Koronavirusas klibina moterų krepšinio sienas – nerimas juntamas Šiauliuose ir Kaune

Tomas Vanagas
„BasketNews.lt“
2020-06-02 17:00
Nuotr.: E.Šemiotas
Nuotr. E.Šemiotas

Kuklus Lietuvos Moterų lygos klubų skaičius artėjančiame sezone gali dar labiau susitraukti.

2019-2020 metų Moterų lygos A divizione varžėsi 5 komandos, tačiau, „BasketNews.lt“ žiniomis, iškilo didelė grėsmė, kad artėjančiame sezone tarp jų neliks „Šiaulių“ ekipos.

Jeigu tai įvyktų, pirmenybėse liktų tik keturios komandos: Vilniaus „Kibirkštis-MRU“, šio klubo dublerių ekipa „Kibirkštis-VKM“, Klaipėdos „Neptūnas“ ir Kauno „Aistės-LSMU“. Iš B diviziono nė viena komanda persikelti į aukštesnį lygį neketina.

„Šiauliai“ lygą paliktų dėl finansinio sunkmečio bei neužauginamų vietinių žaidėjų. Komandos direktoriaus Mindaugo Stankevičiaus teigimu, tam, kad klubas galėtų startuoti kitą sezoną, reikėtų apie 60-70 tūkst. eurų biudžeto, tačiau šiuo metu komandos sąskaitoje yra tik 13 tūkstančių eurų, kurie liko iš savivaldybės paramos visiems 2020 metams (iš viso savivaldybė skyrė 27 tūkst. eurų).

„Klubui skiriama parama iš miesto niekada nebuvo didelė. Kad ir kokia ji buvo skiriama, jos neužtenka tam, kad suburtume rimtą komandą, – tinklalapiui „BasketNews.lt“ sakė Stankevičius. – Mums blogiausia yra tai, kad neturime vietinių žaidėjų. Dabar yra maksimaliai dvi pajėgios vietinės krepšininkės, o likusią komandą reikia supirkti. Padėtų, jeigu turėtume stiprią sporto mokyklą, o dabar neturime 2002 ir 2003 metų gimimo mergaičių grupių. Būtent tų, kurios dabar jau galėtų žaisti. Todėl viską reikia supirkti, o tuomet reikia ir butus išnuomoti, reikia mokėti geras algas.

2004 metų gimimo žaidėjos dar nėra tokio lygio, kad galėtume leisti į tokį lygį. Vienintelė Rusnė Augustinaitė galėtų žaisti, kuri ir šį sezoną buvo viena iš mūsų lyderių, bet ji planuoja išvažiuoti į JAV. O daugiau iš 2004 metų gimimo mergaičių neturime ko kviestis. Reikia truputį palaukti. Geriausias variantas būtų palaukti, kol užgaus ši karta, kol galėtume įleisti vietines bent 5-6 mergaites ir pasistiprinti iš kitų miestų. Tada atsimokėtų dalyvauti, o dabar vėl būtų apsipirkimas.“

Stankevičius neslepia, kad šiai akimirkai jis turi didelių dvejonių, kad kitą sezoną „Šiauliai“ rungtyniaus Moterų lygoje. Anot jo, klubą domintų žaidimas tik A divizione, o tam šiuo metu nėra pakankamai lėšų.

Nuotr. Gintaras Šiuparys

Norint startuoti kitą sezoną, „Šiauliai“ turi iš rėmėjų surinkti apie 50 tūkst. eurų paramos, tačiau tai nebus lengva užduotis.

„Patikėkite, surinkti tokią sumą yra labai sunku. Dabar verslininkas duoda 1-3 tūkstančius ir tai jau dideli pinigai, o kad mėtytųsi dešimtimis tūkstančių… Turi kažką už tą 50 tūkstančių eurų pasiūlyti. Turi sukurti gerą produktą. Moterų lygos komandos dalyvauja ir Baltijos lygoje, kiek tų transliacijų per televiziją, koks žiūrovų lankomumas, kas žaidžia… Reikia sukurti gerą produktą, bet po truputį link to einama. Lyga ir federacija stengiasi“, – pridėjo „Šiaulių“ moterų ekipos vadovas.

Lietuvoje jau buvo ne vienas pavyzdys, kai dėl vietinių žaidėjų trūkumo komandos iširo. Tarp tokių ekipų galima paminėti Kauno rajono „Hoptrans-Sirenas“, Marijampolės „Sūduvą“, „Uteną“ ir Ukmergės „Vilkmergę“.

