Pasitikėjimo „Rytu“ nepraradęs Marčiulionis: „Žiūriu į tai ne kaip į pavojaus signalą, o kaip į gerą galimybę“

Lukas Malinauskas
„BasketNews.lt“
2020-06-23 18:09
Nuotr.: BasketNews.lt/D. Lukšta
Nuotr. BasketNews.lt/D. Lukšta

Vilniaus krepšinio piramidėje išaugusiems talentams ėmus traukti skirtingomis kryptimis, Augustas Marčiulionis ramiai stebėjo išvykstančius ir nė kiek nesuabejojo galimybėmis toliau siekti aukštumų „Ryto“ sistemoje. 

Vienas talentingiausių 2002 m. kartos Lietuvos jaunuolių po užsitęsusių derybų su sostinės komanda pasiekė naują trejų metų susitarimą, pagal kurį Šarūno Marčiulionio sūnus išsaugojo teisę 2021-aisiais keltis anapus Atlanto.

18-metis dar metus Vilniuje žais ne kaip profesionalas, kas mokslus šiemet baigiančiam jaunuoliui neužvers durų į jau ilgą laiką svarstomą JAV koledžų krepšinį. 

„Tai buvo vienas pagrindinių klausimų, kaip man išlaikyti teisę žaisti NCAA, kad dar galėčiau persikelti, jeigu nuspręsčiau po pusės metų ar metų, – tinklalapiui „BasketNews.lt“ sakė Marčiulionis. – Kitiems metams norėjau pasilikti tokią galimybę, jeigu kažkas nepavyktų, nepasisektų, kad turėčiau šansą išvažiuoti į NCAA.“

Aukščiausiais tikslais save motyvuojantis Marčiulionis per penkerius metus trokšta pasiekti Nacionalinę krepšinio asociaciją (NBA), į kurią vienas pirmųjų tiltą iš Europos dar 1989 m. tiesė tėvas Šarūnas. Ryškų pėdsaką palikusi Lietuvos legenda laikoma vienu geriausių visų laikų europiečių NBA. 

Jis per septynis sezonus atstovavo „Golden State Warriors“, Sietlo „SuperSonics“, Sakramento „Kings“ ir Denverio „Nuggets“ klubams, yra įtrauktas į prestižinį „Šlovės muziejų“. Daugybę pažinčių JAV krepšinyje užmezgęs 56-erių Šarūnas pats individualiai darbuojasi su sūnumi ir yra pagrindinis jo atstovas palaikant ryšį su besidominčiais amerikiečiais.

Augustas vasarį per NBA „Visų žvaigždžių“ savaitgalį Čikagoje savo talentus demonstravo prestižinėje „Krepšinis be sienų“ stovykloje, po kurios buvo sulaukęs pasiūlymų apsilankyti universitetų bazėse.

Tuomet vilnietis nusprendė neišsimušti iš 2019-2020 m. batalijų Lietuvoje su Vilniaus „Perlo“ ekipa ir šiuos planus nukėlė vasarai. Galiausiai viską sugriovė COVID-19 pandemija, dėl kurios teko apsiriboti bendravimu nuotoliniu būdu – pokalbiais ir žinutėmis.

Pastaraisiais metais dideliais žingsniais į priekį ėjęs Marčiulionis artėjantį sezoną pagrindinėje „Ryto“ komandoje jėgas turėjo suvienyti su kitais besigrūdinančiais Vilniaus talentais, tačiau 20-metis Deividas Sirvydis persikėlė į Izraelį, Jeruzalės „Hapoel“, o 18-metis Ąžuolas Tubelis kartu su broliu Tautvilu ateitį susiejo su Arizonos universitetu Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV).

Nuotr. BasketNews.lt/D. Lukšta

Ilgą laiką netyla kalbos apie dar vieno talento Mareko Blaževičiaus išvykimą. 18-metis buvo susitikęs su Kauno „Žalgirio“ vyr. treneriu Šarūnu Jasikevičiumi, tuo metu „Ryto“ direktorius Rolandas Jarutis spaudos konferencijoje atskleidė apie vykusius pokalbius su Krasnodaro „Lokomotiv“ klubu, kuriame viceprezidento pareigas eina lietuvis Ginas Rutkauskas.

Nepaisant užsisukusio išėjimų vajaus, Marčiulionio pasitikėjimas „Ryto“ sistema nesušlubavo, nors galimybių keltis kitur buvo. Aštuoniolikmetis tinklalapiui „BasketNews.lt“ atskleidė, jog rankas vilniečio link tiesė ir Kėdainių „Nevėžio“ komandos vadovai, Lietuvos širdyje buriantys talentų kalvę.

„Visi išvažiuoja, palieka mane vieną jauną. Gal miestas labiau tikės manimi, gal klubas labiau dės viltis į mane, – tinklalapiui „BasketNews.lt“ sakė Marčiulionis. – Aš į tai žiūriu labiau ne kaip į pavojaus signalą, bet kaip į geresnę galimybę. Priklauso nuo to, kaip pažiūrėsi į šitą situaciją. 

Iš tikro projektas Kėdainiuose yra labai įdomus, bet jeigu rinktis iš šių dviejų variantų, Vilnius vis tiek – namai, stipresnė komanda, tarptautinis turnyras. Manau, lygis yra aukštesnis. Tikrai žaviuosi Kėdainiais, bet vis tiek viskas priklauso nuo to, kaip mane mato treneris, pats klubas.“

Per karantiną su buvusiu krepšininku Artūru Javtoku plušėjęs Marčiulionis dabar fizines treniruotes pradėjo kombinuoti su pratybomis krepšinio aikštelėje. Kopiant į aukščiausią vyrų krepšinio lygį, gynėjas iš fizinės pusės siekia sustiprinti viršutinę kūno dalį, pagerinti ištvermę, o ant parketo – patobulinti metimą, judesių arsenalą, driblingą ir kitus techninius aspektus.

