Lietuvos krepšininkių reitingas: 1-5 vietos

2020-08-05 14:59
Nuotr.: BNS, Fotodiena.lt/BasketNews.lt iliustracija
Nuotr. BNS, Fotodiena.lt/BasketNews.lt iliustracija

Kas yra geriausios Lietuvos krepšininkės šiai dienai? Ieškant atsakymo į šį klausimą, tinklalapis „BasketNews.lt“ apklausė Lietuvos krepšinio žmones – trenerius, klubų ir lygų vadovus, teisėjus, žurnalistus ir pačias krepšininkes – ir taip surinko 48 nuomones apie pajėgiausias šalies žaidėjas.

Visų respondentų buvo paprašyta sureitinguoti po 10 žaidėjų – nuo pirmos iki dešimtos vietos, nuo pajėgiausios iki mažiau pajėgios.

Savo nuomonę išreiškė 21 žaidėja, 14 trenerių bei 13 įvairias pareigas krepšinio pasaulyje užimančių žmonių. Susumavus visų balsus, buvo išrinktas geriausių žaidėjų penkioliktukas, kurį nuo paskutinės iki pirmos vietos atskleisime per artimiausias 3 dienas.

Kaip buvo skiriami taškai už vietas? Už pirmąją vietą kiekvieno apklaustojo reitinge paminėtai krepšininkei buvo skiriama 20 taškų, antrąją – 15, trečiąją – 12, ketvirtąją – 10, penktąją – 8, šeštąją – 6, o nuo septintos iki dešimtos – nuo 4 iki 1 taško.

Trijų skirtingų kategorijų rinkėjų balsai buvo sumuojami ir pagal tai sudarytas geriausiųjų penkioliktukas.

Iš viso rinkimuose buvo paminėtos 40-ies krepšininkių pavardės. Daugiau nei 10 taškų surinko už penkioliktuko likusios Lina Pikčiutė, Kristė Druskytė, Karolina Kazočiūnaitė, Mantė Kvederavičiūtė, Gabija Šegždaitė, Vita Kuktienė, Rusnė Augustinaitė ir Urtė Čižauskaitė.

5. Eglė Šikšniūtė, 264 taškai

Nuotr. BNS

Du pirmosios vietos balsus gavusi Šikšniūtė praėjusį sezoną praleido Belgijoje, kur gynė Bren l‘Alės „Castors Braine“ klubo, žaidusio moterų Eurolygoje, garbę.

Stipriausiame Europos moterų krepšinio turnyre 29-erių puolėja vidutiniškai rinko po 8,2 taško, 4,4 atkovoto kamuolio ir 7,4 naudingumo balo. Pagal pelnomus taškus lietuvė buvo trečia rezultatyviausia krepšininkė savo komandos gretose. 

Rezultatyviausią sezono pasirodymą Šikšniūtė surengė prieš Venecijos „Umana Reyer“ ekipą, kurioje žaidžia ir Gintarė Petronytė. Tuomet Šikšniūtė pelnė 16 taškų (3/6 dvit., 0/2 trit., 10/13 baudos).

Šikšniūtė gynė Lietuvos rinktinės garbę ir Europos čempionato atrankoje, kurioje per dvejas sužaistas rungtynes fiksavo 7 taškų, 2 atkovotų kamuolių ir 4 naudingumo balų statistiką.

Žaidėjų balsavimas: 5 vieta, trenerių balsavimas: 9 vieta, krepšinio pasaulio žmonių balsavimas: 5 vieta.

Aukščiausias įvertinimas: pirma vieta.

4. Kamilė Nacickaitė, 342 taškai

Nuotr. FIBA

Antrąjį sezoną paeiliui Ispanijoje rungtyniavusi geriausia 2018-ųjų Lietuvos krepšininkė atstovavo Saragosos „Mann-Filter“ ekipai.

Ispanijos pirmenybėse šiaulietė per 21-erias rungtynes vidutiniškai rinko po 10,5 taško, 3,7 atkovoto kamuolio, 1,4 rezultatyvaus perdavimo ir 5,5 naudingumo balo.

Geriausias sezono rungtynes Nacickaitė sužaidė prieš Kasereso „Extremadura“ ekipą, kai pelnė 19 taškų (4/6 dvit., 3/4 trit., 7/10 baudos) bei surinko 16 naudingumo balų.

