Vyrų vyras: neregėtas Lekavičiaus emocijų proveržis ir elitinis rezultatyvumas

Lukas Malinauskas
„BasketNews.lt“ iš Vilerbano (Prancūzija)
2020-01-31 10:30

„Su tokiu ūgiu tuo tikru vyru... Žinai...“ – šypsodamasis, apie žygdarbį atlikusį Luką Lekavičių atsiliepė Šarūnas Jasikevičius.

Būdamas 180 cm ūgio, Kauno „Žalgirio“ įžaidėjas buvo žemiausias Vilerbano rungtynių dalyvis, tačiau po dvikovos šis mažylis turėjo privilegiją aikštę palikti aukščiausiai iškėlęs galvą – pataikęs vieną iš karjeros metimų, jis lėmė Lietuvos čempionų triumfą Prancūzijoje.

25-erių įžaidėjas po ilgosios pertraukos sumetė 15 taškų ir padėjo „Žalgiriui“ įgyti dviženklę persvarą, kurią iššvaisčius galiausiai Šaras pasitikėjo ne kuo kitu, o būtent Luku.

Fotogalerija

Likus rungtyniauti 43,9 sek. ir kauniečiams minimaliai atsiliekant (73:74), minutės pertraukėlei savus sukvietęs Jasikevičius stumdė puolimo figūras ir triskart reikalavo vieno ir to paties – žaisti agresyviai.

Zacho LeDay užtvara Edgarui Ulanovui, pastarojo – Thomasui Walkupui. Iš aikštės kampo šią seką akimis palydėjęs Lekavičius po Ulės užtvaros staigiai pakilo ties maždaug 45 laipsnių kampu ir nė nedvejodamas paleido metimą.

„Idealiau būti negali“, – pergalingos atakos išpildymu džiaugėsi Jasikevičius, dukart pakartojęs tą pačią frazę.

„Turėjau išbėgti iš užtvaros – jei laisvas, mesiu, jei ne, tai žaisiu pikenrolą, – iš asmeninės pusės išpuolį komentavo Lekavičius. – Viskas puikiai gavosi – buvau laisvas ir mečiau.“

Po eilės užtvarų Lekavičiui gavus kamuolį, visiškai laisvas dešinėje pusėje liko Edgaras Ulanovas. Puolėjas mosikavo rankomis ir mėgino atkreipti įžaidėjo dėmesį, taip prašydamas perdavimo, tačiau „Žalgirio“ mažylis savimi nė nebuvo suabejojęs.

„Aš labiau pasitikiu savo metimu nei perdavimu“, – rūbinėje spindėjo Lekavičius, žvilgtelėjęs į šalia sėdėjusį Ulanovą ir nuoširdžiai besijuokęs.  

„Lukas nebijo imtis atsakomybės, jis yra pasiruošęs pralaimėti rungtynes, – išskyrė Šaras. – Kai tu esi tam pasiruošęs, tu ir laimėsi. Jo faktorius šiandien buvo vienas iš didžiausių ir buvo vienas didžiausių per pastaruosius pusantro mėnesio.“

Lekavičiaus emocijos išsiliejo ir aikštėje, kai įkalęs lemiamą vinį į ASVEL karstą, jis garsiai riktelėjo, o netrukus euforija dalijosi ir su užsivedusiais komandos draugais. Jeigu „Žalgirio“ veteranų ir legionierių emocijos jau yra tapusios komandos veidu, situacija su Lekavičiumi yra priešinga.

„Jei atvirai, aš net nežinau, kaip jo balsas skamba, – juokėsi Artūras Milaknis, vienas labiausiai „Žalgirio“ rūbinėje girdimų krepšininkų. – Ne, viskas su juo gerai. Jis linksmas vyrukas, kai nori tokiu būti. Džiugu, kad tokios akimirkos priverčia parodyti jį emocijas.“

„O, čia tai išvis jau vyriška, – Lekavičių per dantį dėl emocijų traukė Jasikevičius, netrukus pademonstravęs šaltą gynėjo veidą treniruočių metu.

