Buvęs „Lietuvos ryto“ legionierius Tyrone‘as Nesby: „Būčiau pasilikęs Vilniuje, tačiau mane apgavo“

Gustavas Klikna
„BasketNews.lt“
2020-05-02 10:04
Nuotr.: eurocupbasketball.com
Nuotr. eurocupbasketball.com

Norėdama sustiprinti savo šansus kovoje dėl ULEB taurės, „Lietuvos ryto“ vadovybė 20042005 metų sezono viduryje į komandą pasikvietė NBA patirties turintį amerikietį Tyroną Nesby.

 

Netrukus šis sprendimas tapo išsigelbėjimu. Debiutinėse Nesby rungtynėse ginant sostinės klubo spalvas sunkią kelio traumą patyrė tuometinis vilniečių ekipos lyderis Frederickas House‘as

Tyrone Nesby

Tyrone  Nesby
Pozicija: SF, PF
Amžius: 44
Ūgis: 198 cm
Svoris: 111 kg
Gimimo vieta: Kairas, JAV

„Lietuvos ryto" planas savo sudėtyje turėti du itin pajėgius legionierius netikėtai subliuško, tačiau gelbėtojo vaidmens ėmėsi ką tik į klubą atvykęs Nesby.

16,3 taško per rungtynes rinkęs 198 centimetrų ūgio puolėjas atvedė „Lietuvos rytą“ į ULEB taurės finalą, kuriame vilniečiai 78:74 palaužė Kozanio „Makedonikos“ ir pirmą kartą per klubo istoriją iškovojo teisę žaisti pajėgiausiame senojo žemyno turnyre – Eurolygoje.

„Tai – gražiausia mano karjeros pergalė ir niekada nepamiršiu tos euforijos, kokia tuo metu buvo apėmusi visus“, – triumfą Europos taurėje prisiminė NBA savo karjerą pradėjęs amerikietis.

Tačiau sostinės ekipa ties čia tą sezoną ir baigė savo žygį. Tomo Mahoričiaus auklėtiniai LKL finale buvo sutriuškinti savo amžino varžovo – Kauno „Žalgirio“ (0-4), ir Europos taure vainikuoto sezono pabaiga paliko nemažą kartėlį.

Po sezono Nesby netikėtai baigė karjerą būdamas vos 29–erių, o „Lietuvos ryto“ vadovui Jonui Vainauskui legionieriaus forma sezono pabaigoje paliko toli gražu ne patį geriausią įspūdį.

„Mums reikia žaidėjų, kurie ruoštųsi Eurolygai, o ne „Eurovizijai“, – muziką sezono metu kūrusį ir albumą įrašinėjusį Nesby sukritikavo tuometinis klubo generalinis direktorius.

Tinklalapiui „Basketnews.lt“ Nesby papasakojo apie istorinį 2004–2005 metų sezoną, meilę Vilniui bei lietuvių apgavystes muzikos industrijoje. Po 15 metų amerikietis galiausiai atskleidė savo versiją apie tai, kas nutiko tarp jo ir klubo vadovybės.

– 2004–2005 metų sezono viduryje jūsų paslaugomis susidomėjo Vilniaus „Lietuvos rytas“. Ar prisimenate, kaip atsidūrėte sostinės komandoje?
– Kai baigėsi mano kontraktas su Belgrado „Crvena Zvezda“, agentas pasakė, jog „Lietuvos rytas“ ieško pamainos traumuotam Fredui House‘ui. Kadangi man patiko kontrakto sąlygos ir girdėjau, jog Lietuva yra krepšinio šalis, ilgai negalvojęs sutikau ir džiaugiuosi tai padaręs. Man patiko Vilniuje. Turėjau puikius santykius su fanais, žmonės su manimi čia elgėsi mandagiai ir man labai patiko lietuviška grybų sriuba (juokiasi). „Lietuvos rytas“ – geriausia komanda, kurioje esu žaidęs.

– 2005–asiais su „Lietuvos rytu“ iškovojote ULEB taurę ir šiame turnyre buvote vienas komandos lyderių. Kokie jūsų prisiminimai iš to istorinio sezono?
– Patys geriausi atsiminimai. Kai atėjau į komandą, stengiausi būti jos lyderiu, nes turėjau daug patirties žaidžiant prieš geriausius pasaulio krepšininkus ir tokie buvo klubo vadovybės lūkesčiai. Tikrai nesistengiau išmesti tuzino metimų ar pelnyti 25 taškų per rungtynes, žaidžiau dėl komandos ir norėjau laimėti Europos taurę. Daugelis amerikiečių, atvažiavusių į Europos komandas galvoja, kad jie turi pasidaryti statistiką, mesti po daug taškų ir jiems nerūpi komandos rezultatai. Tokie žaidėjai bando vaidinti herojus, o mano tikslas buvo žaisti su savo komanda ir būti jos dalimi. Tikri lyderiai supranta, kad jie negali laimėti titulų vieni ir komanda – tai ne vienas žmogus.

