NBA žvaigždės Europoje: nuo 50 taškų pasirodymų iki ankstyvų atleidimų

Edvinas Jablonskis
„BasketNews.lt“
2020-03-29 13:16
Nuotr.: BasketNews.lt/V.Mikaitis, BNS, Scanpix – AP, Sweden
Nuotr. BasketNews.lt/V.Mikaitis, BNS, Scanpix – AP, Sweden

Nuo Alleno Iversono iki Magico Johnsono. Ryškiai NBA spindėjusios krepšinio žvaigždės savo karjerų pabaigose yra pasirinkusios galimybę žaisti Europoje ir čia turėjusios trumpesnes ar ilgesnes karjeras.

Tinklalapis „BasketNews.lt“ siūlo apžvelgti dešimt geriausių krepšininkų, kurie savo reputaciją susikūrė žaisdami NBA ir bent vienu karjeros momentu žaidė Europoje. Sąrašas sudėliotas atsitiktine tvarka, nereitinguojant žaidėjų nuo geriausio iki blogiausio.

Allenas Iversonas

Nuotr. Scanpix Sweden

Viena ryškiausių pavardžių visame sąraše. Po paties blankiausio karjeros sezono NBA Iversonas dėmesio iš stipriausios pasaulio lygos klubų nebesulaukė ir jo žvilgsnis 2010 metų pabaigoje nukrypo į Europą.

2010-ųjų lapkritį Stambulo „Bešiktaš“ sudrebino krepšinio rinką ir Niujorke surengtos konferencijos metu patvirtino apie susitarimą su Iversonu, kuris pagal dvejų metų sutartį turėjo susižerti 4 mln. JAV dolerių.

Vis dėlto Iversono karjera Turkijoje ilgai netruko – amerikietis su „Bešiktaš“ apranga pasirodė 10 rungtynių, o Europos taurėje jo debiutinis mačas buvo geriausias.

Susitikime su Vršaco „Hemofarm“ Iversonas per 24 minutes pelnė 15 taškų (1/6 dvit., 3/4 trit., 4/6 baudos), atkovojo 3 kamuolius, atliko 2 rezultatyvius perdavimus, 2 sykius suklydo bei surinko 11 naudingumo balų.

Apskritai Iversonas Europos taurėje sužaidė tris mačus ir per juos vidutiniškai rinko po 9,3 taško, 3 atkovotus kamuolius, 3 rezultatyvius perdavimus bei 8,3 naudingumo balus. Turkijos čempionate jo statistika buvo solidesnė: 14,3 taško ir 4,7 rezultatyvaus perdavimo.

2011-ųjų sausį Iversonas paliko Turkiją ir išvyko į JAV, kur jam buvo atlikta blauzdos operacija. Kaip parodė laikas, „Bešiktaš“ tapo paskutine profesionalia Iversono karjeros stotele.

Deronas Williamsas

Nuotr. AP – Scanpix

Dar vienas trumpalaikis „Bešiktaš“ projektas. 2011-aisiais NBA lygoje įsivyravus lokautui, Turkijos klubas dar kartą nušvietė viso pasaulio antraštes: į komandą prisiviliojo Naujojo Džersio „Nets“ žvaigždę Deroną Williamsą.

Įžaidėjas su „Bešiktaš“ pasirašė vienerių metų 5 mln. dolerių sutartį, pagal kurią jis galėjo grįžti į „Nets“ tą pačią akimirką, kai tik bus paskelbta apie lokauto pabaigą.

Nors Stambulo klubas naująja žvaigžde džiaugėsi praktiškai tiek pat laiko, kiek ir Iversonu, bet Williamsas demonstravo kur kas įspūdingesnius skaičius.

Turkijos čempionate Williamsas fiksavo 19,7 taško, 6,4 rezultatyvaus perdavimo ir 3,3 atkovoto kamuolio statistiką bei dar ryškiau spindėjo FIBA „EuroChallenge‘ turnyre.

Šiame turnyre jis vidutiniškai pelnydavo po 24,6 taško, atlikdavo po 6 rezultatyvius perdavimus bei sugriebdavo po 2,6 kamuolio, o įspūdingiausią pasirodymą Williamsas surengė mače su „BG Gottingen“ ekipa.