Šaltakraujiškumą Lekavičius Vilerbane demonstravo beveik visas rungtynes, o ypatingai antroje dvikovos dalyje, kai jo 9 taškų atkarpa „Žalgiriui“ kelissyk buvo suteikusi šansą perlaužti rungtynes. Visgi svečiams tuo pasinaudoti nepavyko, nes tuoj pat savoje aikštės pusėje dukart praleido du taškus su pražanga.

Pasak Jasikevičiaus, tokia kainą tenka mokėti augančiai komandai, kuri įgijus didesnę persvarą šiek tiek apmažina apsukas.

„Pradedi per daug gerai jaustis apie save ir tai labiausiai pasijaučia gynyboje. Tu atsipalaiduoji, varžovas, ypač namuose, tau kerta su du plius vienas. Tose situacijose baudos buvo minkštos, galėjome neprileisti iki jų“, – dėstė Jasikevičius.

Tačiau nugalėtojai neteisiami. Žalgiriečiai laimėjo tvirtovėje, kur klimpo ir krito eilė Europos grandų. Lietuvos čempionams tai buvo penktoji pergalė per paskutiniąsas septynerias rungtynes, o šioje atkarpoje ryškiausiai žiba būtent Lekavičiaus žvaigždė.

Gynėjas tik mačuose su Miuncheno „Bayern“ ir Berlyno ALBA, kai viskas klostėsi daugiau nei užtikrintai, fiksavo vienženklį rezultatyvumą: pirmiesiems įmetė 8 taškus, o antriems – 4. Likusiuose penkiuose susitikimuose reaktyvinis Lukas demonstravo elitinius skaičius – vid. po 19,6 taško ir 19 naudingumo balo.

Bendras šilališkio rezultatyvumas šio sezono Eurolygoje siekia 11 taškų vidurkį.

„Dabar jis vėl spindi gražiausiomis spalvomis, jis tikrai yra šaunuolis, kaip žaidžia, – džiaugėsi Paulius Jankūnas, Lekavičiaus karjerą stebintis nuo pirmųjų jo žingsnių aukščiausiame lygyje. – Buvo daug rungtynių, kad kai mes stringame, tada išleidžia Luką, ta jo energija, beribis ryžtas drasko varžovų gynybinius derinius ir visiems kitiems atveria erdves mesti. Ko mes iš jo tikėjomės, mes tą iš jo dabar gauname 100 proc.“

Pakilioje septynių mačų serijoje ne tokia ryškia, kaip Lukas, bet vis labiau pastebima tapo ir Jankūno figūra. 35-erių kapitonas ketverias rungtynes pradėjo starto penkete, kai iki tol per 15 susitikimų dvikovą nuo pradžių pradėjo vos tris kartus.

Susitikime su ALBA sužaidęs geriausią sezono mačą (10 tšk., 5 atk. kam., 14 naud. bal.), Jankūnas Vilerbano arenoje tokiais skaičiais neišsiskyrė. Jo indėlis pasireiškė ypatingo fiziškumo akistatose po krepšiu, kur tokį kontaktinį krepšinį Jasikevičiui šalia šoninės linijos teko matyti retą sykį per pastaruosius 4-5 metus.

Jankūnas dėl išnaudoto pražangų limito rungtynes baigė anksčiau laiko, priekinės linijos žaidėjai Edgaras Ulanovas, Jockas Landale’as ir Nigelas Hayesas užsidirbo po 4 pražangas. Ši ketveriukė kartu surinko 17 iš 23 komandos pražangų.

