Europinėje arenoje nurašytas „Rytas“ pasimėgaudamas tildė skeptikus

Lukas Malinauskas
„BasketNews.lt“
2020-03-04 16:33
Nuotr.: BNS
Nuotr. BNS

Skeptiškų prognozių prieš sezoną ir jo metu lydėtas Vilniaus „Rytas“ aukštai iškelta galva baigė pasirodymą tarptautinėje arenoje.

Nieko nebelėmusiame „Top 16“ etapo mače su Stambulo „Galatasaray“ vilniečiai laimėjo 83:75 ir Europos taurės turnyro duris uždarė iškovoję viena pergale mažiau nei pernai – 7 laimėjimai per 16 susitikimų (2018-2019 m. – 8 pergalės per 18 mačų).

Tiesa, praėjusį sezoną buvo žengta į atkrintamąsias varžybas, tačiau ir šiemet jos nebuvo nepasiekiama svajonė. Su sumažėjusiu biudžetu (nuo 4,4 mln. iki 3,5 mln. eurų) išsikėlęs tikslą patekti tarp 16 stipriausių, „Rytas“ įpusėjus antrajam Europos taurės etapui turėjo labai realius šansus pakartoti 2018-2019 m. žygį.

Šį sezoną metami dvitaškiai

51%
18,9
Pataiko: 18,9
Taiklumas: 51,4%
Vieta lygoje: 15
Geriausias pasiekimas: 26
Blogiausias pasiekimas: 9
Daugiausia pataiko: Martynas Echodas

Netgi tragiškai pralaimėjęs Monake, kai trečiojo kėlinio pabaigoje atsilikimas siekė net 43 taškus (30:73), „Rytas“ likus dviem turams „Top 16“ etape puoselėjo viltį prasimušti tarp aštuonių stipriausių. Galiausiai viltys dužo sulig nesėkme penktajame ture Kazanėje.

Tokia kelionė Europoje, kito etapo lenktynėse išsilaikant beveik iki jų pabaigos, tildė kritikus, kuriuos nuolatos girdėjo tiek treneriai, tiek krepšininkai.

„Sugrįžkime į grupių etapą, „Rytas“ net neišeis iš grupės, „Rytas“ net nelaimės“, visi ekspertai kalbėjo tą patį. Išėjome iš grupės, „na, dabar „Top 16“ etape nelaimės nė vienų rungtynių“. Laimėjome, ir laimėjome ne vienas rungtynes, čia yra didžiausia pagarba žaidėjams“, – po paskutinės dvikovos spaudos konferencijoje kalbėjo Adomaitis.

„Kiekvieną sezoną norisi pasisemti gerų emocijų, iškovoti kuo daugiau pergalių ir žygiuoti kiek galima toliau, – su akyse tviskančiu noru sakė Arnas Butkevičius. – Padarėme savo darbą, kažkiek galbūt net geriau nei kiti prognozavo. Parodėme, kad nesame patrankų mėsa, kaip buvo spėliojama prieš sezoną. Yra kuo pasidžiaugti.“

Nuotr. BNS

Įsimintinų „Ryto“ rezultatų 2019-2020 m. sezono žygyje išties netrūko. Vilniečiai pirmajame sezono susitikime į Krasnodaro „Lokomotiv“ krepšį per antrąjį kėlinį sukratė 40 taškų ir užfiksavo trečią geriausią rezultatą lygos istorijoje (pirmas rezultatas – 44 Jeruzalės „Hapoel“ pelnyti taškai).

18 tritaškių į Bursos „Tofaš“ krepšį – „Ryto“ pasiektas Europos taurės šio sezono rekordas ir trečias geriausias visų laikų pasiekimas turnyro metraščiuose. 

Po pastarojo pasirodymo vilniečiai užsitikrino vietą „Top 16“ etape ir, abukart laimėjęs prieš lietuviškąją „Lokomotiv“, „Rytas“ paliko apie 18-19 mln. eurų biudžetu disponuojantį Krasnodaro klubą sau už nugaros. 