2011-ųjų lapkričio 22-ąją Williamsas atseikėjo 50 taškų (10/13 dvit., 7/10 trit., 9/11 baudos), atkovojo 3 kamuolius ir atliko 1 rezultatyvų perdavimą, o jo vedama „Bešiktaš“ triumfavo 105:94.

Apskritai, per penkerias „EuroChallenge“ rungtynes, kuriose žaidė Williamsas, „Bešiktaš“ šventė keturias pergales.

Jau po savaitės nuo minėtojo pasirodymo Williamso ir „Bešiktaš“ laukė atsisveikinimas. Turkijos ekipa prieš vieną iš susitikimų suorganizavo Williamso pagerbimo ceremoniją, kurios metu į palubes buvo iškelti 8-uoju numeriu pažymėti krepšininko marškinėliais.

Jordanas Farmaras

Nuotr. Fotodiena.lt/R.Dačkus

Los Andželo „Lakes“ ir Naujojo Džersio „Nets“ snaiperis pirmą kartą Europą atrado 2011-aisiais lokauto metu. 

Žydų kilmės Farmaras rugpjūčio mėnesį sukirto rankomis su Tel Avivo „Maccabi“ ekipa ir netgi rimtai svarstė prašyti Izraelio pilietybės, tačiau šio žingsnio nežengė.

Farmaro krikštas Eurolygoje buvo slogus: 6 taškai, 1 rezultatyvus perdavimas, iš žaidimo buvo realizuoti 3 metimai iš 11 bei surinktas vos 1 naudingumo balas, o „Maccabi“ 82:89 nusileido Milano „AX Armani Exchange“.

Vis tik įsibėgėjus Farmarui, įsibėgėjo ir „Maccabi“. Tel Avivo ekipa pasiekė 5 pergales paeiliui, o geriausią pasirodymą amerikietis surengė mače su Madrido „Real“, kuomet atseikėjo 27 taškus (9/11 dvit., 1/1 trit., 6/9 baudos), atliko 5 rezultatyvius perdavimus, atkovojo 4 kamuolius, išprovokavo 8 pražangas bei surinko 35 naudingumo balus.

Apskritai, per pirmąją viešnagę Europoje Farmaras per septynerias sužaistas Eurolygos rungtynes fiksavo 14,1 taško, 4,7 atkovoto kamuolio, 4 rezultatyvių perdavimų ir 17,1 naudingumo balo statistiką.

2012-ųjų vasarą į NBA mainų sūkurį patekęs Farmaras galų gale buvo atleistas ir jis sulaukė dar vieno pasiūlymo Senajame žemyne. Šįkart piniginę plačiai atvėrė Stambulo „Anadolu Efes“ klubas, gynėjui pasiūlęs trejų metų 15 mln. dolerių sutartį.

Skirtingai nei „Maccabi“ ekipoje, Farmaras Stambule sužaidė visą sezoną ir buvo neabejotinas komandos lyderis. Eurolygoje jis vidutiniškai rinko po 13,8 taško, 3,9 rezultatyvaus perdavimo, 3,6 atkovoto kamuolio ir 14,1 naudingumo balo.

Būtent šiame sezone Farmaras sužaidė ir geriausias karjeros rungtynes Eurolygoje. Reguliariojo sezono dvikovoje su Pirėjo „Olympiakos“ amerikietis pelnė 25 taškus (4/11 dvit., 4/4 trit., 5/8 baudos), atliko 9 rezultatyvius perdavimus, atkovojo 8 ir perėmė 2 kamuolius, išprovokavo 7 pražangas, sykį suklydo bei surinko 36 naudingumo balus.

Sėkmingas sezonas Stambule leido Farmarui grįžti į NBA, kur jis vilkėjo Los Andželo „Lakers“ ir „Clippers“ ekipų aprangas. Vis tik 2015-ųjų sausį „Clippers“ gynėją atleido ir Farmaras vėl grįžo į Stambulą. Tiesa, jis atvyko ne į „Anadolu Efes“, bet „Daruššafaka“ klubą. Farmaras Turkijos pirmenybėse spėjo sužaisti 14 mačų, per kuriuos vidutiniškai rinko po 14,9 taško.

Vasarą Farmaras dar vieno pasiūlymo iš NBA negavo ir gynėjas antrą kartą karjeroje sukirto rankomis su Tel Avivo „Maccabi“.