„Treneriai mus ruošė tokioms rungtynėms, žinojome, kaip jie fiziškai žaidžia. Kaune sezono pradžioje jie žaidė fiziškai, o namie tai išvis kontakto lygis yra nežmoniškas, – komentavo Jankūnas. – Daug stiprių komandų čia krito, kovėmės ir buvome tam pasiruošę. Prisirinkome pražangų, išsibaudavome, bet svarbiausia, kad pasiekta pergalė.“

Vilerbane įsirašęs aštuntąją pergalę, „Žalgiris“ pavijo po tiek pat laimėjimų turinčias ASVEL ir Vitorijos „Baskonia“ bei dabar žengia tryliktas. Kitą savaitę Kaune Jasikevičiaus kariaunos laukia kitas varžovas „iš savosios lygos“ – antros turnyrinės lentelės pusės, Pirėjo „Olympiakos“ (9-13).

Graikai 2020-aisiais Eurolygoje laimi kas antrą mačą, o po ketvirtadienį pasiektos pergalės prieš „Baskonia“, žvelgiant į tendencijas, atėjo metas nesėkmei Kaune. Visgi „Žalgiriui“ tokie skaičiai mažiausiai rūpi – jų žemiausias krepšininkas pastaruoju metu demonstruoja ryškiausius rodiklius ir yra svarbi „Žalgirio“ atgimimo Eurolygoje priežastis.



Komentarai:

