Rinktinės trenerio rinkimuose bus keliama Antano Sireikos kandidatūra

Tomas Vanagas
„BasketNews.lt“
2019-11-05 20:56
Nuotr.: BNS
Nuotr. BNS

Lygiai po savaitės LKF surengs vykdomojo komiteto posėdį, kuriame priėjus prie nacionalinės vyrų komandos vyriausiojo trenerio klausimo išgirs trenerių asociacijos siūlomą kandidatą.

Tai bus „Šiaulių“ komandos treneris Antanas Sireika, Lietuvos rinktinei vadovavęs nuo 2001 iki 2006 metų ir 2003 metais tapęs Europos čempionu.

Trenerių asociacijos vadovas Vydas Gedvilas taip pat kalbėjosi su Rimu Kurtinaičiu, Kęstučiu Kemzūra ir Kaziu Maksvyčiu, tačiau iš jų sulaukė neigiamų atsakymų.

„Kalbėjome su Antanu Sireika ir jis sutiko. Kadangi daugiau kandidatų neturime, mes LKF vykdomajame posėdyje siūlysime trenerio Sireikos kandidatūrą“, – tinklalapiui „BasketNews.lt“ sakė Gedvilas.

Trenerių asociacija turi tik patariamąjį balsą. Sprendimus vykdomojo komiteto posėdyje priima 14 žmonių, o trenerių asociacijai skirtas vienas balsas.

„Jeigu jo kandidatūra bus svarstoma ir jeigu Sireika bus patvirtintas, tuomet jis tikrai dirbs vyriausiuoju treneriu. Antanas davė sutikimą“, – atskleidė trenerių asociacijos vadovas.

Interviu su Vydu Gedvilu – apie rinktinės trenerio kandidato paieškas, augančius specialistus ir atmestiną variantą kviestis užsienietį.

– Vydai, po savaitės Lietuvos rinktinės trenerio rinkimuose jūsų vadovaujama trenerių asociacija pasiūlys savo kandidatą. Kaip vyko jo paieškos?
– Turime septynis trenerių asociacijos vykdomojo komiteto narius ir, nepiršdami jokios nuomonės, jų paprašėme pasiūlyti trenerius. Jie pasiūlė Rimą Kurtinaitį, Kęstutį Kemzūrą, Antaną Sireiką ir Kazį Maksvytį.

Su Maksvyčiu kalbėjome iškart po to, kai atsistatydino Dainius Adomaitis. Bet viską matėte – jo neišleido klubas. Prieš tris dienas apie pusvalandį pakalbėjome su Rimu Kurtinaičiu. Jis truputį yra nusivylęs pastaraisiais rinkimais, kuomet mes, trenerių asociacija, siūlėme jo kandidatūrą, bet tuomet treneriu tapo Dainius Adomaitis. Jis yra nusivylęs ir šiuo metu net negalvoja užimti šių pareigų. Griežtai atsisakė, bet sakė, kad ateityje gavęs pasiūlymą vėl galvotų.

Kęstutis Kemzūra irgi negali, jis atsisako, nes treniruoja labai rimtą klubą ir negali suderinti šių dviejų darbų. Šarūno Jasikevičiaus net nekalbinau, nes jis jau viešai yra pasisakęs, kad atsisako. Tuomet pakalbinome Antaną Sireiką ir jis sutiko.

Nuotr. BNS

– Kokius matote Antano Sireikos pranašumus prieš kitus trenerius?
– Antanas yra patyręs treneris, sukaupęs didžiulę patirtį. Treniravo ir „Žalgirį“, ir „Lietuvos rytą“. Jam viskas neblogai sekėsi, turėjo neblogus rezultatus. Jis Lietuvos rinktinėje yra vienintelis čempionų treneris. Sireika treniruoja „Šiaulius“ ir matome, kad nors komanda neturi didelio biudžeto, bet atrodo neblogai, jis išugdė ne viena talentą. Dabar neįsivaizduoju, kas kitas galėtų užimti šias pareigas. Drąsuolių nėra tiek daug.

Antanas turi autoritetą. Kaip bebūtų, jis jau įrodęs, kad gali pasiekti pergales. Sireika dabar yra vienintelis, aš šioje situacijoje daugiau variantų nematau. 

– Prieš trejus metus trenerio rinkimuose irgi kėlėte savo kandidatą, bet tuomet pritarimo nesulaukėte.
– Aš esu truputį nusivylęs. Visas vykdomasis komitetas balsavo už Dainių Adomaitį, o aš vienas – už Kurtinaitį. Nuvylė ir tai, kad Adomaitis atsisakė savo darbo, nors dar niekas nebuvo prarasta, dar galima patekti į olimpines žaidynes. Dabar, tokiu atsakingu momentu, rasti trenerį, kuris sutiktų užimti vyrų rinktinės trenerio postą, yra gana sudėtinga. Bet Antanas Sireika turi patirties, dirba Lietuvoje, turi laiko. Man su juo teko kalbėtis asmeniškai. Jis davė sutikimą. Jeigu jo kandidatūra bus svarstoma ir jeigu Sireika bus patvirtintas, tuomet jis tikrai dirbs vyriausiuoju treneriu.