„Kiekvieną kartą mums reikėjo laimėti prieš turtingesnį priešininką, prieš geresnį priešininką „ant popieriaus“, – Europos taurės pergales greitai peržvelgė Adomaitis. – Dar kartą tai – įrodymas, kad sporte žaidžia ne pavardės, o žaidėjai aikštelėje. Vyrai tikrai šaunuoliai. Pasiruošimas, jų koncentracija ir atsinešimas, ypač reakcija sudėtingose situacijose, kai prieš dvikovą „Tofaš“ Terrellas Holloway iškrito dėl ligos.

Kiek turėjome rungtynių, kad žaidėjai vemia rungtynių išvakarėse, prieš rungtynes ar net per pertrauką – išsivemia ir toliau žaidžia, o po rungtynių guli ir negali atsikelti. Didžiausia pagarba žaidėjams, jie padarė fantastinį darbą. Fanai turi neužmiršti, kad krepšininkai žaidžia ir stengiasi atiduoti visas jėgas dėl jų.“

Pirmajame tarpusavio susitikime su „Galatasaray“ karaliavę sostinės žaidėjai puolime sugriebė 20 kamuolių bei kartu su Stambulo „Daruššafaka“ žaidėjais tapo geriausio rezultato „Top 16“ etape autoriai. 

Visgi tokius į Europos taurės istoriją nugulusius rezultatus vis temdė nesibaigiantis žaidimo bangavimas, taip vis išbalansuodavęs „Rytą“ iš Adomaičio ir jo štabo taikomų taktinių sumanymų. 0:15 praleista atkarpa dvikovoje su Belgrado „Partizan“, 0:17 – su „Tofaš“, 0:15 – su „Monaco“, 0:13 – su „Galatasaray“.

„Tai ir yra meistriškumo požymis, kai sugebi sužaisti pagal savo galimybes, – tinklalapiui „BasketNews.lt“ teigė Butkevičius. – O pas mus buvo per daug bangavimo tiek sezono atkarpose, tiek atskirai rungtynėse. Norint patekti į „Top 8“, reikia tokių dalykų išvengti, nes ten renkasi labai aukšto lygio komandos.“

Per pralaimėtus devynis sezono mačus „Rytas“ klydo po 16,2 karto, o laimėtuose susitikimuose fiksavo po 10,8 klaidos. Pergalėmis pažymėtose rungtynėse vilniečiai reguliariajame sezone prarado po 7,3 kamuolio, tuo metu „Top 16“ etapo pergales žymėjo 15,6 klaidos rodiklis.

Apskritai, „Rytas“ „Top 16“ etape buvo trečia daugiausiai klystanti ekipa (vid. 15,2), tačiau šį rodiklį Adomaičio kariauna glaistė demonstruota kova po krepšiais. 12,9 puolime atkovoto kamuolio vilniečių vidurkis – geriausias „Top 16“ etape.

Ryškiausiai kova po krepšiais išsiskyrė Europos taurės sezono dėl padikaulio traumos nebaigęs Martynas Echodas (vid. po 5,5 atk. kam.) ir Arnas Butkevičius (vid. po 4,8).

Pastarasis puolėjas su 14 naudingumo balų vidurkiu buvo naudingiausias „Ryto“ žaidėjas. Šį atletą išskyrė ir Adomaitis, kuris krepšininką įvardijo kaip „klijus“, sujungusius komandą daugelyje žaidimo aspektų.

Butkevičius šį sezoną rinko po 8,1 taško, atkovojo po 4,8 kamuolio ir atliko po 2,7 rezultatyvaus perdavimo. Jo pataikymas iš toli siekė net 57,7 proc. (15 iš 26). Palyginimui, praėjusį sezoną tiek pat – 26 tritaškius – išmetęs puolėjas įmetė 9 ir demonstravo 34,6 proc. taiklumą.

„Arnas turėjo begalę rungtynių, kuriose atlikdavo 5 rezultatyvius perdavimus ir daugiau, jis sukuria progas kitiems, – sakė „Ryto“ vairininkas. – Arnas gali žaisti rezultatyviau, bet tada klausimas, dėl ko tu žaidi? Arnas – unikalus tuo, kad yra naudingas visose pusėse: puolime gali pelnyti taškus ir kurti situacijas kitiems, gerai kovoja dėl kamuolių, perimantis kamuolius. Pas tokius žaidėjus niekada nebus įspūdingų statistikų, kas liečia taškus – nebus 20 taškų vidurkio. 

