Lietuvoje – lyg namie: didžiausią pėdsaką palikę legionieriai

Tomas Vanagas
„BasketNews.lt“
2020-04-22 15:26
Nuotr.: Fotodiena.lt/BasketNews.lt iliustracija
Nuotr. Fotodiena.lt/BasketNews.lt iliustracija

Tinklalapis „BasketNews.lt“ pristato 10 užsieniečių, kurie Lietuvos klubuose praleido ilgiausią laiką.

Į šį sąrašą įtraukti ne tik Lietuvos krepšinio lygos, bet ir žemesnio pajėgumo pirmenybėse rungtyniavę legionieriai.

Krepšininkams Lietuvoje praleidus identišką sezonų skaičių, aukštesnę vietą užėmė tas, kuris sužaidė daugiau rungtynių.

10. DeJuanas Collinsas

Nuotr. AFP – Scanpix

188 cm ūgio įžaidėjas DeJuanas Collinsas yra vienintelis šiame sąraše, kuris LKL nerungtyniavo keturių sezonų.

Šis krepšininkas Kauno „Žalgiriui“ atstovavo 3,5 sezono. Amerikietis ekipą papildė 2007 metų pradžioje ir žaidė pusantro sezono, o vėliau į ekipą grįžo 2010-2012 metų sezonams.

Collinsas triskart laimėjo LKL titulą, o ketvirtojo žiedo neatsiėmė tik todėl, kad 2012 metų balandžio mėnesį dėl draudžiamų preparatų vartojimo buvo diskvalifikuotas trims mėnesiams.

Tą patį sezoną „Žalgirio“ amerikietis komandoje buvo suspenduotas dėl sportinio režimo nesilaikymo.

Collinsas Lietuvoje geriausiai atrodė 2007-2008 metų sezone Eurolygoje, kai pelnė po 10,9 taško, atliko po 5,4 rezultatyvaus perdavimo bei rinko po 15,5 naudingumo balo.

Collinsas LKL sužaidė 82 mačus.

9. Roberts Štelmahers

Nuotr. Petro Malūko

Nuo 2004 iki 2008 metų Vilniaus „Lietuvos ryte“ žaidęs Robertas Štelmaheris sostinėje buvo taip vertinamas, kad dabar jo atvaizdas kabo „Jeep“ arenos palubėse.

Su šiuo latviu vilniečiai 2005 metais laimėjo Europos taurės trofėjų, 2006 metais – Lietuvos krepšinio lygą, o 2006 ir 2007 metais – Baltijos krepšinio lygą.

Krepšininkas geriausiai pasirodė 2004-2005 metų sezone, kai itin prisidėjo prie „Lietuvos ryto“ žygio link Europos taurės viršūnės – tuomet jis rinko po 12,3 taško, 3,3 rezultatyvaus perdavimo ir 15,6 naudingumo balo.

Kitą sezoną Eurolygoje gynėjas fiksavo 10,1 taško ir 3,4 rezultatyvaus perdavimo statistiką. Po tokių sezonų „Lietuvos rytui“ daugiau nieko neliko, tik pratęsti bendradarbiavimą.

Visgi kuo toliau, tuo labiau latvis kentė dėl traumų ir nuolat turėjo praleisti rungtynes. 2007-2008 metų sezone komandos kapitonas dėl traumų sužaidė tik 9 rungtynes.

Kontrakte dar buvo numatytas pliusas, bet klubas nusprendė su Štelmaheriu išsiskirti.

Nors žaidė keturis sezonus, tačiau gynėjas LKL aikštėje pasirodė tik 55 rungtynėse.

Nuo 2009 metų Štelmaheris dirba treneriu. Jis šį sezoną treniravo Talino „Kalev/Cramo“.

8. Davidas McClure’as

Nuotr. Fotodiena.lt/R.Dačkus

198 cm ūgio amerikietis Lietuvos krepšinio lygos klubuose rungtyniavo nuo 2010 iki 2014 metų, o per juos apsivilko trijų komandų marškinėlius. Tai – Klaipėdos „Neptūnas“, Kėdainių „Triobet“ ir „Šiauliai“.

