„Viščiukus skaičiuosime pavasarį“: didžiausios Eurolygos antrojo rato intrigos

Jonas Lekšas
„BasketNews.lt“
2020-01-08 11:56
Nuotr.: Artur Stabulnieks, D. Lukšta, Zuma Press – Scanpix/BasketNews.lt iliustracija
Nuotr. Artur Stabulnieks, D. Lukšta, Zuma Press – Scanpix/BasketNews.lt iliustracija

Eurolygoje sužaistas pirmasis reguliariojo sezono ratas, po kurio išryškėjo turnyro lyderiai bei autsaideriai, taip pat ir lygos žvaigždės, kovojančios dėl individualių apdovanojimų.

Vis dėlto pirmoji sezono pusė neatsakė į pagrindinius klausimus, o kova dėl atkrintamųjų, atrodo, jog bus kaip niekada arši ir čia tinka auksinė sporto pasaulyje naudojama frazė: „Viščiukus skaičiuosime pavasarį“.

Tinklalapis „BasketNews.lt“ pateikia penkias didžiausias Eurolygos intrigas, į kurias atsakys antrasis reguliariojo sezono ratas.

Kas finišuos pirmoje vietoje?

Nuotr. Zuma Press – Scanpix

Per pirmąjį reguliariojo sezono ratą išryškėjo trys milžinai – Stambulo „Anadolu Efes“ (14-3), Madrido „Real“ ir „Barcelona“ (13-4).

Už šių trijų grandų rikiuojasi puikų krepšinį iki traumų demonstravusi Tel Avivo „Maccabi“ (11-6) ir be Willo Clyburno sėkmingai žaidžianti Maskvos CSKA (11-6).

Vis dėlto neabejojama, jog dėl aukščiausios vietos, garantuojančios sąlyginai silpniausią varžovą atkrintamosiose varžybose, kausis trys ekipos – „Anadolu Efes“, „Real“ ir „Barcelona“.

Tarpusavyje visos šios komandos pasidalijo po pergalę, o šiuo metu geriausią žaidimą iš grandų demonstruoja „Karališkasis“ klubas, iškovojęs 12 laimėjimų paeiliui.

Žvelgiant į tvarkaraštį, „Barca“ antrajame ture namuose žais daugiausiai rungtynių – 9 („Real“ ir „Anadolu Efes“ – po 8), tarp kurių bus ir abu mačai prieš tiesioginius konkurentus dėl pirmosios vietos – „Anadolu Efes“ ir „Real“.

Visos trys ekipos neišvengė netekčių – katalonai vis dar žaidžia be Thomaso Heurtelio ir Kevino Pangoso, „Anadolu Efes“ laukia Bryanto Dunstono sugrįžimo, o Pablo Laso kuriam laikui neteko Gabrielio Decko ir Anthony Randolpho.

Nepaisant to, jog „Real“ šiuo metu yra karščiausia iš visų komandų, geriausiai saugoti taškus moka Stambulo klubas, laimėjęs visus mačus prieš žemiau „Top 8“ etapo esančias ekipas.

Taigi trys milžinai turi savų argumentų, kovojant dėl pirmosios vietos, todėl 18, 21 ir 33 turuose įvyksiančios jų tarpusavio akistatos gali nulemti reguliariojo sezono nugalėtoją.

Prognozė: Madrido „Real“

Kiek pergalių garantuos vietą atkrintamosiose?

Nuotr. Basketnews.lt/V.Mikaitis

2019-2020 m. sezonas yra pirmasis istorijoje naujojo formato Eurolygoje, kai joje varžosi 18 klubų, todėl tai sufleruotų, jog pergalių, norint patekti į aktrintamąsias, šiemet prireiks daugiau nei pastaraisiais sezonais.

16, 16, 15 – tiek pergalių savo sąskaitoje per 30 rungtynių turėjo 8-ąsias vietas Eurolygoje užėmė klubai pastaraisiais metais, o šį sezoną 8-11 vietas po pirmojo rato besidalinančios Belgrado „Crvena Zvezda“, Maskvos srities „Chimki“, „Valencia“ ir Vilerbano ASVEL ekipos yra iškovojusios po 8 pergales (8-9).

Žvelgiant į turnyrinę lentelę, aiškiai matoma, jog išaugęs komandų skaičius nesumažino turnyro kokybės, o tik padidino konkurenciją – 8 ir 15 vietas skiria vos 2 pergales.