Vis dėlto sugrįžimas į Izraelį nebuvo toks sėkmingas. 2015-2016 m. Eurolygos sezone Farmaras fiksavo 8,9 taško, 2,8 rezultatyvaus perdavimo, 2,4 atkovoto kamuolio ir 8 naudingumo balo statistiką.

Tuo metu „Maccabi“ per pirmuosius 8 susitikimus patyrė 6 nesėkmes ir tai perpildė Tel Avivo klubo vadovų kantrybę – sausio 10-ąją su Farmaru buvo atsisveikinta.

Tai buvo Farmaro karjeros saulėlydis. Jis sugebėjo užbaigti sezoną Memfio „Grizzlies“ klube, tačiau jau kito sezono pradžioje buvo atleistas Sakramento „Kings“ ekipos ir ant parketo daugiau nebepasirodė.

Amare Stoudemire‘as

Nuotr. FIBA

Dar viena buvusi NBA žvaigždė, kuriai Europa nėra svetimas žemynas. 2016-aisiais apie karjeros pabaigą NBA paskelbęs Stoudemire‘as visiškai sportbačių ant vinies nepakabino.

Žydiškų šaknų turintis amerikietis prieš prasidedant 2016-2017 m. sezonui pasirašė sutartį su Europos taurėje rungtyniavusia Jeruzalės „Hapoel“ ekipa.

Amerikiečiui sezonas buvo solidus tiek asmeniškai, tiek komandai. Europos taurėje Stoudemire‘as vidutiniškai rinko po 12,8 taško, 6,6 atkovoto kamuolio ir 15,6 naudingumo balo, o „Hapoel“ ekipai pavyko pasiekti pusfinalį, kuriame nusileido Valensijos „Basket“ ekipai.

Pats Stoudemire‘as buvo išrinktas į antrąjį Europos taurės simbolinį penketuką.

Vietiniame fronte viskas klostėsi dar geriau. Nors asmeninė statistika buvo kiek kuklesnė (vid. 9,3 tšk., 5,6 atk. kam.), tačiau Stoudemire‘as pateko į Izraelio lygos „Visų žvaigždžių“ rungtynes, o sezonas buvo vainikuotas aukso medaliais vietiniame fronte. Finale „Hapoel“ palaužė Haifos „Maccabi“ bei iškovojo antrąjį titulą klubo istorijoje.

2017-ųjų rugsėjį Stoudemire‘as paskelbė apie krepšininko karjeros pabaigą, tačiau noras žaisti nugalėjo.

35-erių Stoudemire‘as 2018-2019 m. sezone grįžo į „Hapoel“ komandą, o jau spalio mėnesį sužaidė geriausias sezono rungtynes, kuomet vos per 13 minučių į Fuenlabrados „Montekit“ krepšį suvertė 24 taškus, atkovojo 7 kamuolius ir pateko į Čempionų lygos savaitės komandą.

Apskritai, aukštaūgio statistika Čempionų lygoje siekė 12,6 taško, 5,8 atkovoto kamuolio ir 12 naudingumo balų, o „Hapoel“ pasirodymą tarptautiniame fronte baigė ketvirtfinalio etape, kur nusileido Tenerifės „Iberostar“ klubui.

Po sezono Kinijoje paskutiniąja ir dabartine Stoudemire‘o stotele Europoje tapo Tel Avivo „Maccabi“ ekipa. 

Sausio mėnesį prie komandos prisijungęs veteranas šį sezoną taip ir neįsibėgėjo. Eurolygoje per 6 sužaistas rungtynes, jis vidutiniškai pelno po 1,3 taško ir atkovoja po 0,8 kamuolio.

Tiesa, Stoudemire‘o statistika yra kur kas solidesnė Izraelio pirmenybėse, kuriose jis vidutiniškai pelno po 8 taškus ir sugriebia po 4 kamuolius.

Jimmeris Fredette‘as

Nuotr. BNS

2011-ųjų NBA naujokų biržos 10-asis šaukimas į Europą atvyko tik šį sezoną, kuomet prisijungė prie Atėnų „Panathinaikos“.

Kaip ir buvo galima tikėtis, Fredette‘as tapo vienu iš „Panathinaikos“ lyderių. Eurolygoje amerikiečio statistika siekė 12,9 taško, 2,1 atkovoto kamuolio bei 12,6 naudingumo balo per rungtynes.