Puolėją į Lietuvą prisiviliojo „Neptūnas“, tačiau 2010-2011 metų sezone krepšininkas sužaidė tik trejas rungtynes. Po to jis patyrė traumą, o galop jam prireikė operacijos. Visgi tuo etapas Lietuvoje nesibaigė.

Kitą sezoną jį pasikvietė Kėdainių ekipa, o tuomet krepšininkas sužaidė geriausią savo sezoną LKL: pelnė po 10,4 taško, atkovojo po 7 kamuolius, blokavo po 1 metimą, atliko po 1,5 rezultatyvaus perdavimo ir rinko po 15,1 naudingumo balo.

Toks pasirodymas įtikino „Neptūną“ vėl susigrąžinti McClure’ą. Klaipėdoje jis žaidė pusantrų metų ir LKL laimėjo trečiąją vietą bei debiutavo Europos taurėje. Paskutinį pusmetį LKL puolėjas praleido „Šiauliuose“.

McClure’as LKL sužaidė 76 susitikimus.

Iškart po etapo LKL klubuose amerikietis baigė profesionalaus krepšininko karjerą ir prisijungė prie San Antonijaus „Spurs“ vyriausiojo trenerio Greggo Popovichiaus štabo.

Šiuo metu jis dirba išvien su Jonu Valančiūnu – užima Memfio „Grizzlies“ trenerio asistento pareigas.

7. Marko Popovičius

Nuotr. BasketNews.lt/V.Mikaitis

Marko Popovičius Kauno „Žalgiryje“ praleido ketverius metus. Jis kauniečių garbę gynė 2006-2008 ir 2011-2013 metais bei keturis kartus tapo LKL čempionu ir triskart – LKF taurės laimėtoju.

„Žalgirio“ sirgalių numylėtiniu tapęs kroatas pirmąjį kartą į Kauną atvyko 2006 metais, o tuomet jis jau buvo gerai žinomas krepšininkas, mat prieš tai Stambulo „Efes Pilsen“ komandoje Eurolygoje pelnė po 12,9 taško.

Pirmasis sezonas „Žalgiryje“ snaiperiui Eurolygoje buvo geriausias. Tuomet jis per septynerias rungtynes vidutiniškai pelnė po 15,1 taško. LKL krepšininkas 2007-2008 metų sezone fiksavo 12,3 taško rezultatyvumą.

185 cm ūgio gynėjas į Kauną sugrįžo 2011 metais ir sudarė kontraktą pagal formulę 1+1. Po metų sutartis įsigaliojo antrajam sezonui.

Popovičius LKL sužaidė 80 rungtynių, o Eurolygoje vilkint „Žalgirio“ marškinėlius – 62.

Palikęs „Žalgirį“, Popovičius žaidė Maskvos srities „Chimki“ ir ACB lygos Fuenlabrados „Montakit“ klubuose. Prieš metus jis baigė krepšininko karjerą ir dabar dirba Sankt Peterburgo „Zenit“ sporto direktoriumi.

6. Adamas Lapeta

Nuotr. BNS

Nuo 2013 iki 2017 metų vidurio puolėjas iš Lenkijos Adamas Lapeta be pertraukų rungtyniavo Lietuvos krepšinio lygos klubuose.

Iš pradžių jis pustrečio sezono vilkėjo Alytaus „Dzūkijos“ marškinėlius, o po to pusantrų metų gynė Vilniaus „Lietuvos ryto“ garbę.

Lapetos persikėlimas iš Alytaus į Vilnių įvyko Europoje neįprastu būdu – jis buvo išmainytas į Julių Juciką.

217 cm ūgio Lapetai geriausiai sekėsi 2015-2016 metų pirmoje sezono pusėje, prieš išvykstant į „Lietuvos rytą“. Tuomet aukštaūgis „Dzūkijai“ pelnė po 9,7 taško, atkovojo po 7,9 kamuolio, blokavo po 1 metimą ir rinko po 16,4 naudingumo balo.

