Pauliaus Soroko sėkmė Italijoje: važiavo įgauti formos, o gavo kontraktą iš vicečempionų

Lukas Malinauskas
„BasketNews.lt“
2019-12-10 09:57
Nuotr.: FIBA.com

Po sezono Belgijoje ilgai tolimesnės karjeros klausimą sprendęs Paulius Sorokas be klubo buvo iki pat rugpjūčio pabaigos, kai užsitęsusį laukimą galiausiai nutraukė atsivėrusi galimybė save išmėginti Italijos vicečempionų gretose. Šios šalies žemesniame lygyje ketverius metus pamatus karjerai stačiusį 27-erių puolėją pasikvietė Sasario „Banco di Sardegna“ ekipa.

Pirminė abiejų šalių bendradarbiavimo idėja ateities neturėjo: Sorokas atvyko į Vitorijos „Baskonia“ klubui parduoto Achille’o Polonaros vietą, kol ji prieš pat prasidedant sezonui turėjo būti patikėta kitam žaidėjui. Lietuvis prie 2018-2019 m. sezono FIBA Europos taurės čempionų prisijungė su tikslu tinkamai pasiruošti sezonui ir per artimiausias kelias savaites sumedžioti kontraktą su kita ekipa.

Visgi situacija greitai ėmė keistis. Draugiškų rungtynių cikle solidžiai žaidęs Sorokas užsitarnavo vyr. trenerio Gianmarco Pozzecco pasitikėjimą, o vėliau – ir klubo vadovybės, kurios lūkesčius stiprino užsitarnautas lietuvaičio vardas antroje šalies lygoje.

Lūžis, kaip prisimena pats krepšininkas, įvyko po dviejų sėkmingų ir pergalėmis pažymėtų pasirodymų prieš skambius Europos klubus: FIBA Čempionų lygoje kovojančią Jeruzalės „Hapoel“ ir Eurolygos grandą Stambulo „Anadolu Efes“.

„Būtent po tų dvejų rungtynių jie pradėjo sakyti, kad „jis visai siekia tą lygį ir galima jį svarstyti kaip kandidatą. Treneris labai mėgsta nestandartinę gynybą su agresija ir pagalbomis. Kadangi aš mažai žaidžiu, tai man pavyksta į žaidimą įnešti energijos“, – prisiminė su tinklalapiu „BasketNews.lt“ bendravęs Sorokas.

„Banco di Sardegna“ klubo stratego atvirumo nustebintas lietuvis bendradarbiavimo klausimą iš pradžių sprendė su juo, mat esminis aspektas buvo komandos pasiektas legionierių limitas Italijos pirmenybėse. Tiesiogiai su Pozzecco kompromiso ieškojęs Sorokas pasiryžo aukoti rungtyniavimą Italijos pirmenybėse ir sutiko tik su rungtyniavimu FIBA Čempionų lygoje.

Nuotr. FIBA.com

Tiesa, Sasario komanda turi teisę registruoti tautietį vietiniame fronte, tačiau dar 2014-2016 metais Eurolygoje žaidęs klubas ne iš gero gyvenimo taikosi į Italijos lygos skiriamas premijas. Pagal čempionato reglamentą, komandoms sezono pabaigoje yra skiriamos premijos už vietinių žaidėjų, šiuo atveju italų, skatinimą jiems suteikiant kuo daugiau žaidimo laiko ir tuo pačiu neperžengiant penkių užsieniečių limito sudėtyje.

Pavyzdžiui, Artūro Gudaičio atstovaujama Milano „AX Armani Exchange“ yra registravusi net 9 legionierius, kas automatiškai nubraukia ekipos šansus pretenduoti į premiją.

„Treneris man sakė: „Tu man patinki, bet Italijoje yra legionierius limitas ir negaliu tavęs pasirašyti. Aš tikrai tave pasirašyčiau“, – pokalbio detales atgamino Sorokas. – Sakiau: „Jeigu taip sakote, kad taip manimi pasitikite, tai galime pasirašyti Čempionų lygai“. Jis atsakė tada: „O nebloga idėja, net nepagalvojau.“

202 cm ūgio puolėjas Čempionų lygoje pasirodė visuose septyniuose mačuose, po kurių Panevėžio „Lietkabelio“ varžovė „Banco di Sardegna“ fiksuoja rezultatą 5-2 ir A grupėje su Deivido Dulkio atstovaujama Manresos BAXI bei Ankaros „Turk Telekom“ dalijasi 1-3 vietas.