Savo puolimo sugebėjimus Freddette‘as pademonstravo Milane, kuomet į „AX Armani Exchange“ krepšį suvertė 28 taškus (6/9 dvit., 5/8 trit., 1/1 baudos), atkovojo 3 kamuolius bei surinko 26 naudingumo balus.

Prieš atvykdamas į Graikiją, Fredette‘as siautėjo ir Kinijos pirmenybėse. Bendraudamas su tinklalapiu „BasketNews.lt“ po pergalės prieš „Žalgirį“, amerikietis gražių žodžių negailėjo visoms lygoms, kuriose rungtyniavo.

„NBA yra puikių atletų ir patys geriausi krepšininkai pasaulyje. Kinijoje – itin aukšto lygio krepšinis, patys kinai taip pat tobulėja ir žaidimas yra itin fiziškas. Kaip amerikietis, ten turėjau daryti itin daug, kamuolį savo rankose laikiau visą laiką bei kūriau žaidimą.

Europoje juntama koledžo atmosfera. Rungtynės žaidžiamos 40 minučių, taigi mažiau žaidimo laiko. Čia reikia daryti viską, jog laimėtumei. Erdvė aikštelėje yra šiek tiek kitokia, bet Eurolyga yra puiki lyga ir kiekvieną vakarą reikia žaisti kaip įmanoma geriau, nes kitaip būsi nugalėtas“, – NBA, Kiniją bei Europą lygino Fredette‘as.

Brandonas Jenningsas

Nuotr. Sputnik – Scanpix

Kaip Fredette‘as 2011-aisiais, taip ir Jenningsas 2009-aisiais buvo pasirinktas 10-uoju šaukimu. Įdomu ir tai, jog profesionalo karjerą Jenningsas pradėjo būtent Europoje.

Vos pabaigęs vidurinę mokyklą Jenningsas susikrovė lagaminus į Italiją ir sužaidė pirmąjį profesionalų sezoną gindamas Romos „Lottomatica“ komandos garbę.

Vis tik didele žvaigžde Jenningsas Europoje netapo. Debiutiniame savo sezone Eurolygoje jis per 27 rungtynes fiksavo 7,6 taško, 1,6 atkovoto kamuolio ir 1,6 rezultatyvaus perdavimo statistiką.

Italijos pirmenybėse skaičiai buvo gan panašūs: 5,5 taško, 2,2 rezultatyvaus perdavimo ir 1,6 atkovoto kamuolio.

Po sezono Europoje Jenningsas NBA lygoje jautėsi tarsi žuvis vandenyje. Milvokio „Bucks“ lyderiu tapęs įžaidėjas 6 sezonus iš eilės vidutiniškai pelnydavo bent po 15 taškų. Vis didesnės žvaigždės statusą įgavusiam Jenningsui koją pakišo Achilo sausgyslės trauma.

Po to buvo keli sezonai besiblaškant po NBA komandas, kol galų gale amerikietį ir vėl prisišaukė Europos klubas. Juo tapo Sankt Peterburgo „Zenit“.

Apie susitarimą buvo pranešta 2018-ųjų rugpjūtį, tačiau ši partnerystė ilgai netruko – Jenningsas buvo atleistas vos po 10-ies rungtynių.

Jis spėjo sužaisti penkerias rungtynes Europos taurėje, kur vidutiniškai rinko po 9 taškus, 7 rezultatyvius perdavimus, 4 atkovotus kamuolius bei 13 naudingumo balų.

Jenningso atsisveikinimas su „Zenit“ taip pat buvo gan skandalingas. Jis savo „Instagram“ paskyroje paliko žinutę, kurioje teigė, kad išmoko gyvenimo pamoką ir daugiau komandoje, kurioje tėvas treniruoja sūnų, nebežais.

Kaip parodė laikas, Sankt Peterburgas tapo paskutiniąja Jenningso karjeros stotele, tad amerikietis savo karjerą užbaigė ten, kur ir pradėjo – Europoje.

Kenny Andersonas

Kauno „Žalgiris“ 2006-ųjų sausį pranešė kone istorinę naujieną – komandą papildė NBA žvaigždė Kenny Andersonas.

Įžaidėjas 1991-ųjų NBA naujokų biržoje buvo pasirinktas antruoju šaukimu, o 1994-aisiais žaidė NBA „Visų žvaigždžių“ rungtynėse. Būtent šis sezonas NBA Andersonui ir buvo geriausias. Tuomet jis fiksavo 18,8 taško, 9,6 rezultatyvaus perdavimo ir 3,9 atkovoto kamuolio. Be to, 8 sezonus paeiliui amerikietis rinko dviženklį taškų skaičių.