„Nėra bazės, nėra vietinių žaidėjų, kurios ateitų ir užpildytų klubus. Čia ne vyrų klubų biudžetai, kad turėtumei atitinkamą sumą ir galėtumei pasikviesti jau paruoštus krepšininkus. Su merginomis taip nėra. O jos irgi nežaidžia už ačiū, irgi yra atitinkamos sąlygos“, – teigė Stankevičius.

Moterų lygos direktorius Giedrius Gustas kol kas nesvarsto varianto, kad pirmenybėse galėtų likti tik keturi klubai.

„Esame nusimatę vizitus pas Šiaulių miesto merą Artūrą Visocką. Susitiksime su juo, tuomet ir išaiškės situacija. Mes su merais kalbamės prieš kiekvieną sezoną, o Šiaulių meras buvo minėjęs, kad jo nedomina trumpalaikiai projektai, domina tik ilgalaikiai. Tikimės, kad meras ir Šiaulių miestas laikysis savo žodžių bei komanda išliks tokia, kokia buvo, arba su dar didesniu finansavimu.

Bet kokiu atveju, kito sezono čempionatas startuos. Net nesvarstome tokio varianto, kad liktų keturios komandos. „Šiauliai“ yra labai svarbi lygos dalis, moterų komanda yra ir vyrų piramidės dalis. Mes bet kokiu atveju žaidžiame ir Baltijos lygoje, o su ja galime turėti 8-9 komandas“, – „BasketNews.lt“ kalbėjo Gustas.

Lygos direktorius pažymėjo, kad buvo numatyta nuo artėjančio sezono A diviziono komandų skaičių padidinti iki 6-7, bet koronavirusas pakoregavo planus – veikiausiai prie šio plano bus sugrįžta pasitinkant ne artėjantį, o 2021-2022 metų sezoną.

Nuotr. Aistės-LSMU

Nerimo dėl artėjančio sezono yra ir Kauno „Aisčių-LSMU“ komandoje. Pastaraisiais metais puikius rezultatus demonstravęs klubas šiuo metu nežino, kokios paramos iš Kauno miesto savivaldybės gali sulaukti už 2020 metus.

Stipriausios šalies ekipos sąskaitą jau papildė 30 tūkstančių eurų, o dėl likusios sumos neaiškumų sukėlė koronavirusas. Praėjusiais metais klubas iš savivaldybės gavo 105 tūkst. eurų.

Dėl koronaviruso Kauno savivaldybė ėmėsi neeilinio žingsnio – paramą visoms organizacijoms skyrė ne už visus metus, o tik už 2019-2020 metų sezono dalį. Dėl likusios paramos ekipai bus sprendžiamą šią vasarą.

„Šiuo metu nuotaikos liūdnos, nes su nerimu laukiame miesto sprendimo dėl tolimesnio finansavimo 2020-2021 metų sezonui, – sakė „Aisčių-LSMU“ direktorius Petras Aleksonis. – Šiuo metu negalime sklandžiai vykdyti komandos komplektacijos darbų, nes nežinome biudžeto skaičių.

Aišku, kalbamės su privačiu sektoriumi apie perspektyvas prisidėti prie klubo gerovės 2020-2021 metų sezone, bet šis klausimas išlieka jautrus ir iki galo neapibrėžtas, nes suprantama, jog įmonėms ir jų vadovams reikia laiko identifikuoti esamą finansinę situaciją bei tiksliai įvertinti savo galimybes dalyvauti rėmimo procese. Rėmėjams taip pat svarbūs ir klubo tikslai, galimybės varžytis dėl aukščiausių apdovanojimų, galimybių komandoje turėti perspektyvias žaidėjas.

Tikime, jog klubo ir moterų krepšinio sirgalius galėsime nudžiuginti kuo greičiau, pranešdami apie savo aiškias perspektyvas naujame sezone. Norėtume ir toliau išlaikyti konkurencingą komandą, kuri džiugintų sportiniais rezultatais arenose. Moterų lygai ir visam moterų krepšiniui bent vienos komandos praradimas turėtų neišmatuojamą neigiamą reikšmę, kurią atstatyti prireiktų eilės metų. Aš asmeniškai neįsivaizduoju aukščiausios lygos su, tarkime, trimis klubais. Vizijoje su naujais lygos vadovais visada turėjome 7-8 klubus.“

Kauno ekipa per pastaruosius du sezonus laimėjo Lietuvos čempionų titulą, dukart triumfavo Karalienės taurėje ir du sezonus paeiliui Baltijos lygoje liko antroje pozicijoje.