Vos atvykęs į Vilnių 2016 metų pradžioje, jis netrukus komandai padėjo triumfuoti Karaliaus Mindaugo taurėje. Finalo dvikovoje su „Žalgiriu“ lenkas žaidė 20 minučių ir prie pergalės pridėjo 5 taškus bei 5 sugriebtus kamuolius.

Lapeta turėjo kontraktą su „Lietuvos rytu“ ir 2017-2018 metams, bet prieš pat sezono startą vilniečiai nutarė susitarimą nutraukti.

Lapeta per ketverius metus Lietuvoje LKL sužaidė 141 rungtynes. Tai trečias didžiausias skaičius tarp šalyje žaidusių užsieniečių.

5. Tanoka Beardas

Nuotr. Scanpix Lithuania

Ilgiausiai Kauno „Žalgiryje“ rungtyniavęs krepšininkas iš užsienio – 206 cm ūgio vidurio puolėjas Tanoka Beardas. Jis Kaune žaidė šešis sezonus, arba beveik penkerius metus (nuo 2002 sausio mėnesio iki 2007 metų lapkričio mėnesio).

Atletas labiausiai dominavo 2004-2005 metų sezone, kai Eurolygoje pelnė po 18 taškų ir sugriebė po 10,6 kamuolio, o LKL fiksavo 19 taškų ir 10,5 atkovoto kamuolio statistiką.

Tai buvo vienintelis sezonas, kuomet Beardas fiksavo dvigubo dublio statistiką.

LKL jo rekordai – 35 taškai, 19 atkovotų kamuolių ir 41 naudingumo balas.

Eurolygoje amerikietis 2004 metais dvikovoje su Bolonijos „Skipper“ surinko 63 naudingumo balus ir užfiksavo rekordą, kuris išliko iki šiol.

Beardas padėjo žalgiriečiams keturis kartus laimėti LKL čempionų titulą. 

Klubas su juo išsiskyrė šeštojo sezono pradžioje, 2007 metų lapkričio mėnesį. To priežastis – amerikiečio elgesys dvikovoje su Sopoto „Prokom Trefl“, kuomet kapitonas ėmė reikšti nepasitenkinimą, kai ketvirto kėlinio viduryje buvo pakeistas.

Beardas LKL sužaidė 138 rungtynes, o pagal šį rodiklį tarp LKL legionierių užima penktąją vietą.

4. Kaspars Vecvagars

Nuotr. BNS

Vienu perspektyviausių Latvijos krepšininkų laikytas Kaspars Vecvagars Lietuvoje praleido šešerius metus.

Kauno „Žalgirio“ organizacijai nuo 2010 iki 2016 metų priklausęs gynėjas į Lietuvą atvyko būdamas 16 metų. Jis iš pradžių pusantro sezono žaidė dublerių ekipoje Nacionalinėje krepšinio lygoje, vėliau gynė Kauno „Baltų“ ir „Panevėžio „Lietkabelio“ garbę, o nuo 2013 metų buvo „Žalgirio“ sudėtyje.

Pirmajame sezone „Žalgiryje“ jis išsiskyrė pergalingose rungtynėse su į Stambulo „Anadolu Efes“ įmesdamas 10 taškų, tačiau po Naujųjų metų jam trūko kelio raištis.

Po 10 mėnesių jis pradėjo sportuoti su komanda, bet ir toliau jautė skausmus bei turėjo gultis ant operacinio stalo. Taip 2014-2015 metų sezone jis nesužaidė nė vieno mačo.

2015-2016 metų sezone krepšininkas „Žalgiryje“ žaidė geriausiai ir LKL rinko po 5,7 taško bei pirmąjį kartą rungtyniavo LKL finalo serijoje, po kurios džiaugėsi titulu. Tuo jo kelionė Lietuvoje ir baigėsi.

LKL Vecvagars sužaidė 76 susitikimus.

Praėjusį sezoną 26-erių gynėjas žaidė Ispanijos antroje lygoje.

