Rizikuoti nevengiančio „Žalgirio“ žingsnis: kuo pasižymi Patricio Garino?

Jonas Lekšas
„BasketNews.lt“
2020-07-26 09:48
Nuotr.: SIPA – Scanpix
Nuotr. SIPA – Scanpix

Kauno „Žalgiris“ rado pamainą į Stambulo „Fenerbahče“ išvykusiam Edgarui Ulanovui. Naujuoju kauniečių lengvuoju kraštu tapo iš Vitorijos „Baskonia“ atvykstantis Patricio Garino.

Pirmuoju argentiniečiu „Žalgirio“ istorijoje tapęs Garino atvyksta su solidžiu CV – trejų metų patirtis Eurolygoje, pasaulio čempionato sidabro medalis bei Ispanijos pirmenybių čempiono titulas, o šalia šių pasiekimų puolėjas gali pasigirti ir epizodiniu pasirodymu NBA.

Vis dėlto 27-erių Garino visos karjeros metu stabdo traumos, neleidžiančios sužaisti viso sezono. Paskutinį kartą ant parketo argentinietis lipo lapkričio pabaigoje, o nelemta kryžminių kelio raiščių trauma ilgam išėmė jį iš rikiuotės.

Patricio Garino

Patricio  Garino
Patricio  Garino
MIN: 18.98
PTS: 6.7 (54.43%)
REB: 3.5
AS: 0.6
ST: 0.5
BS: 0.1
TO: 0.8
GM: 10

Debiutiniame 2017-2018 metų sezone argentinietis Eurolygoje sužaidė 23 susitikimus, o 2018-2019 metų sezone rungtynių skaičius dėl persekiojusių traumų nukrito iki 18.

Praėjusį sezoną 201 cm ūgio atletas Eurolygoje sužaidė 10 rungtynių ir per vidutiniškai 19 minučių fiksavo 6,7 taško, 3,5 atkovotų kamuolių bei 5,9 naudingumo balo statistiką.

Tinklalapis „BasketNews.lt“ apžvelgia „Žalgirio“ naujoko žaidimą bei išskiria stipriąsias bei silpnąsias krepšininko savybes aikštėje.

Gynyba

Argentinietis yra gynybinio plano žaidėjas ir būtent darbu savoje aikštės pusėje Garino garsėja visos karjeros metu.

Dar bestudijuodamas Džordžo Vašingtono universitete Garino nuolat būdavo įvertinamas už savo gynybinius sugebėjimus – nuo 2013-ųjų iki 2016-ųjų buvo renkamas į Atlanto diviziono geriausiai besiginančių krepšininkų rinktinę.

Ilgomis rankomis (209 cm) pasigirti galintis puolėjas gynyboje gali prižiūrėti žaidėjus nuo 1 iki 4 pozicijos.

Praėjusį sezoną iki traumos „Baskonia“ gretose Garino buvo neabejotinas komandos lyderis gynyboje, kuriam Velimiras Perasovičius patikėdavo savo aikštės pusėje prižiūrėti tokius pripažintus perimetro krepšininkus kaip Scottie Wilbekinas ar Aleksejus Švedas.

Nuolat gynėjus spaudžiantis dvimetrinis krepšininkas per rungtynes perima nemažai kamuolių (pasaulio čempionate vid. 1,5 per 24 min.) ir artėjantį sezoną „Žalgiryje“ turėtų būti tas žmogus, kuriam bus patikėti varžovų lyderiai.

Taip pat su Garino aikštėje idealiai tinka gynybos sistema, kai yra keičiamasi ginamaisiais – krepšininkas turi ne tik ilgas rankas, bet ir stiprias kojas bei tvirtą kūną, leidžiantį patikimai sustovėti baudos aikštelėje prieš aukštaūgius.

Praėjusį sezoną argentinietis į gynybą orientuotoje „Baskonia“ ekipoje turėjo vieną geriausių gynybos reitingų – vidutiniškai po 102,8 praleidžiamo taško per 100 atakų.

Šalia visų gerų savybių gynyboje krepšininkas iš lengvųjų kraštų išsiskiria puikia kova dėl atšokusių kamuolių prie savojo krepšio, praėjusį sezoną vidutiniškai atkovojęs po 3 kamuolius ir pagal šį statistikos komponentą iš trečiųjų numerių Eurolygoje nusileidęs tik Ioanniui Papapetrou ir Kostui Papanikolaou.

Tiesa, puikiai individualioje gynyboje besijaučiantis puolėjas kartais per daug į ją susikoncentruoja, dėl ko nukenčia komandinė gynyba, o tai kainuoja lengvus varžovų taškus.