calllider
https://badoo.red - nuostabi pažinčių svetainė skirta tik suaugusiems, norintiems susirasti partnerį, norintiems pasimylėti
2020-01-31
-30
Atsakyti
cipsas
manau, akd lekavicius po sio sezono pasikels alga, uzsimanys su juo pasirasyti ilgalaiki kontrakta kurio suma bus didele, bet kita sezona ses..manau, kad tas jo toks zaidimas yra trumpalaikis, nes negali losti tokiu tempu, pajegumu kelis sezonus is eiles. jei jau vadina elitiniu tasku rinkeju, tai eikim prie to, kad turi tame elite ir issilaikyti. Dabar galbut kai pradejo isizaisti neskyre tiek demesio, poto gal skirs daugiau ir baigsis :)
2020-01-31
-10
Atsakyti
prosapsil
https://badoo.red - nuostabi pažinčių svetainė skirta tik suaugusiems, norintiems susirasti partnerį, norintiems pasimylėti
2020-01-31
+5
Atsakyti
Jonas
nu debiloidam kauno vel atgaiva. vel prades sekt pasakas ir svaigt kaip jie europa uzkariauja. be luko , tai vaizdelis apgailetinas.....
2020-01-31
-25
Atsakyti
Varp-Elis
Panasu jog pagaliau pradeda subrest sita sudetis, prireike daugiau laiko nei seniau bet po truputi kyla zaidimas. Belgrade, dabar Vilerbane suzaistos pabaigos, pries Pao nedaug truko, gryzta tas Saro Zalgiris kuris i top4 prasimuse, dar labai daug iki to bet matosi judejimas i ta puse o ne stovejimas vietoj.
2020-01-31
-4
Atsakyti
ir dar... tikrai esu pensinykas :) tiktai ne toks kaip kai kurie įsivaizduoja :) nuo interneto pradžios aktyviai dalyvauju kalbant apie man svarbias problemas... visur pasirašau Almo... nesislepiu, kaip kiti po įvairiais nickais... kad krepšinį išmanau ir esu naudingas galėtų patvirtinti ir daugelis žurnalistų cituodami mano mintis :)
2020-01-31
+37
Atsakyti
Superine krepsinio savaite
Pamatem akivaizdu skirtuma kas yra SARAS bei kas yra paprasciausias fizrukas. Vakar ir uzvakar zaide dvi Lietuvos(viena tiksliau is Baltarusijos pasienio) pries komandas, kurias treniruoja treneriai serbai. Uzvakar viena komanda apmyzo, apveme bei nusivale kojas vienas serbu treneris su savo Prancuzijos komanda, o vakar kita gavo i skura nuo kitos LIETUVOS komandos, kuria treniruoja tikras auksto lygio treneris. Visus su pergale!
2020-01-31
+21
Atsakyti
anonimui... daugtaškius pradėjau naudoti ne tik kaip skirybos ženklus jau nuo pradžių internete diskusijų... jie daugiau reiškia, kad dar daug, daug galėčiau pasakyti...
2020-01-31
-47
Atsakyti
jau senų senovėje rašiau Kalmanovičiaus, Romanovo laikais žmogeliams nesuprantantiems rinkos dėsnių kad "grožėsimės" kaimo varžybose jei nerems Lietuvos krepšinio... ačiū Die taip neatsitiko... atsibudo lietuvaičiai milijonieriai... pasižiūriu ir LKL ir netik EL... nes prisijungė ir mūsų pinigėlių turėtojai... ir kai žmogeliai, nesuprantantys, kad šiais laikais VISKĄ arba bevek viską lemia pinigai, kalba apie tai kad Jasikevičius nepasiekia tokio lygio kaip Itudis... jie man NULIS...
2020-01-31
+16
Atsakyti
kas čia pasakė kad Šaras nėra elitinis EL treneris?.. Šaras kuria komandą iš darželio lygio iki EL lygio... ir Šaras su savo žaidėjais darželinukais kitais metais pasieks daugiau nei Itudis su savo super milijoniniais žaidėjais... tuo aš tikiu... :)
2020-01-31
-1
Atsakyti
pabandysiu įvertinti kas Žalgiryje yra PROFESIONALAI krepšinyje... pradėsiu nuo trenerio... toliau Jankūnas, Milaknis, Ulanovas... artėja Lekavičius... netoli man nelabai simpatškas ryžikas... tik po jų legionieriai... savaip simpatiški... lygtai bando priprasti... kiekvienas jų skirtingai... labai gražu... Šarūnas lipdo KOMANDĄ...
2020-01-31
+30
Atsakyti
...
Ziurint Lekaviciaus zaidima aiksteje tai toks grynai Jaka Lakovic dezavu :D
2020-01-31
-7
Atsakyti
cipsas
kas zinot, lukis su ta graike dar ar nebe? nes nieko nebegirdet
2020-01-31
+8
Atsakyti
Smagu
tikrai smagu kad lukas taip žaidžia. jo flauteris jau mirtinas, kaip t. Parkeris, kai meta tai jau keista, kai nebeikrenta. bet reikia ir patobuteti. ypac ties izaidinejimu. visgi jis įžaidėjas, o ne tasku rinkėjas. turi labiau komandos draugus įtraukti, ne walkupas izaidejauti turi kartu jiems esant aikštėje. taškai yra gerai, bet norėtųsi ivairiapusiskumo. jau varžovai žino, kad jei duosi progą, tai Lukas privers taškų, tai gynyba prieš jį tik intensyves. reikia ta išnaudoti.
2020-01-31
-14
Atsakyti
Dainius
Chebra, Laukiam Grigonio ir kylam i didiji sturma Eurolygos TOP 8 ....:)
2020-01-31
-13
Atsakyti
djgaffer
Mažiausias žaidėjas,bet su didžiausia ir šaltakraujiškiausia širdim.Tie Luko metimai per aukštesnius varžovus jau tapo tikra klasika.Aukštesnis LeDay daugiau blokų gauna,nei Lukutis.Štai dėl ko jis buvo susigrąžintas.Taip ir toliau,turim puikų lyderį.
2020-01-31
+1
Atsakyti
vikipedija
raso jo ugis 178cm, kitur visur 180cm, cia sove is lempos 183 :D vidutinis lietuvio ugis yra 180cm
2020-01-31
-11
Atsakyti
Antanas
euforija kad kazkoks lili.putas sulose pries la.vonus. apgailėtina
2020-01-31
-46
Atsakyti
kunigas
Ate top8
2020-01-31
-45
Atsakyti
Dilmah
kaio sakoma ir lazda kartą išauna. Čia lygiai tokia pati situacija, su šituo karliku!
2020-01-31
-43
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 33

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.