3. Darrickas Leonardas

Nuotr. BasketNews.lt/V.Mikaitis

188 cm ūgio amerikietis Darrickas Leonardas Lietuvoje gynė penkių komandų garbę: „Raseinių“, Pasvalio „Pieno žvaigždžių“, Utenos „Juventus“, Panevėžio „Lietkabelio“ ir Kėdainių „Nevėžio“.

Krepšininkas Lietuvoje praleido šešis sezonus iš eilės nuo 2009 iki 2014 metų ir žaidė trijose lygose.

Iš pradžių jis sukirto rankomis su Regionų krepšinio lygos „Raseinių“ ekipa, kurioje neturėjo lygių – rinko po 22,9 taško.

Kitą sezoną amerikietis pakilo į Nacionalinę krepšinio lygą bei papildė Pasvalio „Pieno žvaigždžių“ garbę. Po 14,7 taško pelnęs amerikietis padėjo laimėti lygą, o kitą sezoną šioje ekipoje gavo progą debiutuoti LKL.

Ketvirtąjį sezoną Lietuvoje Leonardas praleido Utenos „Juventus“ ekipoje, o vėliau jo karjeros stotelės keitėsi vis dažniau. 

2013-2014 metų sezone gynėjas po pusę sezono išbuvo „Pieno žvaigždėse“ ir „Lietkabelyje“, o 2014-2015 metų sezono pradžioje per du mėnesius spėjo apsivilkti ir „Lietkabelio“, ir „Nevėžio“ marškinėlius.

2014 metų lapkričio mėnesį „Nevėžis“ atsisveikino su Leonardu ir amerikietis daugiau Lietuvoje nežaidė.

Geriausiai LKL jam sekėsi 2013-2014 metų sezone „Lietkabelyje“, kuriame gynėjas rinko po 10,7 taško ir 5 rezultatyvius perdavimus.

Leonardas LKL sužaidė 91 mačą. Tai – penkioliktas geriausias rezultatas tarp užsieniečių. NKL krepšininkas pasirodė 46 rungtynėse.

2. Rashaunas Broadusas

Nuotr. BNS

Iš Havajų kilęs 183 cm ūgio Rashaunas Broadusas 2009 metais prisijungė prie Marijampolės „Sūduvos“ komandos bei taip pradėjo savo kelionę Lietuvoje, kuri truko septynis sezonus.

Vėliau jis du sezonus žaidė „Šiauliuose“ ir po vieną – Klaipėdos, Utenos, Vilniaus ir Prienų ekipose.

Penkios iš šešių komandų, kuriose Broadusas rungtyniavo, iki šiol varžosi Lietuvos krepšinio lygoje.

Ko gero įsimintiniausią sezoną krepšininkas sužaidė Utenos „Juventus“ gretose, kai rinko po 13,5 taško ir iškovojo LKL bronzos medalį.

Tuomet Dainiaus Adomaičio treniruojamas „Juventus“ klubas triumfavo lemiamose bronzinės serijos rungtynėse Klaipėdoje, kuriose Broadusas pelnė 25 taškus, atliko 10 rezultatyvių perdavimų bei surinko 29 naudingumo balus

Vilniaus „Lietuvos ryte“ 2016-2017 metų sezone amerikietis fiksavo 7,3 taško ir 3,2 rezultatyvaus perdavimo statistiką.

Broadusas LKL sužaidė 168 rungtynes bei pagal šį rodiklį nusileidžia tik vienam krepšininkui.

1. Siimas Sanderis Vene

Nuotr. BNS

203 cm ūgio puolėjas iš Estijos Kauno „Žalgiriui“ priklausė lygiai dešimtmetį – nuo 2006 iki 2016 metų, o per šį laiką atletas puikiai išmoko lietuvių kalbą. Jis į Kauną atvyko vos 15 metų ir tuomet buvo laikomas vienu perspektyviausių žaidėjų Europoje.

