Tomas Dimša – apie kilimą į aukštesnį lygį ir Žydrūno Urbono ėjimą, prisidėjusį prie lūžio sezono

Jonas Lekšas
„BasketNews.lt“
2020-01-28 09:12
Nuotr.: BNS
Nuotr. BNS

Panevėžio „Lietkabelyje“ rungtyniaujantis Tomas Dimša išgyvena lūžio sezoną, tačiau krepšininko pakilimas prasidėjo gerokai anksčiau.

26-erių gynėjas 2018-2019 metų sezoną Utenos „Juventus“ gretose pradėjo blankiai ir iki gruodžio 23-osios LKL rungtynių su Kauno „Žalgiriu“, kuomet pelnė 20 taškų, atliko 7 rezultatyvius perdavimus ir surinko 22 naudingumo balus, per susitikimą nebuvo surinkęs daugiau nei 8 taškų.

Situacija pasikeitė gruodžio 10-ąją, kai „Juventus“ paliko pagrindinis įžaidėjas Alexas Hamiltonas ir Žydrūnas Urbonas Dimšą pradėjo naudoti pirmoje pozicijoje, kur kaunietis atsiskleidė naujomis spalvomis.

Tomas Dimša

Tomas  Dimša
Komanda: Panevėžio Lietkabelis
Pozicija: SG
Amžius: 26
Ūgis: 195 cm
Svoris: 85 kg
Gimimo vieta: Kaunas, Lietuva

Tokį uteniškių vairininko ėjimą, kaip prisidėjusį prie sėkmingo žaidimo šį sezoną, prisimena ir Dimša, pridėdamas, jog Panevėžyje jam yra sukuriamos visos sąlygos demonstruoti solidžius pasirodymus. 

„Manau, kad atsidūriau tinkamoje vietoje, pas gerą trenerį ir vis įgaunu daugiau pasitikėjimo savo jėgomis, – tinklalapiui „BasketNews.lt“ sakė Dimša. – Šį sezoną žaidžiu savo pozicijoje, kai pernai buvęs treneris mane bandė išnaudoti visose vietose, tarp kurių buvo ir žaidimas įžaidėju. Tai man nepakenkė, o atvirkščiai, labai padėjo. Įgavau patirties dažniau žaisti su kamuoliu, o dabar grįžau į savo poziciją ir jaučiuosi užtikrinčiau.“

Nuotr. BNS

Krepšininkas įžvelgė pliusų praėjusį sezoną, kai rungtyniavo įžaidėjo pozicijoje, tačiau jam priimtinesnis žaidimas išlieka atakuojančio gynėjo vietoje, kur Dimša buvo įpratęs rungtyniauti didžiąją karjeros dalį.

„Kai žaidi įžaidėju, būna situacijų, kuomet jautiesi geriau: dažniau būni su kamuoliu, labiau savimi pasitiki ir valdai visą komandą, – teigiamus dalykus, žaidžiant pirmoje pozicijoje, vardijo Dimša. – Vis dėlto, manau, kad antra pozicija man yra tinkamiausia. Nors nematau problemų kartais rungtyniauti įžaidėju, žaisti atakuojančiu gynėju man yra geriausia.“

Lyginant su visa Dimšos karjera, šį sezoną į akis ryškiai krenta pagerėjęs pataikymo procentas: visą karjerą 26-erių atleto baudų pataikymo procentas laikėsi žemiau 70 ribos, dabar jis siekia – 80 procentų (48 iš 60). 

Dar įspūdingiau atrodo elitinę 40 procentų ribą peržengęs tritaškių pataikymas (40,2 proc., 51 iš 127), kurių Dimša antrą kartą karjeroje per susitikimą išmeta daugiau (vid. po 6,3) nei dvitaškių. Pirmasis toks atvejis Dimšos karjeroje buvo 2016-2017 metų sezone, kuomet atstovavo tolimus metimus akcentuojančio Virginijaus Šeškaus treniruojamai Prienų „Vytauto“ ekipai.

Antras pagal išmetamus tritaškius LKL esantis Dimša neskuba sureikšminti išaugusio pataikymo procento, o jį, anot krepšininko, bus galima vertinti tik pasibaigus sezonui.

