Puolimo reitingo lyderis Lekavičius – apie mirtiną ginklą, emocijas ir didžiulį „Žalgirio“ potencialą

Jonas Lekšas
„BasketNews.lt“ iš Stambulo (Turkija)
2020-02-06 11:11

Kauno „Žalgiris“ pralaimėjimų seriją Eurolygoje nutraukė 16-ajame ture Miunchene ir per pastarąsias 8 rungtynes iškovojo šešias pergales bei sugrįžo į lenktynes dėl patekimo į atkrintamąsias, o neabejotinai šios atkarpos pagrindinis herojus buvo Lukas Lekavičius.

„Žaibas Makvynas“ pergalingoje „Žalgirio“ serijoje fiksuoja elitinio Eurolygos gynėjo statistiką, per 21 minutę renkantis po 15,1 taško, iš dviejų taškų zonos atakuodamas 65,4 proc. taiklumu, iš toli – 68,8 proc., o nuo baudų metimo linijos – 95,2 proc.

Tai dar – ne pabaiga.

Lukas, iš bent 150 minučių aikštėje praleidusių krepšininkų nuo 16 turo, demonstruoja geriausią puolimo reitingą Eurolygoje (152,9 tšk. per 100 atakų), taip už nugaros palikdamas net ir naudingiausią lygos žaidėją Shane'ą Larkiną (152,2 tšk. per 100 atakų).

Įdomu ir tai, jog Lekavičiaus išnaudojimo rodiklis (26,2 proc.) yra vos ženkliai mažesnis nei Larkino (26,6 proc.) ir tai paverčiant į realius skaičius, reikštų, jog žalgiriečiui, aikštėje praleidžiant 10 minučių daugiau nei dabar, jo vidurkis siektų 22,3 taško.

Nuotr. „BasketNews.lt“/D.Lukšta

Nors Lekavičius per pirmuosius 15 turų fiksavo beveik dvigubai prastesnius skaičius (18 min., 8,5 tšk., 56,3 proc. dvit., 27,3 proc. trit., 110,3 tšk. per 100 atakų), pats krepšininkas didelių pasikeitimų savo žaidime neįžvelgė.

„Niekas nepasikeitė, – tinklalapio „BasketNews.lt“ paklaustas, kas lėmė taip išaugusią statistiką, atsakė Lekavičius. – Dirbau pagal sistemą, dariau viską, ko prašė treneris. Esu tokio stiliaus žaidėjas, kuris labiau atakuoja ir tiesiog pradėjau pataikyti, o tai pridėjo pasitikėjimo.“

Tokiu gynėjo progresu neabejotinai džiaugiasi ir Šarūnas Jasikevičius, kuris po pergalės Vilerbane prieš vietos ASVEL pripažino, jog Luko faktorius itin prisidėjo prie atsigavusio „Žalgirio“ žaidimo.

„Lukas nebijo imtis atsakomybės, jis yra pasiruošęs pralaimėti rungtynes, – tuomet Vilerbane kalbėjo Jasikevičius. – Kai tu esi tam pasiruošęs, tu ir laimėsi. Jo faktorius buvo vienas didžiausių per pastaruosius pusantro mėnesio. Jaučiasi, kad Lukas tikrai nebijo.“

Ir nors žemiausias žalgirietis nuo gruodžio mėnesio pabaigos tapo neabejotinu Lietuvos čempionų lyderiu, krepšininkas dėl to didesnio spaudimo nejaučia.

„Nemanau, kad atsirado papildomų atsakomybių, – paklaustas, kaip sekasi tvarkytis su lyderystės našta, atsakė įžaidėjas. – Negalvoju, kad turime išreikštą lyderį, kaip pavyzdžiui kitos komandos su aukščiausio lygio žvaigždėmis. Vieną dieną aš pataikau, kitą – kažkas kitas. Dėl to ir esame stiprūs, jog bet kas iš dvyliktuko gali sužibėti.“

Per aštuonerių rungtynių atkarpą Lekavičius pataikė ir vieną svarbiausių metimų savo karjeroje, kai nė nesudvejojęs Vilerbane smeigė tritaškį, nulėmusį „Žalgirio“ pergalę Prancūzijoje.

Po šio metimo 25-erių gynėjas neslėpė džiaugsmingų emocijų, kurių per jo karjerą matome itin retai.

Artūras Milaknis po dvikovos juokavo, kad net nežino, kaip skamba Luko balsas, o šie žodžiai turbūt geriausiai iliustravo ramų Lekavičiaus charakterį.

„Tikrai nesu pats iškalbingiausias žaidėjas, – Milaknio išsakytus žodžius su šypsena veide komentavo Lekavičius. – O tos emocijos... Kai pataikai tokį metimą kaip Vilerbane, jos ateina savaime ir tai (emocijos) tiesiog atsitinka.“

180 cm ūgio krepšininkas šį sezoną iš dviejų taškų zonos atakuoja net 60 procentų tikslumu (75 iš 125) ir tarp Eurolygos gynėjų, per mačą išmetančių bent po tris dvitaškius, pagal pataikymo procentą nusileidžia tik Madrido „Real“ atstovui Fabienui Causeur (46 iš 75, 61,3 proc.).

Neabejotinai prie tokio Lekavičiaus tikslumo prisideda floateris, kuris tapo sunkiai uždengiamu mirtinu ginklu visiems varžovų aukštaūgiams.

„Tokius metimus praktikuoju nuo pat vaikystės. Pradėjau mėtyti nuo pat mažens ir tai buvo mano arkliukas dar Arvydo Sabonio krepšinio mokyklos laikais, nes visada buvau mažiausias žmogus aikštėje ir reikėdavo permesti aukštaūgius. Tikrai įdėjau daug darbo ir tai davė rezultatą“, – apie savo firminį metimą pasakojo gynėjas.

