Žvilgsnis į varžovus: sezono pradžioje rimtų problemų turinti „AX Armani Exchange“

Jonas Lekšas
„BasketNews.lt“
2019-10-10 17:09

Šį penktadienį Kauno „Žalgiris“ Milane stos į kovą su vasarą kardinaliai savo veidą pakeitusia „AX Armani Exchange“ ekipa, kurios galimybių potencialas šiemet išlieka didele mįsle visai Europai.

Septyni nauji krepšininkai ir treneris-žvaigždė Ettore Messina negarantavo Milano klubui pergalės pirmajame Eurolygos ture svečiuose prieš Miuncheno „Bayern“, tačiau pirmosios rungtynės leido iš arčiau pažinti vieną labiausiai intriguojančių lygos komandų.

Tinklalapis „BasketNews.lt“ supažindina su būsimų „Žalgirio“ varžovų komplektacijos darbais bei aptaria jų žaidimą sezono starte.

Fotogalerija

Komplektacija

Vasarą krepšinio profesorius Ettore Messina nusprendė iškeisti trenerio asistento darbą NBA į vyriausiojo trenerio kėdę Milane, kur jam „AX Armani Exchange“ vadovai patikėjo visišką laisvę komplektuojant sudėtį. Po tokio madų sostinės klubo ėjimo tapo aišku, jog Giorgio Armani valdomoje organizacijoje ateina milžiniškos permainos.

Didžiuliu biudžetu disponuojantis klubas pastaraisiais metais tapo pajuokos objektu Eurolygoje ir atkrintamąsias paskutinį kartą matė 2013-2014 metų sezone, o norėdamas tai pakeisti, Messina iškart ėmėsi veiksmų madų sostinėje.

Komandą paliko praėjusiame sezone nežibėję Jamesas Nunnaly ir Mindaugas Kuzminskas, veteranas Curtisas Jerellsas, sezono viduryje atvykęs Alenas Omičius, italas Simone Fontecchio, o daugiausiai dėmesio sulaukė išsiskyrimas su Mike’u Jamesu.

2018-2019 metų sezone Alphonso Fordo apdovanojimą laimėjęs amerikietis tikėjosi likti klube, tačiau Messina krepšininką informavo, jog šis neatitinka formuojamos komandos vizijos ir su Jamesu buvo atsisveikinta.

Nuotr. Reuters – Scanpix

Jog Milano klubas žais kitokį krepšinį, buvo galima suprasti iš įsigytų komandinio tipo žaidėjų – Aarono White’o, Michaelo Rollo bei maestro Sergio Rodriguezo. Vyšnaite ant torto tapo jau prieš pat Eurolygos startą įsigytas 39-erių veteranas Luisas Scola.

Prie šių Europoje puikiai pažįstamų vardų Messina prijungė italus Riccardo Moraschini ir Paulą Biligha bei NBA ne vieną solidų sezoną sužaidusį Shelviną Macką, kurie prisijungė prie praėjusių metų branduolio – aukštaūgių Kalebo Tarczewski, Jeffo Brookso ir Artūro Gudaičio bei serbų Nemanja Nedovičiaus ir Vladimiro Micovo dueto.

Vis dėlto ši galinga kompanija sezono starte krito tiek prieš minėtąjį „Bayern“ Eurolygoje, tiek prieš „Brescia“ Italijos čempionate, o vietinėse pirmenybėse iškovotos dvi pergalės buvo pasiektos prieš kuklias „Treviso“ ir „Trieste“ ekipas.

Tiesa, reikia pažymėti, jog sezono pradžioje „AX Armani Exchange“ yra kamuojama traumų bei verčiasi be Gudaičio, Nedovičiaus ir Micovo, o paskutinėse Italijos lygos rungtynėse kojos raumenį pasitempė ir Mackas.