Puolimas

Reikia suprasti, jog Garino puolime yra visai kitokio tipo žaidėjas nei Ulanovas, kaip sporto komentatorius Rytis Vyšniauskas pastebėjo, savo žaidimo stiliumi labiau primenantis Arną Butkevičių.

Argentinietis, skirtingai nei Ulanovas, nežaidžia nugara į krepšį, o didžiąją dalį savo taškų surenka veidu į krepšį bei greitomis atakomis.

Po atkovoto kamuolio gynyboje Garino stengiasi patraukti į greitą puolimą bei užbaigti ataką, nespėjus varžovams sugrįžti į savo aikštelės pusę.

Pozicinėse atakose 27-erių atleto stiprybė – žaidimas be kamuolio. Krepšininkas dažnai įkerta į baudos aikštelę, palikdamas už nugaros tiesioginį oponentą, o dalis tokių išpuolių priklauso nuo įžaidėjo kūrybingumo.

Nors Garino yra agresyvus puolėjas, pasižymintis išprovokuotomis pražangomis (vid. 2,3 per 19 min.), tačiau išskirtiniu judesių arsenalu neišsiskiria.

201 cm ūgio argentinietis nebijo kontakto ir žaisdamas veidu į krepšį, be didelių klaidinamų judesių, tiesiog stengiasi lipti ant lentos, taip ieškodamas pražangos.

Solidžiu baudų pataikymo procentu pastaraisiais metais pasižymintis Garino (apie 85 proc.) nėra prastas metikas ir perimetre, o jo puolimo reitingas pernai per 100 atakų siekė solidžius 116,9 taško.

Praėjusį sezoną „Žalgirio“ naujokas Eurolygoje iš toli atakavo 32 proc. tikslumu (8 iš 25 trit.), o 2018-2019 metų sezone šis skaičius siekė 44,4 proc. (16 iš 36 trit.).

Tiesa, didžioji dalis Garino tikslių tritaškių yra iš statinių padėčių (angl. catch and shoot), nes pataikymas po kamuolio varymosi nėra krepšininko stiprioji pusė.

Argentinos rinktinės narys, nors ir pasižymi aukštu krepšinio intelektu, nėra žaidėjas, kuris išsiskirtų ypatinga kūryba, todėl „Žalgiryje“ nereikėtų tikėtis, jog Garino perimetre dažnai sukurs progas komandos draugams.

Išvada

Tai jau trečiasis „Žalgirio“ pirkinys šiuo tarpsezoniu iš vieno Eurolygos grandų ir tai byloja apie akivaizdžiai pasikeitusią kauniečių komplektacijos kryptį po Šarūno Jasikevičiaus išvykimo.

„Žalgiris“, įsigijęs Eurolygos patirties neturintį trenerį Martiną Schillerį, stengiasi sumažinti riziką, kviesdamasis Europoje jau patikrintus variantus, kurie po blogo sezono sieks reabilituotis Laikinojoje sostinėje.

Garino įsigijimas atrodo logiškas – tai kitokio stiliaus nei Ulanovas, tačiau taip pat į komandos rezultatus orientuotas puolėjas, turėsiantis tapti jungiamąja grandimi tarp perimetro ir priekinės linijos žaidėjų.

Didžiausia rizika šiame „Žalgirio“ žingsnyje – krepšininko traumų istorija. Garino visą karjerą yra kamuojamas traumų, o paskutinė, kryžminių kelio raiščių, tik padidina kauniečių riziką.

Reikia tikėtis, jog argentinietis sėkmingai atsigaus po sunkios traumos ir tai nepakeis jo žaidimo stiliaus, kuris iki šiol buvo paremtas fizinėmis savybėmis, pridedant jas prie aukšto krepšinio supratimo bei patikimo pataikymo iš toli.



Komentarai:

Putinas
Vot eta prikol
2020-07-30
+4
Atsakyti
oplia
Na visi heitinantys, ar siaip dergiantys labai gera zaideja, tureu suprasti, jei ne praejusio sezono trauma, mes net neturetume sansu pasvajoti apie toki zaideja. Leo irgi turejo bloga traumu istorija pries pirmakart atvykstant i Kauna, bet kazkaip musu personalas sutvarke tuos dalykus, o isvyko i Cska ir vel problemos. Tad manau belieka pasitiketi stafu kuri turim, nevarginti bereiksmese LKL rungtynese ir viskas bus ok.
2020-07-27
-4
Atsakyti
Ai
Daug pergaliu ir nereikia tiketis,prie Saro i astuntuka per kraujus o dabar tokie luzeriai zenit ir tai kaip sustiprejo
2020-07-26
-3
Atsakyti
Cercas
Motiejūnas manau klysta rinkdamas komandą. Garino geras, bet ne Žalgiriui. Žalgirio komandoje bus per mažai kuriančių žaidėjų. Garino vietoje turėjo būt weems arba jo atitikmuo. Treneris pasirinktas blogas. Prognozė 10 grajų, 2 pergalės. Trūks kūrybos komandai, treneris absoliūtus nulis.
2020-07-26
+4
Atsakyti
Krepsinis.net
Krepsinis.net ziniomis P. Garino atstovai Zalgiri tikino Kad zaidejas yra sveikas ir pasiruoses zaisti visa jega
2020-07-26
-6
Atsakyti
Montana
Reikejo imti daugiaiu atakuojanti suArgentina bus pravalas
2020-07-26
-7
Atsakyti
Pasizymi
negerais dalykais. Traumomis , viso sezono neužbaigimu ir didesniu fiziniu krūviu kitiems žaidėjams
2020-07-26
+1
Atsakyti
sviedinys
gynybinis zaidejas kur jo pagrindiniai privalumai. Aukstas, ilgom rankom, atletiskas, gerai orentuojasi komandinej gynyboj ir gali patikimai dengt sf/sg lyderius, keistis, ateit i pagalba kai reik, skaitantis perdavimo linijas ir neblogai pakovoja del kamuoliu, matyt kartais bus naudojamas ir kaip pf jei reiks mobilaus priekio. Puolime universalus, komandiskas. Meta neblogai is statiniu padeciu, verziasi rades spraga, bega i greitas atakas ir pan bet nera scoreris
2020-07-26
-5
Atsakyti
Vakarų Banda
Geras žaidėjas - klausimas tik dėl traumų.
2020-07-26
-2
Atsakyti
Anonime bukas
yra tas treneris ka cia pjauni Saras isvyko Tai reikejo keisti krypti O anksciau nedarem Prie Saro Zaideju is Eurolygos apie tai nepagalvojus auksciausios patirties 💪💚
2020-07-26
-2
Atsakyti
Puse is tryne
Komentaru Buvo apie 21 ar 22 Kad visoki Klounai Raso kas nereikia nusikalba Palieka Zmoniskus komentarus
2020-07-26
-5
Atsakyti
sviedinys
6-7 taskai ner mazai kaip vienas is baskonia pagrindiniu zaideju panasiai kaip henry, vildoza, shields isskyrus shengelia kuris vienintelis labiau issiskyre puolime, pvz datome, kalinic, hanga, deck, vesely, tawares, jc carrol irgi panasiai renka ir + zaidejas labiau isreikstas kaip gynybos lyderis kuris cementuodamas gynyba argentinos rinktinej ir baskonioj ir buvo jam dengt patikimos ryskiausios varzovu zvaigzdes kaip bogdonovic, fournier nba metantys po 20 tasku tai su walkup, garino, grigoniu, dimsu, vasturia zalgirio antra linija bus viena is geriausiai besiginanciu eurolygoj be abejoniu, o ir taskus jie rinkt moka
2020-07-26
-7
Atsakyti
Klounai
sudinas pirkinys, kaip ir visi kiti. grigonis vienintelis geras zaidejas, visi kiti grybai
2020-07-26
-19
Atsakyti
Anon
Traumos ir greitai susirenkamos prazangos - tai problema per visa jo karjera, bet zaidejas tikrai auksto lygio.
2020-07-26
-3
Atsakyti
Anonimas
garino ir lovergnie yra tikrai aksto lygio kasiorai kutie turetu lost nba bet ten ilgi sezonai daug rungtyniu ir subyra gryzus i eurolyga atrodytu maziau rungtyniu ir gal atlaikys bet... tiesiog toks nesveikas zaidimas is visos sveikatos eina i ptiesininka na to pasekoi ir traumos. panasei kaip pocius buvo visi duomenys yra bet bandymu priesininka apgaut ir ramiai imest nera lipa ant galvos to pasekoi 31metu karieros pabaiga
2020-07-26
+4
Atsakyti
Citrina
Kam keisti kryptį, kuri davė rezultatus?
2020-07-26
-3
Atsakyti
Keicias planas
Aisku isvykus sarui nebus ta pati vizija nauja kryptis Kaip Saro nepatikrintus zaidejus
2020-07-26
+6
Atsakyti
alioalio
pasizymi tuo,kad per savo karjera nera per sezona suzaides daugiau nej 50% rungtyniu.....visiskas traumu maisas...del ko baskonia ir ismete ji kaip siuksle nereikalinga
2020-07-26
+4
Atsakyti
Vysniausko
jau buvo izvalgos Apie Garino gerai atsiliepes
2020-07-26
-12
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 29

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.