Krepšininkė taip pat atstovavo Lietuvos rinktinei Europos čempionato atrankoje, tačiau joje Nacickaitei taip gerai, kaip klubiniame sezone, nesisekė. Jos vidurkiai siekė 5 taškus, 2,5 atkovoto kamuolio ir -2 naudingumo balus per rungtynes.

Šiuose rinkimuose Nacickaitė gavo tris pirmosios vietos balsus.

Žaidėjų balsavimas: 4 vieta, trenerių balsavimas: 7 vieta, krepšinio pasaulio žmonių balsavimas: 4 vieta.

Aukščiausias įvertinimas: pirma vieta.

3. Laura Miškinienė (Svarytė), 433 taškai

Nuotr. BasketNews.lt/V.Mikaitis

Bydgoščiaus „Artego“ klube praėjusį sezoną žaidusi Miškinienė buvo tikra šios komandos lyderė.

Europos taurėje puolėjos statistika siekė 16 taškų, 13,3 atkovoto kamuolio, 2,1 rezultatyvaus perdavimo ir 21,9 naudingumo balo per rungtynes.

27-erių puolėja atsakomojoje pirmojo atkrintamųjų etapo dvikovoje su Sfantu „ACS Sepsi“ ekipa per 40 minučių pelnė 24 taškus (5/7 dvit., 1/2 trit., 11/14 baud.), atkovojo 12 kamuolių, atliko 3 rezultatyvius perdavimus, 5 kartus suklydo bei surinko 30 naudingumo balų ir buvo pripažinta naudingiausia Europos taurės turo krepšininke.

Vis tik toks puolėjos pasirodymas nebuvo geriausias praėjusį sezoną. Pirmojoje dvikovoje su Sfantu klubu Miškinienė įmetė 21 tašką (6/12 dvit., 1/2 trit., 6/8 baudos), atkovojo 20 kamuolių, atliko 2 rezultatyvius perdavimus, blokavo metimą bei surinko 31 naudingumo balo.

Lenkijos čempionate krepšininkė fiksavo 17 taškų, 11,9 atkovoto kamuolio, 3 rezultatyvių perdavimų ir 24,9 naudingumo balo statistiką.

Toks Miškinienės žaidimas neliko nepastebėtas. Šių metų birželį lietuvė sukirto rankomis su Lenkijos čempionėmis Gdynės „Arka“ ir kitą sezoną debiutuos Eurolygoje.

Europos čempionato atrankoje Miškinienė taip pat buvo viena pastebimiausių krepšininkių ir vidutiniškai rinko po 8 taškus, 8 atkovotus kamuolius bei 10,5 naudingumo balo.

Šiuose rinkimuose Miškinienė gavo keturis pirmosios vietos balsus.

Žaidėjų balsavimas: 3 vieta, trenerių balsavimas: 3 vieta, krepšinio pasaulio žmonių balsavimas: antra vieta.

Aukščiausias įvertinimas: pirma vieta.

2. Laura Juškaitė, 486 taškai

Nuotr. BNS

Dar viena lietuvė turėjusi puikų sezoną Lenkijoje. Gožuvo „InvestInTheWest ENEA“ klube žaidusi 22-ejų Juškaitė buvo savo komandos vedlė.

Europos taurėje krepšininkė fiksavo 16,5 taško, 8,5 atkovoto kamuolio, 2,4 rezultatyvaus perdavimo ir 19,6 naudingumo balo statistiką.

Geriausią pasirodymą Juškaitė surengė mače su Ankaros „Botas“ ekipa, kuomet pelnė 21 tašką (5/11 dvit., 3/5 trit., 2/3 baudos), sugriebė 14 ir perėmė 2 kamuolius, atliko 2 rezultatyvius perdavimus bei surinko 27 naudingumo balus.

Tuo metu Lenkijos čempionate puolėja vidutiniškai rinko po 13,1 taško, 6,7 atkovoto kamuolio, 3,1 rezultatyvaus perdavimo ir 16,5 naudingumo balo.

Kaip ir Miškinienės atveju, toks Juškaitės žaidimas neliko neįvertintas. Juškaitė dar gegužės mėnesį pasirašė sutartį su „Valencia“ klubu, kuris praėjusį sezoną varžėsi Europos taurėje, o Ispanijos pirmenybės prieš sustabdant sezoną rikiavosi ketvirtoje vietoje.

Juškaitė žibėjo su Lietuvos rinktine atrankoje į Europos čempionatą ir vidutiniškai rinko po 15,5 taško, 7,5 atkovoto kamuolio, 2,5 rezultatyvaus perdavimo bei 19 naudingumo balų.