Puolimas

Milano ekipa savo sudėtyje turi tokius metikus kaip Rollas ar Rodriguezas, bet rungtynėse, kai buvo patirti pralaimėjimai, susidūrė su pataikymo problemomis iš toli – 2 iš 21 prieš „Brescia“ ir 4 iš 22 prieš „Bayern“. Taip pat Miunchene Italijos klubo žaidėjai pataikė vos 66,7 proc. baudų metimų (16 iš 24).

Jog išvengtų tokių blogų dienų, sudėtyje yra Micovas ir Nedovičius, tačiau sezono pradžioje jų nėra ir „AX Armani Exchange“ iškart susiduria su problemomis.

Pirmosiose Eurolygos rungtynėse Messinos žaidimo filosofijoje atsispindėjo, jog šioje komandoje žaidėjas numeris vienas yra Rodriguezas ir aplink jį sukasi visas puolimas.

Nors dvikovą Miunchene ispanas pradėjo ant atsarginių žaidėjų suolelio, spėjo sužaisti 29 minutes, išmesti 14 metimų ir atlikti 6 rezultatyvius perdavimus, o atsižvelgiant į tai, kad nėra aišku, ar dvikovoje su „Žalgiriu“ galės žaisti Mackas, Rodriguezo įtaka gali dar labiau išaugti.

33-ejų veteranas dvikovoje su „Bayern“ tik pasirodęs ant parketo pradėjo sukti pikenrolą vieną po kito ir tik progai pasitaikius bandydavo pagreitinti komandos atakas, o taip „AX Armani Exchange“ iš viso per mačą surengė 88 išpuolius (palyginimui, „Žalgiris“ prieš „Baskonia“ surengė 85 atakas).

Rodriguezo žaidimui rankas dar labiau atrišo aikštėje esantis Scola. Būtent tik prieš pat Eurolygos startą prisijungęs veteranas tapo svarbiu faktoriumi rungtynėse su „Bayern“, kur pelnė 17 taškų, o jo gebėjimas pataikyti iš toli atvėrė papildomų galimybių Messinai, dėliojant komandos puolimą.

Antroje mačo dalyje argentinietis tapo pagrindiniu Milano klubo pasirinkimu puolime, kai sulaukdavo perdavimo tiek ant ūselio, tiek ant perimetro, o taip pat kartais ir pats žaisdavo pikenrolą su Rodriguezu.

Pirmosiose Milano ekipos Eurolygos rungtynėse į akis krito individualūs Macko veiksmai ir atrodė, jog kartais amerikietis iškrenta iš komandiškai bandančios žaisti Milano ekipos konteksto.

„AX Armani Exchange“ mūšyje su „Bayern“ suklydo 13 kartų, kas būtų neblogas rezultatas sezono startui, bet didžioji dalis klaidų buvo padaryta perduodant kamuolį, o tai kainavo 12 taškų, kuriuos varžovai pelnė po klaidų.

Kol Messina negali verstis keliais svarbiais krepšininkais, puolime Milano klubas yra itin priklausomas nuo Rodriguezo ir Scola tandemo, o jei tą dieną ant perimetro šie krepšininkai nesulaukia pagalbos, sužaistos rungtynės parodė, kad tuomet „AX Armani Exchange“ turi didelių problemų.

Gynyba

Dvikovoje su „Bayern“ Messinos auklėtiniai praleido 78 taškus, o 14 iš jų buvo pelnyti greitomis atakomis, kurių didžioji dalis, kaip jau minėjome, buvo surinkti po „AX Armani Exchange“ klaidų perduodant kamuolį.

Pikenrolo gynyboje Milano ekipa naudoja skirtingas sistemas – aikštėje esant Biligha keičiamasi ginamaisiais, o su Tarczewskiu – stengiamasi išlįsti iš po užtvaros. Būtent pastarąją gynybą „Bayern“ atakavo dvikovoje ir dažnai baudė Milano klubą.

Problemų ginantis turėjo ir Scola, su kuriuo buvo bandomos abi sistemos pikenrole, tačiau argentinietis po krepšiais nusileido varžovų aukštaūgiams, o ant perimetro sunkiai spėdavo prieš greitesnius oponentus.