„Manau, kad neturėjau ir anksčiau problemų su savo metimu, tiesiog pataikymas strigdavo. Šiemet atsirado pasitikėjimas tiek iš mano pusės, tiek iš trenerio, turiu daug progų atakuoti ir metimai sukrenta. Bet dabar aš to nesureikšminu, nes dar tik įpusėjo sezonas ir, jei pradėsiu sakyti, kad labai gerai, tai pabaigoje bus kaip visą laiką. Tai reikia išlaikyti iki sezono galo, kad kažką vertinčiau“, – teigė „Lietkabelio“ lyderis.

14,5 taško ir 3,3 rezultatyvaus perdavimo vidurkius LKL bei 11,8 taško ir 2,9 asistavimo FIBA Čempionų lygoje renkantis Dimša vis dažniau krepšinio žurnalistų bei ekspertų yra regimas Europos taurėje ar net Eurolygoje, kur žaidė 2013-2015 metų laikotarpiu, kai dar atstovavo Kauno „Žalgiriui“.

Nors pats Dimša girdi šias kalbas, stengiasi į jas nereaguoti bei savo vertę įrodinėti ne šnekomis, o aikštėje.

„Aš tas kalbas apie save girdžiu, bet stengiuosi nereaguoti, nes tai tikrai kažko papildomo man neprideda, – tikino 195 cm ūgio krepšininkas. – Tiesiog stengiuosi kiekvienose rungtynėse ir bandome jas laimėti, kad pasiektume kuo geresnį rezultatą.“

„Dėl to kilimo aukštyn, nežinau, jeigu žaisiu kaip dabar iki sezono galo ir pavyks iškovoti kažkokį medalį, tai atsiras tų galimybių. Nekalbu apie Eurolygą ar Europos taurę, tačiau norisi pakilti kažkur aukščiau nei „Lietkabelis“. Nesakau, kad Panevėžys yra kažkokia bloga vieta, tiesiog galbūt pavyks nueiti į dar aukštesnį lygį“, – kalbėjo Dimša.

Nuotr. AFP – Scanpix

2013-2014 metų sezone Eurolygoje per 15 minučių Dimša rinko po 3,7 taško ir 2 naudingumo balus ir nors nuo to laiko praėjo jau 6 metai, gynėjas įžvelgia didžiausius skirtumus tarp stipriausios Senojo žemyno lygos ir Čempionų lygos.

„Eurolygoje žaidžiau labai seniai, tuomet buvau jaunas ir viskas atrodė kitaip. Nežinau, manau, kad greitis, fiziškumas ir bendras profesionalumas Eurolygoje labiausiai skiriasi nuo žemesnių lygų. Čempionų lygoje yra tikrai labai gerų žaidėjų, bet Eurolygoje kiekvienas krepšininkas kiekvienoje pozicijoje yra aukščiausio lygio“, – skirtumus vardijo kaunietis.

Sezonas Čempionų lygoje „Lietkabeliui“ prasidėjo keturiomis nesėkmėmis, o pats Dimša per šias dvikovas taip pat strigo, vidutiniškai pelnydamas po 10,2 taško ir rinkdamas po 5,3 naudingumo balo (be išprovokuotų pražangų).

Nors vėliau „Lietkabelio“ ir gynėjo žaidimas (12,5 tšk., 8,1 naud. bal.) pagerėjo, iki reguliariojo sezono pabaigos likus dviems turams panevėžiečių likimas priklauso nebe tik nuo jų pačių.

„Pirmi keturi pralaimėjimai sezono starte, manau, buvo normalus dalykas, nes juk esame nauja komanda, todėl reikėjo laiko susižaisti, – bangavimą prisiminė gynėjas. – Tada atradome savo žaidimą, iškovojome porą gerų pergalių ir nors mūsų šansai žengti toliau jau priklauso ir nuo kitų komandų, pirmiausia žiūrime savęs.