– Jeigu ne Sireika, kokių dar kandidatų matote?
– Galbūt Darius Maskoliūnas. Daug metų dirba treneriu, turi daug patirties, bet mes jo kandidatūros nesvarstėme. Daugiau nematau tokių trenerių, kurie turėtų patirties ir galėtų dirbti tokiu atsakingu metu. Galbūt federacijoje kažkas pasiūlys. 

Žydrūnas Urbonas yra gana ambicingas treneris, karštas. Manau, jis tiktų į vyriausiojo trenerio asistentus. Bet tapti vyriausiuoju treneriu jam dar per anksti. Ateis laikas. Aš sakiau, kad ir Adomaičiui dar per anksti užimti šias pareigas. Jis geras treneris, perspektyvus, bet žmogus sudegė. Sudeginome žmogų. Galėjo ateiti vėliau, būtų turėjęs daugiau patirties ir žinių. Jis nieko ypatingo netreniravo, todėl sunku iškart tapti labai geru treneriu.

– Ką manote apie Donaldo Kairio kandidatūrą?
– Donaldas Kairys yra ateities treneris. Aš esu nieko prieš. Perspektyvus, geras treneris. Bet Antanas jau turi užsiauginęs storą odą. Jis jau pakritikuotas, amžius jau solidus. Antanas yra subrendęs vyras ir gali atlaikyti iššūkius. Aš manau, kad Donaldas dar per jaunas. Nereikėtų jo siųsti į tokią karštą ugnį. Reikia palaukti. Ateis laikais, jis galbūt irgi bus vienas iš kandidatų.

– Ar trenerio iš užsienio klausimas yra svarstytinas?
– Aš nemanau, kad reikia samdyti užsienietį trenerį. Tai būtų didžiulis smūgis Lietuvos krepšiniui. Mes turime tų gerų trenerių. Kemzūra, Kurtinaitis, Maksvytis, turime dirbančių Indonezijoje, Kinijoje, Prancūzijos jaunimo sistemoje. Krepšinis yra gana aukštame lygyje. Atmetu galimybę ieškoti trenerio iš užsienio. Nemanau, kad jis mums reikalingas. Aš esu prieš. Tai sugriautų visą mūsų piramidę. Mes turime išugdyti savo trenerius. Privalome tai padaryti.



Komentarai:

