Įvertinimai lietuviams: nuostabūs bokštai ir gynėjas, kokio nematėme nuo Macijausko laikų

Jonas Lekšas
„BasketNews.lt“
2019-09-01 18:20

Lietuvos rinktinė triuškinama pergale 101:47 prieš Senegalą pradėjo pasaulio čempionatą Kinijoje.

Aikštelėje linksminęsi lietuviai nuo pat mačo pradžios pabėgo į priekį ir savo gretose turėjo net septynis krepšininkus, surinkusius dviženklį taškų skaičių.

Naudingiausiai mūsiškių gretose žaidė Jonas Valančiūnas. Vidurio puolėjas aikštėje praleido 21 minutę ir per ją pelnė 13 taškų, atkovojo 11 kamuolių ir surinko 25 naudingumo balus.

BasketNews.lt“ žurnalistas Jonas Lekšas įvertino Lietuvos rinktinės žaidėjų pasirodymą pasaulio čempionato starte.


Jonas Valančiūnas – 10 balų
21 min., 13 tšk. (6/7 dvit., 1/2 baud.), 11 atk. kam., 25 naud. balai.

Nuotr. BNS

Nors varžovai ir pasižymėjo ūgiu, tačiau didelių problemų mūsų bokštui nesudarė. Jis taškus rinko tiek kartodamas netikslius metimus, tiek žaidimu nugara, tiek greitajame puolime. Tiesa, pirmajame kėlinyje Youssoupha Ndoye porą kartų paeiliui žaisdamas nugara į krepšį įveikė JV gynybą, tačiau tai buvo labiau darbiniai metimai ir Jono dėl to kaltinti negalime.


Domantas Sabonis – 10 balų
21 min., 13 tšk. (5/8 dvit., 3/5 baud.), 7 atk. kam., 3 rez. perd., 20 naud. balų.

Nuotr. fiba.basketball

Rungtynes starto penkete su Valančiūnu pradėjęs Sabonis iškart pademonstravo puikų kojų darbą žaidžiant nugara į krepšį bei klaidinančiais judesiais visų rungtynių metu terorizavo varžovų aukštaūgius. Taip pat Domantas dažnai puikiai įvertindavo situacijas bei laiku nusimesdavo kamuolį ant perimetro, kai varžovai jį dvigubindavo.


Marius Grigonis – 10 balų
19 min., 12 tšk. (4/6 dvit., 0/2 trit. 4/4 baud.), 2 rez. perd., 12 naud. balų.

Nuotr. fiba.basketball

Dar vienas dešimtukininkas, kuris nuo pirmųjų minučių savo žaidimu nuramino sirgalius, besijaudinusius dėl ankstesnių sveikatos problemų. Grigonis nuo mačo pradžios nardė į varžovų baudos aikštelę bei buvo pavojingas visose aikštės vietose. Į Mariaus žaidimą buvo smagu žiūrėti, o Lietuvos rinktinė tokio lygio atakuojančio gynėjo neturėjo nuo Arvydo Macijausko ir Rimanto Kaukėno laikų.


Jonas Mačiulis – 9 balai
21 min., 8 tšk. (1/2 dvit., 2/4 trit.), 7 atk. kam., 5 rez. perd., 17 naud. balų.

Nuotr. BNS

Mačiulis dvikovą pradėjo starto penkete ir iškart ėmėsi darbo gynyboje su varžovų lyderiu Maurice'u Ndouru. Puolėjas tik kartą gynyboje grubiau suklydo, kai prašoko tiesioginį oponentą bandydamas perimti kamuolį, o likusį laiką neleido varžovui pagalvoti apie lengvus taškus. Puolime Jonas ne tik puikiai skaitė situacijas bei skirstė kamuolius (5 rez. perd.), bet ir įrodė, koks yra svarbus krepšininkas ant perimetro, kur per karjerą jau spėjo užsirekomenduoti patikimo metiko vardą. 


Mantas Kalnietis – 8,5 balo
22 min., 13 tšk. (2/3 dvit., 3/5 trit.), 8 rez. perd., 4 kld., 17 naud. balų.

Nuotr. BNS

Kapitonas puolime turėjo daug laisvės ir puikiai ja naudojosi, įmetęs tris tolimus metimus. Mantas taip pat atliko 8 rezultatyvius perdavimus, kai maitino tiek perimetro žaidėjus, tiek aukštaūgius. Vis dėlto iš keturių klaidų kai kurių galėjo ir nebūti, pavyzdžiui, įvedinėjant Saboniui kamuolį į baudos aikštelę, arba situacija po pertraukos, įžaidėjui pašokus į orą ir nebeatradus laisvo komandos draugo.