Turėjome puikiai subalansuotą ekipą su daug jaunimo ir keliais patyrusiais veteranais. Visi gerai sutarėme, leisdavome laiką kartu ir už aikštelės ribų, atmosfera buvo nuostabi, o patys rezultatai kalba už save. Sezono pabaigoje mes laimėjome ULEB taurę ir įvykdėme užsibrėžtą tikslą. Tai – gražiausia mano karjeros pergalė ir niekada nepamiršiu tos euforijos, kokia tuo metu buvo apėmusi visus. Kai grįžome, mus pasitiko būriai sirgalių, laukė vizitas Seime, Vilniuje buvome tarsi dievai. Gaila, jog Vilniuje praleidau labai mažai laiko, tačiau jis buvo geriausias per mano visą karjerą.

– Su kuriuo „Lietuvos ryto“ žaidėju bendravote daugiausiai?
– Mes visi tarpusavyje gerai sutarėme, tačiau trys labiausiai įsiminę yra Robertas Javtokas, Simas Jasaitis ir Gintaras Einikis. Su Robertu labai gerai vienas kitą jausdavome aikštelėje, man atrodė, kad tuo metu jis buvo vienas iš geriausių centrų Europoje. Simas buvo fenomenalus metikas ir, nepaisant savo jauno amžiaus, jis jau tuo metu buvo labai geras žaidėjas. O Gintaras buvo ne tik vyriausias, bet ir linksmiausias žmogus. Su Gintaru niekada nebuvo liūdna ir jo humoro jausmas mane priversdavo juoktis iki ašarų. Einikis – labai smagus vyrukas, o tokių metimų kabliu aš dar nebuvau matęs. Tuo metu jam buvo 35–eri, bet jis vis tiek buvo labai naudingas ne tik aikštelėje, bet ir už jos ribų.

– Lietuvoje ne tik žaidėte krepšinį, bet ir užsiimdavote muzikine veikla. Kartu su lietuvių muzikos atlikėjais įrašėte hiphopo albumą „Serious Business“. Kaip kilo šis sumanymas?
– Kai turėdavau laisvo laiko Vilniuje, visada norėjau kažkuo užimti save. Vieną dieną po treniruotės paklausiau klubo vadovų, ar Vilniuje yra įrašų studija ir ar aš galiu laisvu laiku kurti muziką. Gavęs teigiamą atsakymą, ėmiausi šio dalyko ir po treniruočių leisdavau laiką įrašų studijoje. „Serious Business“ buvo apie tai, kaip svarbu siekti kažko ir susikurti sau gerą gyvenimą. Pamenu, kaip su mergaičių grupe („Mokinukėmis“, – aut. past.) dalyvavau kažkokiame lietuvių muzikos projekte („Nacionalinė muzikos lyga“). Tai buvo labai smagi patirtis su labai talentingomis merginomis. Tikiuosi, kad joms dabar sekasi gerai ir pasakykite nuo manęs, kad jų pasiilgau (šypsosi).

– Albume taip pat figūruoja Tanoka Beardo pavardė. Kaip nusprendėte įrašyti dainą su principinio varžovo, Kauno „Žalgirio“ lyderiu?
– Komandos draugai mane informavo, kad Tanoka taip pat kuria muziką Lietuvoje ir yra išleidęs kelias dainas. Todėl po rungtynių su „Žalgiriu“ susitikau su juo viename Kauno restoranų ir pasiūliau kartu įrašyti dainą. Greitai radome bendrą kalbą ir Tanoka sutiko. Aš manau, kad įrašėme puikią dainą ir pritraukėme daugelio krepšinio fanų dėmesį. Man nebuvo svarbu, kad jis žaidė pagrindinių oponentų ekipoje, nes aikštelėje jokio draugiškumo vienas kitam nebuvo. 

– Ar tiesa, kad už albumo pardavimus negavote jokių pinigų?
– Gryna tiesa. Kai įrašinėjau albumą, bendradarbiavau su viena lietuvių muzikos įrašų kompanija, kurios pavadinimo negaliu prisiminti. Pasirašiau su ja kontraktą ir jame buvo įrašyta sąlyga, kad nuo albumo pardavimų gausiu tam tikrą procentą pajamų. Galvojau, kad liksiu „Lietuvos ryte“ dar sezonui, tačiau su manimi sutarties nepratęsė ir netikėtai turėjau išvykti. Būdamas JAV, vis laukiau žinių, tačiau niekas su manimi taip ir nesusisiekė.