Vos tik atvykęs į Kauną, Andersonas neslėpė, kad viena iš priežasčių, kodėl pasirinko „Žalgirį“, buvo Arvydo Sabonio vardas.

„Jis čia yra tikras didvyris. Todėl manau, kad viskas, kuo jis užsiima, yra aukščiausios klasės. Jo vardas garantuoja, kad komandos organizacija bus aukštos kokybės. Taigi faktas, kad jis yra šios ekipos dalis, iš tiesų padėjo“, – 2006-aisiais tinklalapiui „BasketNews.lt“ teigė Andersonas.

Andersonas savo debiuto ilgai nelaukė. Vos atvykęs į Lietuvą, jis jau po dviejų dienų išbėgo ant parketo Eurolygos dvikovoje su Bambergo „Brose“.

Tuomet amerikietis aikštėje praleido viso labo 7 minutes, per kurias taškų nepelnė, atkovojo 1 kamuolį, atliko rezultatyvų perdavimą, išprovokavo pražangą bei surinko 1 naudingumo balą. „Žalgiris“ pasiekė užtikrintą pergalę 86:65.

Vis dėlto, kaip parodė likusi sezono dalis, Andersono geriausi laikai jau buvo seniai praeityje. Eurolygoje jo statistika per 9 mačus tesiekė 2,4 taško ir 1,7 rezultatyvaus perdavimo. LKL pirmenybėse – 5,9 taško, 2,8 rezultatyvaus perdavimo bei 2,1 sugriebto kamuolio per 14 rungtynių.

Solidžiausią statistiką Andersonas demonstravo BBL pirmenybėse, kuriose per 14 susitikimų vidutiniškai rinko po 6,4 taško, 2,8 rezultatyvaus perdavimo, 2,4 atkovoto kamuolio bei 4,8 naudingumo balo.

2005-2006 m. sezone „Žalgiris“ liko ir be LKL, ir be BBL titulų, o pats Andersonas užbaigė profesionalo karjerą. 

Dar prieš grįžtant į JAV Andersonas pripažino, kad skirtumų tarp NBA ir europinio krepšinio buvo nemažai.

„Taip, tarp šių lygų didelis skirtumas. Pirmiausia, skiriasi taisyklės. NBA visai neseniai leido gintis zona, o čia jie gali gintis kaip tik nori. Tai truputį primena NCAA pirmenybes. 

Be to, NBA žymiai daugiau žaidžiama vienas prieš vieną, tiek gynyboje, tiek puolime. Todėl skirtumų tikrai nemažai, tačiau buvo naudinga atsidurti čia ir žaisti tarptautinį krepšinį“, – teigė amerikietis.

Dominique‘as Wilkinsas

Wilkinsas pirmą kartą į Europą atvyko būdamas 35-erių, tačiau NBA lygoje jis vis dar turėjo žvaigždės statusą. Bostono „Celtics“ gretose Wilkinsas sezoną užbaigė rinkdamas po 17,8 taško, 5,2 atkovoto kamuolio ir 2,2 rezultatyvaus perdavimo.

Puolėjas JAV paliko savo noru, mat „Celtics“ tuo metu buvo atsinaujinanti komanda, dažniausiai besitrynusi apatinėje Rytų konferencijos lentelės pusėje.

Wilkinsas 1995-ųjų rugpjūtį sukirto rankomis su Atėnų „Panathinaikos“ klubu, su kuriuo buvo pasirašyta dvejų metų 7 mln. JAV dolerių sutartis.

Nepaisant nelengvo starto ir konfliktų su vyriausiuoju treneriu Božidaru Maljkovičiumi, Wilkinsas įsibėgėjo.

Naujoji „Panathinaikos“ žvaigždė Eurolygoje sužaidė 17 rungtynių, per kurias fiksavo 20,1 taško, 7,4 atkovoto kamuolio ir 1,8 rezultatyvaus perdavimo statistiką, o ryškiausiai spindėjo tuomet, kai to komandai reikėjo labiausiai.