Nuotr. Zuma Press – Scanpix

Būtent aikštėje esant Scola, Milanas buvo labiausiai pažeidžiamas, nepaisant to, kad veteranas pelnė 17 taškų ir atkovojo 6 kamuolius, jo +/- rodiklis buvo prasčiausias komandoje (-29).

Taip pat varžovai naudojosi Macko smulkumu, atakuodami jį ant ūselio, tačiau lieka neaišku, ar amerikietis pasirodys ant parketo penktadienio vakarą.

Vis dėlto ne viskas Milano ekipoje buvo taip blogai savoje aikštės pusėje. Disciplinuota gynyba garsėjantis Messina galėjo pasidžiaugti, kaip komandos aukštaūgiai tvarkėsi baudos aikštelėje.

Daugiausiai Tarczewskio dėka vienas „Bayern“ lyderių Gregas Monroe, nors ir sugriebė 10 kamuolių, tačiau mačą baigė su 6 taškais, krepšį atakavęs vos 33 procentų taiklumu.

„AX Armani Exchange“ varžovams leido sugriebti 8 kamuolius puolime, o jie virto 8 pelnytais taškais iš antrųjų šansų. Galime neabejoti, jog grįžus Gudaičiui, gynyba baudos aikštelėje dar labiau pagerės.

Apibendrinant, Milano klubas turi milžinišką potencialą, o už ekipos vairo pagaliau stovi disciplina pasižymintis treneris, tačiau jam prireiks laiko, kad išjudintų pastaraisiais metais užstrigusį traukinį, o tai padaryti sezono pradžioje dar ir trukdo užpuolusi traumų virtinė.



Komentarai:

sd
Ka jus cia sapnuojat apie pergales, kai turim lekaviciu ir perez uz zalgirio vairo jokiu pergaliu nenusimato.. sergio rodriguez pries begalvi lekaviciu rimtas matchupas nusimato ..
2019-10-11
-2
Atsakyti
Alio grybauji
kas tau tragyskas nebuk tragyskas
2019-10-10
-1
Atsakyti
djgaffer
Reik naudotis proga Žalgiriui,kol Milanas ne formoje ir kol nėra daug svarbių žaidėjų.Kol kas Armanis ir Italijos lygoje stringa,prieš autsaiderius sunkiai laimėta,nuo vienų net pralaimėta.Yra gera proga juos nukalti,kol nesusižaidę.
2019-10-10
+11
Atsakyti
Sunku pasakyt kas laimes, aisku kad talentu, ir pataikymu smarkiai nusileidziam ir tai yra faktas, bet jei bus drausme, gera gynyba, gerai isnaudos silpnasias varzovu vietas, ir laikysis komandinio zaidimo, tai gal pavyks paimt pergale.
2019-10-10
+14
Atsakyti
Antanas vakar apsisiko:D
Antanas nu ka metas vel sukt varke uz ryta. uzmeciau 1000eur. net neabejoju vilniaus krepsinio asai pazemins tuos prancuzu la.vonus
2019-10-10
-7
Atsakyti
asas
Nera sansu zalgiriui gaut..su geriausiu pasaulio treneriu! Jeigu zalgiris gautu as prisiekiu padrocint vidury kiemo!
2019-10-10
+6
Atsakyti
Alio
pasiziurejus milano sudeti..nieko ispudingo..ypac kai tiek daug teaumuotu...pilna grybu italu..is esmes rodriguez ir acola..jwff brooks nieko gero..ir kruva grybu italu..jeingaus pries milana..manau aisku.kad sudetis zalgirio tragiska
2019-10-10
-8
Atsakyti
Uztvankiniams
Sėkmės Milanui
2019-10-10
-15
Atsakyti
Antanas
gerai milanas atrur.ins zalia k...va ir alchasa treneriuka
2019-10-10
-13
Atsakyti
Anonimas
bus pergalyte, stipriai buksuoja milanas, reik isnaudot scola silpnybes gynyboj butinai
2019-10-10
-5
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 13

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.