Naivu būtų tikėtis, jog iki sezono pabaigos dėl paskutinių pozicijų atkrintamosiose kausis 9 klubai, tačiau bent 5 ekipos gali išlikti kovoje iki pat 34 turo, juolab, kad atsigavimo ženklus rodančios tokios komandos kaip Vitorijos „Baskonia“ (7-10) ar Stambulo „Fenerbahče“ (6-11) yra besivejančiųjų vaidmenyje.

Taip pat tikėtina, kad stabilų žaidimą demonstruojantis lyderių trejetas dar labiau sustiprins savo pozicijas turnyrinės lentelės viršuje, o tai turėtų lemti lygią kovą dėl 8-osios pozicijos bei neišsipūtusį pergalių skaičių, nepaisant išaugusio rungtynių kiekio.

Prognozė: 16 pergalių

Ar „Chimki“ ir „AX Armani Exchange“ pateks į atkrintamąsias?

Nuotr. Artur Stabulnieks

Sėkmingai sezonus pradėjusios lietuviškosios „Chimki“ ir „AX Armani Exchange“ pastaruoju metu patiria žaidybinę krizę ir balansuoja ties „Top 8“ etapo riba.

Rimo Kurtinaičio kariauna per pastaruosius 9 turus pasiekė vos dvi pergales ir iš lyderių ketverto nusirito į 9-ąją poziciją.

„Chimki“ viso sezono metu susiduria su sveikatos problemomis – Jannis Timma nuolat patiria traumas, Aleksejus Švedas taip pat karts nuo karto praleidžia rungtynes, o pagrindiniu vidurio puolėju turėjęs tapti Timofejus Mozgovas šį sezoną ant parketo dar neišbėgo.

Vis dėlto 30 mln. eurų biudžetu disponuojantis klubas pirmajame reguliariojo sezono rate susidūrė su nepalankiu tvarkaraščiu, kai sužaidė 10 išvykų, kur iškovojo vos 2 pergales.

Namuose Kurtinaičio auklėtiniai suklupo vos kartą per 7 mačus ir antrąjį ratą jie pradės trejomis rungtynėmis savo aikštėje, kur iš viso sužais 10 rungtynių, todėl tikėtina, jog tai turėtų padėti „Chimki“ atgauti prarastas pozicijas.

Tuo metu per pirmąsias devynerias rungtynes 7 pergales iškovojusi Artūro Gudaičio atstovaujama „AX Armani Exchange“ vėliau patyrė 5 nesėkmių seriją ir tik dvi pergalės per pastarąsias trejas rungtynes leido komandai po pirmojo rato būti tarp geriausiųjų aštuoneto.

Kas nutiko Ettores Messinos kariaunai? Pirmiausia, faktas, kad vienas Sergio Rodriguezas ant savo pečių komandos neištrauks, o būtent vienu kariu lauke ispanas galėjo pasijusti po Gudaičio ir Nemanja Nedovičiaus traumų bei kritus Luiso Scola formai.

Klubas ėmėsi permainų sudėtyje, Shelviną Macką pakeisdami Keiferu Sykesu, tačiau vos 2 pergales per 9 mačus išvykose antrajai Eurolygos sezono daliai pozityviai nenuteikia, o ir Rodriguezo sportinė atrodo kritusi, kuris per pastaruosius mačus renka tik po 7,8 naudingumo balo.

Prognozė: „Chimki“ – taip, „AX Armani Exchange“ – ne

Kas taps naudingiausiu reguliariojo sezono krepšininku?

Nuotr. BNS

Nors MVP apdovanojimas yra skiriamas už pasirodymą iki pat finalo ketverto varžybų, bet žaidimas reguliariajame sezone turi labai daug įtakos.

Šiemet Eurolygoje netrūksta solidžių individualių pasirodymų ir po pirmojo rato net aštuoni žaidėjai renka vidutiniškai virš 18 naudingumo balų, o penki krepšininkai viršija ir 20 efektyvumo balų vidurkius.

Šiuo metu naudingiausias lygos žaidėjas Shane'as Larkinas („Anadolu Efes“) renka po 23,4 naudingumo balo, o jam ant kulnų lipa po 21,5 renkantys Nikola Mirotičius („Barcelona“) ir Mike'as Jamesas (CSKA) bei po 21 balą sukrapštantis Nando De Colo („Fenerbahče“).