Lietuvos krepšinio lygoje jis žaidė kiek mažiau nei 8 sezonus (nuo 2008 iki 2016 metų), kadangi 2012 metų vasario mėnesį persikėlė į Rygos VEF ir Latvijoje rungtyniavo iki sezono pabaigos.

Debiutiniame sezone LKL estas užsivilko Kauno „Triobet“ marškinėlius ir vidutiniškai pelnė po 5,2 taško, o kitą sezoną „Žalgiriui“ rinko po 3,3 taško.

Nuo 2010 iki 2014 metų Venė žaidė „Triobet“, Kauno „Baltų“ ir „Prienų“ komandose. Pastarojoje 2013-2014 metų sezone jis pelnė po 11,8 taško, atkovojo po 5,6 kamuolio, o su 15,1 naudingumo balo užfiksavo savo geriausią rezultatą LKL.

Kitus tris sezonus Vene rungtyniavo „Žalgiryje“ ir tris kartus tapo LKL čempionu. Visgi didelio vaidmens jis neturėjo – daugiausiai žaidė po 14 minučių bei pelnė po 5,4 taško.

2016 metais jis atsisveikino su „Žalgiriu“.

Per aštuonerius metus LKL estas sužaidė 175 rungtynes, o su šiuo rodikliu tarp visų LKL užsieniečių užima pirmąją vietą.

Šį sezoną 29-erių estas žaidė Italijos aukščiausios lygos Varezės „Pallacanestro“ klube.

15 LKL legionierių, lygoje sužaidusių daugiausiai rungtynių:

Vieta  Žaidėjas  Rungtynių skaičius
1. Siimas Sanderis Vene 175
2. Rashaunas Broadusas 168
3. Adamas Lapeta 141
4. Jerai Grantas 139
5. Tanoka Beardas 138
6. Lorenzo Williamsas 126
7. Herve Djoumbi 108
8. Nikita Barinovas 105
9. Derrickas Low 97
10. Nikita Balašovas 96
11. Edas Cota 94
12. Brockas Motumas 94
13. Kevinas Pangosas 93
14. Benas Madgenas 92
15. Darrickas Leonardas 91


Komentarai:

Marty
Vecvagars didesni pedsaka nei Tanoka paliko ? As tai asmeniskai prisimenu kad 1 sezona eurolygoj isbegdavo karts nuo karto daugiau 0 atsiminimu apie ji net nezinojau kad jis tiek metu lkl zaide tai koks cia jo ispaudas.
2020-04-23
-6
Atsakyti
Subjektyvu
Man asmeniškai, jei kalbėti apie reikšmę atstovaujamoms komandoms ir įsimintinumą tai būtų toks penketukas: 1. Tanoka Beardas 2. Marco Popovičius 3. Jarai Grantas 4. Robertas Štelmacheris 5. Rashaunas Broadusas (arba Lorenz Williams).
2020-04-23
+5
Atsakyti
Mar
klausia kas didziausia pedsaka paliko.. tai cia Tanoka arba tas Broadusas turetu but pirmoj vietoj o ne vene, dar maciau vecvagars 10tuke :D as kitaip turbut tiesiog suprantu ta "paliko didziausia pedsaka"..
2020-04-23
-4
Atsakyti
VENE <3
Kodėl Vene nesuteikė pilietybės? Gi taip rėkavo visi senais laikais, kad būtų naudingas rinktinei :DDD
2020-04-23
Atsakyti
Nzn
nzn ar Lapeta buvo vertas minejimo, galbut buciau dejes koki Nielsena vietoj jo, vis delto nemazai lose cia.
2020-04-23
+3
Atsakyti
Darius
Broudusas kai zaisdavo klp tai daug savaitgaliu leisdavo bonde
2020-04-22
-2
Atsakyti
djgaffer
Leonardą net primiršęs kažkaip buvau,nors pakeliavo nemažai po LKL.O va Djoumbi pamenu.Lietkabelyje puikiai žaisdavo afrikietis,buvo mėgstamas visose arenose.
2020-04-22
-3
Atsakyti
lol
Broadusas tai jau savas visiskas
2020-04-22
+6
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 14

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.