Pusfinalyje su Maskvos CSKA Wilkinsas pelnė 35 taškus, sugriebė 8 kamuolius ir taip ištempė „Panathinaikos“ į Eurolygos finalą. Jame „Panathinaikos“ 67:66 palaužė „Barceloną“ ir iškovojo pirmąjį Eurolygos trofėjų klubo istorijoje.

Wilkinsas finale pelnė 16 taškų, atkovojo 10 kamuolių bei buvo pripažintas finalinio ketverto MVP.

„Panathinaikos“ taip pat iškovojo Graikijos taurę, o Wilkinsas atsiėmė ir šio finalo MVP apdovanojimą. Tiesa, „Pao“ ekipai nepavyko triumfuoti šalies pirmenybėse, kur finalo serija buvo pralaimėta 2-3 amžiniems varžovams Pirėjo „Olympiakos“.

Vis dėlto, nėra jokių abejonių, kad Wilkinsas pirmojo sezono Europoje metu patvirtino savo superžvaigždės statusą.

Po sėkmingo sezono Graikijoje Wilkinsas grįžo į NBA, kur apsivilko San Antonijaus „Spurs“ marškinėlius. 1996-1997 m.  sezone puolėjas fiksavo 18,2 taško, 6,4 atkovoto kamuolio bei 1,9 rezultatyvaus perdavimo statistiką, tačiau nepaisant asmeniškai gero sezono, Wilkinsas ir vėl nusprendė pasukti į Europą.

Šį kartą Wilkinso stotele tapo Bolonijos „Fortitudo“ ekipa iš Italijos. Ir nors titulų su komanda Wilkinsas neiškovojo, tačiau ir vėl pademonstravo solidžią statistiką.

Per 34 mačus Italijos pirmenybėse Wilkinsas vidutiniškai rinko po 17,8 taško, 7,3 atkovoto kamuolio ir 1,7 rezultatyvaus perdavimo. FIBA Eurolygoje amerikietis sužaidė 20 rungtynių ir per jas pelnydavo po 17,9 takšo, sugriebdavo po 7 kamuolius bei atlikdavo po 1,7 rezultatyvaus perdavimo.

Galų gale Wilkinsas dar kartą sugrįžo į NBA, kur Orlando „Magic“ gretose sužaidė paskutinį savo karjeros sezoną bei užbaigė itin įspūdingą krepšininko karjerą.

Magicas Johnsonas

Magico karjera Europoje buvo kur kas trumpesnė nei Wilkinso, tačiau Johnsonas yra vienas ryškiausių krepšininkų istorijoje, žaidusių Senajame žemyne.

1996-aisiais Johnsonas paskelbė apie karjeros pabaigą, bet po trejų metų pertraukos ir vėl kamuolį paėmė į savo rankas. Tiesa, šįkart ne NBA arenose, bet Skandinavijoje.

1999-aisiais jis prisijungė prie Boro mieste įsikūrusio „Boras M7“ klubo ir sužaidė jame penkerias rungtynes. Visas jas Magico komanda laimėjo. 

Šią NBA legendą buvo įmanoma išvysti ir Lietuvoje, mat Radivojaus Koračo taurės burtuose Boro ekipą burtai suvedė su Klaipėdos „Neptūnu“. Vis tik Johnsonas tarptautiniuose turnyruose nežaidė.

Neilgai trukus Johnsonas tapo komandos bendrasavininku, tačiau šis projektas žlugo ir Magicas persikėlė į Daniją, kur sudarė sutartį su „The Great Danes“ ekipa.

„The Great Danes“ varžėsi Šiaurės Europos krepšinio lygoje (NEBL), kurioje dalyvavo ir „Žalgiris“. Būtent šiame turnyre susikirto Kauno komandos ir Magico keliai.

Johnsonui tai buvo debiutas naujoje komandoje ir nors buvo 41-erių, Magicas parodė, kad parako dar tikrai turi – amerikietis pelnė 9 taškus, atkovojo 8 kamuolius ir atliko net 14 rezultatyvių. Tiesa, Kopenhagoje užtikrintą pergalę 97:68 šventė „Žalgiris“.

Kaip ir Švedijoje, Johnsonas neužsibuvo ir Danijoje bei po 2001-ųjų rugsėjo 11-osios teroro akto JAV nusprendė nebevykti į Europą. Iš viso Johnsonas Europoje sužaidė septynis mačus – penkis Švedijos lygoje ir du NEBL pirmenybėse.