Neseniai pamačiau, kad mano albumais prekiaujama internete, ir buvau apstulbęs. Aš už savo kūrybą ir įdėtą darbą negavau nė cento, o kažkas po 15 metų vis dar iš to pelnosi. Nežinau, kodėl taip vyksta, turbūt jie galvoja, jog pamiršau, bet tai yra kvaila. Žmonės perka albumus, nes yra tavo fanai, todėl noriu visiems žmonėms, kurie mokėjo už mano kūrybą, viešai pasakyti, kad jūsų pinigus gavo visi kiti, tik ne Tyronas Nesby. Naiviai tikiuosi, kad vieną dieną jų sąžinė prabus ir atgausiu bent dalį pinigų. Man jų tikrai netrūksta, tačiau čia yra principo reikalas.

– Kodėl nesikreipėte į teismą?
– Nes mano agentas buvo glaudžiai susijęs su „Lietuvos ryto“ komanda ir ten bandydavo įkišti kitus savo žaidėjus. Jis už mane nekovojo, nes nenorėjo pyktis su klubo vadovybe ir agentui tuo metu ši ekipa buvo paranki. Labai sunku žmogui, kuris gyvena Amerikoje, paduoti į teismą Europos komandą. Turi susirasti advokatus, visada būti Lietuvoje ir metų metus tampytis po teismo posėdžius, kurių tu gal apskritai nelaimėsi. Labai norėčiau susirasti tą kontraktą ir pakapstyti giliau, tačiau praėjo daug metų ir viskas pasimetė.

– Nepaisant triumfo ULEB taurės turnyre, „Žalgiriui“ pralaimėjote tiek LKL, tiek BBL pirmenybių finalus. Kodėl nepavyko sėkmingai finišuoti?
– Sunku pasakyti. Neįmanoma laimėti visko ir mūsų pagrindinis tikslas buvo į Vilnių parvežti ULEB taurę, ką mes ir padarėme. Ši pergalė man buvo labai svarbi, o kalbant apie vietinius čempionatus, „Žalgiris“ tiesiog buvo stipresnė komanda. Jie žaidė geriau, o mes buvome išsekę, nes Europos taurės atkrintamosios pareikalavo labai daug jėgų.

– Tuometinis „Lietuvos ryto“ klubo generalinis direktorius Jonas Vainauskas teigė, kad viena priežasčių, kodėl nepavyko laimėti LKL ir BBL čempionatų, buvo jūsų per didelė koncentracija muzikai. Kokia yra jūsų nuomonė?
– Tai yra visiškas melas. Vainauskas tiesiog bandė teisintis. Krepšiniui aš skyriau beveik visą savo laiką ir visada teikiau prioritetą, o muzika buvo tiesiog laisvalaikio praleidimas. Kiti komandos nariai irgi turėjo laisvo laiko, kodėl užkliuvau būtent aš? Mane labai įskaudino jo pasakyti žodžiai, nes žaisdamas „Lietuvos ryte“ aikštelėje palikau savo širdį. Per karjerą mano prioritetu nebuvo niekas kitas išskyrus krepšinį. Kaip jis gali taip sakyti? Mes laimėjome ULEB taurę ir jis turėtų būti dėkingas mums už tai, nes mes buvome ta komanda, kuri pakėlė „Lietuvos ryto“ populiarumą į kitą lygį. Iki tol komanda nebuvo pasiekusi tokių rezultatų ir dėl mūsų indėlio kitą sezoną jie žaidė Eurolygoje. Jis turėtų tai gerbti. Labai norėčiau su juo pasikalbėti ir paklausti, ką apie tai jis mano dabar (šypsosi).

– Po 2004–2005 metų sezono „Lietuvos rytas“ nusprendė atsisakyti jūsų paslaugų. Ar jūs pats norėjote likti Vilniuje?
– Su mielu noru būčiau pasilikęs Vilniuje, tačiau mane apgavo. Kai pirmą kartą atvykau į „Lietuvos rytą“, pasirašiau kontraktą, kuriame buvo pažadėta daug premijų už laimėtas ULEB taurės atkrintamąsias varžybas. Visa tai įvykdėme, tačiau jokių premijų negavau. Kai supratau, kad jų nebeatgausiu, buvau labai piktas ir pasakiau, jog nebegrįšiu. Neišmokėta buvo didelė pinigų suma, o jis spaudai pamelavo, kad „Lietuvos rytui“ aš esu nebereikalingas. Jie norėjo manęs kitą sezoną, bet nesutiko grąžinti mano pinigų.