Aišku, yra dalykai, kuriuos jis turėtų pagerinti norėdamas žengti aukštyn: pataikymas iš distancijos, žaidimo arsenalo praplėtimas. Jis tikrai daug darbo įdeda treniruotėse. Metimai, kuriuos matėme – ir tritaškiai, ir stepbackai… Aš matau jį treniruotėse, matau, kad jis pataiko tokius metimus. Nėra tai kažkas tokio naujo. Jis – labai geras pavyzdys jauniems žaidėjams, kas mums yra aktualu.“

Ar „Ryto“ vedlys yra pasirengęs šuoliui į Eurolygą?

„Manau, kad taip, – nedvejojęs atsakė Adomaitis. – Arnas yra sistemos žaidėjas. Jis labai gerai išpildo detales, kurios yra reikalaujamos iš jo. Faktas, kad jis yra labai geras atvirame krepšinyje. Tarkime, jeigu pažvelgtume į Berlyno ALBA arba į ispanišką krepšinį, kur viskas yra atvira, geras ritmas, visi atletiški ir intensyvūs žaidėjai. Toks žaidėjas praverstų kiekvienai komandai.“

Uždarius europinį sezoną, „Rytui“ liko vietinis frontas ir jame vilniečiai kovas gali pratęsti su kiek pakitusia sudėtimi.

Tinklalapio „BasketNews.lt“ žiniomis, komandos vadovai jau kuris laikas mėgina atsisveikinti su Cameronu Bairstow, Europos taurėje per 15 žaidimo minučių vidutiniškai rinkusiu po 6,6 taško ir 3,2 atkovoto kamuolio.

Užsitęsus šiam procesui ir iš rikiuotės vis dar iškritus Martynui Echodui, o jaunajam Ąžuolui Tubeliui patyrus piršto lūžį, Vilniaus komanda ketina persvarstyti sudėties ėjimus.

„Norėjome daryti korekcijas, bet situacija greitai uždarydavo norą jas atlikti, – pripažino Adomaitis. – Faktas, kad nesame tas klubas, kuris gali nuspręsti ir kažką padaryti, nes tai yra finansinės atsakomybės. Antras dalykas, jei tu turi kažką, tu gali galvoti, bet rinkoje nėra tų žaidėjų, kad tu galėtum kažką galvoti. Dabar truputį reikės persigrupuoti, kaip padaryti korekcijas rotacijoje, bet labiausiai lauksime tų traumuotų žaidėjų.“



Komentarai:

Blagadariniskas
jau ble 5 metus is eiles sakiau kad zluges klubas, bet neklauso manes niekas, as nesuprantu gal zmones neskaitu mano komentaru bnews, jog ten eina zaisti ar dirbti?
2020-03-05
-2
Atsakyti
Šiaip
Rytas abu kartus laimėjo prieš Galatasaray,o šie Turkijos čempionate nukalė visų dievinamos eurolygos lyderius Anadolu Efes...tai kaip čia yra?
2020-03-05
-1
Atsakyti
Simas
Anksciau rytas vadinos vasaros cempionais, laimedavo Garasto taure pries koki kalev ir budavo didis pasiekimai, dabar jau nieko nebelaimi o lukesciai virsyti, neblogai sakyciau
2020-03-04
+8
Atsakyti
Ignas
Pasimegaudami? Debilai nesugebejo išeit i kita etapa ir eilini karta sėdi už borto. Nebent bybius pasimegaudami čiulpe kitom komandom
2020-03-04
+3
Atsakyti
Darius Sakalys
kaip noreciau, kad Rytas pakiltu kaip feniksas is pelenu.. ir kaip noreciau, kad mane pamyletu Astrauskas su kitais imbicilais
2020-03-04
-7
Atsakyti
Saras987
Zalgiris irgi su gerokai turtingesniais klubais varzosi. Neverkiam del to, kaunames ir laimim. Ryte nera charakterio, nera dvasios.
2020-03-04
+6
Atsakyti
Nesvarbu
Sako kad vemia zaidejai ir serga. Eina zaist sirgdami ir vis del ziurovu. Ne Adomaiti ne del fanu zaidzia apsiveme o del saibu nes ju toks darbas
2020-03-04
+4
Atsakyti
a_White37
Rezultatai nustebino, bet taip pat stebina tragiski rezultatai LKL\'e.. lankomumas, gaila, yra tiesiog tragiskas ir tik eilinis irodymas, kad fanai nustojo tiket sita komanda, nors del jaunimo, pirmakart per tiek metu, is tikruju atrodo ateitis sviesesne
2020-03-04
-5
Atsakyti
Mauras
Prajuokino antraste:D Visa Lietuva juokiasi is sito raudono skuduro, o jie pasirodo tilde skeptikus:DD Mes to nezinojom kad jie tildo:D Net etatiniai raudonskuduriai nebelenda ir tik vienas Motiejukas dar islindo. Aisku vaikui atleistina.
2020-03-04
+18
Atsakyti
Pakelk uodega
Straipsni LOL 😁 G taškas savam stiliuke.
2020-03-04
+5
Atsakyti
ATI
Kodel rytule nekalbejo apie pinigus, kai Zalgiriui buvo sunku ir vos nesubankrutavo? Tada ir LKL rytule laimejo ir kibira. Ne zodelio apie pinigus. O dabar matai herojais tapo, nes su suplysusiais triusikais zaidzia.
2020-03-04
+13
Atsakyti
faq
Su 7 pergalem is 16 nutilde skeptikus? Ta prasme?
2020-03-04
+18
Atsakyti
as
Įdomu kur du etatiniai debilai antanas su dilmah islyskite au au raudoni debilai
2020-03-04
+9
Atsakyti
As to moteijukas
ar tu durnas ar paleistas is to psichinės ligoninės lygini tresarusi kibira su eurolyga eik galvą pasigydyti raudonas balvone
2020-03-04
+5
Atsakyti
GTR
Na, nežinau Rytui nepatekti į Top 16 nėra gerai. Ta prasme Rytui Top 4 turi būti norma. Norint surinkti biudžetą reikia dirbti, Vilniuje daugiausia įmonių ir potencialių remėjų. Žalgiris po Romanovo -19 milijonų litų tūrėjo skolų ir žiūrėkite kru jis dabar. Tūrėkit struburą Vilniečiai, nesileiskite būti stumdomi LKL komandų, tūrėkite orumo. Kelkite didelius tikslus ir juos įgyvendinkite.
2020-03-04
+18
Atsakyti
As
einu i tuoleta vidurius paledo kur gauti poperiaus a va metosi lietuvos rytas a šitie kur nuo mancko ir nuo unikso gavo a tada eisiu sikna valysius niekam neidomi raudona trečiakursė padla
2020-03-04
+1
Atsakyti
pala pala
As kazka praleidau? :DDD
2020-03-04
+10
Atsakyti
Anonimas
Komanda po pirmo turo sedejo dugne. Galima pagirti, kad chebra laiku susieme ir uzbaige sezona bent jau padoriu rezultatu. Ne top 8 kaip pernai, nu bet blet sudetis siemet bloga buvo. Bairstow nu toks grybas cia reikia sugebet net rasti dar tokiu. Ponas 1tsk vidurkis NBA, net tie patys Tubeliai ji aplenke.
2020-03-04
+6
Atsakyti
M
Taip su tokiu zaidimu garantuotai i LKL pusfinali pateks. Solidu!
2020-03-04
+10
Atsakyti
Atom
Jus nebejuokinkit su tokiais straipsniais, krepsinio salies, sostines komanda o biudzeto nesugeba surinkt. Buvo lietuvos ryto laikrascio rankose dar visokiausiais negraziais budais, kartais net santazu (remejams) surinkdavo babkes. Dabar absoliutus krachas, taip galeciau pavadint sito klubo perspektyva. Ju neina ziuret varzybu ziurovai, viskas tuom pasakyta, sostinei sitas klubas yra neidomus. Kaip ir visai likusiai Lietuvai.
2020-03-04
+11
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 39

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.