Rimvydas
manau, kad nusipelnė jis šanso dar už tą auksą EČ. manau vėl būtų nauja motyvacija jam. tikiu, kad gali neblogai suvadovauti
2019-11-06
+1
Atsakyti
klounu asociacija
jus gal juojaujat blt?
2019-11-06
+13
Atsakyti
Aaa
Galesime atsisveikinti su gynyba. :)
2019-11-06
Atsakyti
...
Ryto ir Siauliu transliacijoj Ceponis sake, kad kalbejo su Antanu ir sis pasakes,kad rinktines tikrai nebetreniruos,galit irasa ziuret ir matysit
2019-11-06
-6
Atsakyti
Dainius
Viskas OK būtų su Sireika, tik vienas momentas-jis jau 11 metu kaip netreniruoja komandos kuri žaidžia aukstame lygyje(eurolyga,eurocup). Ryte buvo atleista po 3 men darbo ir po to Antanas nieko negavo treniruot... Idomu kaip jis atrodytu su rinktine. Bet as geriau svarstyciau tikrai Maskoliuno. Jis daug prikaupes žinių is Šaro, plius puikiai pazista 4-5 rinktines zaidejus Zalgiryje... Garsejo kaip gynybos specas savo kaip zaidejo karjeroje.
2019-11-06
+2
Atsakyti
Sireikia geriau uz adoma. Visai gerai cia su juo butu
2019-11-06
-1
Atsakyti
O tai
Sireika ar baigęs mokslus? nes žiū tuoj vėl turės nuimti kaip neatitinkantį reikalavimų....
2019-11-06
+11
Atsakyti
Jonas
na su Adomu rinktine atrode ir.zaide apgailetinai. Sireika tai solidus zmogus ir treneris, su miznium Adomu manyciau net neverta lyginti. Turbut geriausias variantas, nelabai cia yra ka diskutuoti.
2019-11-06
+1
Atsakyti
Ciatata
"Jis nieko ypatingo netreniravo"... cia apie ryta :D net federacija pripazysta, kad rytas yra nulis.
2019-11-06
-2
Atsakyti
V
Pagaliau geros naujienos, dėl Sireikos aš ramus.
2019-11-06
+8
Atsakyti
Anonimas
gal uzbaigs pagaliau ta kazkokios mistines rinktines atmosferos idealizavima, kuri pastatoma virs talento ir maksimaliu rezultatu siekimo. pamatem paskutiniais metais, kad rezultato tai neatnese. turi zaisti geriausi, o ant 11-12 gali vaziuot perspektyviausi, jokiu budu ne sugriuve veteranai uz praeities nuopelnus ir del to, kad jie matai nori uzbaiginet karjeras olimpiadoj. uztenka to svogerizmo. sireika lyg ir ne tas kur su saboniu kartu pirtelej sedi. gal kazkas prades keistis su juo.
2019-11-06
+10
Atsakyti
Uzbonis
Supuvus federacija, Supuvus kaip organizacija... Susėdę visi pirdalai... Viskas eina į apačią... Viskas nebeaame elitas krepšinio žemėlapį.. Su tokiais žmonėmis... Kokie čia dabar sėdi... Baisu, gėda...
2019-11-06
+6
Atsakyti
nemeluosiu
nera blogiausias variantas, galbut net geriausias sitoj situacijoj. sitas treneris gali istarti sudie tokiems krepsinio atgyvenoms kaip maciulis, jankunas ir kt. nepamenu ar jis treniravo motiejuna kazkuriuo laikotarpiu, bet neabejoju, kad sugrazintu ji i rinktine. per sireika iskilo kalnietis, kuzminskas tad daugumai zaideju jis, manau, priimtinas variantas. kas gerai, kad treneris pasitiki jaunimu, yra patyres, dirbes auksciausiam lygy. gerai, kad jis yra vyresnio amziaus ir nepersipins draugystes, zaideju norai su darbu, kaip buna kai zaidejai pasiskiria sau treneri. cia kaip su kazlausku, nebuvo kazkokiu draugysciu ar nuolaidziavimu zaidejams, bet rezultatai virsijo lukescius. aisku dar niekas nenuspresta, pilnai gali ir nenubalsuot uz ji, kai reikes rinktis tarp gero lojalaus draugo pvz krapiko ir sireikos.
2019-11-06
+14
Atsakyti
Antanas sukurs puolimą, bet kas sukurs geležinę komandą, kuri vos kam pirstelėjus sugebėtų atsilaikyti - ir prieš bet ką, ir nesugriūti? Be to. Žaidėjų, kokie buvo pagal lygį, 2003m., kaip ir per mažai: 1. įžaidėjų nėra - Kalnas net ne įžaidėjas, o jau ir baiginėja karjerą, savo komandoj pastumdėlis, Lekavičiukui trūksta ūgio ir mėsos; 2. Kuzia taip ir nedaaugo iki ekstra klasės; 3. Mačiulius ir pan. lauk; 4. Vienas Valančius su Sabuku nieko nepadarys.
2019-11-06
+22
Atsakyti
nu ka velicka kumscius suspaudes laukia,kaip ir kalnas tokio amziaus bus pagrindinis pg.noreciau sireikos vien del to,kad ispirdolintu kelmus ir inestu nauju veju.
2019-11-06
+5
Atsakyti
Asd
tai žinoma milijona kartu geriau negu koks kauniečiu siulomi ir garbinami Maskoliunas ir Krapikas
2019-11-05
+6
Atsakyti
LABAI ŽEMAS LYGIS
O kodėl ne Adomaitis ???
2019-11-05
Atsakyti
R
Baikit jūs juokint su tuo Maskvyčiu. Ne to lygio treneris. Jam tik su jaunimu dirbt. Nepasiekė jis tokio lygio ir reikia pagaliau tai suprasti... Manau kad Antanas Sireika tinkamas kandidatas.
2019-11-05
+25
Atsakyti
x
Liūdnas vaizdas laukia... Gėda federacijai, kad su Rusais net nebandė kalbėtis, o viską pačiam Maksvyčiui paliko. O dabar, vietoj neblogo lygio LT trenerio, ar gero užsieniečio, imą trenerį, kuris virš Šiaulių lygio taip ir nepakilo niekur. Taip, lai būna gerbiamas už savo pasiekimus su rinktine, bet žmonės matyt jau pamiršo kokie rinktinės pasirodymai sekė po laimėto čempionato, ir kodėl tas žmogus jau eilę metų yra ten, kur yra, t.y. treniruoja LKL vidutiniokus.
2019-11-05
-10
Atsakyti
che
Šiais laikais asistentai, skautai daro strategijas, taktikas, derinukus, sistemas. Šiuolaikinis treneris turi būti geras psichologas, o Sireika šioje vietoje yra NR1.
2019-11-05
+23
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 59

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.