Linas Kleiza

Nuotr. Fotodiena.lt/R.Dačkus

Kleiza savo profesionalo karjerą pradėjo skirtingai nei daugelis europiečių ir nėra jokių abejonių, kad savo reputaciją susikūrė žaisdamas JAV.

27-uoju šaukimu 2005-ųjų NBA biržoje pasirinktas Kleiza Denverio „Nuggets“ klube praleido keturis sezonus. 2008-2009 m. sezone puolėjas rinko po 9,9 taško, tačiau NBA lygoje nepasiliko.

2009-ųjų rugpjūtį Kleiza sukirto rankomis dėl dvejų metų sutarties su Pirėjo „Olympiakos“ klubu ir visiškai pateisino su juo sietus lūkesčius.

Eurolygoje per 22-ejas sužaistas rungtynes Kleiza vidutiniškai rinko po 17,1 taško, 6,5 atkovoto kamuolio, 1,3 rezultatyvaus perdavimo bei 18,5 naudingumo balo. Kleiza buvo rezultatyviausias Eurolygos žaidėjas ir iškovojo Alphonso Fordo trofėjų, taip tapdamas pirmuoju bei iki šiol vieninteliu lietuviu, atsiėmusiu šį apdovanojimą.

Kleizos vedamas „Olympiakos“ taip pat pasiekė Eurolygos finalą, tačiau jame 68:86 nepasipriešino „Barcelonos“ klubui. Antras pagal rezultatyvumą pralaimėtojų gretose buvęs Kleiza atseikėjo 13 taškų ir atkovojo 4 kamuolius.

2010-aisiais Kleiza taip pat buvo išrinktas į pirmąjį Eurolygos simbolinį penketą, buvo pripažintas geriausiu Lietuvos krepšininku, geriausiu Lietuvos sportininku bei su Lietuvos rinktine pasidabino bronzos medaliu pasaulio čempionate Turkijoje.

Sėkmingas sezonas Europoje Kleizai leido grįžti į NBA, kur jis sudarė ketverių metų 20 mln. dolerių sutartį su Toronto „Raptors“.

2010-2011 m. sezone Kleiza žaidė geriausią karjeros krepšinį ir vidutiniškai rinko po 11,2 taško, tačiau sezono viduryje patyrė sunkią kelio traumą, kuri jį ir pristabdė. Lietuvis 2011-2012 m. sezone sužaidė 49, 2012-2013 m. – 20 mačų ir nieko nebelaukę „Raptors“ 2013-ųjų liepą Kleizą atleido pasinaudodami amnestijos taisykle.

Tų pačių metų liepą Kleiza vėl grįžo į Europą. Šįkart jis pasirašė dvejų metų sutartį su Stambulo „Fenerbahče“.

Eurolygoje Kleiza buvo penktas pagal rezultatyvumą „Fenerbahče“ žaidėjas ir vidutiniškai pelnydavo po 10,1 taško, atkovodavo po 3,5 kamuolio bei rinkdavo po 9,8 naudingumo balo. Vis tik Turkijos ekipa pasirodymą Eurolygoje baigė po „Top 16“ etapo.

Tiesa, „Fenerbahče“ triumfavo Turkijos lygoje, o Kleiza šiame čempionate fiksavo 8,9 taško ir 3,1 atkovoto kamuolio statistiką.

Vis dėlto toks Kleizos žaidimas neįtikino „Fenerbahče“ vadovų ir pasibaigus sezonui sutartis su lietuviu buvo nutraukta.

2014-ųjų liepą Kleiza sudarė vienerių metų sutartį su Milano „Olimpia“, tačiau šis sezonas puolėjui buvo gerokai silpnesnis.

Eurolygoje Kleizos rezultatyvumas smuktelėjo iki 7,3 taško, atkovoti kamuoliai – iki 3,5, o naudingumas – iki 5,3 balo per rungtynes. Milano klubas taip pat kalnų nenuvertė ir sezoną Europoje užbaigė neperžengęs „Top 16“ etapo barjero.

Italijos čempionate lietuvis fiksavo geresnius skaičius – 9,6 taško ir 3,8 atkovoto kamuolio per susitikimą. Vis tik „Olimpia“ iškrito jau pusfinalyje ir liko be apdovanojimų.