Lukas Lekavičius – 8,5 balo
18 min., 10 tšk. (1/1 dvit., 8/8 baud.), 2 rez. perd., 2 kld., 12 naud. balų.

Nuotr. BNS

Kalniečio dubleris aikštėje puikiai atliko savo užduotis ir tik pasirodydavęs ant parketo iškart įnešdavo energijos. Gynėjas puikiai skaitė situacijas ir provokavo varžovų pražangas, o jo užmestas kamuolys Arnui Butkevičiui greitajame puolime buvo vienas gražiausių Lietuvos rinktinės epizodų per pastaruosius porą metų.


Arnas Butkevičius – 8 balai
7 min., 6 tšk. (3/3 dvit.), 7 naud. balai.

Nuotr. BNS

Tik ketvirtajame kėlinyje daugiau laiko pasireikšti gavęs Butkevičius spėjo sukurti gražiausią rungtynių epizodą. Su Lietuvos rinktinės apranga čempionate debiutavęs puolėjas puikiai išnaudojo jam skirtą laiką ir buvo pastebimas abiejose aikštės pusėse. Būtų įdomu pamatyti, kaip Arnui sektųsi žaisti ilgesnę, lygių rungtynių atkarpą.


Mindaugas Kuzminskas – 7,5 balo
20 min., 11 tšk. (2/6 dvit., 1/3 trit., 4/4 baud.), 2 per. kam., 10 naud. balų.

Nuotr. BNS

Mindaugas surinko dviženklį taškų skaičių, tačiau ne viskas aikštėje jam klostėsi idealiai. Gynyboje buvo epizodas, kai puolėjas bandė varžovą išprovokuoti klaidai ir pasitraukė, tačiau priešininkas pelnė du lengvus taškus iš po krepšio, o puolime Kuzminskas užsidirbo įspūdingą Ndouro bloką. Susikaupusį pyktį Kuzia išliejo ketvirtajame kėlinyje, kai pergalingai sušuko, pataikęs tritaškį iš maždaug 8 metrų.


Paulius Jankūnas – 7 balai
14 min., 10 tšk. (2/5 dvit., 0/1 trit., 6/6 baud.), 2 atk. kam., 8 naud. balai.

Nuotr. BNS

Vidurio puolėjo pozicijoje rungtyniavęs Jankūnas tris kartus buvo išvestas pikenpopui, tačiau iš patogių situacijų metimai tikslo nepasiekė. Tiesa, Paulius parodė savo sumanumą bonuso situacijose, kuomet gudriai provokavo pražangas ir už tai priešininkus baudė nuo baudų metimo linijos.


Edgaras Ulanovas – 6,5 balo
16 min., 2 tšk. (0/1 dvit., 0/2 trit., 2/2 baud.), 2 atk. kam., 5 rez. perd., 6 naud. balai.

Nuotr. BNS

Senegalo rinktinė, kuri trečioje pozicijoje turi Ndourą, buvo itin neparankus varžovas nugara į krepšį mėgstančiam žaisti Ulanovui, o tai parodė ir vienintelis epizodas, kuomet Edgaras tą pabandė padaryti, iškart nuo priešininko gavęs bloką. Ulė puolime prametė abu tritaškius, tačiau itin prisidėjo prie gero komandos kamuolio judėjimo bei atliko 5 rezultatyvius perdavimus.


Renaldas Seibutis – 6 balai
12 min., 3 tšk. (0/1 dvit., 1/1 trit.), 3 naud. balai.

Nuotr. BNS

Gynyboje parketą aręs Seibutis atkirto varžovų perimetro žaidėjus nuo komandos ir prisidėjo prie to, jog Senegalas atliko vos 8 rezultatyvius perdavimus. Puolime Lietuvos rinktinėje kam taškus rinkti yra ir be veterano, todėl Reno ryškesnio vaidmens prie varžovų krepšio neturi, kur realizavo tritaškį bei prametė iš vidutinio nuotolio.


Rokas Giedraitis – 4 balai
10 min., 0 tšk. (0/1 trit.), 0 naud. balų.

Nuotr. Krepšinio namai

Antrasis Lietuvos rinktinės debiutantas savo taškų oficialiose rungtynėse dar turės palaukti. Antrajame kėlinyje aikštėje pasirodęs Giedraitis daugiau pasireikšti gavo paskutiniajame ketvirtyje, tačiau nebuvo pastebimas ir be pramesto tolimo metimo nieko nesukūrė.