„Perlo“ komandoje praėjusį sezoną persilaužęs Vilniaus talentas NKL pirmenybėse rezultatyvumą pakėlė nuo 7,1 (2018-2019 m. sezone) iki net 15,3 taško, tritaškių pataikymą nuo 26 iki 31,8 proc., rezultatyvių perdavimų vidurkį nuo 3,5 iki 5,8, o naudingumą – nuo 8,1 iki 16,6. 

Nuotr. BNS

Po tokių rezultatų aikštėje Marčiulionis susižėrė geriausio jaunojo žaidėjo ir labiausiai patobulėjusio krepšininko apdovanojimus bei buvo išrinktas į simbolinį lygos penketuką.

„Patobulėjau situacijų skaityme, pats galėjau greičiau priimti sprendimus, galėjau žaisti ramiau, saugiau jaučiausi su kamuoliu, jaučiau, kad tvirčiau laikau žaidimą savo rankose. Ta patirtis man davė tikrai nemažai. Žinoma, ir pataikymo procentai pakilo įdirbio dėka“, – komentavo jis.

Marčiulionio krepšinio kelionė iki aukščiausios Vilniaus piramidės pakopos užtruko septynerius metus. 2013-aisiais būdamas vos vienuolikos, jis debiutavo MKL atstovaudamas tėvo Šarūno Marčiulionio krepšinio akademijai, nuo 2017-ųjų gynė Vilniaus krepšinio mokyklos garbę, o po metų prisijungė prie „Ryto“ dublerių – „Perlo“ ekipos.

Pastaruosius trejus metus 192 cm ūgio įžaidėjas kartu su „Ryto“ jaunimo komanda dalyvavo Eurolygos turnyre. 2018-aisiais vilniečiai antrąkart istorijoje triumfavo šiose varžybose, o šiemet laimėję atranką Kaune, dėl koronaviruso pandemijos prarado galimybę siekti titulo sugrąžinimo į Vilnių.

Mintyse prabėgdamas etapą jaunimo lygmenyje, Marčiulionis apie gimtajame mieste gautas galimybes atsiliepė maloniu žodžiu.

„Asmeniškai esu labai patenkintas savo tobulėjimu per paskutinius 2-3 metus. Kiek man reikėjo, tiek suteikė treniruočių, žaidimo praktikos ir laisvės žaidime. Aišku, gaila, kad dar nepavyko debiutuoti LKL, bet daugiau viskas mane tenkina.

Kalbant apie Vilnių galvojančius kitus žaidėjus, čia konkurencija yra didelė, ypač šiemet atvažiuoja dar daugiau jaunuolių iš kitų miestų į „Perlą-MRU“ ir RKL komandą. Konkurencija yra, o daugiau priklauso nuo paties žaidėjo, kiek jis norės, kiek jis gali ir kiek juo pasitikės treneris. Manau, kad pačios sąlygos Vilniuje yra tikrai geros“, – tikino „Ryto“ talentas.



Komentarai:

ulialia
Na kiek zinau kontraktas 1+1+1 tai cia nieko solidaus is klubo puses, plius ispirka maza, tad jei per siemet nieko nepasieks kitamet begs is ten. Na LKL gal ir gaus pazaist 10-15 min, aisku stebuklu tiketis neverta, fiziskumo nulis, patirties vyru krepsinyje taip pat. Taigi galima spet, kad suprato savo ribotuma ir nejo i ncaa. Tiesa, alga visdelto i tetuko saskaita, nes i savo negali, butu problemu su ncaa ateityje.
2020-06-29
-1
Atsakyti
Tėtytės augintinis Augis
Pas mus Vilniuje ir užbaigs savo karjerą - ir jau kitais metais. 😜 Nu bent ačiū,kad stengėsi - gaila ribotos galimybės...
2020-06-24
+7
Atsakyti
Nebent
silpnai su anglu kalba 2002 karta Tubeliai abu Usa Augis Usa gal ? Rubstaviscius Zalgiris Pivorius Usa jau metai Jonauskas gal i Usa siaubas startas
2020-06-23
-5
Atsakyti
ai
Ir kas tas ncaa ar USA,matet kas dabar darosi ten?Jeigu rodysi talenta gakima ir us Kietuvos pakliuti i NBA.
2020-06-23
-1
Atsakyti
Didele
klaida
2020-06-23
+9
Atsakyti
JANKŪNAS
Kas ten žino gal ir bus iš jo krepšinio žvėris, jei Žalgiri atšers ši sezona tada bus okey.
2020-06-23
+6
Atsakyti
Karteris
Dar viena is priezasciu manau yra ta kad jis pana turi
2020-06-23
Atsakyti
Anonimas
Musiet pas tevuką keliais klupėjo Jarutis kad tik vaikinas pasiliktų. Didelę klaidą padarė nes galėjo važiuoti į NCCA kabintis rodyti savę. Galų gale išsilavinimas pasaulio suvokimas aišku ne visi nori ir gali išeiti iš savo komforto zonos. Jeigu negaus mažiausiai 16min tai čia bus gėdų gėda
2020-06-23
-7
Atsakyti
Cola
Nei kiek nesuabejojau galimybemis taip, kad svarstau po metu ar gal net po pusmecio isvarysiu... Super
2020-06-23
-7
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 12

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.