Kaip atrodytų pirmenybės Kinijoje, jei gyventume idealiame pasaulyje?

Jonas Lekšas
„BasketNews.lt“
2019-08-27 19:30
Nuotr.: AP - Scanpix
Nuotr. AP - Scanpix

„Dar viena žvaigždė atsisakė dalyvauti pasaulio pirmenybėse…“ „Gynėjas dėl traumos bus privestas praleisti čempionatą Kinijoje…“

Tokios ir panašios antraštės šią vasarą buvo kaip niekada dažnos prieš šeštadienį prasidėsiantį pasaulio čempionatą Kinijoje.

Didelė dalis ryškiausių JAV krepšininkų dėl įvairių priežasčių atsisakė šią vasarą padėti nacionalinei rinktinei dar prieš Greggui Popovichiui paskelbiant dvidešimties žaidėjų kandidatų sąrašą, o netekčių skaičius dar labiau išaugo, nespėjus megažvaigždėms atvykti į treniruočių stovyklą.

Tuo metu likusio pasaulio rinktinės taip pat neišvengė netekčių, kurios susijusios tiek su traumomis, tiek su patriotiškumo trūkumu bei požiūriu į pasaulio pirmenybes.

Tinklalapis „BasketNews.lt“ apžvelgė, kaip atrodytų JAV ir likusio pasaulio rinktinės komandų sudėtys idealiame gyvenime, sudarytos iš čempionate nedalyvausiančių žvaigdžių.

JAV

Nuotr. AFP – Scanpix

Starto penketas

Stephenas Curry (įžaidėjas, „Golden State Warriors“)

Tris kartus NBA čempionus, du kartus FIBA pasaulio čempionas bei tiek pat kartų stipriausios pasaulio krepšinio lygos MVP anksti atsisakė šią vasarą padėti JAV rinktinei ir nebuvo įtrauktas į išankstinį kandidatų sąrašą.

Toks sprendimas suprantamas, kadangi NBA vicečempionų vedlys praėjusį sezoną sužaidė 91-erias rungtynes, o artėjantį sezoną jo laukia dar didesnis krūvis, kadangi „Warriors“ gretose nebeliko Kevino Duranto ir ilgai traumą gydysis Klay Thompsonas.

Vis dėlto realu, jog kitą vasarą snaiperį pamatysime olimpiadoje, kurioje per savo karjerą jis dar nedalyvavo. 2010-aisiais Curry pasaulio čempionate Turkijoje vidutiniškai rinko po 4,6 taško, o 2014-aisiais Ispanijoje – 10,7.

Nuotr. AP-Scanpix

Jamesas Hardenas (atakuojantis gynėjas, Hjustono „Rockets“)

2018-ųjų NBA MVP su nacionaline rinktine laimėjo 2012-ųjų Londono olimpines žaidynes ir 2014-aisiais – pasaulio čempionatą Ispanijoje, o šią vasarą atsisakė padėti Popovichiaus komandai jau po to, kai buvo įtrauktas į kandidatų sąrašą.

Hardeno motyvas nedalyvauti pirmenybėse Kinijoje – noras geriau pasiruošti artėjančiam sezonui, kur su Russellu Westbrooku bandys atvesti „Rockets“ į NBA viršūnę.

Praėjusį sezoną į pirmąjį NBA simbolinį penketą patekęs gynėjas 2014-aisiais pasaulio čempionate buvo svarbi JAV rinktinės dalis ir per mačą rinkdavo po 14,2 taško.

Nuotr. AFP –  Scanpix

Kawhi Leonardas (lengvasis puolėjas, Los Andželo „Clippers“)

NBA čempionu antrąkart praėjusį sezoną tapęs krepšininkas savo debiutą nacionalinėje rinktinėje nukėlė tolimesniam laikui ir net nebuvo įtrauktas į išplėstinį kandidatų sąrašą.

Toks sprendimas atrodo logiškas: vasarą trejų metų sutartį su „Clippers“ sudariusio Leonardo žaidimo krūvis praėjusį sezoną buvo ribojamas dėl dar 2017-aisiais patirtos keturgalvio raumens traumos.

Tiesa, nėra aišku ar paslaptingasis puolėjas pravers rinktines duris ir kitą vasarą, prisimenant jo išsiskyrimą su dabartinio JAV trenerio Popovichiaus treniruojama San Antonijaus „Spurs“.

Nuotr. USA Today Sports – Scanpix

LeBronas Jamesas (sunkusis puolėjas, Los Andželo „Lakers“)

Keturis kartus NBA MVP, nepaisant to, kad pirmą kartą nuo 2004-ųjų nepateko į NBA atkrintamąsias varžybas, nedalyvaus pasaulio čempionate.