Komentarai:

Antanas
Kas cia per de.gradai
2019-09-02
+3
Atsakyti
Macijauskas buvo
Vienas getiausiu visu laiku europos gyneju. Vaikai nera mate jo losiancio todel nesuvokia ka kalba. Kad taptu panadus i macijauska, reojtu kokous 5 grigoniu i viena sudeti. Mavijauskad jsvis yra mano vienad megstamiausiu zaideju nors krepsini ziuriu nuo kokiu 1988 metu. Taip, ji suede,traumos, bet iki traumos jie buvo dieviskas. Dabartiniam vaikam: zinote real zaideja lull? O dabar isivaizduokite dar daug daug uz hi geresni: naglesni, geitesni, geresniu dribkingu jr daug taiklesni. Macad žudė svarbiausias momentu ntais nirtinose varžybose. Grigonis padkutinese svarbiose,rungtunese su turkais nrpataike nieko.
2019-09-02
-3
Atsakyti
Nu
nepykit, bet nemanau kad reikia taip vertinti žaidejus kai žaista pries silpna varžova. Palaukim kitu varzovu bus aiskiau..Beabejo ačiū už pergale.
2019-09-02
+7
Atsakyti
ernestas
O jei butu pralaimeje , kokie vertinimai butu su tiek pelnytu tasku ? Pvz Jonas , dvigubas dublis , bet jei pralaimetu tai vertintum kad labai silpnas dublis ir rasytum 6. Nereikia cia tu vertinimu.parodykit diplomus , kad kazka mokinotes i ta puse .
2019-09-02
-2
Atsakyti
komentaras
nuo Macijausko laiku.... :D tai ka jau Grigonio toks lygis, kad jau pralenkes aiskiai toki buvusi zaideja kaip Pocius. Man tj jie panasaus pajagumo. Aisku kalbu apie Pociu pries traumas apie 2010m. kaip irgi turejo gera pirma zingsni po kurio sugebedavo palikti varzovus uz nugaros ar kaip atsokusi kamuoli nuo lanko sugebedavo pagave virs galvu varsovu ji ideti. O abieju 3taskiu pataikimas nera Macijausko lygio.
2019-09-01
-7
Atsakyti
komentaras
nuo Macijausko laiku.... :D tai ka jau Grigonio toks lygis, kad jau pralenkes aiskiai toki buvusi zaideja kaip Pocius. Man tj jie panasaus pajagumo. Aisku kalbu apie Pociu pries traumas apie 2010m. kaip irgi turejo gera pirma zingsni po kurio sugebedavo palikti varzovus uz nugaros ar kaip atsokusi kamuoli nuo lanko sugebedavo pagave virs galvu varsovu ji ideti. O abieju 3taskiu pataikimas nera Macijausko lygio.
2019-09-01
+2
Atsakyti
Che che.....
nuostabybes atsiskleis su Kanada ir Australija....
2019-09-01
+9
Atsakyti
viskas normaliai...
tik pasu duoti reiketu ir Giedraiciui.
2019-09-01
+12
Atsakyti
djgaffer
Butkevičius atliko savo darbą,įnešė gyvumo trumpoje atkarpoje.Tik norėjosi,kad Giedraitis būtų gavęs daugiau laiko.Rungtynės kaip treniruotė gavosi,o Rokui pajusti metimą reikia,čia būtų buvę pats tas.Nu,gal dar gaus savo šansų.
2019-09-01
+31
Atsakyti
Anonimas
na kam cia pustis kai laimejo pries kiemo lygio komanda?palaukim varzybu su rimtais varzovais,tada ir darysim apibendrinimus nes norint kovot del medaliu reiks aplosinet tokias komandas kaip Australija,Prancuzija ir Graikija.
2019-09-01
+4
Atsakyti
Asilėli rašliavotojau
ar esi matęs kaip žaidžia macas? kaip jis meta? ką jis darė persikėlęs į Tau? tik visiškai nieko apie krepšinį nesuprantantis gali gretinti macą su tuo nevykėliu grigoniu. arba kad ir kaukėną, kuris buvo rabotiaga, su grigoniu kuris tik ant podiumo triesti nori.
2019-09-01
-52
Atsakyti
Barbosa
Su ta mistifikuota seibucio ginyba jus baikit.
2019-09-01
+24
Atsakyti
paranpr
butkevicius zvaigzde pataps tarp zurnalistu matosi paziurekit i eurocop praeita sezono statistika o dar Pakenas sako kad ispudinga sezona turejo :)))
2019-09-01
-12
Atsakyti
Mirtininkų sparnas
Ar tiesa jog keturfinalyje lietuviu lauktu arba JAV arba Graikija? Negailestingi burtai. o Serbam su ispanams uztenka tvarkyti tokius kaip italus rusus argentina ir yra pusfinalyje. Lietuviams kad atsidurti pusfinaly reikia tvarkyti australus graikus jav
2019-09-01
+36
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 26

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.