Tiesa, nors Lekavičius šiuo metu ir žaidžia geriausią krepšinį savo karjeroje, jis supranta, jog tobulinamų dalykų netrūksta, o daugiausiai pastabų iš Jasikevičiaus sulaukia savoje aikštės pusėje.

„Gynyboje tikrai man reikia kai kuriuos dalykus patobulinti, – nedvejojęs atsakė žalgirietis. – Kai kur neleidžia man ūgis, bet yra vietų, kur turiu pridėti. Puolime lyg viskas yra normaliai, bet gynyboje treneris ne tik manęs, bet ir visos komandos prašo žaisti užtikrinčiau.“

Lekavičius vasarą į Kauną sugrįžo po dvejų praleistų metų Atėnų „Panathinaikos“ klube, tikėdamasis „Žalgiryje“ gauti svarbų vaidmenį.

Bet ne viskas iš pradžių lietuviui klojosi taip paprastai, o šeštajame Eurolygos ture krepšininkas net nepakilo nuo atsarginių žaidėjų suolelio, kai žalgiriečiai Stambule kovojo su „Fenerbahče“.

„Galvojau, kad grįžti į „Žalgirį“ bus kažkiek lengviau, bet neatmečiau ir to varianto, kad iš pradžių gali būti sunku, – sezono pradžią prisiminė krepšininkas. – Praleidau pasiruošimą, buvau rinktinėje ir nebuvo lengva. Du sezonus praleidau absoliučiai kitoje sistemoje, todėl reikėjo šiek tiek laiko, bet išlikau kantrus, daug dirbau ir atėjo tie rezultatai.“

„Skywalkerio“ pravardę iš Ricko Pitino Atėnuose gavusio Luko vedamas „Žalgiris“ šiuo metu nė per vieną vietą neprimena to „žalgiriuko“, kuris beveik du mėnesius Eurolygoje nepasiekė pergalės ir patyrė devynis pralaimėjimus paeiliui.

Stipriausioje Senojo žemyno lygoje Lietuvos čempionai šiuo metu su Maskvos CSKA yra antra karščiausia komanda, bet Lekavičius, nors ir džiaugiasi kardinaliai pasikeitusiu komandos žaidimu, mato rezervų augti.

„Sezono pradžia tikrai nebuvo lengva, bet nuo to laiko visi pridėjome po kažkiek. Vis dėlto tobulėti visada yra kur. Turime rezervų ir jei pagerintume gynybą, kur padarome nemažai klaidų, pridėtume fiziškumo ir dar pataikytume taip kaip dabar, būtų nerealu. Tikrai turime milžinišką potencialą“, – tikino „Skywalkeris“.

Geriausią puolimo reitingą Eurolygoje per aštuonių rungtynių seriją fiksuojantis „Žalgiris“ šį vakarą susitiks su stipriausia lygos komanda Stambulo „Anadolu Efes“.

Neabejotinas šio sezono Ergino Atamano sėkmės garantas yra minėtasis Larkinas, šį sezoną renkantis 21,8 taško ir 25,7 naudingumo balo statistiką.

Vis dėlto Kaune amerikietis sužaidė nerezultatyviausias sezono rungtynes (6 taškai), o būtent „Anadolu Efes“ lyderio sustabdymas Stambule būtų didžiulis žingsnis nutraukiant geriausios Europos komandos dominavimą.

„Kaune tikrai neblogai dirbome su Larkinu, – prisiminęs akistatą „Žalgirio“ arenoje, kalbėjo Lekavičius. – Pristabdėme jo greitą puolimą, ką jis labai mėgsta. Turėsime vėl jam duoti didelį kontraktą, nesuteikiant minčių apie laisvą krepšinį. Galbūt šiek tiek turėsime rizikuoti ties metimu, nes jis įspūdingai veržiasi ir jau geriau tegu meta per rankas. Žinoma, sustabdyti jo tikrai neįmanoma, bet pristabdyti galime ir stengsimės tai padaryti.“

Dviejų karščiausių Eurolygos komandų susitikimas šį vakarą nuo 19.30 val.



Komentarai:

tidocmo
https://badoo.red - nuostabi pažinčių svetainė skirta tik suaugusiems, norintiems susirasti partnerį, norintiems pasimylėti
2020-02-06
+59
Atsakyti
Antanas
Tam lili.putui tiktu tik toks posakis. Gimes gai.dziu netapsi vierchu
2020-02-06
-43
Atsakyti
Zalgiris
Efes bus Pavarges po cska bet Visu neuzdengsi bet Zalgiris gali sansu turet laikytis arciau
2020-02-06
-9
Atsakyti
Žiūrovas
Man atrodo žurnalistai su tuo milijoniniu kiekiu straipsnių sukels per didelę įtampą ir šįvakar gausis šnipštas...
2020-02-06
+20
Atsakyti
g
šaunuolis
2020-02-06
-3
Atsakyti
djgaffer
Darbštumo ir Luko neatimsi.Savo mažą ūgį kitais dalykais kompensuoja,šaltakraujiškumo ir pasitikėjimo į valias.Net ir sunkiu jam metu toliau dirbo ir matom rezultatus.Puikiai savo šansu naudojasi bei keliasi akcijas.
2020-02-06
+15
Atsakyti
Česlovas
Turkijoje praloš 17 taškų .
2020-02-06
+1
Atsakyti
Ceska
suspardys anadolu i vienus vartus
2020-02-06
-6
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 13

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.