Nurašyti negalima ir šiuo metu traumą patyrusio „Olympiakos“ centro Nikola Milutinovo (vid. 20,9 naud. bal.), „Panathinaikos“ varikliuko Nicko Calatheso (vid. 19,8 naud. bal.) bei „Valencia“ ir „Baskonia“ vedlių – Bojano Dubljevičiaus (vid. 19,4 naud. bal.) bei Tornikes Šengelijos (vid. 18,7 naud. bal.).

Vis dėlto realiausi pretendentai tapti naudingiausiais reguliariojo sezono žaidėjais yra trys – Larkinas, Mirotičius ir Jamesas.

Visi šie krepšininkai po 12 kartų pasiekė 18 ar didesnę naudingumo balų ribą, o dviženklio taškų skaičiaus Mirotičius su Jamesu nepasiekė vos po kartą, Larkinas – du.

Taip pat realu, jog jei kažkuris iš šių žaidėjų taps naudingiausiu reguliariojo sezono žaidėju, gegužės mėnesį atsiims ir MVP prizą, nes visų trijų krepšininkų komandos turėtų išlikti tarp lyderiaujančių Eurolygoje.

Prognozė: Shane'as Larkinas

Ar Željko ir Šaro kariaunos įšoks į nuvažiuojantį atkrintamųjų traukinį?

Nuotr. D.Lukšta

Mokytojas ir mokinys – taip dažnai yra vadinami Željko Obradovičius ir Šarūnas Jasikevičius dėl panašaus krepšinio supratimo, sistemos ir skiepijamų vertybių savo komandoms. Kiek netikėtai, abu šie strategai pirmajame Eurolygos reguliariojo sezono rate susidūrė su sunkumais.

Praėjusių metų reguliariojo sezono nugalėtojai „Fenerbahče“ per pirmąsias 9 rungtynes iškovojo dvi pergales ir nors po to sekė trys laimėjimai paeiliui, juos greitai pakeitė keturios nesėkmės iš eilės ir dabar Željko auklėtiniai su 6 pergalėmis žengia tik 14-oje vietoje.

Sezono starte Stambulo ekipa susidūrė su sveikatos problemomis, kai kelis mačus praleido Nando De Colo ir Joffrey Lauvergne, iki šiol nežaidžia praėjusių metų Eurolygos MVP Janas Vesely.

Siaura rotacija besirėmęs Obradovičius ėmėsi darbų ir į komandą pasikvietė puikiai Europoje pažįstamus Malcolmą Thomasą ir Jamesą Nunnally, o ir paskutiniame ture išvykoje įveiktas Pirėjo klubas turėtų komandos sirgalius nuteikti pozityviai, juolab, jog nuo 8-osios vietos „Fenerbahče“ atsilieka vos dviem pergalėmis.

Tuo metu Jasikevičiaus kariauna Eurolygoje per pirmuosius 6 turus pasiekė 3 pergales, bet tuomet išgyveno dviejų mėnesių laimėjimų badą ir patyrė devynias nesėkmes iš eilės.

Prie to prisidėjo ne tik daug kartų apdainuoti nepataikyti metimai ir sunkus sistemos įsisavinimas, bet ir sezono pradžioje lyderiu buvusio Mariaus Grigonio trauma.

Tiesa, pirmąjį reguliariojo sezono ratą „Žalgiris“ užbaigė dviem pergalėmis paeiliui ir nusiėmė psichologinę naštą, kurią ilgą laiką nešiojo po eilės pramestų metimų ir viena po kitos sekusios nesėkmės.

Šaro auklėtiniai su 5 pergalėmis nuo „Top 8“ etapo atsilieka trim laimėjimais ir tai nėra toks tragiškas skaičius, kaip galėjo atrodyti komandos fanams per tą du mėnesius besitęsusią nesėkmių seriją.

Tai, jog „Žalgiris“ šį sezoną dar sugrįš į kovą dėl atkrintamųjų, leidžia tikėti demonstruojama elitinė gynyba (3 vieta), po truputį gerinamas žaidimas bei pavasario pradžioje sugrįžtantis lyderis.

Vis dėlto, nors tokio stebuklo, kokį praėjusiais metais sukūrė žalgiriečiai, jiems antrajame reguliariojo sezono rate įvykdyti nereikia, Eurolygos lygumas ir išbarstyti taškai, žaidžiant su savo lygio komandomis, realu, kad pakiš koją galutinėje rikiuotėje.

Prognozė: „Fenerbahče“ – taip, „Žalgiris“ – ne



Komentarai:

Ši naujiena dar neturi komentarų. Būk pirmas, išreiškęs savo nuomonę!

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 1

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.