtakos mano kūnui. Turiu su tuo susitaikyti, nes ten lieku dar vienam sezonui ir nemanau, kad kažkas keisis. Nebent nutiktų kažkas labai netikėto. Visi sakys, kad man – 25 metai, todėl normalu turėti tokius krūvius, bet tai – jų istorija, o aš turiu savąją.

– Minėjote, kad neskubėsite į NBA, bet ar matote save vieną dieną ten žaidžiantį?
– Tiesą sakant, matau. Prieš trejus metus jutau, kad yra dalykų, kuriuos turėjau patobulinti. Reikėjo sustiprinti kūną. Manau, kad tame patobulėjau. Kaip gynėjas, turiu tinkamą dydį, pagerinau savo taiklumą visose kategorijose. Kalbėjausi su keliais žaidėjais iš NBA ir nemanau, kad ten yra didžiuliai skirtumai nuo Europos, tačiau tas pats, kaip ir Eurolygoje – jeigu nori žaisti, turi tai įrodyti. Nors esi geresnis už kai kuriuos žaidėjus, bet turi save įrodyti. Dėl to nesiversiu per galvą vien tam, kad ten patekčiau.

Praėjusį sezoną pirmą kartą po ilgo laiko galėjau žaisti taip, kaip noriu, turėti savo vaidmenį. Nemanau, kad užtenka vienų metų įrodyti, jog esi vertas ten žaisti. Reikia stabilumo. Dėl to norėjau dar bent metus pasilikti Europoje ir pažiūrėti, kas nutiks po to.

– Kaune žaidėte apibrėžtoje sistemoje, Stambule gavote kur kas laisvesnę sistemą. Kiek tai padėjo patobulėti?
– Būtų buvę logiška likti Kaune dar bent metams, tačiau tuo metu viskas įvyko taip greitai. Čia nebuvo man aiški situacija. Su Šaru praėjau puikią mokyklą, sakiau daug kartų, kad dėl gautos patirties dabar jaučiuosi kaip 30 metų įžaidėjas. Per metus gavau pamokų kaip penkeriems metams. Man tai suteikė daug patirties, kurią dabar naudoju būdamas 25 metų.

Vis kalbu apie savo amžių, nes visi, kas žaidžia įžaidėjo pozicijoje, žino, kaip sunku tokio amžiaus gauti tokį vaidmenį, kokį turėjau „Efes“ komandoje. Buvau jauniausias vaikinas, vedęs į priekį vyresnius, NBA patirties turinčius žaidėjus. Žaisdamas Šaro komandoje subrendau ir ieškojau tokios situacijos, kaip „Efes“, kur turėčiau laisvę. Nors iš pradžių ten turėjau būti atsarginiu įžaidėju, su laiku tapau pagrindiniu. Džiaugiuosi ten būdamas, ypač, kai taip sekėsi visai komandai.



Komentarai:

8
uzvakar Klanietis irgi rado Miciciaus vieta
2019-08-14
+4
Atsakyti
Cggl
zodziu is saro ismoko , bet pagaliau nuo saro pabeges rado tai ko jam ir reikejo.
2019-08-13
+5
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 2

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.