Sorokas daugiausiai laiko – po 16 minučių – praleido pirmojo rato rungtynėse su „Lietkabeliu“ ir Strasbūro IG. Jo žaidimo vidurkis siekia 11 minučių, per kurias atletas pasižymi 4 taškų, 1,9 atkovoto kamuolio ir 1,3 rezultatyvaus perdavimo statistika.

Nuotr. FIBA.com

Lietuvis pripažįsta, jog sezonui įgavus pagreitį, jaučiasi žaidimo praktikos stoka, tačiau jis tikisi, jog artimiausiu metu situacija gali pasikeisti ir jam bus suteiktas šansas debiutuoti aukščiausiame Italijos divizione.

„Aišku, labai norėtųsi žaisti ir Italijoje, bet žinojau, kad bus tokia situacija. Iš pradžių apsidžiaugiau, kad kontraktą pasiūlė aukšto lygio klubas. Visada kirba tokia mintis, kad galbūt išeitų kažkaip, jog užregistruotų. Kadangi Italijos čempionate dabar viskas sekasi gerai, jie per daug nesvarsto manęs“, – kalbėjo Sorokas, kurio ekipa Italijoje žengia antra su 8 pergalėmis per 11 turų.

Krepšininkas savo kelią Italijoje pradėjo 2014 metais po sezono Pasvalio „Pieno žvaigždėse“ persikėlęs į trečios šalies klubą, Pjačencos „Bakery Sport“. Po to sezono jis dvejus metus gynė Treviglio „Blu Basket“ garbę antrajame pagal pajėgumą divizione, o 2017-2018 m. atstovavo Tortonos „Orsi Derthona“ komandai.

Trečiąjį sezoną antroje lygoje žaidęs Sorokas per dvikovą fiksavo 15,1 taško, 10,1 atkovoto kamuolio, 2,9 rezultatyvaus perdavimo ir 23 naudingumo balų vidurkius.

Dvigubą dublį vidutiniškai rinkusį kaunietį tuomet pasiekė kvietimas iš aukščiausios Vokietijos lygos klubo, Brėmerhafeno „Eisbaren“, bet po kelių sezono mėnesių abi pusės pasuko skirtingais keliais ir krepšininkas pasuko į Belgiją, Šarlerua „Spirou“ ekipą.

Nuotr. FIBA.com

Su šia komanda Sorokas galiausiai karjeroje paragavo tarptautinio turnyro kovų sykį pasirodęs aikštėje FIBA Europos taurės mače.

Belgijos pirmenybėse jo statistika siekė 7,2 taško, 5 atkovotus kamuolius ir 9,9 naudingumo balo per 19 minučių.

„Dabar, kai pagalvoju nuo ko pradėjau ir kur esu, tai visada yra smagu ir to nepamirštu. Pradžioje atvažiavau į trečiąją Italijos lygą, į prasčiausią komandą, kadangi daugiau neturėjau iš ko pasirinkti, bet norėjau daug žaisti, – su nostalgija 2014-ųjų metų sprendimą prisiminė Sorokas. – Nesakyčiau, kad viskas vyko greitai ar lėtai, viskas vyko paeiliui. Iš pradžių užsitarnavau savo vietą antroje lygoje, tada gavau šansą sužaisti Belgijoje, tai buvo pirmieji metai tarptautiniame turnyre, nors sužaidžiau tik vienerias rungtynes FIBA Europos taurėje, o šiais metais – Čempionų lyga.

Kreivė kyla į viršų. Aš pats daugiau pasirinkau tokį kelią, kadangi, kalbant apie finansinę pusę, tai Italijos antra lyga pasižymi geru finansiniu aspektu. Galbūt kai kurie pasiūlymai finansiškai buvo vertesni, jog likčiau ten, bet visą laiką norėjau siekti maksimumo ir dabar esu Sasaryje, esu tuo patenkintas. Nežinau, kur tai toliau mane nuves, bet visą laiką kopti kuo aukščiau.“

Pirmąkart karjeroje Lietuvoje svečio teisėmis su užsienio klubu besilankantis Sorokas antradienį nuo 19 val. Panevėžyje stos į kovą su vietos „Lietkabeliu“. Keturiais pralaimėjimais startavę Nenado Čanako auklėtiniai akistatą pasitinka laimėję trissyk paeiliui.



Komentarai:

Ši naujiena dar neturi komentarų. Būk pirmas, išreiškęs savo nuomonę!

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 1

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.