– Po sezono „Lietuvos ryte“ nusprendėte baigti krepšininko karjerą, nors tuo metu jums buvo vos 29–eri. Kodėl sportbačius ant vinies pakabinote taip anksti?
– Buvau prislėgtas dėl blogos patirties su klubo vadovybe. Kai likau apgautas, pasakiau sau: „Su krepšiniu viskas baigta“. Tiesiog nebenorėjau draskytis ir kovoti su komandomis dėl savo pinigų. Kai pasirašai kontraktą Amerikoje, neturi jaudintis dėl nieko, nes viskas bus išmokėta. Tačiau kai kuriose valstybėse tu gali pasirašyti kontraktą ir jie tave apgaus.



Komentarai:

Rytas - Vilniaus geda
Jau tada matesi kokia tai supuvusi organizacija ir buvo tik laiko klausimas kada galutinai kris i dugna. Gyvenimas viska sustato i savo vietas.
2020-05-03
-7
Atsakyti
Zalgeriuko fanas
Mldc žaidėjas. Pamenu pusfinaly Prieš Pamesą 30 taškų išvykoje sumetė. O kad viską įmanoma laimėti parodė laikraštis prie Kurtinaičio hehe Beje, kuo Pūkis galėjo būti naudingas už aikštės ribų? :D
2020-05-02
-1
Atsakyti
Dilmah
Na va, net ir per karantiną atsiranda istorijų, kurios daro gėdą Lietuvai tos komandos laikraščio pavadinimu...
2020-05-02
+11
Atsakyti
Viską pasako apie šį žaidėją faktas, kad rytas jam buvo geriausia komanda karjeroje 😂
2020-05-02
-15
Atsakyti
Žiaurastis
Bet tai kas per klubas tas rytas. Net ir po tiek laiko išlenda visokių šlykščių dalykų, fui.
2020-05-02
+2
Atsakyti
O Vainauskis, pasirodo, - sukčius? Nesbis buvo kaip tik tas, kurio dėka taurė buvo pasiekta.
2020-05-02
Atsakyti
LOL
Blet bnews megsta ant ryto uzstumti. Nu neturi labai jau geros reputacijos tas klubas, bet sitos ale pikantiskos naujienos tik blogina situacija Lietuvos krepsinyje. Tipiska zurnalistika, prioritetas apipilt pamazgom, nes zino jog sulauks perziuru. Tai dar parasykite apie tuos amerikonus, kur girtus klube rado ir ismete is komandos. Oi koks rytas kaltas, kad neleidzia pabaliavot zaidejam.
2020-05-02
-3
Atsakyti
djgaffer
Vienas geriausių ryto legionierių buvo,bet išmetė kaip šunį.Kas įdomu,jog premijų jam neišmokėjo,bet vistiek siūlė pasilikti.Žiauriai Vainauskas tada šniokšdavo,mąstymo nebūdavo pas jį.Kaip ir pagarbos savo žaidėjams.
2020-05-02
-2
Atsakyti
įdomių kodel ryto užsieniečiai buvę pamazgas pila ant tuos raudonos sliuxios o žalgirio buve žaidėjai su visa pagarba žalgirio komandai
2020-05-02
+5
Atsakyti
M
Bnews yra straipsnis senas ir su Housu: House\'as: „Lietuvos ryto“ vadovai mane apgavo“. Vainausko kraujy gal tai buvo :D
2020-05-02
-1
Atsakyti
alio
na koksas nera pihus...tai teko vainauskui rinktis ar ismoketi tau premijas ar tuos pinigus ant kokso isleisti
2020-05-02
+1
Atsakyti
Ar tikrai jis cia ta interviu dave?
– Kai baigėsi mano kontraktas su Belgrado „Crvena Zvezda“, agentas pasakė, jog „Lietuvos rytas“ ieško pamainos traumuotam Fredui House‘ui. Uz Crvena Zvezda Nesby niekad nezaide, atvyko is trecios Belgrado komandos Reflex, kuriai vadovavo Djurovicius. O ir i Vilniu atvyko dar kai House nebuvo traumuotas - spejo suzaisti kartu pries Bonos Telekom, ta pacia Crvena Zvezda ir pora macu LKL. Tai arba Nesby su atmintim paciam labai prastai arba interviu klausimai padelioti be paties amerikiecio :D
2020-05-02
+5
Atsakyti
Antanas
Protu jis niekad nepasizymejo
2020-05-02
-21
Atsakyti
Oooo
O kas jis galvojo? Tai čia ritas
2020-05-02
-3
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 29

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.