Pasibaigus sezonui Kleizos karjerą gaubė nežinomybė. Tuo metu pats krepšininkas teigė, kad karjeros dar nebaigia, tačiau kaip parodė laikas, Milanas buvo paskutinė Kleizos karjeros stotelė.



Komentarai:

aha
jo NBA zvaigzdes ;) ka ruke zurnalistas?
2020-03-31
-1
Atsakyti
Antanas
Man situ lo.pu pavardes nieko nesako. Deg.radu gauja ir tiek
2020-03-29
-12
Atsakyti
Užpakalnis
Nu failas straipsniukas...
2020-03-29
-11
Atsakyti
Anonimas
Ot lietuviu zurnaliugu mentalitetas. Tingi net pagooglint kur rastu didziausiu nba zvaigzdziu karjeras uz amerikos ribu. Farmeris is viso atsarginio zaidejo lygio kasioras, bet px metam i sarasa.
2020-03-29
+6
Atsakyti
JAV nusprendė nebevykti į Europą
kaip suprast?
2020-03-29
-4
Atsakyti
Netikslu
Jenningsas vien eurocup spejo suzaisti 16 varzybu ir rinkta statistika buvo kitokia, nei nurodyta straipsnyje
2020-03-29
-4
Atsakyti
Yolo ?
Galejot itraukti didziausia visu laiku nesusipratima krepsinyje A. Bennet 2013 1-asis saukimas kuris niekur nezaide ilgiau kaip 1 sezona ir nepritapo nei nba nei kinijoj nei europoj :D
2020-03-29
+11
Atsakyti
djgaffer
Farmaro NBA žvaigžde nepavadinčiau,kaip ir Kleizos.O buvusių neblogų NBA žaidėjų Europoje žaidė ir žais.Šypseną sukėlė parašymas apie Williamsą ir iškeltus jo marškinėlius į Bešiktaš klubo palubes.Pasididžiuoti labai klubas norėjo,kad pas juos žaidė toks žaidėjas.Trumpai,bet žaidė.🙂
2020-03-29
+15
Atsakyti
Juventus fanas
Tas pats Robert Pack
2020-03-29
+5
Atsakyti
Juventus fanas
Ai dar va toks Darryl Dawkins toptelejo...
2020-03-29
-5
Atsakyti
Juventus fanas
Kai visad nusmurgusiam krepsinio sirgaliui tenka taisyti profesionalius filadelfijus. Kas pirma sauna i galva kad nera Bob McAdoo, neabejotinai Top 3 geriausiu buvusiu Nba zaideju Europoje, Dukart Nba cempionas, Mvp, penkiskart allstaras. Poto penkis sezonus praleido Italijoje, turejo zveriska statistika, dukart laimejo Eurolyga... Tas pats D. Williams dabar zaidziantis uz Fenerbahce, Nba geriau atrode uz Fredetta. Pakrapscius galva ir daugiau galima butu gersniu uz Jimmeri, Farmara ar Kleiza prisiminti...
2020-03-29
+15
Atsakyti
+ jei Farmar ar Kleiza itraukti buv galima prideti ir Larkin, Derrick Brown, Wolters, Weems, Childress, Udoh, Randolph (visi tokio pat lygio kaip Farmar ar Kleiza, nba taip pat nebuvo zvaigzdes bet zaide nemazai o ir europoje nebuvo/nera statistai).
2020-03-29
+13
Atsakyti
Vilius
As galvoju, kad Pat Beverly taip pat turetu buti siame sarase
2020-03-29
+3
Atsakyti
Idomus straipsnis tik antraste biski neteisinga, Kleiza ir Farmar nba zvaigzdemis nebuvo, Fredette zvaigze buvo tik koledze. Jennings irgi nors ir stats turejo gana gerus bet nebuvo zvaigzde :)
2020-03-29
+3
Atsakyti
taip
praleidote mcadoo
2020-03-29
-12
Atsakyti
Dar toks veikėjas kaip Joshas Childresas žaidė Olimpiacose (berods net 2 sezonus) kartu su Kleiza. NBA buvo pašauktas 6 šaukimu.
2020-03-29
+19
Atsakyti
TTT
Bicai kaip Farmaras, Kleiza niekad nebuvo NBA zvaigzdemis. Gal siek tiek baketnews.lt ir atakingiau avokas vartotu. Rimti USA portalai sau tokiu klaidu nedovanotu.
2020-03-29
+11
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 22

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.