Rinkimuose Juškaitė susilaukė trijų pirmosios vietos balsų.

Žaidėjų balsavimas: 2 vieta, trenerių balsavimas: 2 vieta, krepšinio pasaulio žmonių balsavimas: 3 vieta.

Aukščiausias įvertinimas: pirma vieta.

1. Gintarė Petronytė, 798 taškai

Nuotr. BasketNews.lt/V.Mikaitis

2019 m. geriausia Lietuvos krepšininke pripažinta Petronytė triuškinama persvara laimėjo ir šiuos rinkimus. Kaunietė gavo net 31 pirmosios vietos balsų iš 48 galimų.

Venecijos „Umana Reyer“ klubo lydere praėjusį sezoną buvusi Petronytė Eurolygoje vidutiniškai rinko po 11,7 taško, 6 atkovotus kamuolius, 1,2 rezultatyvaus perdavimo bei 15 naudingumo balų.

Italijos pirmenybėse lietuvei sekėsi dar geriau – ji fiksavo 11,9 taško, 8,4 atkovoto kamuolio, 2,1 rezultatyvaus perdavimo ir 20,9 naudingumo balo statistiką.

Būtent Italijos čempionate vidurio puolėja ir sužaidė geriausias sezono rungtynes, kuomet dvikovoje su San Martino „Lupari“ ekipa pelnė 15 taškų (3/5 dvit., 9/10 baudos), atkovojo 15 kamuolių, blokavo 3 metimus, atliko 2 rezultatyvius perdavimus, išprovokavo 8 pražangas bei surinko 39 naudingumo balus.

Tokį individualų Petronytės šou vainikavo pergalingas metimas rungtynių pabaigoje.

Eurolygoje Petronytė geriausią pasirodymą surengė mače su Prahos USK, kai įmetė 18 taškų (6/11 dvit., 6/6 baudos), sugriebė 11 kamuolių, atliko 5 rezultatyvius perdavimus, blokavo metimą ir rungtynes baigė su 39 naudingumo balais.

Petronytė pernai Lietuvos rinktinėje sužaidė vienerias rungtynes atrankoje į Europos čempionate. Mače su Turkija ji pelnė 10 taškų (3/6 dvit., 0/1 trit., 4/6 baudos), atkovojo 4 kamuolius ir surinko 8 naudingumo balus.

Petronytė visai neseniai atsiėmė ir geriausios 2019 m. krepšininkės apdovanojimą. Kaip teigė pati krepšininkė, ji sau visada kelia aukščiausius tikslus.

„Ateities svajonės yra tikrai didelės, aš esu maksimalistė, aš visada noriu laimėti, visada noriu būti laiminčiose komandose ir su rinktine svajonės pačios didžiausios. 

Tų svajonių aš nelaidoju, žiūriu į ateitį. Nesijaučiu visiška senelė, veteranė, kad kabinčiau sportbačius ant vinies. Labai optimistiškai žiūriu į mūsų jaunimą, kurio stovykloje labai daug. Tos svajonės sunkiai, bet yra pasiekiamos“, – sakė Petronytė.

Žaidėjų balsavimas: 1 vieta, trenerių balsavimas: 1 vieta, krepšinio pasaulio žmonių balsavimas: 1 vieta.

Aukščiausias įvertinimas: pirma vieta.


Lietuvos vyrų krepšininkų reitingą rasite paspaudę čia.



Komentarai:

Valera
Visai geras mūsų krepšininkių lygis Europos mastu, bet blogiausia, kad geriausios žaidėjos, beveik visos aukštaūgės, į 5eta prasibrovusi gynėja Nacickaitė šiek tiek iškrenta iš konteksto, na tikimės ji dar atsigaus. Labai gerai kad auga supertalentas Jocytė, nes tik su aukštaūgiais laimėti be šansų, turi būtų lyderių ir perimetre, bet kolkas tokios krepšininkės kaip šulskė ar Nacickaitė, neatitinka aukštaūgių lygio.
2020-08-10
+4
Atsakyti
Rima Valentiene
pirmyn, merdzinos!!
2020-08-05
+3
Atsakyti
Paulius Vaitkevicius
Nuo kada Gintare Petronyte Panevėžietė? Kiek pamenu, klasiokai Kaune buvom kokius 10 metų 😃
2020-08-05
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 3

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.