JAV nacionalinėje rinktinėje dar 2004-aisiais debiutavęs LeBronas šią vasarą filmuojasi filmo „Kosminis krepšinis“ antroje dalyje, o artėjantį sezoną su Anthony Davisu sieks atvesti „Lakers“ į NBA sostą.

„Aš myliu Popą (Greggą Popovichių), bet ši vasara nėra tinkama man“, – dar balandį sakė „Karalius“.

Vis dėlto realu, jog dukart olimpinis čempionas kitą vasarą Kinijoje kovos dėl trečiojo aukso savo karjeroje.

„Man patinka olimpinės žaidynės ir yra galimybė, kad ten žaisiu kitą vasarą. Mano sprendimas priklausys nuo to, kaip jausiuosi“, – „The Athletic“ balandžio mėnesį sakė LeBronas.

NBA geriausiu krepšininku vis dar tituluojamas 34-erių puolėjas paskutinį kartą rinktinei atstovavo 2012-aisiais Londono olimpiadoje, kur vidutiniškai rinko po 13,3 taško.

Nuotr. AP-Scanpix

Anthony Davisas (puolėjas/vidurio puolėjas, Los Andželo „Lakers“)

Šią vasarą atletas persikėlė į „Lakers“ ir būtent dėl noro geriau pasiruošti sezonui naujoje komandoje, nors ir buvo įtrauktas į JAV dvidešimties kandidatų sąrašą, atsisakė padėti rinktinei.

Vis dėlto Davisas, paskelbęs apie tokį savo sprendimą, iškart patikino, jog norėtų būti Popovichiaus treniruojamoje rinktinėje 2020-ųjų Tokijo olimpiadoje.

26-erių krepšininkas JAV atstovavo 2012-ųjų Londono olimpiadoje ir 2014-ųjų pasaulio čempionate Ispanijoje bei abu sykius iškovojo aukso medalius, atitinkamai pelnydamas po 3,7 taško ir po 12,3 taško.

Atsarginiai žaidėjai

Gynėjai: Russellas Westbrookas (Hjustono „Rockets“), Damianas Lillardas (Portlando „Trail Blazers“), Klay Thompsonas („Golden State Warriors“)

Puolėjai: Kevinas Durantas (Bruklino „Nets“), Paulas George‘as (Los Andželo „Clippers“), Blake‘as Griffinas (Detroito „Pistons“)

Vidurio puolėjas: Andre Drummondas (Detroito „Pistons“)

Likusio pasaulio rinktinė

Nuotr. AFP – Scanpix

Starto penketas

Benas Simmonsas (įžaidėjas, Filadelfijos „76ers“)

Šią vasarą 23-ejų talento iš Australijos sprendimas dėl dalyvavimo pasaulio čempionate tapo tikra drama.

Iš pradžių Simmonsas pradžiugino Australijos gerbėjus pranešdamas apie dalyvavimą pirmenybėse Kinijoje, vėliau persigalvojo, tačiau žadėjo žaisti draugiškose rungtynėse. Vis dėlto galiausiai krepšininkas šią vasarą nusprendė nesužaisti nė vieneriose gimtosios šalies rungtynėse.

Neabejojama, jog 208 cm ūgio gynėjas būtų pakėlęs Australijos krepšinio rinktinės žaidimą į kitą lygį, tačiau kol kas krepšininkas FIBA krepšinyje daug patirties neturi ir yra žaidęs tik 2013-ųjų Okeanijos čempionate bei 2012-aisiais viešėjęs Lietuvoje U17 pasaulio pirmenybėse.

Tiesa, krepšininko Achilo kulnas yra tolimi metimai, kurių jis per porą sezonų NBA nėra pataikęs (iš 18 bandymų), o tai būtų dar didesnė problema FIBA krepšinyje, kur priešininkai prieš Simmonsą galėtų susispausti baudos aikštelėje.

Įspūdingų duomenų NBA žvaigždė neslepia ambicijų dalyvauti olimpiadoje, todėl galbūt jau kitą vasarą universalusis žaidėjas paragaus aukščiausio lygio FIBA krepšinio duonos.

Nuotr. FIBA.com

Aleksejus Švedas (atakuojantis gynėjas, Maskvos srities „Chimki“)

Rusijos rinktinės žvaigždė planavo atstovauti komandai Kinijoje, tačiau jį iš rikiuotės išvedė čiurnos trauma, kuri itin nuliūdino gynėją.

„Negaliu patikėti, kad nežaisiu pasaulio čempionate. Esu labai liūdnas“, – rugpjūčio viduryje sakė Švedas.