Jeigu mes nelaimėsime, tai ir nebereikės į nieką žiūrėti. Svarbiausia turime padaryti savo darbą, o po to jau matysime. Ir jei jau atsitiks taip, kad nepateksime, vis tiek reikia iškovoti kiek įmanoma daugiau pergalių.“

Šį sezoną „Lietkabelis“ Lietuvoje jau spėjo įveikti visas komandas, tarp jų – ir „Žalgirį“, kai sausio 5-ąją čempionus Panevėžyje parklupdė 83:72.

Dimša pripažįsta, kad tokios pergalės suteikia papildomo pasitikėjimo savo jėgomis, tačiau šį sezoną jauną sudėtį surinkusiai ekipai svarbus kiekvienas laimėjimas.

„Taip, tokios pergalės kaip prieš „Žalgirį“ ar „Rytą“ yra svarbios pasitikėjimo atžvilgiu, tačiau šį sezoną mums kiekviena dvikova tokia, – sakė „Žalgirio“ sistemoje užaugęs krepšininkas. – Ar žaidžiame prieš čempionus, ar prieš žemesnes turnyrinės lentelės komandas. Nesame už nė vieną komandą žymiai geresni ir todėl vieną dieną galime įveikti „Žalgirį“, bet kitą pralaimėti bet kam, kaip šį sezoną jau buvo. Žinoma, didesnės pergalės suteikia ir pasitikėjimo, ir žmones pritraukia į areną, smagu.“

LKL reguliariajam sezonui persiritus į antrą pusę, „Lietkabelis“ su Vilniaus „Rytu“ turėdami po 13 pergalių dalinasi antrąją vietą ir, jei dabar prasidėtų atkrintamosios varžybos, tokia pozicija leistų panevėžiečiams pusfinalyje išvengti „Žalgirio“ barjero, kurio jie neįveikė pastaruosius dvejus metus.

Tiesa, nors dabartinė „Lietkabelio“ pozicija leidžia komandos sirgaliams pasvajoti apie istorinį klubo 2016-2017 metų sezono pasiekimą, kai brolių Lavrinovičių vedami panevėžiečiai pasiekė LKL finalą, pats Dimša tikina, jog apie tai galvoti – dar anksti.

„Liko dar beveik du reguliariojo sezono ratai ir, jei dabar pradėsime žiūrėti į lentelę, galvoti, kas bus, tai galutiniame rezultate bus prastai. Kiekvienoms rungtynėms ruošiamės atskirai, o sezono pabaigoje matysime, kur tai mus nuves“, – baigė Dimša.



Komentarai:

Ąžuolynas
susikyškite tą Dimšą į ...... rado žvaigždę,,,
2020-01-29
-2
Atsakyti
A.
viskas pk, tik nepatinka tikūneturėjimas ar nedeklaravimas. štai jei siektų būti startiniame eurolygos komandos penkete, tikėtina, pasiektų tą lygį. teoriškai gali būti ir lyderia bei demonstruoti panašią statisyiką ir eurolygoje. jei išsikels tikslą. ...
2020-01-29
+9
Atsakyti
Bachuras
karocia dimsa ira rimceuses grajokas tam letkabeli ir jis greit zais zalgeri o skucas jam pavides nes yra svolacius
2020-01-28
+4
Atsakyti
M.Bronius
Grigonis tikrai nesėdėjo ant suolelio, o žaidė Albos komandoje gavo daug minučiu, o dabar vienas iš Žalgirio lideriu,o Dimšai nepasisekė Prienuose, kai atvažiavo Du amerikoniukai su Tėvu ir sugadino visus metus Dimšai.Linkiu geresnio klub0 pakvietimo žaisti Europos taurėje ir gauti geresni atlygį, sekmės gerinant Tritaškių pataikimą.
2020-01-28
+32
Atsakyti
Antanas
jo morda trau.muota
2020-01-28
-8
Atsakyti
uz zalgiri
buvo panasaus lygio kaip ir grigonis,abu buvo rinktines lyderiai,tik vienas nuejo sedet ant zalgirio suolo,o kitas nusispjoves isvaziavo zaist silpnesnese komandose.dabar vienas jau eurolygoj zaidzia,o kitas tik pradeda zygi per silpnesnes komandas i virsu.jei vaikai butu protingi,si pvz isiremintu ant sienos ir laikytusi jo
2020-01-28
+5
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 7

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.