Kauno savivaldybės sporto skyriaus vedėjas Mindaugas Šivickas pažymėjo, kad miestas yra patenkintas klubo sportiniais rezultatais, o pakitusią finansavimo tvarką lėmė koronavirusas.

„Įprastai finansuojame už biudžetinius metus, bet dabar susidūrėme su tokia nežinomybe, kas bus su miesto finansais. Turėkime omenyje, kad miesto finansai priklauso nuo gyventojų pajamų mokesčio, surenkamo biudžeto. Matysime, kaip atrodys ekonomika po karantino, tai sunku pasakyti, todėl buvo priimtas sprendimas finansuoti tik šį pasibaigusį sezoną.

Dabar kalbame apie Iniciatyvos Kaunui programos atnaujinimą ir bus skelbiamas naujas šaukimas. Kažkada vasarą bus tai sprendžiama. Ir kitoms komandos, visoms Iniciatyvos Kaunui programos dalyvėms finansavimas prasidėjus karantinui buvo sustabdyta. Arba nepasirašomos sutartys, arba įšaldytas vykdymas, nes laukiame, kas bus. Neaišku, kiek tęsis uždarymas. Todėl ir moterų krepšinio finansavimas bus sprendžiamas iš naujo“, – tinklalapiui „BasketNews.lt“ kalbėjo Šivickas.

„Aisčių-LSMU“ direktorius Aleksonis tikisi, kad sirgaliai ir toliau galės džiaugtis ekipos rezultatais, tačiau jis pabrėžia, kad į finansavimą turėtų būti žiūrimą atsakingiau. 

„Giliai tikiu, jog į moterų krepšinio klubų problemas bus pažiūrėta ir valstybiniu lygmeniu. Man, kaip moterų sporto atstovui, svarbu jog moterų sportas, šiuo atveju – krepšinis, nebūtų nustumtas į užribį. Tai olimpinė sporto šaka.

Todėl mes – klubai, Moterų lyga, Lietuvos krepšinio federacija – privalome bent išlaikyti tai, ką eilę metų statome, dirbame. Situacija neeilinė, bet išsprendžiama.“



Komentarai:

Ka jau cia drebinsi
LMKL laikais buvo tos 7-8 komandos. Tada dar buvo bandoma pritempti, pvz. Vilniaus "Jaunieji talentai" ar Ukmerges netiketas itraukimas vietoj Utenos. Ta pati Utena ar Sirenos jauciu pritrauktos padirbejus. Jei dabartine lyga bent panasiai dirbtu, tai ikalbetu dalyvauti kokius Kursenus ar Birzus. Dabar tik daug plepalu, ir tiek. Kiek rungtyniu per menesi suzaide auksciausios Lietuvos moteru krepsinio lygos komandos nuo sezono pradzios iki Kaledu?
2020-06-02
-3
Atsakyti
Ukmerge
Ukmerges valdzia!vilkmerge grazinkit i Moteru krepsini
2020-06-02
+5
Atsakyti
djgaffer
Atrodo,kad liūdni laikai moterų krepšinyje tęsiasi.Po pernai U16 sidabro pasirodė daug perspektyvių žaidėjų,tačiau vistiek klubų gali sumažėti.Ir galo toms bėdoms nesimato.Nesinorėtų,kad pati lyga išvis išnyktų.
2020-06-02
+8
Atsakyti
Žalgirio fanas
O kada Kauno moterų komanda bus prijungta, prie Žalgirio vyrų komandos? Moterų visas metinis biudžetas, kaip Jankūno ar Ulanovo puse atlyginimo. Reikia būtinai prijungti Kauno Aistes prie Žalgirio.
2020-06-02
+4
Atsakyti
Šiaulietis
stankeviciau nespank, kad nera pinigu is savivaldybes gaunat daugiau pinigu nei visu likusiu sporto saku atstovai kartu sudejus
2020-06-02
+6
Atsakyti
As
O ten yra kam drebrt. Galvojau viskas sugriuvo jau senai
2020-06-02
+12
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 8

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.