Europos taškų darymo mašina būtų buvęs vienu favoritų tapti rezultatyviausiu pasaulio čempionato žaidėju ir 30-mečio netektis Rusijai – milžiniškas smūgis.

2017-ųjų Europos čempionate Švedas rusus atvedė iki pusfinalio, rinkęs vidutiniškai po 24,3 taško, o Eurolygoje pastaruosius dvejus metus krepšininkas rezultatyviausiųjų grafoje neturėjo sau lygių.

Nuotr. USA Today Sports – Scanpix

Andrew Wigginsas (lengvasis kraštas, Minesotos „Timberwolves“)

JAV žiniasklaida birželio viduryje skelbė, jog Minesotos klubo žvaigždė galutinai apsisprendė padėti Kanadai pasaulio čempionate, tačiau galiausiai priėmė sprendimą neatvykti į Nicko Nurse'o rengiamą treniruočių stovyklą.

Pastarajame NBA sezone fiksavęs 18,1 taško statistiką Wigginsas daug patirties FIBA krepšinyje neturi ir dalyvavo tik vieninteliame vyrų turnyre – 2015-aisiais FIBA Amerikos čempionate.

Vis dėlto praėjusių metų rudenį dienraštis „Toronto Suns“ paskelbė, jog Wigginso atstovai prašė Kanados federacijos sumokėti krepšininkui už jo dalyvavimą pasaulio čempionate. Anot dienraščio, 24-erių atletas 2015-aisiais gavo solidžią sumą iš federacijos už žaidimą rinktinėje.

Nuotr. AFP-Scanpix

Nikola Mirotičius (sunkusis kraštas, „Barcelona“)

Natūralizuotas juodkalnietis Ispanijos rinktinei padėjo 2015-ųjų Europos čempionate ir 2016-ųjų olimpiadoje.

Vis dėlto nuolat su Serge'u Ibaka (taip pat natūralizuotas Ispanijos krepšininkas) dėl vietos rinktinėje konkuruodavęs Mirotičius šią vasarą neatstovaus Ispanijai ir tai jau bus antrosios pirmenybės paeiliui, kai Sergio Scariolo savo dispozicijoje neturės nė vieno natūralizuoto krepšininko.

Mirotičius savo atsisakymo priežastis dalyvauti čempionate Kinijoje aiškino noru pailsinti kūną po patirtų traumų praėjusį sezoną bei pasiruošti sugrįžimui į Eurolygą. Į Europą puolėjas grįžta po to, kai sudrebino laisvųjų agentų rinką, pasirinkęs „Barceloną“ klubą.

Sunkusis krašto puolėjas tiek 2015-aisiais, tiek 2016-aisiais buvo svarbi figūra Ispanijos rinktinėje, atitinkamai rinkęs po 12,7 ir 12,9 taško.

Nuotr. AP – Scanpix

Stevenas Adamsas (vidurio puolėjas, Oklahomos „Thunder“)

Birželio viduryje Naujosios Zelandijos vyr. trenerio Paulo Henare'o paskelbtame išplėstiniame 25 kandidatų sąraše atsidūrė Adamso pavardė ir rinktinės gerbėjų akyse sužibo viltis, jog Oklahomos „Thunder“ vidurio puolėjas pagaliau debiutuos nacionalinėje komandoje.

Vis dėlto praėjo vos keturios dienos po kandidatų sąrašo paskelbimo ir Adamso agentas viešai pranešė, jog jo klientas neatstovaus rinktinei šią vasarą Kinijoje, nepateikdamas jokios priežasties. Tiesa, anot krepšininko atstovo, Adamsas žada žaisti Tokijo olimpiadoje, jei Naujoji Zelandija ten pateks.

Praėjusį sezoną arti dvigubo dublio vidurkio NBA buvęs (vid. 13,7 tšk., 9.4 atk. kam.) 25-erių centras atsisakydamas padėti nacionalinei rinktinei stipriai sumažino Naujosios Zelandijos šansus peržengti pirmąjį grupių etapą – Adamsas yra vienintelis savo šalies krepšininkas rungtyniaujantis stipriausioje pasaulio krepšinio lygoje.

