Krepšinio klasika: Printezio metimas, vainikavęs neįtikėtiną „Olympiakos“ triumfą

2020-03-20 20:00

Koronavirusui sustabdžius krepšinio sezonus visame pasaulyje, tinklalapis „BasketNews.lt“ siūlo prisiminti klasikines įvairių lygų rungtynes. Kas dieną pateiksime jums po vieną atrinktą susitikimą, kurį aprašysime ir pakviesime peržiūrėti laisvu laiku. 

Trečioji dvikova – 2012-ųjų gegužės 13-ąją Stambule įvykęs Eurolygos finalas, pasibaigęs neįtikėtina rungtynių atomazga.


2011-ųjų vasarą Nacionalinę krepšinio asociaciją (NBA) sukaustė lokautas, o tai automatiškai reiškė sustiprėjusią Eurolygą, į kurią sugužėjo būrys krepšininkų iš stipriausios pasaulio lygos.

Georgios Printezis

Georgios  Printezis
Komanda: Graikijos rinktinė
Pirėjo Olympiakos
Pozicija: PF
Amžius: 35
Ūgis: 205 cm
Svoris: 107 kg
Gimimo vieta: Graikija

Nors NBA lokautas baigėsi lapkričio pabaigoje ir dauguma krepšininkų grįžo už Atlanto, bene labiausiai laimėjęs Eurolygos klubas šioje situacijoje buvo Maskvos CSKA.

Rusijos superklubas po tragiškiausio sezono komandos istorijoje, kai Eurolygoje buvo iškovotos vos trys pergalės ir pasirodymas baigėsi dar reguliariajame sezone, vasarą ėmėsi didelių permainų.

Andrejus Vatutinas tuomet nusprendė atsisveikinti su veteranais J.R. Holdenu, Trajanu Langdonu ir Matjažu Smodišu, o į jų vietą pasikvietė Milošą Teodosičių ir iš NBA grįžusius Nenadą Krstičių bei Eurolygos MVP tapusį Andrejų Kirilenką.

Šalia savęs didysis trejetas turėjo paskutinį karjeros sezoną žaidusį Ramūną Šiškauską, iš Stambulo „Fenerbahče“ atvykusį Darjušą Lavrinovičių, persikėlimui į NBA besiruošusį Aleksejų Švedą, Jamontą Gordoną ir pačiame jėgų žydėjime buvusius Sašą Kauną, Andrejų Voroncevičių bei Viktorą Chriapą, o šiai kariaunai vadovavo Jonas Kazlauskas.

Tokios permainos iškart davė vaisių – CSKA laimėjo visas 10 reguliariojo sezono rungtynių, „Top 16“ ir atkrintamosiose suklupo po sykį, o Eurolygos pusfinalyje sustabdė Šarūno Jasikevičiaus vedamos Atėnų „Panathinaikos“ žygį link titulo (66:64).

Eurolygos favoritų finale laukė kitas Graikijos klubas, Pirėjo „Olympiakos“, kurį 2011-2012 metų sezone CSKA „Top 16“ etape abu sykius nesunkiai įveikė, Maskvoje graikus net ir pažemindami – 96:64.

Dušano Ivkovičiaus treniruojamą komandą tą sezoną į priekį vedė Vassilis Spanoulis ir Georgios Printezis, o aplink save šie Graikijos mohikanai turėjo tik savo vardą Europoje kurtis bepradedančius Kostą Slouką, Kostą Papanikolaou, Kyle'ą Hinesą ir Pero Antičių. Komandoje buvo ir iš Vilniaus „Lietuvos ryto“ atvykęs Martynas Gecevičius.

Į atkrintamąsias „Oly“ pateko vos su trimis pergalėmis, kai tiesioginėje kovoje paskutiniame ture dėl patekimo į kitą etapą 88:81 parklupdė Stambulo „Galatasaray“.

Ketvirtfinalyje Pirėjo ekipos laukė Davide'o Anderseno, Bo McCallebo, Kšištofo Lavrinovičiaus ir Igorio Rakočevičiaus vedama Sienos „Montepaschi“, tačiau „raudonieji“ antrosiose serijos rungtynėse sugebėjo atimti iš varžovų namų pranašumą, o Graikijoje iškovoję abi pergales žengė į finalo ketvertą.

Į Stambulą „Olympiakos“ atvyko kaip silpniausia finalo ketverto komanda, iš kurios žiūrovai tikėjosi mažiausiai, ir pusfinalyje Juano Carloso Navarro ir Erazemo Lorbeko vedama „Barcelona“, kuri iki to mačo Eurolygoje buvo pralaimėjusi vienintelį sykį, buvo laikoma aiški favoritė.

Vis dėlto pusfinalyje Spanoulio ir Printezio vedamai „Oly“ pavyko užfiksuoti pirmąją sensaciją Stambule vykusiame finalo ketverte, kai po dramatiškos rungtynių kulminacijos 68:64 buvo parklupdyti katalonai.

Antroji ir dar didesnė sensacija laukė finale, kuris iki šiol laikomas vienu geriausių, jei ne geriausiu Eurolygos istorijoje.

CSKA, kaip ir priklauso favoritei, rungtynes pradėjo užtikrintai ir dar iki pertraukos susikrovė dviženklę persvarą, o likus 12 minučių iki mačo pabaigos jau triuškino savo varžovus (53:34).

Kaip paaiškėjo vėliau, tai dar nebuvo pabaiga, o stebuklingai atsigavusius graikus paskutinę sekundę išgelbėjo į Eurolygos istoriją patekęs Printezio floateris, iš CSKA trenerio kėdės išvertęs Kazlauską ir padovanojęs pirmąjį stipriausios Senojo žemyno lygos titulą Gecevičiui.

Jūsų dėmesiui – Eurolygos klasika tapęs 2012-ųjų finalas, kuriame netrūksta ir lietuviškų spalvų.


„BasketNews.lt“ siūlo prisiminti:



Komentarai:

.
Galetumet ka nors is Lietuvos rinktines pergaliu ikelt
2020-03-21
-5
Atsakyti
Anonimas
syska choke... kam cia rodot tiek kazlui tiek syskai chujovi prisimenimai kaip ir lietuviam visiem eikit nafik uz sita
2020-03-20
-6
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 2

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.