Atsarginiai žaidėjai

Gynėjai: Jamalas Murray (Denverio „Nuggets“), Milošas Teodosičius (Bolonijos „Virtus“), Sergio Rodriguezas (Milano „AX Armani Exchange“)

Puolėjai: Moe Harklessas (Los Andželo „Clippers“)

Vidurio puolėjai: Pau Gasolis (Portlando „Trail Blazers“), Janas Vesely (Stambulo „Fenerbahče“), Tristanas Thompsonas (Klivlando „Cavaliers“)



Komentarai:

jo
o kokiame paslaylyje gyvena basketnews??? Apsiruke rase jei pasaulio rinktineje Teodosicius, Pau Gasolis, Tristanas :) :) :)
2019-08-30
-6
Atsakyti
Klajoklis
"...jei gyventume idealiame pasaulyje" tai ir traumu nebutu ir visi sveiki zaistu iki 100 metu. Ir LKL butu stipriausia pasaulio lyga!!!
2019-08-28
-8
Atsakyti
Serbentautas
JAV rinktinės sudėtis tokia ir būtų, o pasaulio surinkus visus manau - B.Simmons, J.Murray L.Dončič, E.Fournier, B.Bogdanovič G.Antetekuompo, P.Siakam N.Mirotič, N.Bjelica J.Embiid, N.Jokič, M.Gasol
2019-08-28
-12
Atsakyti
Atrodo kad "pasaulis" neskaitant Simmonso ne taip daug ir prarado. O USA bb deje, po 10 metu susirinks geriausi, trauks visus ant 40 ir po to vel leis likusiom salim pasizaist pora metu.
2019-08-28
-27
Atsakyti
nu jau pasaulio rinktine tai ka jus cia .... :))
2019-08-28
-2
Atsakyti
Anonimas
neveltui tiek durnu komentaru po kiekvienu straipsniu buna cia. sito straipsnio komentarai su antetokounmpo, bogdanoviciaus ir gobertu ieskojimais viska pasaka.. deve deve
2019-08-28
+13
Atsakyti
Lorencas
kur Rudy Gobert? geriauses nba besiginantis zaidejas antrus metus! jums to maza matau,bet greiciau speju uzmirsot xa
2019-08-28
-1
Atsakyti
Mar
Kur Bogdan Bogdanovic ?
2019-08-28
-6
Atsakyti
...
Ironiska kad is 24 zaideju per abi komandas net 14 amerikieciu :D Daugiau nei vienos pilnos rinktines nera :D
2019-08-27
-1
Atsakyti
Aaa
Matosi kad nebeturi ką rašyt...
2019-08-27
+2
Atsakyti
juodis
Jokic? Antetokounmpo? Net į atsarginius netinka??
2019-08-27
-20
Atsakyti
Mgs
Butu Saras treneris. o ne Adomaitis.
2019-08-27
-14
Atsakyti
Tau
geros zolytes parukes ,netokius penketus suburciau :D
2019-08-27
+8
Atsakyti
o kur Motiejūnas?
2019-08-27
+4
Atsakyti
Karteris
Mano nuomone USA Westbrook Irving Curry Lillard Harden George James Leonard Durant Griffin Davis Williamson Pasaulio rinktine Rubio Murray Bogdanovic Shved Fournier Kumpis Gallinari Simmons Hachimura Jokic Valanciunas Gobert
2019-08-27
-7
Atsakyti
Anonimas
pasaulio rinktinej nera NBA MVP. wow
2019-08-27
-18
Atsakyti
djgaffer
Prieš kiekvieną rimtą turnyrą atsiranda žaidėjų,kurie negali padėti rinktinėms.Nu bet šiemet tai tiek atsisakymų,kad net nepamenu,ar kada dar tiek buvo.Ir dar kiek priežasčių neaiškių atsiranda neatvykti.Simmonsas turbūt visus perspjovė su savo tais bairiais.Ten tai perliukai pas jį pabiro.
2019-08-27
+9
Atsakyti
Anonimas
nesuprantu komentatoriu, man buvo idomu paskaityt ypac likusio pasaulio ir suprast koks antrarusis cempionatas gaunasi be tiek tikru zvaigzdziu. jav irgi parodija ne komanda siemet ziurint i tai ka galetu turet
2019-08-27
+11
Atsakyti
abcdef
Ir ka jus tuo pasakyt norit? Ta jusu "likusio pasaulio" rinktine pasikrautu nuo tokios USA maziausiai 30 taskeliu.maziausiai:D Miroticiai Svedai Teodosiciai.... Paskaiciau ir juokas paeme :D sitas straipsnis turbut bus vienas siu metu basketnews sudu penketuke
2019-08-27
-7
Atsakyti
Klajoklis
"Kaip atrodytų pirmenybės Kinijoje, jei gyventume idealiame pasaulyje?" Tai stai kaip atrodo "idealus pasaulis" - cempionate dalyvauja tik 2 komandos: JAV ir visokiu kitokiu bendra rinktine (nes megavalstybei JAV reikia pries kazka laimeti). P.S. Jeigu kazkam tai IDEALU, tai viniok i issvajotas amerikas ir pasprink hamburgeriais.
2019-08-27
-28
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 27

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.